Zobacz pełną wersję : NIkkor 50 1.4D - luzy ?
effendi_
21-12-2006, 23:02
Witam,
Kilka dni temu stalem sie posiadaczem obiektywu jak w tytule.
Niepokoja mnie jakby luzy w przedniej czesi obiektywu - objawia sie to ze przy przechylaniu sie obiektywu slychac odglosy obiania o siebie pierscienienia regulacji ostrosci z reszta obiektywu. Rowniez czesc wysuwana lekko stuka przy przechylaniu obiektywu.
Pytanie do uzytkownikow tego obiektywu - czy ten typ tak ma czy moze powinienim reklamowac ten obiketyw. Zdjecia jako takie wychodza poprawne.
Pozdrawiam
jar
Robert_P
22-12-2006, 12:09
U siebie nic takiego nie zauważyłem , wszystko dobrze spasowane i nic nie lata ale sprawdzę jeszcze dokładnie raz jak będę w domciu.
Hmmm... takze nie potwierdze... Moj egzemplarz jest spasowany idealnie. Nawet 28-70 AF-S to przy nim rozklekotany rzech jesli chodzi o luzy. :)
Witam,
Niepokoja mnie jakby luzy w przedniej czesi obiektywu - objawia sie to ze przy przechylaniu sie obiektywu slychac odglosy obiania o siebie pierscienienia regulacji ostrosci z reszta obiektywu. Rowniez czesc wysuwana lekko stuka przy przechylaniu obiektywu.
Pytanie do uzytkownikow tego obiektywu - czy ten typ tak ma czy moze powinienim reklamowac ten obiketyw. Zdjecia jako takie wychodza poprawne.
Pozdrawiam
jar
Pewnie jakiś majsterkowicz chciał wyczyscić np:kurz co mu spać po nocach nie dawał i rozebrał,albo inżynier jakiś co wgłębia się w zagadnienia optyki...Potem trafił na allegro.
Robert_P
22-12-2006, 13:25
A gdzie kupiłeś to szkło , nowe czy używka ??
_k_o_s_t_e_k_
22-12-2006, 14:40
effendi_: (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=7334)
W moim egzemplarzu jest podobnie. Poczatkowo myslalem ze to wada obiektywu, aby to sprawdzic pojechalem na gielde foto w celu wyjasnienia watpliwosci ze sprzedawca. Sprzedawca bardzo rzeczowo wyjasnil mi wszystkie moje watpliwosci dotyczace tego problemu, pokazal inne egzemplarze tego obiektywu, kazdy z nich mial praktycznie takie same luzy. Jezeli zdjecia wychodza poprawnie, nie masz sie czym przejmowac. Poprostu rob zdjecia i nie zwracaj na te luzy uwagi.
Witam,
Pozdrawiam
jar
Mam to samo. Leję na to :)
effendi_
22-12-2006, 20:07
Widze ze glosy sa podzielone:)
Jedyne co mnie denerwuje to stukanie przy gwaltownych ruchach aparatem.
Obiektyw kupilem nowy w Foto-Tip - po prostu jako laik nie wiem czy warto go reklamowac, a nie mam niestety doswiadczenia jesli chodzi o obiektywy ( to moj pierwszy obiektyw poza-kitowy:)) i ich ocene.
Pozdrawiam i zycze wszystkim spokojnych swiat.
maximek77
26-12-2006, 15:12
Moja nowka ok tygodnia ma tez luzy i do tego stopnia ze rusza sie podzialka skali odleglosci :) ale zdjecia robi ostre wiec ... niech sie rusza :) Jest tylko pytanie jak to wlynie na szczelnosc szkielka
Widze ze niektorzy maja te same uwagi, ja postanowilem jutro wyslac ten obiektyw do sklepu fotoset (tam kupowałem przez neta) i oni to maja przeslac do nikona w W-wie, uwazam ze skoro obiektyw jest na gwarancji to mam takie prawo, nawet jezeli nic nie jest uszkodzone itp., po prostu niech sprawdza i dadza mi jakis papier z tych ogledzin, potem np. przy sprzedazy mozna uniknac problemow. Moze te stuki, luzy sa calkowicie normalne ale nie wiem o tym, boje sie ze jak wskocze na cyfrowke i zaczne robic znacznie wiecej zdjec to to szkielko rozklekocze sie jeszcze bardziej i moze zaczna pojawiac sie w skutek tego jakies inne problemy. Mam nadzieje ze bedzie wszystko ok. pozdro
hej, mam 28 z taka przypadloscia (na oko konstrucje maja podobna) jak sie zalozy oslone to klekocze ze omatko ale zdjecia sa w porzadku. jak na gwarancji zawsze lepiej sie upewnic, napisz jak potraktowali sprawe w nikonie
zbyszek_btg
11-05-2007, 09:49
mam ten sam obiektyw (1.4D), i też zauważyłem luzy. Wykonałem kilka zdjęć mapy ściennej i okazało się, że przy ostrzeniu z obiektu dalszego na bliższy, prawa część kadru jest nieostra. Przy korektach ostrości (typu bliżej/dalej) słychać delikatne stuknięcie w obiektywie, i obraz w lusterku wyraźnie przeskakuje w bok. Najwyraźniej coś nie tak z obiektywem ...?
