Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: wymiana okien

Domyślnie wymiana okien

Witam
    Ponieważ nie jestem z wykształcenia budowlańcem, a wiem, ze tacy tutaj są, to bardzo proszę o poradę. Zamierzam wymienić okna w domku wolnostojącym (ściany z cegły nieocieplone jeszcze styropianem) i mam kilka pytań:

1) czy okna z potrójna szyba są warte dopłaty?

2) dlaczego w kilku firmach starano się mi wmówić, ze to tylko chwyt marketingowy (potrójna szyba) i różnice są mało odczuwalne? (ja doczytałem, ze montaż 3szybowego okna wymaga większej precyzji od ekipy montującej, stad może taka niechęć)

3) jaka firma jest godna zaufania (słyszałem pochlebne opinie o "Urzędowskim")

Szukałem na forum Muratora, ale za dużo się nie dowiedziałem.
    Z góry dziękuje za wszelkie opinie i porady.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 17-09-2010 o 15:39 Powód: pis.

Domyślnie

Do domu w górach mam kupione okna Dako z Nowego Sącza. 2 szybowe, 1.1 i na razie działaja bez zarzutu. A super sprawa to kolor a nie na biało wszystko.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ASAHI Zobacz posta
    Do domu w górach mam kupione okna Dako z Nowego Sącza. 2 szybowe, 1.1 i na razie działaja bez zarzutu. A super sprawa to kolor a nie na biało wszystko.
    Dako,jak najbardziej.
    Ja mam od 10 lat jakieś plastiki "no name" i też są dobre.Montaż jest zawsze ważny a nawet b.ważny.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kęty/Diest

Domyślnie

Ja mam od 7 lat drewniane okna urzędowskiego z podwójną szybą. Myślę że mogę mu wystawić cenzurkę.
    Okna się nie pocą, nie czułem lodowatej szyby. Inna sprawa to to, ze chociaż ociepliłem dom to nie zdążyłem wykończyć szpalet i tam najwięcej uciekało ciepło.
    Nie ma bata, okna wystawione na działanie silnego słońca i deszczu będą się łuszczyć. Kiedy kupowałem moje okna, do drzwi balkonowych nie dawali aluminiowych okapników, teraz na nich najwięcej złazi lakier.
    Okucia które dawali nie są najlepszej jakości - to opinia rzemieślnika który produkuje okna. Chociaż co roku dbałem o smarowanie i regulację, to czuć opór podczas zamykania. Jedno z nich się lekko wypaczyło i są problemy z zamykaniem z uchylonego skrzydła jedną ręką. Zawsze trzeba docisnąć lekko drugą. Poza tym sama konstrukcja ramiaków jest ok. Duże okna nie gną się podczas otwierania i zamykania.
    Montaż robiła przeszkolona ekipa autoryzowanego dystrybutora. Tak się spieszyli, że zapomnieli założyć klamki. Potem okazało się, że w prezencie od firmy dostałem dwa okna zachlapane kropelkami lakieru.

W tym roku chciałem zrobić drobne naprawy lakieru, ale nigdzie nie można dostać lakieru, którego wtedy używała firma. Chodzi o lakiery Sigma. Dostałem od zaprzyjaźnionego rzemieślnika inny lakier, zobaczymy jak się sprawdzi, czy się nie "pogryzie" ze starym.

Smile

Cytat Zamieszczone przez Marian K Zobacz posta
    Dako,jak najbardziej.
    Akurat jestem z "branży" i za kolegami... DAKO.
    I wcale nie 3 szybowe - bo naprawdę podwójne szyby zespolone w współczynniku przenikliwości 1,1 w zupełności wystarczą. Do tego 5 komorowy profil w odpowiednim kolorze i będzie git.

PS.
    W końcu jakiś normalny temat żebym mógł się na forum wykazać - bo na robieniu zdjęć to się nie znam
    Ostatnio edytowane przez grzesiu26 ; 23-08-2010 o 22:23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzesiu26 Zobacz posta
    PS.
    W końcu jakiś normalny temat żebym mógł się na forum wykazać - bo na robieniu zdjęć to się nie znam
    To może zarób doświadczenie,jakie wychodzą zdjęcia, przez:"3"a jakie przez "2" szybowe.

