PDA

Zobacz pełną wersję : View NX 2

stig
17-08-2010, 08:17
http://nikonimglib.com/nvnx/

sejmajnejm
17-08-2010, 09:16
no i niestety para idzie w gwizdek .. tzn w video ....

stig
17-08-2010, 09:32
no i niestety para idzie w gwizdek .. tzn w video ....Eeee... Po prostu dolozyli dodatkowy ficzer. W koncu jesli aparaty kreca filmy, to dlaczego program do zarzadzania i prostej edycji danych z aparatu, nie mialby mozliwosci obsluzyc filmow.
Mi podoba sie (kosmetyczna co prawda -- ale jednak) zmiana interface.

malita
17-08-2010, 10:57
Jest w porządku, nowy kolor interfejsu jest ok ale wydaje mi się że działa program szybciej albo po prostu nowy view nx jeszcze nie zapchał cache. Podoba mi się opcja informacji o zdjęciu z prawej strony i edycji filmów.

lesiuc
17-08-2010, 13:06
Ładnie, ładnie. Mi się podoba, a że korzystam z view nx często to biję brawo. Tylko gdzie się podziały d2x mode.... :(
Miałem swoje, zmodyfikowane nieco i głównie ich używałem a tu wywala "not suported". Fuck.
Za bardzo profi były?

kichu
17-08-2010, 13:10
wycofuja sie z tego, w nowych puszkach - d300s i d3s tez juz ich nie ma jako opcjonalnych

pacyf
17-08-2010, 15:35
... a mnie podoba się rozszerzenie możliwości edycyjnych, teraz w wielu przypadkach nie będę musiał sięgać do CNX2. Podoba mi się integracja Nikon Transfer z View NX2. Mam nadzieję że NT nie będzie się wieszał przy ściąganiu dużej ilości plików.

eles

mirek
17-08-2010, 16:50
Nowy kolor interfejsu jest jak by bardziej przyjazny dla oka:)
No i jak by dzialal bardziej sprawniw, zobaczymy jak bedzie dalej:)

Władca Pixeli
17-08-2010, 17:17
Kilka minut pracy i pierwszy "bug"
Klikamy na H w celu zobaczenia przepaleń. Korygujemy ekspozycję. Wciskamy ponownie na H aby zobaczyć ponownie zdjęcie i nie działa. Trzeba kliknąć wcześniej na zdjęcie aby dało się to zrobić.
Przy jednym zdjęciu to nie przeszkadza ale przy większej ilości to jest upierdliwe.
Jakimś dziwnym sposobem w NC4 to działało tak jak powinno.

fafniak
17-08-2010, 17:22
O co chodzi z tymi profilami ? Co znowu zostało zlikwidowane?

dziulas
17-08-2010, 17:45
A czy orientuje się ktoś co z wersją na Mac'a?

rychu_cmg
17-08-2010, 17:46
A czy orientuje się ktoś co z wersją na Mac'a?

http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/47152

dziulas
17-08-2010, 18:38
rychu_cmg dzięki !

stig
17-08-2010, 18:40
rychu_cmg dzięki !Ty nie dziekuj, tylko przepros, ze nie czytasz tego co jest napisane na stronie. :P

lesiuc
17-08-2010, 21:04
O co chodzi z tymi profilami ? Co znowu zostało zlikwidowane?

Nie ma profili D2X...Starej wersji nie odinstalowywałem, ale i w niej poznikały. K....wa komu to przeszkadzało? Mam mnóstwo zdjęć z profilami bazującymi na D2x,a teraz po otwaciu ich wyświetla D2X not supported i otwiera mi je domyśnie na profilu standard. I co? tyle mojej roboty psu na budę, bo jakiemuś durniowi to wadziło. Mam nadzieję że jakoś uda się je zaimportować. Nie mam aktualnie NX'a ale ciekaw jestem czy tam też poznikały... Zdaje się że Picture Control jest taki sam w obu -jeśli nie wspólny.

