Zobacz pełną wersję : Upgrade kompa co ciekawsze
Witam stoję przed wyborem flaków do kompa tylko nie mogę się zdecydować pomiędzy podstawą 1156 a 1366
bardziej ciągnie mnie w stronę 1366 ale postanowiłem rzucić to na forum .. w necie jest kupa podobnych pytań jakiś tam testów na grach które nie wskazują z żadną stronę ja raczej będę pociskał foty i troszkę video
napisze co wybrałem, może ma ktoś coś podobnego, albo testował podobne konfiguracje
zestaw 1366
GB-X58A-UD3R
I7 930
MEM KHX1600C9D3K3/6GX czyli Kingston HyperX 3x2gb cl9 1600 xmp
zestaw 1156
GB-P55A-UD4
I7 870
MEM KHX1600C9D3K3/4GX to samo co wyżej tylko 2x2gb
Michał Jędrak
24-08-2010, 21:58
Zaszalałeś z konfiguracją. Trochę popsuję zabawę jak powiem, że w przypadku obróbki zdjęć i video najważniejsze są szybkie dyski i dobry procesor. Jako, że niedawno sam się bawiłem w upgrade komputera, to rzucę trochę światła na cały temat...
Procek intel Q6600 i 3GB RAM, zwykłe dyski = komp mulasty i sprawia wrażenie jakby nadawał się na śmietnik, masakra.
upgrade...
Ten sam procek Q6600 i 6GB RAMu (byle jaki Patriot PC800), ale za to dysk SSD = BURZA i PIORUN !!! Otwarcie PSa CS5 to 3 sekundy, LR3 też. Wszystko co zmieniasz suwaczkami dzieje się w czasie rzeczywistym, praktycznie zero lagowania. Windows 7 faktycznie jest niekiepski, oczywiście 64bity. Na SSD jest katalog LR, system operacyjny oraz najczęstsze programy (LR&PS). Na drugim dysku jest magazyn na zdjęcia oraz instalacja rzadko używanych programów, gdzie mogę przeboleć 4 sekundy więcej przy otwieraniu (np.Open Office, program do nagrywania itd.).
Mój procek ma chyba 4 lata i dopiero teraz uzyskał możliwość ukazania pełnej mocy obliczeniowej. Dzięki temu, że dysk go nie zwalnia, tylko od razu 'podaje' te dane, których procek się domaga.
Nie podniecaj się RAMem, bo różnice pomiędzy pamięciami to 5% szybkości a w cenie jest spory rozrzut. Ma go być duuużo ale nie musi to być jakiś tam hiper RAM z kosmosu.
Najważniejsze jest (kolejność nieprzypadkowa): dysk, procek, ilość ramu. Reszta się nie liczy.
Zdaję sobię sprawe z tego ze dyski zamulają dlatego puki co mam raid0 na zwyklym sata1 moze postawie 5 na nowszych dyskach ... puki co SSD to sprawa rozwojowa i beda coraz większe i tańsze wiec moze w niedalekiej przyszłosci.
Pytalem też o soket bo generalnie parzac po klockach szyna qpi moze byc szybsza od dmi procek-ram; ale w zasadzie się mało znam na ten temat i ładne obrazki od intela nie muszą iść w parze z jakąś wydajnoscią
mateo912
25-08-2010, 01:21
jedno jest pewne przy 1366 masz większą szanse na upgrade za parę lat.
jedno jest pewne przy 1366 masz większą szanse na upgrade za parę lat.Tylko kto po kilku latach robi jakikolwiek upgrade, skoro zmieniaja sie praktycznie wszystkie technologie zastosowane w komputerze? :) Co kilka lat i tak zmienia sie caly sprzet, bo wszystko jest juz stare i wlasciwie wyeksploatowane. No zalozmy, ze za powiedzmy 3 czy 4 lata zmieni sam procesor. Da mu to przyrost wydajnosci calego zestawu na poziomie 5-10%. I co? I ma sie tak bujac z nieco tylko szybszym komputerem przez kolejne lata? Po kolejnych dwoch i tak bedzie musial wymienic caly komputer -- bo wszystko sie zmieni, a poszczegolne elementy zaczna sie sypac. Spuchna kodensatory na plycie, rozleca sie lozyska w wiatrakach, dyski twarde tez najprawdopodobniej wyziona ducha. W takiej sytuacji kupowanie nowego procka w miedzy czasie, to po prostu wyrzucanie pieniedzy. Od chyba prawie 10 lat -- myslenie nad tym, czy kupowana platforma jest "przyszlosciowa", nie ma najmniejszego sensu.