Domyślnie

to mają być tanie okna czy z wyższej półki?
    pytam bo mój kumpel pracuje w oknach i są sprawdzeni i godni polecenia.
    D70s, kilka słoików i chęci do nauki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzesiu26 Zobacz posta
    Akurat jestem z "branży" i za kolegami... DAKO.
    I wcale nie 3 szybowe - bo naprawdę podwójne szyby zespolone w współczynniku przenikliwości 1,1 w zupełności wystarczą. Do tego 5 komorowy profil w odpowiednim kolorze i będzie git.

PS.
    Czyli jednym słowem nie wydziwiać.
    To może zarób doświadczenie,jakie wychodzą zdjęcia, przez:"3"a jakie przez "2" szybowe.
    Przez potrójne przy tej samej ekspozycji będą ciut ciemniejsze...

Cytat Zamieszczone przez Kordian d70 Zobacz posta
    to mają być tanie okna czy z wyższej półki?
    pytam bo mój kumpel pracuje w oknach i są sprawdzeni i godni polecenia.
    Przede wszystkim - dobre okna, a to nie zawsze idzie w parze z "drogie".
    Generalnie z mila chęcią wysłucham co możesz mi zaproponować z tych lepszych (czy tam z wyższej półki - jeśli nie są 3x droższe od przeciętnych okien na rynku, to mogę się zastanowić.) (btw dom nie jest jakąś tam super hiper wypasioną willą wybudowaną w tym roku, więc bez przesady z super drogimi oknami)

Domyślnie

Tak jak napisał kolega locos- "nie wydziwiać"...
    3 szyby - to domy pasywne itd itp

"Zwykły" dom czy mieszkanie to w zupełności 2 szyby.

Dlatego mam u siebie 4/16/4 - to rodzaj dwuszybowego zespolenia... - dla tych nie w temacie
    Przez to też nie mam jak zrobić dla kolegi Kordiana d70 porównania ze zdjęciami przez 2 i 3 szyby

Domyślnie

Pakiety trójszybowe, dodatkowo zestawione z szerokim profilem 6,7 komorowym zdają tak naprawdę egzamin w domach energooszczędnych, tzw. pasywnych lub prawie pasywnych. Co z tego, że zamontujemy okno "pasywne" do domu "tradycyjnego", gdzie współczynnik przenikania ciepła ścian nie jest odpowiedni w stosunku do takich okien. Jak zostało wyżej powiedziane, profil 5-komorowy oraz pakiet dwuszybowy o współczynniku rzędu 1,0-1,1 W/(m²·K) w zupełności spełnia wymagania energetyczne w domach "tradycyjnych".
    Co do jakości konkretnych profili, to nie będę się raczej wypowiadać, bo nie mam zamiaru robić nikomu reklamy czy antyreklamy. Nie polecam kierowania się tylko ceną okna, to często błędne kryterium ich wyboru.

O firmie Urzędowski, to już w ogóle nie będę się wypowiadać. Można znaleźć w sieci mnóstwo opinii na ich temat i często są to prawdziwe opinie... niestety. Nawiasem mówiąc Urzędowski ma tej chwili również w ofercie okna PCV

titus1, nie wiem jaki konkretnie lakier potrzebujesz, ale każdy autoryzowany dealer czy salon firmowy bez problemu powinien CI to sprowadzić. Lakiery SIGMY są do dzisiaj stosowane. Można kupić "grunt" jak i sam lakier w zależności od koloru. Co do łuszczenia się samego lakieru, to niestety stolarka drewniana jest dość wymagającym produktem. Trzeba o nie zwyczajnie dbać, w ofercie Urzędowskiego dostępne są również "mleczka" pozwalające na indywidualną konserwację stolarki. Może to wpłynąć pozytywnie na żywotność lakieru. Okapniki pomimo, że są z aluminium, zamaskowane są często okapnikiem drewnianym, który niestety jest najbardziej narażony na uszkodzenia spowodowane warunkami atmosferycznymi.
    Ostatnio edytowane przez gtad ; 24-08-2010 o 01:17
    Pozdrawiam,
    Grzegorz Tadych

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów