Czy można w tym programie ustawić jakość zapisywanych jpg-ów? Pozdrawiam Robert.
Szukaj
Czy można w tym programie ustawić jakość zapisywanych jpg-ów? Pozdrawiam Robert.
D80, MB-D80, T17-50, T90, Metz48
Można.
Po wybraniu polecenia "Convert Files" (Converts selected image files) otwiera się okno "ustawień". Jeżeli w pierwszym okienku wybierzesz JPEG to wyświetli się "linijka" do ustawienia jakości obrazu JPEG.
Tak z grubsza przyjrzałem się programowi i przeoczyłem albo nie widzę gdzie zapisać ustawienia wywoływanego NEF-a aby zastosować identyczne do kolejnego NEF-a.
Mam ten sam problem, mógłby ktoś podpowiedzieć jak wieOdkad zainstalowalem nową wersje ViewNX2 to obrabiajac zwyklego jpg po zapisaniu wielkosc zdjecia mam w kb, a robie duze zdjecia (ustawienia w korpusie). Nie wiem czym to jest spowodowane, pewnie da sie to zmienic, ale nie wiem jak...
Dołączam się do pytania. Zainstalowałem NX2 i niestety są duże różnice w wielkości wynikowych plików jpg w zależności od ustawienia. NX1 było proporcjonalniej![]()
Ostanio konwertowalem RAW->JPG. JPG mial cos ponad 5 mega. Pozniej ciut wyostrzalem JPG i zmiejszal sie do 1 mega. Mniejszy JPG wydawal sie "ladniejszy"
D300 | N35 1.8 | N17-55
Ale czemu tak zmniejsza przy konwertowaniu jpg/jpg ? W starej wersji jpg po obróbce były w granicach przynajmniej 4 mega ...
W porównaniu do wersji 1.X w ustawieniu jakości "high" wielkość pliku jest o połowę mniejszaMógłby nikon zrobić, aby można było ustawiać w dowolnym zakresie stopień kompresji pliku jpg
Skontaktuj się z nami