Tylko kto po kilku latach robi jakikolwiek upgrade, skoro zmieniaja sie praktycznie wszystkie technologie zastosowane w komputerze? :) Co kilka lat i tak zmienia sie caly sprzet, bo wszystko jest juz stare i wlasciwie wyeksploatowane.Dodatkowo przy Intelu to już jest gwarancja całkowitej zmiany przy chęci upgradu, ... bo Intel zmienia podstawki jak rękawiczki.
BlackRoger
25-08-2010, 11:06
Obstawiam maksymalnie rok życia dla tej podstawki.
Akurat 1156 jest mlodsza podstawka...
Dodatkowo przy Intelu to już jest gwarancja całkowitej zmiany przy chęci upgradu, ... bo Intel zmienia podstawki jak rękawiczki.I dobrze, ze sie na nic nie ogladaja... Po co to komu? Moc obliczeniowa procesora, nawet jesli jest 100% wieksza od poprzednika, nijak sie nie przeklada na tempo pracy na typowym komputerze (nie liczac komputerow, ktore 100% czasu swojej pracy, jedynie renderuja). IMHO -- ponad polowe czasu pracy zajmuje myslenie czlowieka -- zanim w cos kliknie, zanim napisze, skoryguje, suwaczek przesunie raz w lewo, raz w prawo, albo po 10 minutach pracy po prostu sie rozmysli i cofnie sie do poczatku (tudziez zamknie dokument bez zapisywania i musi zrobic od nowa). :) Nastepne dziesiate czesci pracy komputera to uruchamianie programow, otwieranie dokumentow, przeszukiwanie nosnikow, itd. Znowu -- nieco szybszy procesor niewiele ma do gadania (jesli nie wlasciwie nic). Tu z kolei newralgicznym elementem jest predkosci nosnikow danych i na rowni -- sposob organizacji pracy, porzadku w systemie, logiki i systematyki w katalogowaniu danych nad ktorymi pracujemy. Mozna smialo powiedziec, ze podczas typowej godziny pracy przy komputerze, rzeczywista moc procesora (w porownaniu typowego, wspolczesnego CPU, do czegos co kosztuje np. 5000 pln), wykorzystana bedzie moze przez 2, 3 minuty.
A wracając do tematu - ja bym wolał 870 bo mniej źre energii (mniej wydzieli w postaci ciepła = komputer będzie chodził ciszej).
I dobrze, ze sie na nic nie ogladaja... Po co to komu?Nie jest dobrze wspierać przestarzałe standardy (port LPT, COM, PS2, stacji dyskietek, PCI, PATA/EIDE - PO CO TO KOMU?) ... ale to co robi intel z podstawkami (obecnie 3 rodzaje dla procesorów konsumenckich) to jest ostre przegięcie w drugą stronę.
@stig - A jak to sie ma do tego, ze Intel zmienia podstawki jak szalony, wymuszajac zmiane plyty i RAM przy checi zmiany CPU?
Nie jest dobrze wspierać przestarzałe standardy (port LPT, COM, PS2, stacji dyskietek, PCI, PATA/EIDE - PO CO TO KOMU?) ... ale to co robi intel z podstawkami (obecnie 3 rodzaje dla procesorów konsumenckich) to jest ostre przegięcie w drugą stronę.Ale dlaczego wg Ciebie jest to przegiecie? Dostosowal sie z tym do procesorow, ktore maja w nich siedziec. Jesli ktos wybiera (sklada) komputer, to decyduje sie na jeden procesor, ktory wlyzie w konkretna podstawke i to wszystko. Mozesz cos wiecej na temat tego przegiecia?
@stig - A jak to sie ma do tego, ze Intel zmienia podstawki jak szalony, wymuszajac zmiane plyty i RAM przy checi zmiany CPU?Ale przeciez juz o tym pisalem... Kto normalny zmienia co chwile samo CPU? :) Przeczytaj wszystko co napisalem w tym watku, zanim odpowiesz.
Ale dlaczego wg Ciebie jest to przegiecie? Dostosowal sie z tym do procesorow, ktore maja w nich siedziec. Intel wprowadza socket 1155 zamiast 1156 ... Twoim zdaniem by "dostosować" do procesora ... moim zdaniem by wyciągnąć więcej pieniędzy od konsumentów. Aż mnie dziw bierze że tego nie dostrzegasz.