Karolek
17-08-2010, 21:40
Przed chwilą trochę pobawiłem się i za szczęśliwy nie jestem. W starszej wersji po lewej stronie była zakładka z informacjami o zdjęciu i suwaki do edycji. Teraz mam to po prawej. Wie ktoś jak to przenieść? Próbowałem kilka minut i nic. W starszej można było wybrać np. sam nef do przeglądania - teraz mam domyślnie jpeg i nef i nie za bardzo wiem jak to zmienić. A profili dx jak koledzy piszą nie ma.

fafniak
17-08-2010, 21:46
To proponuję szybką akcję - kto ma wcześniejsze wersje? (instalacyjne)

kh29228
17-08-2010, 22:05
kurcze, już miałem instalować, ale brak tych profili d2x trochę mnie hamuje:(

wisa
17-08-2010, 22:17
Zainstalowałem i u mnie profile d2x są.
Pzdr

kh29228
17-08-2010, 22:23
i możesz swobodnie otworzyć nefa z wsadzonym profilem d2x? to czemu innym to nie działa?

wisa
17-08-2010, 22:26
Tak, mogę go swobodnie otworzyć i zrobić z nim co tylko w View NX2 można zrobić. Serio

Przemek Paśnik
17-08-2010, 22:30
sprawdzałem, ja też mam profile z D2x

fafniak
17-08-2010, 22:47
ekhm... nie miałem doświadczenia z tym programem....okazuje się że te profile u mnie są....

kh29228
17-08-2010, 23:06
no dobra, zainstalowałem. profil d2x działa:)

lesiuc
17-08-2010, 23:46
Czary normalnie. U mnie po wywaleniu wszystkiego i ponownej instalacji d2x brak nadal :)
W pracy na kompie też sprawdzałem i też brak po instalacji nowej wersji.
Po uruchomieniu picture control przez chwile -podczas ładowania są widoczne, po uruchomnieniu znikają...
Chyba jakiś inny jestem albo pechowy :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img842.imageshack.us/i/przechwytywaniewq.jpg/)

okimen
18-08-2010, 07:43
U mnie po uruchomieniu PictureControl w nowym vNX profili d2x brak. jednak po załadowaniu NEF-a profile są interpretowane prawidłowo i widzę je na bocznym panelu.

qooba
18-08-2010, 08:30
u mnie wszystko działa jak należy, jak ktoś potrzebuje to mam instalkę wersji 1.53 ;)
nareszcie dodali cropa :) szkoda że nie ma żadnej korekty kolorów dla jpg (wb, hue, cokolwiek!!!)

jacool
18-08-2010, 08:31
[QUOTE=lesiuc;2033956]Czary normalnie. U mnie po wywaleniu wszystkiego i ponownej instalacji d2x brak nadal :)
Po uruchomieniu picture control przez chwile -podczas ładowania są widoczne, po uruchomnieniu znikają...

Pocieszę kolegę, że nie jest sam w swojej "inności". U mnie sytuacja dokładnie taka sama. W wersji wcześniejszej D2X działają bez problemu, a w ViewNX2 niet :-(

qooba
18-08-2010, 08:34
W starszej można było wybrać np. sam nef do przeglądania - teraz mam domyślnie jpeg i nef i nie za bardzo wiem jak to zmienić. A profili dx jak koledzy piszą nie ma.
w nowej też jest, w prawym górnym rogu masz przycisk "Filter", tam zmieniasz co chcesz zobaczyć

ceko
18-08-2010, 08:52
Zauważyłem, że jak przeglądam nefa z d700 ściągniętego z forum, to profile d2x i ich modyfikacje są, a jak przeglądam nefy z mojego d80, nie ma.

J51
18-08-2010, 09:09
Sprawdziłem, u mnie są wszystkie profile.

jacool
18-08-2010, 09:27
[QUOTE=lesiuc;2033956]Czary normalnie. U mnie po wywaleniu wszystkiego i ponownej instalacji d2x brak nadal :)

Pocieszę kolegę, że nie jest sam w swojej "inności". U mnie sytuacja dokładnie taka sama. W wersji wcześniejszej D2X działają bez problemu, a w ViewNX2 niet :-(

No i wszystko jasne. Sprawdzałem ma nefach z mojej starej D40. I faktycznie jest tak, że w starszej wersji ViewNX profile D2X są, a w nowej nie. Natomiast na nefach z D90 wszystko jest ok. Podejrzewam więc, że dostęp do profili D2X w nowej wersji VNX jest możliwy tylko dla niektórych modeli nikosów (od D90 wzwyż).

T&T
18-08-2010, 10:18
Wszystko jest opisane tu (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/47128)

lesiuc
18-08-2010, 11:10
Czyli jednak nie mam omamów :)
Cicha wskazówka ze strony nikona -wyrzuć te D50 do śmieci i kup se nowy jakiś :)
A ja go lubię.
Pozdr.

krzysztof jot
18-08-2010, 22:01
ale jakoś nie mogę uruchomić filtrowania i wyświetlenia tylko zdjęć oznaczonych np. tagiem 1.... pewnie nie mogę znaleźć opcji odpowiednich ?

edit: znalazłem :)

crisder
18-08-2010, 23:30
dziwne rzeczy.... jak wciskam "s" w View NX to widzę obszary czarne, czyli mam straty szczegółów w cieniach. Jak prześle zdjęcie do Capture NX to po wciśnięciu shift+s takich strat Capture nie wykrywa!!! Bądź tu mądry i pisz wiersze......... nic z tego nie rozumiem......

kichu
18-08-2010, 23:37
dziwne rzeczy.... jak wciskam "s" w View NX to widzę obszary czarne, czyli mam straty szczegółów w cieniach. Jak prześle zdjęcie do Capture NX to po wciśnięciu shift+s takich strat Capture nie wykrywa!!! Bądź tu mądry i pisz wiersze......... nic z tego nie rozumiem......

bo widocznie limit w ViewNX ustawiony jest na sztywno wg widzimisie producenta

a w CNX mozesz go sam zdefiniowac w preferences -> levels & sampling

i jest on ustawiony inaczej

okimen
20-08-2010, 09:31
No i ja rozgryzłem po chwili filtrowanie, NEF/JPG/TIFF. Podaje dla ułatwienia, coby oszczędzić Wam błądzenie. Otóż po intalacji vNX trzeba je uruchomić: w górynym pasku--->View--->Filter--->Use filters.
I teraz mamy u góry aktywne tagi filtrowania 0-9 oraz poszukiwane NEF/JPG/TIFF.

mateo912
20-08-2010, 09:45
albo po prostu w prawym górnym rogu nacisnąć przycisk "filter" ;)

Gio
20-08-2010, 11:13
Do czego ten ViewNX się najbardziej przydaje? Czy może służyć jako zamiennik funkcjonalności 'Library' z Lightrooma? Tzn. tagowanie, segregowanie, przeglądanie, wyszukiwanie zdjęć?

stig
20-08-2010, 12:22
Do czego ten ViewNX się najbardziej przydaje? Czy może służyć jako zamiennik funkcjonalności 'Library' z Lightrooma? Tzn. tagowanie, segregowanie, przeglądanie, wyszukiwanie zdjęć?Z wyszukiwaniem gorzej. Generalnie mozesz o tym zapomniec. Natomiast jako narzedzie do przegladania, segregowania, geo-tagowania, opisywania, oceniania -- jak najbardziej. Dla mnie to wraz z NC -- idealny zestaw do NEFow.

Gio
20-08-2010, 12:26
ale skoro opisuję, oceniam i geo-taguję to nie mogę potem wyszukać po słowach czy ocenach?

stig
20-08-2010, 12:32
ale skoro opisuję, oceniam i geo-taguję to nie mogę potem wyszukać po słowach czy ocenach?Nie. Mozesz co najwyzej przesortowac. ViewNX dziala w zasadzie jedynie w ramach otwartego katalogu. Dane ktore wpisujesz sluza bardziej innym programom (bazom) do wyszukiwania okreslonych zdjec. Ja uzywam do tego WhereIsIt i sprawdza sie znakomicie (tyle, ze w WII kataloguje nie tylko zdjecia, wiec dla mnie ma to sens).

