Zobacz pełną wersję : Sceniczne oświetlenie LED
Pytanie głównie do fotografów koncertowych, ale wszystkie przemyślenia mile widziane. Otóż znajomy zaczął prowadzić jeden z ważniejszych klubów muzycznych na śląsku, robimy remont generalny i między innymi stare, ponad dwudziestoletnie oświetlenie idzie do kosza. Możemy kupić albo standardowe oświetlenie żarowe, albo nowoczesne rozwiązania LED. Za tymi ostatnimi przemawiają m.in. możliwość dowolnej edycji koloru w reflektorze oraz znacznie niższy pobór mocy. Jednak mam pewne wątpliwości, światła żarowe dają przyjemne, ciepłe światło, a LEDy kojarzą mi się wręcz z lodówką. Widziałem te reflektory, u sprzedawcy wydają się być ok, ale jak to będzie wyglądało na scenie? Macie jakieś doświadczenia z ledami?
Jednak mam pewne wątpliwości, światła żarowe dają przyjemne, ciepłe światło, a LEDy kojarzą mi się wręcz z lodówką.
Jak kupisz LEDy zimne to będziesz miał lodówkę, ale można także kupić neutralne i ciepłe. Jeśli to fabryczne rozwiązania to producent na pewno nie wsadził tam złych LEDów. Zresztą LEDy dobrych firm nawet jeśli dają światło białe zimne, to jest to białe zimne, a nie niebieskie. Sam używałem zimnych LEDów i momentami miałem wątpliwości czy w sklepie nie dali mi neutralnych, bo dawały bardzo fajne światło.
Zraziłeś się do LEDów bo pewnie widziałeś jedynie tanią chińszczyznę, która faktycznie potrafi skutecznie wybić LEDy z głowy, a to naprawdę dobre źródła światła. ;)
Dokładnie, ostatnio w firmie po remoncie założyli ledy, wg mnie jest dużo cieplejszy kolor niż ze zwykłej żarówki z drugiej strony przy ekspozycjach dali inne "żarówki" i światło z wyglądu daje idealny biały kolor, nie ma zażółceń czy niebieskości na wystawce, biały jest biały. No i licznik przestał wyć w skrzynce za to trzeba było wentylatory kupić bo już nic nie dmucha :mrgreen:
Prawda jest taka, że teraz nic tylko technologia LED. Tania w eksploatacji, naprawy też są proste... Poza tym, nie ma problemu z dodatkowym dogrzewaniem klubu światłami typu PAR i podobnymi :) I jak koledzy wcześniej pisali wystrzegajcie się chińcszczyzny!!! Naprawiając te gówna wydasz kolejne tyle za ile kupiłeś. W to miejsce będziesz miał dobre markowe LED :-) Wszystko ładnie działa na DMXie i gitara :-) Nie wiem jak rozbudowany system tego oświetlenia ma być, ale generalnie widziałem moduły na DMXie, które się montuje w podłogach, ścianach, blatach i gdzie jeszcze sobie pomyślisz. Można nieźle zaaranżować wnętrza. Ale ja to tylko jestem dźwiękowcem :D i ostatnio zajarałem się wizualizacjami :D
Dzięki za odpowiedzi, oświetlenie trzeba będzie zamawiać na dniach. Obi, możesz polecić jakieś konkretne firmy? A scena jest niewielka, bardzo kameralna, więc nie potrzebujemy za dużo tych cudów.
Od strony fotograficznej największy problem LEDów to kolor "biały" - widmo tego światła jest tak pochrzanione, że wyprostowanie WB to masakra. Cała reszta tak jak piszą koledzy - mniejsze, lżejsze, mniej grzeją, ciągną mniej prądu. To jak można wykorzystać LEDy doskonale było widać przy ostatniej trasie koncertowej Hey'a - Spider wyznaczył nowe standardy realizacji. Co do DMX - wiem, że chłopakom w klubie Capitol (http://www.scenacapitol.pl)lepiej sprawdzają się systemy oparte na TCP/IP. Zważywszy na fakt, że właściciele Capitolu są również dystrybutorami oświetlenia, to raczej wiedzą co robią.
