PDA

Zobacz pełną wersję : wymiana okien

locos
23-08-2010, 21:14
Witam
Ponieważ nie jestem z wykształcenia budowlańcem, a wiem, ze tacy tutaj są, to bardzo proszę o poradę. Zamierzam wymienić okna w domku wolnostojącym (ściany z cegły nieocieplone jeszcze styropianem) i mam kilka pytań:

1) czy okna z potrójna szyba są warte dopłaty?

2) dlaczego w kilku firmach starano się mi wmówić, ze to tylko chwyt marketingowy (potrójna szyba) i różnice są mało odczuwalne? (ja doczytałem, ze montaż 3szybowego okna wymaga większej precyzji od ekipy montującej, stad może taka niechęć)

3) jaka firma jest godna zaufania (słyszałem pochlebne opinie o "Urzędowskim")

Szukałem na forum Muratora, ale za dużo się nie dowiedziałem.
Z góry dziękuje za wszelkie opinie i porady.

ASAHI
23-08-2010, 21:20
Do domu w górach mam kupione okna Dako z Nowego Sącza. 2 szybowe, 1.1 i na razie działaja bez zarzutu. A super sprawa to kolor a nie na biało wszystko.

Marian K
23-08-2010, 21:58
Do domu w górach mam kupione okna Dako z Nowego Sącza. 2 szybowe, 1.1 i na razie działaja bez zarzutu. A super sprawa to kolor a nie na biało wszystko.

Dako,jak najbardziej.
Ja mam od 10 lat jakieś plastiki "no name" i też są dobre.Montaż jest zawsze ważny a nawet b.ważny.

titus1
23-08-2010, 22:03
Ja mam od 7 lat drewniane okna urzędowskiego z podwójną szybą. Myślę że mogę mu wystawić cenzurkę.
Okna się nie pocą, nie czułem lodowatej szyby. Inna sprawa to to, ze chociaż ociepliłem dom to nie zdążyłem wykończyć szpalet i tam najwięcej uciekało ciepło.
Nie ma bata, okna wystawione na działanie silnego słońca i deszczu będą się łuszczyć. Kiedy kupowałem moje okna, do drzwi balkonowych nie dawali aluminiowych okapników, teraz na nich najwięcej złazi lakier.
Okucia które dawali nie są najlepszej jakości - to opinia rzemieślnika który produkuje okna. Chociaż co roku dbałem o smarowanie i regulację, to czuć opór podczas zamykania. Jedno z nich się lekko wypaczyło i są problemy z zamykaniem z uchylonego skrzydła jedną ręką. Zawsze trzeba docisnąć lekko drugą. Poza tym sama konstrukcja ramiaków jest ok. Duże okna nie gną się podczas otwierania i zamykania.
Montaż robiła przeszkolona ekipa autoryzowanego dystrybutora. Tak się spieszyli, że zapomnieli założyć klamki. Potem okazało się, że w prezencie od firmy dostałem dwa okna zachlapane kropelkami lakieru.

W tym roku chciałem zrobić drobne naprawy lakieru, ale nigdzie nie można dostać lakieru, którego wtedy używała firma. Chodzi o lakiery Sigma. Dostałem od zaprzyjaźnionego rzemieślnika inny lakier, zobaczymy jak się sprawdzi, czy się nie "pogryzie" ze starym.

grzesiu26
23-08-2010, 22:10
Dako,jak najbardziej.

Akurat jestem z "branży" i za kolegami... DAKO.
I wcale nie 3 szybowe - bo naprawdę podwójne szyby zespolone w współczynniku przenikliwości 1,1 w zupełności wystarczą. Do tego 5 komorowy profil w odpowiednim kolorze i będzie git.

PS.
W końcu jakiś normalny temat żebym mógł się na forum wykazać - bo na robieniu zdjęć to się nie znam ;-)

Marian K
23-08-2010, 22:27
PS.
W końcu jakiś normalny temat żebym mógł się na forum wykazać - bo na robieniu zdjęć to się nie znam ;-)

To może zarób doświadczenie,jakie wychodzą zdjęcia, przez:"3"a jakie przez "2" szybowe.:)

Kordian d70
23-08-2010, 22:37
to mają być tanie okna czy z wyższej półki?
pytam bo mój kumpel pracuje w oknach i są sprawdzeni i godni polecenia.

locos
23-08-2010, 23:13
Akurat jestem z "branży" i za kolegami... DAKO.
I wcale nie 3 szybowe - bo naprawdę podwójne szyby zespolone w współczynniku przenikliwości 1,1 w zupełności wystarczą. Do tego 5 komorowy profil w odpowiednim kolorze i będzie git.