Gio
20-08-2010, 12:45
hmmm... że też goście tego nie dorobili. wydaje się to jak najbardziej sensownym ficzerem. czyli co, tylko LR ma w zestawie z narzędziami edycyjnymi full wypas zarządzanie biblioteką z wyszukiwaniem?

stig
20-08-2010, 12:49
hmmm... że też goście tego nie dorobili. wydaje się to jak najbardziej sensownym ficzerem.Tyle, ze to narzedzia Nikona dedykowane w zasadzie jedynie do formatow Nikona. Malo kto buduje duze bazy zdjec, ktore skladaja sie tylko z NEFow. Pisanie takiego kombajnu do wielu formatow graficznych, zapewne okazalo sie nieekonomiczne.

czyli co, tylko LR ma w zestawie z narzędziami edycyjnymi full wypas zarządzanie biblioteką z wyszukiwaniem?Ze znanych mi na PC -- tylko ten. No i troche pomniejszych (Picassa, ACDSee), ktorych zapewne nie bierzesz pod uwage, ze wzgledu na niezbyt duze mozliwosci edycyjne.

Gio
20-08-2010, 12:54
stig - dzięki serdeczne za wyjaśnienia. ostatnie chyba pytanie. czy jeśli otaguję zdjęcia w viewNX to inne wyszukiwarki będą w stanie skorzystać z tych tagów? czy opisy/oceny i inne metaznaczniki są uniwersalne i rozpoznawane przez inne programy mające zdolność wyszukiwania?

stig
20-08-2010, 12:59
czy jeśli otaguję zdjęcia w viewNX to inne wyszukiwarki będą w stanie skorzystać z tych tagów?Jesli w swoich systemach wyszukiwawczych trzymaja sie standardow -- to oczywiscie -- jak najbardziej.

czy opisy/oceny i inne metaznaczniki są uniwersalne i rozpoznawane przez inne programy mające zdolność wyszukiwania?A tego nie wiem. Etykiet (a w zasadzie tylko jedna) uzywam jedynie na etapie selekcji zdjec. Po wybraniu zdjec do publikacji -- etykiety usuwam, bo nie sa mi do niczego potrzebne.

murwazy
21-08-2010, 11:12
czy jeśli otaguję zdjęcia w viewNX to inne wyszukiwarki będą w stanie skorzystać z tych tagów? czy opisy/oceny i inne metaznaczniki są uniwersalne i rozpoznawane przez inne programy mające zdolność wyszukiwania?

http://www.zoner.com/ mozna szukac zdjec min po etykietach nadanych w viewnx

Gio
21-08-2010, 12:46
dzięki murwazy za namiar. a używa ktoś Adobe Bridge? bo w sumie narzędzi do szukania i filtrowania jest tam przecież od groma. i jest za darmo z ps.

mateo912
21-08-2010, 13:19
dzięki murwazy za namiar. a używa ktoś Adobe Bridge? bo w sumie narzędzi do szukania i filtrowania jest tam przecież od groma. i jest za darmo z ps.

Za darmo z programem za 4000 to słabe za darmo trochę :) poza tym trochę mułowaty i bardzo zasobożerny. poza tym dziwna filozofia trochę w tym programie, naciśnięcie entera lub dwuklik na zdjęciu zamiast otwierać podgląd pełnoekranowy otwiera zdjecie w ps :/

qooba
21-08-2010, 13:26
i jest za darmo z ps.
:mrgreen:

BlackRoger
21-08-2010, 15:26
Za darmo jest i bez PS'a.

Gio
21-08-2010, 15:34
To gdzie i za ile jest dostepny bridge nie bylo istota mojego pytania. Prosilem o opinie od uzytkownikow tego produktu w kontekscie funkcjonalnosci podobnej do viewnx. Czy koledzy maja w tej sprawie cos do powiedzenia?

S_Beast
23-08-2010, 16:42
Widzę, że od poprzedniej wersji nie poprawili opcji geotagowania zdjęć.

źródło (http://img571.imageshack.us/my.php?image=zestawienieresizer800q1.jpg)

Zegar w aparacie mam zsynchronizowany z zegarem w GPS i w dalszym ciągu program Microsoftu, a nie Nikona poprawnie umiejscawia zdjęcia na podstawie zarejestrowanego śladu GPS.

pacyf
23-08-2010, 20:47
Czar prysł ...
View NX2 nie potrafi otworzyć NEF-ów tworzonych przez Nikon Super Coolscan 4000 ED ... Jego możliwości w kontakcie z tymi plikami kończą się na wygenerowaniu stykowki, przy próbie otwarcia pliku wita nas sympatyczny komunikat "Format nieobsługiwany" ... To bardzo miło ze strony Nikona , czas odpalić AppCleanera!!

Łukasz

Zajc
24-08-2010, 03:06
nikon transfer 2 spowodował że obiektyw 18-200 vr odczytywany jest przez dxo optics jako 3.5-39.9mm f/0.6-1.1 , a 50 1.4g jako 9.9mm f/0.2 :).Dodam że przy poprzedniej wersji NT wszystko jest w porządku .

jerezano
24-08-2010, 07:12
hmmm... że też goście tego nie dorobili. wydaje się to jak najbardziej sensownym ficzerem. czyli co, tylko LR ma w zestawie z narzędziami edycyjnymi full wypas zarządzanie biblioteką z wyszukiwaniem?

Jest jeszcze fajny, tani czeski program, który bardzo dużo potrafi - Zoner Photo Studio 12. Ma menagera, viewera i editora :) Wyszukuje także po słowach kluczowych itd.

Co do View NX2, to przy przeglądaniu zdjęć (dużych), w pewnym momencie zaczyna pokazywać kawałek zdjęcia i potem zaraz pusty ekran. Można się cofać do miniatur, ale jak otwieram miniaturę to znów jest pusty ekran. View NX tego nie robił. Jedynym sposobem jest zamknięcie i ponowne uruchomienie programu. :sad:
Nie ma to jak nowa wersja!?

Gio
24-08-2010, 14:42
Jest jeszcze fajny, tani czeski program, który bardzo dużo potrafi - Zoner Photo Studio 12. Ma menagera, viewera i editora :) Wyszukuje także po słowach kluczowych itd.

Jeśli 100 usd to jest tanio, to ja już wolę za 90 kupić LR3:-)

qooba
24-08-2010, 14:44
Jeśli 100 usd to jest tanio, to ja już wolę za 90 kupić LR3:-)
A gdzie za takie grosze rozdają LR3?? Poważnie pytam!

Gio
24-08-2010, 14:47
licencja dla studentów/nauczycieli tyle kosztuje

Gio
24-08-2010, 14:49
a photoshop cs5 z taką licencją właśnie do mnie jedzie za 890 zł:-) poważnie odpowiadam.

szymony
24-08-2010, 14:54
I się pobawiłem. Po dwóch dniach działania (nawet sprawnego), dziś przy próbie odpalenia tego wynalazku ukazał się taki oto komunikat:
"Nie można uruchomić aplikacji, ponieważ jej konfiguracja jest nie właściwa. Problem ten może rozwiązać ponowne zainstalowanie aplikacji."
Dziękuję nie skorzystam. Jedynka mi wystarczy, jak na razie.

noktoto
24-08-2010, 21:51
nikon transfer 2 spowodował że obiektyw 18-200 vr odczytywany jest przez dxo optics jako 3.5-39.9mm f/0.6-1.1 , a 50 1.4g jako 9.9mm f/0.2 :).Dodam że przy poprzedniej wersji NT wszystko jest w porządku .
Już o tym napisałem i do DXO (mają skontaktować się z Nikonem, ale niczego nie obiecują) i z Nikonem (zero odzewu).

wasilewk
24-08-2010, 22:11
Zapytam: a czy można przycinać fotki w ViewNX2 ?

qooba
24-08-2010, 22:15
można, już o tym pisałem w tym wątku ;)

wasilewk
24-08-2010, 22:23
można, już o tym pisałem w tym wątku ;)

Dzięki, po co komu oczy (podw.) ?

Proac150
24-08-2010, 23:13
Co do View NX2, to przy przeglądaniu zdjęć (dużych), w pewnym momencie zaczyna pokazywać kawałek zdjęcia i potem zaraz pusty ekran. Można się cofać do miniatur, ale jak otwieram miniaturę to znów jest pusty ekran. View NX tego nie robił. Jedynym sposobem jest zamknięcie i ponowne uruchomienie programu. :sad:
Nie ma to jak nowa wersja!?