Intel wprowadza socket 1155 zamiast 1156 ... Twoim zdaniem by "dostosować" do procesora ... moim zdaniem by wyciągnąć więcej pieniędzy od konsumentów. Aż mnie dziw bierze że tego nie dostrzegasz.Wiesz -- nie musze sie znac na detalach. Wiec zanim cos rozkminie -- napisz mi prosze jakie sa roznice miedzy tymi podstawkami (chodzi mi glownie o obslugiwane procesory).
Stary 1156 obsługuje m.in. dwurdzeniowe i3 540 32 nm ze zintegrowanym GPU, nowe 1155 obsługiwać będzie m.in. nadchodzące dwurdzeniowe i3-2100 32 nm ze zintegrowanym GPU.
Stary 1156 obsługuje m.in. dwurdzeniowe i3 540 32 nm ze zintegrowanym GPU, nowe 1155 obsługiwać będzie m.in. nadchodzące dwurdzeniowe i3-2100 32 nm ze zintegrowanym GPU.Nooo... i? :) Jesli ktos zdecydowal sie na procek bez GPU, to raczej dlatego, ze chce miec karte zewnetrzna, wiec raczej nie zdecyduje sie na nadchodzacy procesor z GPU, a co za tym idzie nie musi wymieniac plyty, zeby miec odpowiadajaca mu podstawke. :)
Nooo... i? :) Jesli ktos zdecydowal sie na procek bez GPU, to raczej dlatego, ze chce miec karte zewnetrzna, wiec raczej nie zdecyduje sie na nadchodzacy procesor z GPU, a co za tym idzie nie musi wymieniac plyty, zeby miec odpowiadajaca mu podstawke. :)Obawiam się że wszystkie Sandy Bridge będą miały GPU (co mi się osobiście zupełnie nie podoba). ... czyli odpowiedniki klasowe 750/760/860 będą na socket 1155 ... i będą miały GPU.
ps. i nadal nie widzisz sedna sprawy ... czyli że i5 750 mógłby być spokojnie na tej samej podstawce co Core i5-2500 (a dokładnie i5 2500 mógłby być spokojnie pod socket 1156)
ps. i nadal nie widzisz sedna sprawy ... czyli że i5 750 mógłby być spokojnie na tej samej podstawce co Core i5-2500 (a dokładnie i5 2500 mógłby być spokojnie pod socket 1156)No nie widze sedna sprawy, bo nie znam sie na konstrukcji procesorow... Chociaz na zdrowy, chlopski rozum -- GPU, to jest kolejny uklad w procesorze, ktory potrzebuje komunikacji z plyta. Jesli wiec dotychczasowe uklady pinow obslugiwaly jedynie procesor, to trzeba bylo ich troche dolozyc, wiec logiczne, ze "bogatszy procesor" nie wlyzie w ubozsza podstawke, prawda? Hmmm... No dla mnie (przynajmniej w tym przypadku) nowa podstawka jest calkowicie logicznym rozwiazaniem.
No nie widze sedna sprawy, bo nie znam sie na konstrukcji procesorow... Chociaz na zdrowy, chlopski rozum -- GPU, to jest kolejny uklad w procesorze, ktory potrzebuje komunikacji z plyta. Jesli wiec dotychczasowe uklady pinow obslugiwaly jedynie procesor, to trzeba bylo ich troche dolozyc, wiec logiczne, ze "bogatszy procesor" nie wlyzie w ubozsza podstawke, prawda? Hmmm... No dla mnie (przynajmniej w tym przypadku) nowa podstawka jest calkowicie logicznym rozwiazaniem.Tylko że ten nowy procesor wcale nie jest bogatszy (porównanie i3 540 vs. i3 2100 jest tego doskonałym przykładem).
mateo912
25-08-2010, 12:14
Stary 1156 obsługuje m.in. dwurdzeniowe i3 540 32 nm ze zintegrowanym GPU, nowe 1155 obsługiwać będzie m.in. nadchodzące dwurdzeniowe i3-2100 32 nm ze zintegrowanym GPU.