PS.

Czyli jednym słowem nie wydziwiać.

To może zarób doświadczenie,jakie wychodzą zdjęcia, przez:"3"a jakie przez "2" szybowe.:)
Przez potrójne przy tej samej ekspozycji będą ciut ciemniejsze... ;)

to mają być tanie okna czy z wyższej półki?
pytam bo mój kumpel pracuje w oknach i są sprawdzeni i godni polecenia.

Przede wszystkim - dobre okna, a to nie zawsze idzie w parze z "drogie".
Generalnie z mila chęcią wysłucham co możesz mi zaproponować z tych lepszych (czy tam z wyższej półki - jeśli nie są 3x droższe od przeciętnych okien na rynku, to mogę się zastanowić.) (btw dom nie jest jakąś tam super hiper wypasioną willą wybudowaną w tym roku, więc bez przesady z super drogimi oknami)

grzesiu26
23-08-2010, 23:22

Tak jak napisał kolega locos- "nie wydziwiać"...
3 szyby - to domy pasywne itd itp

"Zwykły" dom czy mieszkanie to w zupełności 2 szyby.

Dlatego mam u siebie 4/16/4 - to rodzaj dwuszybowego zespolenia... - dla tych nie w temacie ;-)
Przez to też nie mam jak zrobić dla kolegi Kordiana d70 porównania ze zdjęciami przez 2 i 3 szyby ;-)

gtad
24-08-2010, 01:07
Pakiety trójszybowe, dodatkowo zestawione z szerokim profilem 6,7 komorowym zdają tak naprawdę egzamin w domach energooszczędnych, tzw. pasywnych lub prawie pasywnych. Co z tego, że zamontujemy okno "pasywne" do domu "tradycyjnego", gdzie współczynnik przenikania ciepła ścian nie jest odpowiedni w stosunku do takich okien. Jak zostało wyżej powiedziane, profil 5-komorowy oraz pakiet dwuszybowy o współczynniku rzędu 1,0-1,1 W/(m²·K) w zupełności spełnia wymagania energetyczne w domach "tradycyjnych".
Co do jakości konkretnych profili, to nie będę się raczej wypowiadać, bo nie mam zamiaru robić nikomu reklamy czy antyreklamy. Nie polecam kierowania się tylko ceną okna, to często błędne kryterium ich wyboru.

O firmie Urzędowski, to już w ogóle nie będę się wypowiadać. Można znaleźć w sieci mnóstwo opinii na ich temat i często są to prawdziwe opinie... niestety. Nawiasem mówiąc Urzędowski ma tej chwili również w ofercie okna PCV ;)

titus1, nie wiem jaki konkretnie lakier potrzebujesz, ale każdy autoryzowany dealer czy salon firmowy bez problemu powinien CI to sprowadzić. Lakiery SIGMY są do dzisiaj stosowane. Można kupić "grunt" jak i sam lakier w zależności od koloru. Co do łuszczenia się samego lakieru, to niestety stolarka drewniana jest dość wymagającym produktem. Trzeba o nie zwyczajnie dbać, w ofercie Urzędowskiego dostępne są również "mleczka" pozwalające na indywidualną konserwację stolarki. Może to wpłynąć pozytywnie na żywotność lakieru. Okapniki pomimo, że są z aluminium, zamaskowane są często okapnikiem drewnianym, który niestety jest najbardziej narażony na uszkodzenia spowodowane warunkami atmosferycznymi.

titus1
24-08-2010, 05:50
Ha, to w takim razie trafiłem na kogoś, komu się nie chciało sprowadzać. A do producenta nie dzwoniłem. Dzięki za informację.

Kordian d70
24-08-2010, 19:42
poszło PW żeby nie było kryptoreklamy ;-)

gadas
24-08-2010, 20:49
Dako,jak najbardziej.
[...] Montaż jest zawsze ważny a nawet b.ważny.

