PDA

Zobacz pełną wersję : potrzebna pomoc podroznika-fotografa

haszz
19-12-2006, 16:59
Niedlugo wybieram sie w dluga podroz z plecakiem, namiotem i reszta sprzetu i potrzebna mi pomoc w sprawie obiektywu.

Obecnie mam to co w stopce wiec 18-55 + 55-200. Nie nazekam, jestem raczej dobrym amatorem niz zawodowcem.

Problem polega na tym ze ta podroz bedzie dosc meczaca i bedzie trwala okolo 2mc. Chce miec komfort polegajacy na tym ze nie bede musial zmieniac obiektywu co 5 min abo mi tu ptaszek wyskoczy i trzeba go zoomnac a tu panoramka wiec trzeba ja szeroko uchwycic i inne takie *******y... sami rozumiecie. Moze i nie bylo by problemu gdyby nie moja kobieta ktora irytuje to ze kiedy jezdzimy po swiecie, wiecej czasu spedzam z aparatem niz z nia :) moze i racja, zreszta mnie zmiana obiektywu co 5 min tez meczy i sprzet sie niszczy.

Tak wiec musze czas przeznaczony na zmiany obiektywu przeznaczyc na trzymanie jej za reke ;]

Mam rozne pomysly i glupi juz od tego jestem. Dlatego pisze do was moja druga rodzino. Czy lepiej miec pod reka non stop 18-200 (mowia ze mydli, cokolwiek by to nie bylo) czy moze lepiej cos z zakresu 18-100 a tylko czasami przy wielkim swiecie zalozyc jakas 300 (tylko skad ja to wezme, przeciez nikt mi nie pozyczy ;)

Myslalem o sigmie 18-200. Nie moge jednak znalezc jej testow. Widzialem tez Tamrona 28-300 ale boje sie ze to bedzie za wasko na pejzaz.

Jak kazdemu z nas zalezy mi tez na w miare dobrym swietle i boje sie ze przy 200mm 6.3 to juz troche za ciemno. Nawet robiac ze statywem, bede musial bawic sie w lapanie ostrosci na stojaku co zabiera czas.

Nie moge tez wydac wiecej niz 2000 bo mnie kobieta zabije ze zamiast na podroz, wydaje na bzdury... (mam nadzieje ze moj zestaw 18-55/55-200/pol BW + Hoya/UV uda sie puscic za 1150-1200 zl - sprzet w idealnym stanie)

Jak nie urok to sraczka

Co radzicie.

P.S.

Tak po namysle to chyba bedzie wiecej szeroko niz z wielkim zoomem ale wolalbym nie przegapic najlepszych ujec ktore moga byc dosc daleko...

odie83
19-12-2006, 17:06
sprzedaj szybko 18-55 i 55-200, dołóż te 2000 i kup nowego N18-200VR, Sample które można znaleźć w necie nie są wcale takie złe, po prostu gdy ktoś porównuje je ze stałkami to oczywiście wypadają gorzej ;)
Ktoś kiedyś zachwalał 24-120VR jako dobry przyjaciel podróży, ale ten 18-200VR może być tylko lepszy od niego.
Takiej uniwersalności przy przyzwoitej jakości zdjęć nie znajdziesz. No i ma VR, zawsze to sporo "jaśniej" ;)

PawelR
19-12-2006, 17:09
Niedlugo wybieram sie w dluga podroz z plecakiem, namiotem i reszta sprzetu i potrzebna mi pomoc w sprawie obiektywu.

...

Kup 18-200/3.5-5.6 VRII - brak dobrego światła w przypadku w miarę statycznych kadrów zrekompensuje Ci VR.

Szybkość AF - na pewno nie gorsza niż w posiadanym przez Ciebie zestawie.

Używkę dostaniesz w okolicach 2.500.

Co do mydła - założyłbym się, że nie zauważysz jakiejkolwiek różnicy w porównaniu z 18-55 i 55-200.
Być może lepszą jakość dałby Ci nowy 70-300 ale tracisz szeroki kąt i nie unikniesz zmiany szkieł.

pozdrawiam
Paweł

volumen
19-12-2006, 17:13
Pooglądaj przykładowe zdjęcia, np tu:
http://www.pbase.com/cameras/sigma/18-200_35-63_dc
http://www.pbase.com/cameras/nikon/18-200_35-56g_if_ed_afs_dx_vr
Sigma ma 6.3 dopiero od 190 mm, po nowym roku będzie wersja ze stabilizacją. Krąży cena w okolicach 2000 zł. Jeżeli takie szkiełko Ci wystraczy, to zostaje jeszcze kasy na fotobank, który w podróży na pewno się przyda :)

haszz
19-12-2006, 19:10
O dobra wiadomosc, pozniej tylko kwestia czekania na testy...na szczescie mam jeszcze 3 miesiace do wyjazdu ale wiem ze jak sie juz teraz na cos nie zdecyduje i nie bede szukal to pozniej bedzie za pozno.