No nie widze sedna sprawy, bo nie znam sie na konstrukcji procesorow... Chociaz na zdrowy, chlopski rozum -- GPU, to jest kolejny uklad w procesorze, ktory potrzebuje komunikacji z plyta. Jesli wiec dotychczasowe uklady pinow obslugiwaly jedynie procesor, to trzeba bylo ich troche dolozyc, wiec logiczne, ze "bogatszy procesor" nie wlyzie w ubozsza podstawke, prawda? Hmmm... No dla mnie (przynajmniej w tym przypadku) nowa podstawka jest calkowicie logicznym rozwiazaniem.
Stig ale procek na "starszą" podstawkę już ma zintegrowany GPU;)
Tylko że ten nowy procesor wcale nie jest bogatszy (porównanie i3 540 vs. i3 2100 jest tego doskonałym przykładem).Ale pisales, ze jeden nie ma GPU, a drugi ma. :)
EDIT -- ok. Nie zauwazylem tego jednego "ze zintegrowanym". Wydawalo mi sie, ze najpierw napisales, ze go nie ma, co zreszta ujalem w przykladzie o tym, jak kupujacy nie potrzebuje GPU, wiec wybiera procek bez niego (nie oponowales).
mateo912
25-08-2010, 12:28
Stig teraz raczej już wszystkie procki intela będą miały wbudowane GPU
nie wiem na czym polega wyciaganie kasy w tym przypadku. kupujac kompa decydujesz sie zazwyczaj na zestaw proc+plyta ktory siedzi w kompie i dziala. co Ci za roznica. ludzi ktorzy kupuja plyte z mysla ze moze pozniej cos innego w nia wsadza jest niewielu (jesli mowa o procku). intel ma duzo podstawek to ma problem i problem maja producenci plyt bo sie bajzel robi. kiedys mial niby jedna podstawke przez dluzszy czas, ale co z tego jak nowsze procki i tak nie chodzily na starszych plytach.
a po 2-3 latach zmiana procka robi sie bez sensu. albo stary typ jest slabo osiagalny i koszt procka jest z kosmosu, albo i tak mozesz kupic jakies uzywki, zazwyczaj z plyta (bo nikt inaczej nie sprzeda), wiec tak czy siak wymieniasz calosc. no chyba ze ktos lubi jakas rzezbe w g.
a po 2-3 latach zmiana procka robi sie bez sensu. albo stary typ jest slabo osiagalny i koszt procka jest z kosmosu,??? Mam Athlon X2 3600+ (kupiony 22 maja 2007 roku) na płycie AM2+ i mogę w tą płytę włożyć najnowsze procesory od AMD z sześcio-rdzeniowymi włącznie.
??? Mam Athlon X2 3600+ (kupiony 22 maja 2007 roku) na płycie AM2+ i mogę w tą płytę włożyć najnowsze procesory od AMD z sześcio-rdzeniowymi włącznie.No ok -- mozesz, ale czy ma to sens, skoro pewnie za rok najpozniej dwa -- bedziesz skladal i tak caly, nowy komputer? Wtedy ten procek, ktory mozesz dzisiaj wlozyc -- bedzie i tak juz przestarzaly.
No ok -- mozesz, ale czy ma to sens, skoro pewnie za rok najpozniej dwa -- bedziesz skladal i tak caly, nowy komputer? Gdybym miał pewność że DDR3 2x4 GB będzie trzymać przez np. 2 lata zawyżoną cenę (ponad 230 zł, lub przy bardzo słabej złotówce 345 zł - ceny za parę, czyli 8GB RAM) to nawet bym się nie zastanawiał ;) ... a tak to właśnie mam zagawostkę.
de Fresz
25-08-2010, 13:36
I dobrze, ze sie na nic nie ogladaja... Po co to komu? Moc obliczeniowa procesora, nawet jesli jest 100% wieksza od poprzednika, nijak sie nie przeklada na tempo pracy na typowym komputerze
(...)
Mozna smialo powiedziec, ze podczas typowej godziny pracy przy komputerze, rzeczywista moc procesora (w porownaniu typowego, wspolczesnego CPU, do czegos co kosztuje np. 5000 pln), wykorzystana bedzie moze przez 2, 3 minuty.
Ciekawie to brzmi spod palców człowieka, który nie raz pisał że w szybkość działania kompa regularnie wkłada niemałe pieniądze :D
Ale tak poza tym – pełna zgoda. Przy porządnie zorganizowanej pracy (co wymaga poukładania nie tylko na dysku, ale i mentalnego), to gdzieś od 3-5 lat prędkość procka nie ma większego wpływu na wydajność pracy. No może poza tymi, co dłubią materiał na siatki wielkoformatowe, czy muszą na za chwilę mieć wywołane milion zdjęć z pilnej sesji - ale to de facto margines.