Noooo..No...Tak przecież nie zamontowane okna mogą nie spełniać swojej roli ;)

Marian K
24-08-2010, 21:05
Noooo..No...Tak przecież nie zamontowane okna mogą nie spełniać swojej roli ;)

Ale śmieszne:) a jakbyś chciał zrobić zdjęcie przez okno,tam gdzie nie ma okna,to łatwiej zabrać ze sobą nie zamontowane okno.:)

gon
24-08-2010, 21:27
Mam dwa pomieszczenia po 10 m2 z oknem 150x150 cm (wymiar otworu w ścianie) od wschodu (taka dostawka do istniejącego domu):
- półpiętro suporex 24 cm + 15 cm szarego styropianu (odpowiednik ok. 20 cm białego ) + okno 2 szybowe (profil schuco)
- piętro silikat 18 cm + ten sam styropian + okno 3 szybowe (profil schuco)
Półpietro służy jako ganek i budowałem go dużo wczesniej, pietro to pokój dziecka. Moja obserwacja + pomiar elektronicznym termometrem jest taka - dół nagrzewa sie poprzez okno szybciej i bardziej niż góra, słońce bijące przez to okno jest bardzej "agresywne", pakiet trzyszybowy jest "na oko" przyciemniony troszke. Z zewnątrz to widać najbardziej. Na "ucho" stwierdzam także, że po zamknięciu okna na górze jest bardziej cicho a trasę krajowa nr 12/14 mam 100 m dalej.
Za jakis czas będę wymieniać cześć okien i na pewno będa to pakiety 3 szybowe, tym bardziej, że dopłata do niego wyniosła mnie 50-80 zł . Narzekaja na nie ekipy montujące - panowe w bardziej niż średnim wieku dzwigający okno cięzkie jak cholera mieli dosyć roboty na ten dzień :)
Tak naprawde energia drożeje i pewnie będzie drożała, eko-groszek kupowałem po 400 zł a kupuje po 800 zł - nie ma litości :(

finlandia
17-09-2010, 14:13
Ja mam od 7 lat drewniane okna urzędowskiego z podwójną szybą. Myślę że mogę mu wystawić cenzurkę.
Okna się nie pocą, nie czułem lodowatej szyby. Inna sprawa to to, ze chociaż ociepliłem dom to nie zdążyłem wykończyć szpalet i tam najwięcej uciekało ciepło.
Nie ma bata, okna wystawione na działanie silnego słońca i deszczu będą się łuszczyć. Kiedy kupowałem moje okna, do drzwi balkonowych nie dawali aluminiowych okapników, teraz na nich najwięcej złazi lakier.
Okucia które dawali nie są najlepszej jakości - to opinia rzemieślnika który produkuje okna. Chociaż co roku dbałem o smarowanie i regulację, to czuć opór podczas zamykania. Jedno z nich się lekko wypaczyło i są problemy z zamykaniem z uchylonego skrzydła jedną ręką. Zawsze trzeba docisnąć lekko drugą. Poza tym sama konstrukcja ramiaków jest ok. Duże okna nie gną się podczas otwierania i zamykania.
Montaż robiła przeszkolona ekipa autoryzowanego dystrybutora. Tak się spieszyli, że zapomnieli założyć klamki. Potem okazało się, że w prezencie od firmy dostałem dwa okna zachlapane kropelkami lakieru.

W tym roku chciałem zrobić drobne naprawy lakieru, ale nigdzie nie można dostać lakieru, którego wtedy używała firma. Chodzi o lakiery Sigma. Dostałem od zaprzyjaźnionego rzemieślnika inny lakier, zobaczymy jak się sprawdzi, czy się nie "pogryzie" ze starym.
Cześć
nie mam Nikona (może mnie przez to nie zbanujecie na tym forum).
Jestem z branży okiennej / może niektórzy widzieli mnie na Forum Muratora / i kilka spraw muszę sprostować :
3 czy 2 szyby - różnica niewielka - ale dla tych którzy nie liczą kosztów. Okno z szybą 1,1 a okno z szybą 0,5 nie jest 2 razy lepsze, ale de facto jest lepsze. Nie mam w głowie dokładnych danych. Liczyłem swego czasu zwrot z takiej inwestycji dla zwykłego domku: z okien trzyszybowych rocznie można śmiało oszczędzić 200-400zł na ogrzewaniu. Niby nie dużo, ale jeśli te szyby mają kosztować 1 tys. złotych to za 3-5 lat się zwrócą. A potem już tylko oszczędności.
Bajki o precyzyjnym montażu są tworzone przez tych, którzy nie chcą sprzedawać tych okien - może nie potrafią precyzyjnie montować. Nie ważne.

A teraz Urzędowski i sprawa Tytusa:
- faktem jest że kilka lat temu nie było w standardzie okapników na skrzydłach. Nie każdy wiedział, że warto je domówić. Można je teraz założyć (powinny kosztować ok 30zł /szt).
- oryginalny lakier jest do dostania u każdego sprzedawcy tych okien. Puszka 1 litr to ok 50zł - powinna wystarczyć na nieduży dom. Oczywiście nie da się go kupić w sklepie z farbami.
- okucia. Problemy Tytusa to nie kiepskie okucia a montaż (okien lub samych okuć). Jeśli "na sucho"/przy otwartym skrzydle/ chodzą źle, to znaczy że trzeba szukać przyczyny w montażu okuć. Jeśli dobrze - to coś nie tak jest z regulacją. To nie są złe okucia - nie różnią się od najpopularniejszych Roto czy Winkhausa. Dobra ekipa montażowa z tym sobie poradzi - także z wypaczonym skrzydłem - jeśli jest wypaczone, to jest to efekt niespecjalnie dobrze zrobionej regulacji, ale niekoniecznie.
Pozdrawiam i życzę owocnej dyskusji

titus1
17-09-2010, 15:05
Opinie o okuciach wyraził rzemieślnik, który produkuje i montuje okna. Poprosiłem go o regulację kiedy montował swoje okna u sąsiada. Okna mam w miarę nowe, w najbliższym czasie nic nie będę wymieniał więc taki "marketing" do mnie nie trafia.

Teraz już wiem że sprzedawca okien nie chciał mi sprzedać lakieru z czystej złośliwości. Odwdzięczył się za to że punktowałem jego ekipę po montażu. Pan chciał wciągnąć brakujące klamki i wysmarowane lakierem szyby jako naprawa gwarancyjną a ja nalegałem żeby to zrobili przed zapłatą za okna.

Okapniki dostałem za friko od wspomnianego pana, który robi regulacje. Za regulację wszystkich okien płacę 40 zł za wizytę.

Jastrząb
17-09-2010, 15:05
AVANTE zdecydowanie nie polecam, pilnuj montażu

finlandia
17-09-2010, 16:13
TITUS,
nie traktuj mojego wpisu jako marketing. Nie jestem nowicjuszem na forach (chociaż na Waszym owszem) i wiem co to promocja i do kogo ją kierować.
To, że napisałem tu oznacza, że chcę sprostować sprawy o których napisałeś, chociaż wczytałem się w wątek i widziałem że GTAD odpowiedział rzeczowo.

Okapnik gratis (na balkon) to jest reklama owego rzemieślnika. Koszt takiego drobiazgu jak okapnik na okno to nie więcej niż 5 -10 zł. Oczywiście jak ktoś na codzień ma listwę osłonową, silikon i jest w danym miejscu. W tej usłudze więcej kosztuje przygotowanie i praca niż faktyczne zużycie materiałów. Z resztą -podobnie jak kiedyś przy domowym wywoływaniu zdjęć.
Robię czasem regulację jako konkurencja i wiem, jak bardzo swędzi mnie język by powiedzieć niemiłe słowo na temat montażu okien, które mam do regulacji ;)
O złośliwości innych sprzedawców wypowiadał się nie będę - to /niestety/ ludzkie odruchy.

Widzisz - rzemieślnik za pół godzinną fatygę ma u Ciebie wysokie notowania. Ja poświęcając ten czas na pisanie postów jestem uznawany za trola - a mimo wszystko nie zmieniam zdania.

gtad
18-09-2010, 10:34
Okucia stosowane w Urzędowskim nie różnią się zbytnio od całej reszty na rynku. Fakt jest faktem, ze spotkałem się już z przypadkami montażystów, którzy zwyczajnie nie potrafią wyregulować danego okucia, a wtedy najlepiej powiedzieć, że jest ono beeee ;)

.
Robię czasem regulację jako konkurencja i wiem, jak bardzo swędzi mnie język by powiedzieć niemiłe słowo na temat montażu okien, które mam do regulacji ;)
O złośliwości innych sprzedawców wypowiadał się nie będę - to /niestety/ ludzkie odruchy.