maximek77
11-05-2007, 11:48
U mnie jest calosc ostra ale luz jest na poziomie 0,5 mm a to duzo jak na precyzyjny sprzet :) ale jak dziala to niech dziala :) jest tylko pytanie czy nie bedzie wiecej syfu przez to zaciagal ??
krzychu_d70s
23-05-2007, 10:06
Kilka dni temu kupiłem 50mm 1.4 i też mam luzy na obiektywie , sprawdzałem dwa inne egzemplarze w sklepie i to samo , wszystkie miały luzy. Nie wiem co robić , oddać do serwisu czy zostawić tak jak jest ?
Robert S.
28-05-2007, 19:45
Normalka, ja u siebie też mam luzy i żyję. Nie ma co panikować, jak śmiga bez problemów to można to olać. Podobne luzy pojawiły się w moim byłym nikkorze 18-70.
a wiec dostałem obiektyw z powrotem i stwierdzono ze wszystko jest ok
niestety nie dostałem zadnych papierow to potwierdzajacych, ktore moglyby sie przydac np przy sprzedazy tego sprzetu. Nie wiem dokladnie gdzie ten obiektyw byl, podobno gdzies w Niemczech gdzie sklep sie zaopatruje w towar ale napewno nie byl w nikon polska, bo za to juz musialbym zaplacic wiec olalem sprawe, przestalem sie tym przejmowac, zdjecia sa ok to najwazniejsze a sprzedawac nie zamierzam. Widze po komentarzach ze nie takie luzy to nie rzadkosc, ja bym chcial to sobie podpiac w koncu pod d200 bo kurde n70 ma glosnyy srubokret i wooolny :/ a do tego ciagnie po kieszeniii, mysle ze moje plany sie spelnia, pzdr
gregoire7
18-07-2007, 07:25
Nie potwierdzam takich niepokojących objawów w tym szkle pochodzenia z kraju kwitnącej wiśni
witam,
też mam luzy w moim 1,4, zaraz po zakupie w domu zauważyłem luzy, poza tym obiektyw był w styropianie od 28, 2,8d więc pojechałem do sklepu wymienić. Wszystkie w sklepie miały to samo ale i tak wymieniłem na nieotwierany (tak przynajmniej wyglądał).
Użytkuję go pół roku i bardzo go lubię, jakość zdjęć rewelacyjna, do luzów już się przyzwyczaiłem i gdyby tylko ten autofokus był szybszy i cichszy..
pozdr
Cześć,
Ja również potwierdzam luzy z przodu zarówno w tej 1.4 jak i 1.8 jak i w 35-70 2.8.
Pozdrawiam
Remek
Widzę, że to nie tylko przypadłość mojego 1.4... też mam luzy w tym obiektywie, ale ostrzy dobrze.
puchbeary
05-08-2007, 17:06
Miałem dwa 50mm/f1,8 - jeden chiński a drugi japoński z szybką. Ten chiński latał solidnie - po odpięciu od body kręcenie pierścieniem ostrości odbywało się praktycznie bez oporu - nie miało to absolutnie żadnego wpływu na zdjęcia, Japoński jest spasowany jak szafa gdańska - nawet szczelinki mało widać - jak przyszedł to się przestraszyłem że jest zatarty albo co - tak ciasno chodził. Widać szkła Nikona mają taką urodę i już ....
Ja mam ten Made in Japan.
jacoslavgth
12-08-2007, 14:16
witam, troche odgrzebuje trupa, ale jak wyglądają te luzy i na ile tubus wychodzi z korpusu, zamierzam wciągnąc toszklo, myslalem na początku o 50 1,8 ale czytalem o lepszym bukehu z 1,4.