Podchodzisz do tematu kompleksowo, więc może zwróć się np. do Prolight, żeby przygotowali projekty i wycenę. Większość firm w zamian za całe zakupy zrobione u nich, przygotuje taki projekt albo za nieduże pieniądze, albo wręcz za friko.
OT:
A propos Spidera i Heya... byłem, widziałem i na prawdę baaaaaardzo mi się podobało!!! Mam tylko nadzieję, że ten trend zostanie utrzymany i będzie szło wszystko właśnie w taka realizację wizualną :D
krzysztof jot
20-08-2010, 22:25
tylko LED. organizuje duże eventy, nawet nie rozmawiam z firmami nie dysponującymi oświetleniem LED - to zupełnie inna bajka - osiągane efekty po podpięciu do sterowania komputerowego są absolutnie nieporównywalne, to inny wymiar. Dodatkowo - lekkie, mobilne, pobór mocy wiecej niż nizszy, on jest wielokrotnie niższy a co najistotniejsze - podłączenie zestawu "PARów" mocy kilku tysięcy wat wymagało sieci jak byk, teraz pięć razy takie bajery kolorystyczne i hula wszystko czasem na pierwszym lepszym gniazdku. No i nie masz po 10-ciu minutach piekarnika na scenie, co jest kolejnym wielkim argumentem. Jednym słowem - wyłącznie LED.
- polecam http://swiatlo.trias.pl/technologie/swiatlo-sceniczne-led.html
tylko LED. organizuje duże eventy, nawet nie rozmawiam z firmami nie dysponującymi oświetleniem LED - to zupełnie inna bajka - osiągane efekty po podpięciu do sterowania komputerowego są absolutnie nieporównywalne, to inny wymiar. Dodatkowo - lekkie, mobilne, pobór mocy wiecej niż nizszy, on jest wielokrotnie niższy a co najistotniejsze - podłączenie zestawu "PARów" mocy kilku tysięcy wat wymagało sieci jak byk, teraz pięć razy takie bajery kolorystyczne i hula wszystko czasem na pierwszym lepszym gniazdku. No i nie masz po 10-ciu minutach piekarnika na scenie, co jest kolejnym wielkim argumentem. Jednym słowem - wyłącznie LED.
- polecam http://swiatlo.trias.pl/technologie/swiatlo-sceniczne-led.html
A do domu? Z LEDami mam tylko latarkę czołówkę. A oświetlenie mieszkania? da radę przy tym wysiedzieć?
A do domu? Z LEDami mam tylko latarkę czołówkę. A oświetlenie mieszkania? da radę przy tym wysiedzieć?
Do domu jeszcze bardziej się nadaje. ;) Ale tylko LEDy mocy, nawet nie patrz na te małe 5 mm.
Jesteśmy przyzwyczajeni do ciepłego światła żarowego, którego skorelowana temperatura barwowa wynosi 2850K, dlatego źródła światła o wyższej skorelowanej temperaturze barwowej wydają nam się "trupie". Należy więc szukać LED-ów oznaczanych jako "warm", "3000K" itp, a najlepiej kupić jedną żarówkę na próbę i przeprowadzić rozpoznanie bojem, czy aby nie są za ciemne, za chłodne i zbyt kierunkowe.
W perspektywie czasu LED-y wydają się być idealnym rozwiązaniem, które musi zawojować rynek - w przeciwieństwie do (idiotycznie lobbowanych przez skorumpowanych urzędasów) świetlówek są naprawdę oszczędne, naprawdę długowieczne i nie zawierają połowy tablicy Mendelejewa.
Dzięki wielkie za opinie. Zamawiamy LEDy :)
Pozostaje mi zaprosić forumowiczów z okolic Katowic w niedzielę, 26 września na koncert Scierańskiego, Łosowskiego i Raduliego w klubie Leśniczówka (WPKiW, al. Muzyków 1) ;)
a 3 września co planujecie? Bo wtedy będę nocował w KAtowicach przed Złombolem :) i chętnie bym wyskoczył na jakiś koncert :)
Niestety remont jeszcze :)