Złośliwość ludzka nie zna granic, podobnie jak i głupota. Krytyka i argumenty wyssane wprost z palca często potrafią mocno zaszokować. Niektórzy "sprzedawcy" (celowo ująłem to w cudzysłów) dla 1zł nie powiem co potrafiliby zrobić ;). Ale mamy wolny rynek, każdy ma prawo wyboru, a i ci "sprzedawcy" (nie wszyscy oczywiście) uciekają się do przeróżnych "strategii marketingowych" ;)

finlandia
18-09-2010, 11:16
Cieszę się, że mnie zrozumiałeś. Pojawiłem się jedynie by uzupełnić obraz okien z opinii Titusa o swoje doświadczenia i myślę na tym zostawić ten wątek.

A że /nieskromnie/ uważam, że się conieco znam na rynku okiennym.. To chętnie zostanę tu na dłużej.

Mignęło mi gdzieś narzekanie na serwis Avante? Dziwne, bo uchodzą za jednych z najlepiej nastawionych do Klienta w naszym kraju.

titus1
18-09-2010, 20:43
finlandia, nie piłem do Ciebie. Chodziło mi o sytuacje, kiedy jeden fachowiec przychodzi po drugim i rozpoczyna snuć opowieści o kiepskim fachu poprzednika. Lepiej powinien już zamknąć gębę i nie psuć klientowi humoru tym, że ten nietrafnie wydał kawał ciężko zarobionych pieniędzy.
A ten rzemieślnik zapunktował u mnie, bo przyglądnąłem się jego wyrobom, żadnego badziewia składanego z 15 cm deseczek na mikrowczepach. W porządku był też montaż okna. Bez szemrania zrobił też obróbki ścian, bo okna wymieniane były w zamieszkanym domu. I to nie byle paćkanie masą do tynkowanie, ale i gładź.

Jak pisałem wcześniej, trochę się użerałem z firmą dostarczającą i montującą okna. Trzeba być w życiu czasem świnią, zwłaszcza kiedy idzie o moje pieniądze. Przez dwa tygodnie, kilka razy dziennie miałem telefony z ponagleniami kiedy wreszcie zapłacę za okna i usługę. Dopiero pomógł faks do firmy Urzędowski ze skargą na towar i autoryzowanego przedstawiciela sprzedającego ich okna. Potem sprawy potoczyły się błyskawicznie.

krzysztof jot
18-09-2010, 22:33
"...profil 5-komorowy oraz pakiet dwuszybowy o współczynniku rzędu 1,0-1,1 W/(m²·K) w zupełności spełnia wymagania energetyczne w domach "tradycyjnych"..."

zdecydowanie polecam trzyszybowe - różnica zistotna pomiędzy 1.0 a 0,7 jakie dają okna trzyszybowe plus zdecydowanie cichsze, nie mam cyfr ale odczuwalna różnica, a w cenie - nie aż tak bardzo - przy kalkulacji wyszło mi 13.000 dwuszybowy pakiet a trzyszybowy 14.700 to pikuś - okien nie wstawiasz na rok czy dwa, ta oszczedność jak do własnej chaty nie jest rozsądna.

PS.
jak chcesz mozesz sie pobawić w symultanę kolorów http://www.markoweokna.eu/konfigurator/konfigurator.html (http://www.markoweokna.eu/konfigurator/konfigurator.html)
- bo akurat robiem dla jednego z salonów.