Witam, odgrzebuję
Byłem dziś przetestować AF 50/1.4 D i ten egzemplarz również miał luzy. Chciałbym zapytać użytkowników tego szkiełka, jak jest "u niego" z celnością AF i o ostrością. Ten egzemplarz był niezbyt pewny a ostrość taka sama na f2 jak na mojej 50/1.8, co mnie troszke rozczarowało. Kiedyś miałem na chwil ę podpięty inny egzemplarz i wydaje mi się że był ostrzejszy.
Robert S.
05-11-2007, 20:35
No to widać, że trafiłeś na kiepski egzemplarz. Mój też ma luzy, ale ostrość łapie elegancko no i ostrość lepsza niż w 50 1.8. Szukaj dalej :)
Ale mnie zaintrygowaliście, aż poszedłem sprawdzić moją 50 i...
Jest luz, taki mikro 0,1mm albo jeszcze mniej, nie tak jak ktoś pisał 0,5mm. Dopuki go na siłe nie szukałem to sobie nie zdawałem sprawey że jest i napewno nie klekocze przy zmianie pozycji z horyzontalnej na pionową.
Z tych co mam to szkło jest najostrzejsze. Zawsze trafia z ostrością. Nie wiem jak się ma do 1,8 nigdy nie porównywałem.
No to pocieszyłeś mnie, bo już się zastanawiałem, czy w 85 nie wleźć (co i tak pewnie kiedyś nastąpi, ale 50/1.8 już opyliłem, a do ogniskowej się przyzwyczaiłem:]. Masz wersję Jap czy China?
Ktoś może miał 1.8 i 1.4 i chciałby coś napisać na temat AF i ostrości, inne sprawy myślę, że nie zmieniają się w zależności od egzemplarza.
Co do luzu to na tamtym był ok 2 mm na focus ringu.
marcin.budek
06-11-2007, 03:51
mam 1.4 i zero luzów aczkolwiek czasem warknie AF jak jest pod kątem, co do celności to odnoszę wrażenie że jest "prawie" idealna, jak ktoś chce niech spróbuje wycelować z AF potem przejść na manuala i odrobinkę podostrzyć, delikatną różnicę widać tylko na kompie (nie na wyświetlaczu), ale być może to tylko moje wrażenie
maximek77
23-11-2007, 13:31
Moj chyba wlasnie zaczal kwalifikowac sie do serwisu niestey :( Od czasu do czasu jak ustawia ostrosc i przelatuje caly zakres to cale body wpada w dziwne drzenie a jak ustawiam ostrosc manualnie to jest taki odglos jakby folia albo cis w tym rodzaju siedziala w srodku :) SZUKAM PARAGONU I DO SERVISU :evil:
Robert S.
23-11-2007, 15:10
Ktoś może miał 1.8 i 1.4 i chciałby coś napisać na temat AF i ostrości, inne sprawy myślę, że nie zmieniają się w zależności od egzemplarza.
Jeżeli chodzi o działanie AF, to różnic nie zauważyłem, natomiast ostrość zdecydowanie lepsza w 50 1.4. W pórównaniach moja 50 na 1.4 była ostrzejsza niż 50 f/1.8 na przesłonie 2.0. Zdecydowanie polecam 50 1.4 :D
Witam,
To i ja odgrzebie :)
Dostalem 50/1.4 w prezencie i bylem bardzo zadowolony. Byly jednak pewne luzy jak to okreslacie, mianowicie nawet trzymajac szklo w reku i poruszajac w kazda strone bylo slychac "wyrazne stukanie", na aparacie AF jakby terkotal ale zdjecia bardzo ladne. Ale po prostu to wkurza - dajac 1000 pln za male szkielko nie chce zeby cos latalo.
Zadzwonilem do sklepu i Pan mi powiedzial ze moge przyjechac i zobaczy co i jak - ale jak dodal to sie w tych obiektywach zdarza - faktem jest to ze jak ogladal moja 50tke to sam sie zdziwil gdyz "az tak to sie nie zdarza" :) coz - ze skrajnosci w skrajnosc - wymienili mi na nowy w ciagu 30 sekund. Nowy ma "luz" ale jak ktos okreslil moze 0.1mm (to juz moim zdaniem szukanie dziury w calym) ale do poprzednika jest jak dzien do nocy i od razu czlowiek ma lepszy humor...