PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Rolki i promyczki

jacekz40
17-08-2010, 21:34
Tradycyjnie zapraszam do komentowania :)

1 pionowo

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img830.imageshack.us/i/dsc0217bg.jpg/)

2 poziomo

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img85.imageshack.us/i/dsc0218a.jpg/)

Nemeth
17-08-2010, 21:49
Banalne kadry i porażka z ekspozycją. Matrycowy w takich warunkach sobie nie poradzi.

jacekz40
18-08-2010, 10:07
Banalne kadry i porażka z ekspozycją. Matrycowy w takich warunkach sobie nie poradzi.
Baloty - banalne... hmm oczywiście jak większość tematów w fotografii krajobrazowej, tu się niczym nie różnią od zbóż, łąk, drzew, jezior itp.
A co dałby w tym przypadku inny pomiar jak matrycowy?

Greg77
18-08-2010, 16:45
A co dałby w tym przypadku inny pomiar jak matrycowy?

Lepsze naswietlenie!?
Nemeth ma racje, zdjecia sa zle naswietlo i zle obrobione.....
Temat mi pasuje bo u mnie ciezko o takowe rolosy.......takze modeli zazdroszcze.
Dodam ze 95% moich zdjec robie na pomiarze centralnie wazonym;)
Matrycowy jest ok ale nie zawsze daje rade, przyzwyczailem sie do innego pomiaru swiatla i mi pasuje;)

dem
18-08-2010, 17:07
Obawiam się, że z jednego nefa nie dało by się zrobić dobrze tego zdjęcia. Gdyby dobrze naświetlić niebo, to dół będzie zbyt ciemny i zjedzą go szumy przy wyciąganiu. Z kolei naświetlenie na dół - jak mniej więcej w tym wypadku - prześwietli niebo i po zabawie. Nikon o wiele lepiej daje sobie radę z niedoświetleniem, niż przepałem - takie moje zdanie. Ja po prostu strzeliłbym dwa ujęcia, jedno z ekspozycją na niebo, drugie na podłogę. Po połączeniu była by gitara.

Greg77
18-08-2010, 17:11
Obawiam się, że z jednego nefa nie dało by się zrobić dobrze tego zdjęcia. Gdyby dobrze naświetlić niebo, to dół będzie zbyt ciemny i zjedzą go szumy przy wyciąganiu. Z kolei naświetlenie na dół - jak mniej więcej w tym wypadku - prześwietli niebo i po zabawie. Nikon o wiele lepiej daje sobie radę z niedoświetleniem, niż przepałem - takie moje zdanie. Ja po prostu strzeliłbym dwa ujęcia, jedno z ekspozycją na niebo, drugie na podłogę. Po połączeniu była by gitara.

Nie zjedza tak szumy, D90 sobie poradzi:D

dem
18-08-2010, 17:27
Grzegorz, patrząc na te przepały na niebie, zastanawiam się, czy jednak by podołał. Pewnie jakby się uparł, to by powyciągał. Ale z takiego przepału, jak tutaj, wątpię by dało się coś zrobić. Łatania nie liczę rzecz jasna :D Ja dla spokojności zrobił bym dwa ujęcia. W najgorszym wypadku, jedno było by po prostu zbędne ;)

Edit.

Ale gdybym miał zrobić tylko jedno, to oczywiście naświetliłbym na niebo.

Kordian d70
18-08-2010, 17:33
... u mnie ciezko o takowe rolosy.......takze modeli zazdroszcze.

to się wyrwij trochę z tego Limerick-u w stronę Lahinch i Milltown, na pewno coś trafisz ;-)

jacekz40
18-08-2010, 19:38
Lepsze naswietlenie!?
Nemeth ma racje, zdjecia sa zle naswietlo i zle obrobione.....
Temat mi pasuje bo u mnie ciezko o takowe rolosy.......takze modeli zazdroszcze.
Dodam ze 95% moich zdjec robie na pomiarze centralnie wazonym;)
Matrycowy jest ok ale nie zawsze daje rade, przyzwyczailem sie do innego pomiaru swiatla i mi pasuje;)
Grzegorz a to śpieszę z wyjaśnieniami w NEF zdjęcie było lekko prześwietlone, światła nie zabrakło. W obróbce przyciemniłem całość z większym naciskiem na górę kadru aby podkreślić niebo z promieniami. Wiedziałem, że jest przepał na niebie ale z tym nie chciałem "walczyć" do końca, taki miałem zamysł i zdjęcie obrobiłem w tej konwencji z pełną świadomością. Tak tym razem chciałem. Pewnie jak zwykle wielu osobom zdjęcie nie będzie się podobać a mi poziom się podoba :smile:

Nemeth
18-08-2010, 19:53
Baloty - banalne... hmm oczywiście jak większość tematów w fotografii krajobrazowej, tu się niczym nie różnią od zbóż, łąk, drzew, jezior itp.
(...)

Nie mówię, że baloty są banalne tylko banalnie pokazane. To nie sztuka zrobić zdjęcie które nie różni się od 99% innych w tym temacie.
Te promienie są jakąś wartością pozytywną ale cóż z tego jeśli niebo szpeci przepał...

Greg77
18-08-2010, 20:32
to się wyrwij trochę z tego Limerick-u w stronę Lahinch i Milltown, na pewno coś trafisz ;-)

Ta, zawiniete w czarna folie?!

Grzegorz a to śpieszę z wyjaśnieniami w NEF zdjęcie było lekko prześwietlone, światła nie zabrakło. W obróbce przyciemniłem całość z większym naciskiem na górę kadru aby podkreślić niebo z promieniami. Wiedziałem, że jest przepał na niebie ale z tym nie chciałem "walczyć" do końca, taki miałem zamysł i zdjęcie obrobiłem w tej konwencji z pełną świadomością. Tak tym razem chciałem. Pewnie jak zwykle wielu osobom zdjęcie nie będzie się podobać a mi poziom się podoba :smile:

Oczywiscie moze sie Tobie podobac, jednak w przypadku Nikona naswietlaj na niebo i wyciagnij z cienia, efekty o wiele ciekawsze niz to....