SlyNik
19-09-2010, 00:17
Stoję przed tym problemem. A, że zupełnie się na tym nie znam, to trochę mnie to przeraża. Może ktoś zna jakąś porządną firmę z Wrocławia?
I czy warto w końcu inwestować w trzy szyby czy spokojnie można to sobie darować?

krzysztof jot
19-09-2010, 17:00
Stoję przed tym problemem. A, że zupełnie się na tym nie znam, to trochę mnie to przeraża. Może ktoś zna jakąś porządną firmę z Wrocławia?
I czy warto w końcu inwestować w trzy szyby czy spokojnie można to sobie darować?

ale czytasz te nasze odpowiedzi ? :) różnica w cenie znikoma w stosunku do przedsięwzięcia jakim są okna a nie wycieraczka czy dywanik co to można jednym ruchem reki zmienić - masz dużo lepsze parametry cieplne, ale tez znacznie lepsze wytłumienie hałasu. każdy sprzedawca zrobi ci kalkulacje - nie wiem ile tych okiem itp - i jaka to skala - ale sądzę że ceny same przemówią jak Ci wyjdzie 6.000 i 6.500 to jest się nad czym zastanawiać ? bo ja uważam że nie.

finlandia
20-09-2010, 10:22
Titus, ok, sorry, nie zrozumiałem wcześniej.
Krzysztof, niezły konfigurator. Wielu mam klientów którzy nie potrafią sobie wyobraźić domu w konkretnym zestawieniu (z resztą.. ja też nie mam takiej wyobraźni)

krzysztof jot
20-09-2010, 12:11
Titus, ok, sorry, nie zrozumiałem wcześniej.
Krzysztof, niezły konfigurator. Wielu mam klientów którzy nie potrafią sobie wyobraźić domu w konkretnym zestawieniu (z resztą.. ja też nie mam takiej wyobraźni)

zrobimy dla Ciebie - parę stówek i już jest... :)

finlandia
20-09-2010, 13:03
Eeee.. mi niepotrzebny:)
Jak się moja konkurencja /dla której to robiłeś / nie pogniewa to będę wysyłał klientów na ich stronę ;)
Oj, chyba żeruję na cudzej pracy ;) A poważnie chylę czoła - takie narzędzie nie daje bezpośrednich klientów, więc widać że nie zależy im tylko na pieniądzach a pomocy Inwestorom.

Jastrząb
20-09-2010, 13:12
Cieszę się, że mnie zrozumiałeś. Pojawiłem się jedynie by uzupełnić obraz okien z opinii Titusa o swoje doświadczenia i myślę na tym zostawić ten wątek.

A że /nieskromnie/ uważam, że się conieco znam na rynku okiennym.. To chętnie zostanę tu na dłużej.

Mignęło mi gdzieś narzekanie na serwis Avante? Dziwne, bo uchodzą za jednych z najlepiej nastawionych do Klienta w naszym kraju.

Avante _ tragedia

zacznę od duzych :)
-FIX 3x120x270 krzywo wprawiony, ale olałem sprawę, nie widać, ale poziomica nie kłamie (odchyłki grubo powyżej polskiej normy), zresztą sami się przyznali,
-4 kwaterki po 120x270, środkowe rozsuwane na boki, pierwsze okna źle zwymiarowali, środkowe sekcje były za szerokie, nie dochodziły do uszczelek bocznych kwater. Pozwoliłem zmniejszyć kwatery rozsuwane, tak aby nie wymieniać wszystkich. Nie zaklinowane szyby w ramach powodowały wichrowanie profilu, robił się równoległobok.
Szybka waży coś koło 100 kg, więc wystarczyło mocniej otworzyć.
- 2 kwaterki po 120x270, rozsuwane, źle wprawione, brak winkla, poprawiali,
- okna 110x120 czy jakoś tak, teraz nie pamiętam, w każdym razie wymiary na dopuszczalnej granicy, jedno się do tej pory nie domyka, ale u mnie w pokoju wiec spoko :)
-wszystkie okna mają ukryte zawiasy, ekipa montażowa nie zostawiła zapasu na ramę przy otworze okiennym, wszystkie otwory były szlifowane-porażka
- Montaż tragedia, wielokrotnie poprawiany, w końcu wywaliłem ekipę i wziąłem swoją, która stawiała mi chałupę

TRAGEDIA, DROGA PRZEZ MĘKĘ I WYDANE KUPĘ KASY.
Z okna obrotowego jestem jednak bardzo zadowolony.