Ciekawie to brzmi spod palców człowieka, który nie raz pisał że w szybkość działania kompa regularnie wkłada niemałe pieniądze :D Nooo... Ta regularnosc to 3-4 lata. :) A wymiana podyktowana jest tylko i wylacznie wymaganiami nowych wersji programow.
Michał Jędrak
25-08-2010, 14:39
Nie wiem o co bijecie tu pianę. Popieram wypowiedzi Stiga. Jak ktoś kupuje płytę główną i procesor to raczej tego nie zmienia, a za 3-4 lata kupuje kolejny nowy komputer. A różne podstawki są produkowane po to, aby była podnieta i aby ludzie wywalali kasę na coraz to nowsze produkty. Producenci płyt też się cieszą, bo kiedyś jakiś maniak kupował raz dobrą płytę a potem bawił się procesorami, a teraz to przy każdym procesorze zmienia płytę, więc kasa leci. Jak ktoś rozsądnie dobierze sprzęt to i po paru latach ma dobre wyniki. U mnie windows pokazuje wszędzie około 7.1-7.3 w tym ich systemowym benchmarku (na maks 7.9) a komputer jest sprzed lat. Jedynie w grafice pokazuje 4.8, ale się nie martwię bo nie gram a ta moja jakaś GT6800 spokojnie sobie radzi. No baa, do obrabiania zdjęć pasuje każda karta graficzna sprzed nawet 10 lat.
Więc da się kupić dobry sprzęt i nie martwić się nim przez lata, trzeba tylko wiedzieć co wymieniać.
??? Mam Athlon X2 3600+ (kupiony 22 maja 2007 roku) na płycie AM2+ i mogę w tą płytę włożyć najnowsze procesory od AMD z sześcio-rdzeniowymi włącznie.
hmn.. no wiesz .. ja 3 lata temu wyjalem z obudowy swojego x2 4200 i spylilem z płyta bo stwierdzilem ze Intel jest wydajniejszy. za jakis czas pewnie jak mi sie uwidzi to wyciagne to co mam teraz, z plyta, spyle i wsadze cos nowego. kto co lubi.
w tym co mowi Stig jest poniekad prawda - wiekszosc czasu moja maszyna sie nudzi, jest w polsnie, opierdziela sie i pozera malo energii. ale jak juz cos potrzebuje zrobic i znajde to co jest do tego potrzebne gdzies upchane w tym bajzlu na dyskach, to wtedy zajmuje mi to chwile, a nie siedze i sie zastanawiam kiedy komp skonczy mielic. i chyba o to chodzi. bo cierpliwosc to ja mam do innych rzeczy, ale jak widze wolno przesuwajacy sie pasek postepu to tak jakbym stal w kolejce - irytuje sie ;)
Dobra generalnie postanowiłem ze kupie tańsze i wydajniejsze czyli 1156, a pytając o socket nie chodziło mi o jego trwałość czasową lecz o wydajność szyn bo róże są i na dzień dzisiejszy teoretycznie szybsza w 1366 chodzi wolniej od 1156, kusiły mnie te triple-ramy ale na dzień dzisiejszy to nic nie daje, jedynie procek 980X daje radę na tej szynie za gigantyczną cenę.
Dziękuję za wasze opinie
raptor88
26-08-2010, 23:15
I słusznie zrobiłeś wybierając 1156.
1366 juz jest wycofywane, nowe procesory Sandy Bridge z 2011 beda juz na zupelnie innej podstawce, 1156 tez juz nie bedzie uzywane.
No nie widze sedna sprawy, bo nie znam sie na konstrukcji procesorow... Chociaz na zdrowy, chlopski rozum -- GPU, to jest kolejny uklad w procesorze, ktory potrzebuje komunikacji z plyta. Jesli wiec dotychczasowe uklady pinow obslugiwaly jedynie procesor, to trzeba bylo ich troche dolozyc, wiec logiczne, ze "bogatszy procesor" nie wlyzie w ubozsza podstawke, prawda? Hmmm... No dla mnie (przynajmniej w tym przypadku) nowa podstawka jest calkowicie logicznym rozwiazaniem.