Z testow od Volumena widac ze Nikkor jest znacznie ostrzejszy zarowno przy pejzazu jak i zoomie ;] coz za spostrzegawczosc nieprawdasz? ;) Chyba ze ci co zdjecia wstawiali niezbyt sie postarali z przygotowaniem jpg'ow.

Sprawdzilem w NYC i tak chodzi N18-200VR po 2250zl. Teraz musze tylko znalezc kogos kto mi go tam odbierze i przywiezie jesli bym sie zdecydowal

Mimo to czekam na Sigme ze stabilizacja i zobacze testy.

Dzieki za info.

volumen
19-12-2006, 19:23
O dobra wiadomosc, pozniej tylko kwestia czekania na testy...na szczescie mam jeszcze 3 miesiace do wyjazdu ale wiem ze jak sie juz teraz na cos nie zdecyduje i nie bede szukal to pozniej bedzie za pozno.

Z testow od Volumena widac ze Nikkor jest znacznie ostrzejszy zarowno przy pejzazu jak i zoomie ;] coz za spostrzegawczosc nieprawdasz? ;) Chyba ze ci co zdjecia wstawiali niezbyt sie postarali z przygotowaniem jpg'ow.

Sprawdzilem w NYC i tak chodzi N18-200VR po 2250zl. Teraz musze tylko znalezc kogos kto mi go tam odbierze i przywiezie jesli bym sie zdecydowal

Mimo to czekam na Sigme ze stabilizacja i zobacze testy.

Dzieki za info.
Właściwie pierwsze zdjęcia już są: http://www.pbase.com/cameras/sigma/18_200_35_63_dc_os

haszz
19-12-2006, 19:58
dzieki za test, jak dla mnie to chyba jednak nie to :) jakos mi sie zdaje ze moim 55-200 wychodza ladniejsze
ale moze to tylko moje wrazenie, no i te zdjecia sa bez retuszu.

to jest przy 200mm f/5.6 http://www.pbase.com/image/64648015
to jest przy 28mm f/8.0 http://www.pbase.com/image/64648025

ani jedno ani drugie jakos mi sie nie podoba. chyba brakuje im ostrosci. co sadzicie?

moze jak by gdzies dorwac RAW'a i zobaczyc oryginal to mozna by bylo faktycznie ocenic, te jpg'i moga tylko zniechecic.

moshica
20-12-2006, 11:53
Najlepiej dorwać RAWy, bo jpegi ktoś mógł Unsharpem potraktować i się okaże, że bez podrasowania za bardzo mydli.
Ceimna ta Sigma i ciekawe jak działa jej system OS ?
Bardziej bym się skłaniał ku Nikkorowi, no ale to znów 1000zł więcej...
Decyzja dla Ciebie nie będzie łatwa bo jak kupisz tę Sigmę to będziesz 1 jej testerem ;-(

Pozdrawiam
Moshica

haszz
20-12-2006, 13:49
i tego sie najbardziej boje. chyba juz sie zdecydowalem na tego nikkora. nie ma sesu bic kredensu. kupie sigme, wroce z podrozy i bede chcial ja jak najszybciej opchnac, od razu widac ze jest duzo ciemniejsza, mniej ostra, na dodatek po tych testach 18-125 gdzie w 22% AF sie mylil w studio to juz jestem pewien ze nie kupie 18-200 bo pomylki beda czestsze a na dodatek w naturze gdzie wszystko sie rusza to moze byc jeszcze gorzej.

teraz tylko kwestia dorobienia kasy ;] mam nadzieje ze wyrobie sie w 3mc.

celtech
21-12-2006, 14:40
Witam,
Ja od kilku miesięcy mam N18-200 DX VRII i ... generalnie jestem zadowolony. Dużo podróżuje i zakres ogniskowych w takim przypadku jest oczywiście super a wg mnie do amotorskiej zabawy i jakość jest OK. Wg mnie jest tylko jeden problem - zależy gdzie jedziesz. Jest to obiektyw amatorski więc złe warunki zewnetrzne nie zabardzo mu pasują. Ja z tym szkiełkem byłem w Malezji (wysoka wilgotność), Kambodży (wysoka wilgotniość i zapylenie) i w Wietnamie (j.w.) - niestety po powrocie z ostatniej wyprawy obiektyw odmówił posłuszeństwa - padł silnik. Na szczęście był na gwarancji więc po miesiącu oczekiwań wymienili za darmo. Wydaje mi się że awaria była właśnie wynikiem eksploatacji w ww warunkach.
Jeżeli masz ochotę to kilka moich próbek na www.ks.metton.pl (http://www.ks.metton.pl)
pozdrawiam