Trochę chaotycznie napisane, ale problem zasygnalizowany. Nie ważne za ile masz okna, ważne jak ci je wprawią.

robin102
20-09-2010, 14:50
Właśnie w te wakacje minęło 12 lat od czasu jak zamontowałem okna firmy GELAN, nie wiem co dziś prezentuje ten producent i jaka jest jakość okien, ale u mnie sprawdzają się pierwszorzędnie. Po 12 latach w zasadzie nic nie wymaga regulacji, prostowania ect. Może dla tego, że miałem przyzwoitą ekipę która je porządnie obsadziła i ładnie po sobie posprzątali. Okucia jakie mam i caly osprzet to oryginalne ROTO
ps.
okna były tak ze środkowej oferty cenowej tego producenta, nie najtańsze, nie najdroższe.
Dziś jeszcze są takie profile ?

finlandia
20-09-2010, 14:56
Jastrząb,
trudno dyskutować z tym co napisałeś. Nie mam powodów by Ci nie wierzyć, poza tym brzmi to bardzo realistycznie. Z pierwszego rzutu okiem widać, że znaczna część wad to wina montażu, a ten zapewne robił Ci co najwyżej "autoryzowany dealer" a nie Producent.
Autoryzacja w oknach często niewiele znaczy. Na dobrą sprawę dostaje ją każdy, kto nie ma punktów ujemnych, tzn. wystarczy być i mówić że "się zna na rzeczy". Zwykle nie trzeba przechodzić szkoleń a tym bardziej egzaminów.
A w Twojej sprawie to mi wygląda na dom ze stolarką wyższej klasy, która w myślach architekta była przeznaczona dla drewna..? Wysokości tych okien (270cm) w 90% przypadków byłby odrzucone przez Producentów. Aż dziwne że się tego podjęła szanująca się firma. Prawdopodobnie jest to zrobione jako HS niskoprogowy? Źle zwymiarowane skrzydła wyglądają na wadę obliczeń. Ale co ja się będę tu wysilał w interpretacji która i tak niewiele zmieni.. Wygląda że się na Tobie uczyli i tyle.
Zauważę też pozytyw:
- firma nie wyparła się problemu i nie zrzuciła go na sprzedawcę - montażystę co jest częsta praktyką w takich trudnych przypadkach.

Montażysta powinien iść do szkoły (szkoda, że takich nie ma).

Kryte zawiasy (miałem styczność z dwoma innymi firmami okuciowymi) - generalnie są bardzo wymagające i objawy takie jak u Ciebie wystepują często. Nie polecam krytych zawiasów, a w niektórych przypadkach wręcz odradzam.
A może skieruj się z kontaktem bezpośrednio do producenta - pomiń sprzedawcę, bo ten może mieć "ambicje" i o problemach nie mówi serwisowi fabrycznemu (może w obawie o utratę owej autoryzacji).

finlandia
20-09-2010, 15:01
Gelan?Jest, ale już chyba jako część dużego konsporcjum. W ciągu ostatnich 8 lat profile przeszły wyścig w kierunku oszczędności. Odchudzanie raczej nie wyszlo na dobrze. Teraz już trudno dostać coś tak trwałego, mocnego (modne profile bezołowiowe są mniej stabilne) i ekipy biorą mniej za wymianę. Tak jak we wszystkim: okno teraz ma mnóstwo gadżetów i gorszej jakości komponenty, które się szybko popsują..

krzysztof jot
20-09-2010, 17:45
Eeee.. mi niepotrzebny:)
Jak się moja konkurencja /dla której to robiłeś / nie pogniewa to będę wysyłał klientów na ich stronę ;)
Oj, chyba żeruję na cudzej pracy ;) A poważnie chylę czoła - takie narzędzie nie daje bezpośrednich klientów, więc widać że nie zależy im tylko na pieniądzach a pomocy Inwestorom.

Jezierski to bardzo duża firma - stać ich na to, zreszta inne tez robiłem np pawlik - http://pawlikokna.pl/?s=colors
obie firmy maja dealerów w całej Polsce - są solidne, robią to od prawie 20-tu lat...

finlandia
20-09-2010, 18:13
No tak, ale wcześniej link był "zaledwie" do strony ich dealera. Mimo zbieżności nazwisk (i koneksji rodzinnych) to jednak narzędzie to jest na stronie ich przedstawiciela, a nie Producenta. Stąd moje zaskoczenie i podziw dla tej inicjatywy.