Mam to samo, super opcja

Proac150
25-08-2010, 12:24
Dla problemu powyżej (oraz ewentualnych problemów z innymi programami Nikona) odinstalować oprogramowanie, a następnie wyczyścić rejestry systemu Windows za pomocą programu Regsweeper (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/27411) zainstalować program ponownie i zrestartować kompa.

stig
25-08-2010, 12:29
Dla problemu powyżej (oraz ewentualnych problemów z innymi programami Nikona) odinstalować oprogramowanie, a następnie wyczyścić rejestry systemu Windows za pomocą programu Regsweeper (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/27411) zainstalować program ponownie i zrestartować kompa.Dziwne, zeby jakis wpis w rejestrze mogl powodowac jedynie czesciowe wyswietlanie zdjec... Na szczescie ja nie mam takiego problemu. To juz trzecia wersja ViewNX (i 3cia NX2) instalowana w aktualnie dzialajacym systemie i wszystko chodzi bez zajakniecia.

Proac150
25-08-2010, 12:43
Dziwne, zeby jakis wpis w rejestrze mogl powodowac jedynie czesciowe wyswietlanie zdjec... Na szczescie ja nie mam takiego problemu. To juz trzecia wersja ViewNX (i 3cia NX2) instalowana w aktualnie dzialajacym systemie i wszystko chodzi bez zajakniecia.

Powodował, jak widać nie tylko u mnie, po wykonaniu ww operacji śmiga aż miło, myślę, że usunięcie wpisów może pomóc w problemach (pewnie niektórych, miałem kilka z NX2 po aktualizacji) i w innych programach Nikona.

maciey75
25-08-2010, 14:43
Na screenie widze przycisk "Capture NX2" znaczy nie mozna odpalic nim NX (bo taki mam i jakos na nim daje rade)

A jak szybkosc dzialania? To samo czy smiga szybciej?

qooba
25-08-2010, 14:45
Na screenie widze przycisk "Capture NX2" znaczy nie mozna odpalic nim NX (bo taki mam i jakos na nim daje rade)

A jak szybkosc dzialania? To samo czy smiga szybciej?
wszystko możesz odpalić, nawet "notatnik", jeśli go sobie skonfigurujesz w viewnx2

maciey75
25-08-2010, 18:50
Ma tryb pelno ekranowy z mozliwoscia edycji i pokazania miniaturek - w starym sie tego nie dopatrzylem

noktoto
26-08-2010, 18:09
Już o tym napisałem i do DXO (mają skontaktować się z Nikonem, ale niczego nie obiecują) i z Nikonem (zero odzewu).
Odezwali się z Nikona, problem potwierdzają, ale twierdzą, że winne jest oprogramowanie DXO i polecają się z nimi skontaktować :roll:

h2o
16-10-2010, 23:50
stary ViewNX jak dla mnie lepiej zrobiony. Ten skacze przy przewijaniu zdjęć gdy zmienia się orientacja kadru, a do tego działa wolno. Jak jest 500 zdjęć w katalogu, to potrafi się zaciąć i pokazywać co drugi plik. Czy ja muszę kupić nową płytę, nowy procek, nową pamięć i instalować 3-4 lata od nowa tylko po to aby działa szybko pieprzona przeglądarka do zdjęć? Jedyny plus to integracja z Nikon PictureTow. A tak to mnie wkurza.

maciey75
19-10-2010, 22:11
Na moim kompie nowy chodzi szybciej i takie cuda jak u Ciebie sie nie dzieja. Moze masz zabalaganiony dysk?

Girdian
23-10-2010, 20:16
Czy to normalne że gdy wyostrzam po zmniejszeniu to zdjęcie traci na wadzę np: z 405kb robi się 121kb?

krzysztof jot
23-10-2010, 20:53
licencja dla studentów/nauczycieli tyle kosztuje

tylko legalnie nie można wykonywać na niej prac komercyjnych, zarobkowych... a po studiach out z komputera, więć generalnie biznes taki sobie, bo chyba nikt nie kupuje PS tylko do zabawy czy nauki jeśli później musi kupić do pracy, chyba lepiej po prostu kupić raz a dobrze - komercyjna wersje.

Gio
23-10-2010, 21:07
tylko legalnie nie można wykonywać na niej prac komercyjnych, zarobkowych... a po studiach out z komputera, więć generalnie biznes taki sobie, bo chyba nikt nie kupuje PS tylko do zabawy czy nauki jeśli później musi kupić do pracy, chyba lepiej po prostu kupić raz a dobrze - komercyjna wersje.