Ale procki na s1156 tez maja GPU. Zmiana na 1155 nie jest uzasadniona niczym poza pazernoscia Intela, ktory, dla przypomnienia, jest tez producentem chipsetow.
No ok -- mozesz, ale czy ma to sens, skoro pewnie za rok najpozniej dwa -- bedziesz skladal i tak caly, nowy komputer? Wtedy ten procek, ktory mozesz dzisiaj wlozyc -- bedzie i tak juz przestarzaly.
Wtedy kupi plyte na AM3 i wsadzi sobie swoj procek w nowa plyte. AMD w tym wzgledzie zrobilo genialny manewr, projektujac AM3 tak, ze procki mazna wlozyc do plyty z AM2.
Co do ciaglych modernizacji i kupowania nowosci - ja osobiscie nie widze sensu. Caly czas siedze na s775 (E8400 podkrecony kontrolnie do 3.7GHz ;) ), jak mi zacznie procesora brakowac to sobie kupie Quada. RAM moge wsadzic 16GB, wszystkie karty graficzne tez mi wejda (zreszta, GTX260 kupiony za 500zl starcza mi do 1920x1200 full detale we wszystkich grach i posluzy mi jeszcze ze dwa lata na rozsadnym poziomie detali).
Caly czas siedze na s775 (E8400 podkrecony kontrolnie do 3.7GHz ;) ), jak mi zacznie procesora brakowac to sobie kupie Quada.Polityka cenowa Intela widzę jest taka że nie będzie Ci się z powodów ekonomicznych opłacać :/
Swoją drogą jestem ciekaw co kupię w przyszłym roku (mam nadzieję że DDR3 w wersji 2x4 GB stanieje do tego czasu tak ~3x) ... Sandy Bridge czy Buldozer. Bo jak ceny pamięci nadal będą w kosmosie to poważnie rozważę jakiś upgrade starocia ;) (procek)
Polityka cenowa Intela widzę jest taka że nie będzie Ci się z powodów ekonomicznych opłacać :/
W sensie ze wymiana pamieci, plyty i procka + reinstall systemu beda tansze od kupna uzywanego CPU? ;)
W sensie ze wymiana pamieci, plyty i procka + reinstall systemu beda tansze od kupna uzywanego CPU? ;)Zależy kiedy ... no i nie brałem pod uwagę używek.
Np. weźmy pamięci ... wyobraź sobie sytuację gdzie DDR2 jest 2x droższe od DDR3 (jak obecnie DDR1 vs. DDR2/3) - w ten czas warto kupić 2x więcej pamięci (do tego szybszej) za niską cenę.
Co do procesora i polityce intel - co prawda mam na myśli nowe procesory (ze sklepu) ... wystarczy popatrzyć na cenę i5 760 (~745PLN) i Core 2 Quad 9400 (779 - ceny z proline) ... a następnie popatrzyć na pomiary wydajności. Tańsze nowsze procesory są szybsze niż droższe starsze. Intel nie robi "wyprzedaży" starych gratów ... ceny trzymają się twardo.
ddr1 jest generalnie szybszy vs ddr2 ;)
a co do zmiany procka to nalezy brac pod uwage drugi obieg. i fajne procki w podobnych cenach na allegro mozna znalezc. do tego Q9400 jak go nie podkrecisz to zamiana z ladnie chodzacego e8400 jest bez sensu (wiem cos o tym ;) ). choc przyznaje ze nie krecilem i nie pamietam jakie mozliwosci drzemia w tym modelu quada. jakby go ustawic na jakies 3.3 - 3.6 to byloby calkiem ok.
ddr1 jest generalnie szybszy vs ddr2 ;)DDR1 400 CL3 jest szybszy niż DDR2 800/1066 CL5? Pokaż może jakiś link do testów to udowadniających.
ddr1 400 jest szybszy od ddr2 800 przy standartowym taktowaniu. kiedys nawet tu chyba wrzucalem takie testy. to bylo to czym bylem zdzwiony jak zmienilem typ pamieci. czasy dostepu, kopiowanie .. przy samym odczycie niekoniecznie.. a jest to spowodowane innym sposobem pracy pamieci. w ddr2 postawiono na bezpieczenstwo, cos tam przeniesiona do samych kostek. skleroze mam za duza, ale mozna sprawdzic.
troche za szeroko sobie powiedzialem, bo z 1066 z niskim CL nie da rady, ale 800 niczym nie wyroznia sie nad 400 ddr1. o dziwo..