Przeczytaj najpierw warunki licencji (są nawet w faq po polsku) i nie wprowadzaj czytających w błąd. Być może masz na myśli inny rodzaj licencjonowania dla studentów wybranych szkół wyższych, który był niedawno promowany z jeszcze większym upustem niż dla nauczycieli.
Po jakich studiach chciałbyś wyrzucać soft z komputera nauczycielowi lub innemu pracownikowi instytucji edukacyjnej???? Bo licencja o której ja pisałem jest też dla takich osób.

mateo912
23-10-2010, 21:09

Mylisz się ;)
Można wykorzystywać komercyjnie a po studiach możesz nadal używać i to nadal komercyjnie ;)
jedyne co to program musi być zainstalowany na kompie osoby fizycznej a nie na komputerze który jest zarejestrowany na firmę.

Antonioo
11-03-2011, 15:02
odgrzebie trupa.....

reinstalowałem ten dziadowski program juz chyba z 10 razy......bez skutecznie.....zaraz po włączeniu programu....mam od razu buga

źródło (http://img853.imageshack.us/img853/4339/wnx1.jpg)

a potem

źródło (http://img851.imageshack.us/img851/2577/wnx2.jpg)

.

ktoś miał podobne przypadki?

system windows 7

.

DominikGSI
11-03-2011, 15:30
Dla mnie też stabilność ViewNx2 względem jedynki jest dużo gorsza. Co ciekawe, mam ViewNX2 na dwóch kompach, na stacjonarnym działa bardzo stabilnie, a na laptopie wysypuje się często tak jak na Twoim drugim screenie. Na obu komputerach stoi Win7 x64.

mateo912
11-03-2011, 15:31
odgrzebie trupa.....

reinstalowałem ten dziadowski program juz chyba z 10 razy......bez skutecznie.....zaraz po włączeniu programu....mam od razu buga

ktoś miał podobne przypadki?

system windows 7

.

uruchom jako admin i ze zgodnością do xp sp3

Antonioo
11-03-2011, 15:37
uruchom jako admin i ze zgodnością do xp sp3

yyyy a tak po zwykłemu?;p

mateo912
11-03-2011, 15:40
p-klik na ikonce właściwości-> zgodność-> uruchom ten program w trybie zgodności z:" i "uruchom ten program jako admin "

Antonioo
11-03-2011, 16:00
pokombinowałem tam.....

miałem ustawione uruchom zgodnie z win xp sp3.....zmieniłem na vista sp 1 i jakby trochę lepiej, przynajmniej nie wywala mnie z niego....

niemniej jednak zaraz po uruchomieniu niespodziewany error jak wyskakiwał, tak wyskakuje.....

uruchom jako adm też zaznaczyłem...

ale jest lepiej :):):)

mateo912
11-03-2011, 16:01
masz ccleaner?
jak nie to usuń viewnx uruchom ccleaner-a wyczyść kompa, wyczyść rejestr, zainstaluj viewnx

Antonioo
11-03-2011, 16:05
ok....pokombinuje jak wrócę z pracy':):)):) bo zaraz wychodzę.... ściągnę cc i pokombinuje....(on też czyści rejestr?:) pozdrawiam i jak coś to się jeszcze odezwę:)

dzięki za pomoc;)

mateo912
11-03-2011, 16:06
ok....pokombinuje jak wrócę z pracy':):)):) bo zaraz wychodzę.... ściągnę cc i pokombinuje....(on też czyści rejestr?:) pozdrawiam i jak coś to się jeszcze odezwę:)

dzięki za pomoc;)

czyści, czyści ;) i to bardzo dobrze ;)

stig
11-03-2011, 16:45
Dziwne te wszystkie zachowania softu Nikona. Chociaz -- mi akurat ViewNX nie wylozyl sie ani razu (obojetnie na jakim systemie czy komputerze).

mateo912
11-03-2011, 16:47
Dziwne te wszystkie zachowania softu Nikona. Chociaz -- mi akurat ViewNX nie wylozyl sie ani razu (obojetnie na jakim systemie czy komputerze).

mi na 7pro x64 śmiga aż miło
a na netbooku z 7starter x86 wywala się w 9 na 10 przypadków :/