Zobacz pełną wersję : Problem z szybkoscia komputera
Witam... od pewnego momentu zaobserwowałem znaczny spadek prędkosci działania PS-a...
dokładnie chodzi mi np o to ze gdy pracuję na pełnym rozmiarze zdjęcia np gdy chce dać ogólne wyostrzenie zdjęcia nawet minimalne... to komputer "mieli" chyba z dobrą minuntę zanim mogę cokolwiek innego zrobić podobnie jest w adobe lightroomie czasami go włąsnie tak "przytnie" np przy stęplowaniu...
czy to mzoe być wina zastosowanego dysku ?? czy raczej innych podzespołów ?? bo wydaje mi się ze ten sprzęt powienien sobie poradzić i płynie nawet kilkunasto megowe pliki obrabiać bez zastrzeżeń... co moze być tego przyczyną ze momentami komputer sie przytnie przy obróbce ??
ram 8gb
procek I7 Core
reszta chyba nei bardzo potrzebna do diagnozy ;) noo chyba ze potrzebna to podam dalej ;))
Jaki(e) dysk(i), ile ich jest? Gdzie jest scratch od PS, gdzie jest plik wymiany Windowsa....
dyski są zwykłe jest jeden dysk Samsunga 500 gb i tutaj jest zainstalowny PS razem z Windowsem... na dysku mam około 200-300 gb wolnego miejsca
następnie mam dwa dyski 1 tera połączone w raida0 więc łącznie widzi mi jako jeden dysk 2tera...
Przy 8 GB RAM wyłącz plik wymiany i zobacz jaki będzie efekt.
Podaj nam smart z dysków.
Windows XP?
Ta... 8 GB RAM i zainstalowałby XP ... jeszcze 32 bit - :]
zadam takie lamerskie pytanie jak wyłączyć ten plik wymiany ?? bo coś mam jakieś zaćmienie dzisiaj ;/;/
nie nie orginal win 7 64 bit ;D niestety widows xp odpada :D
W XP klikasz prawym na mój komputer, właściwości, zaawansowane, wydajność, ustawienia, zaawansowane, pamięć wirtualna, dajesz bez pliku strony i koniec. W Vista jest podobnie ale nie mam akurat tej maszyny przed sobą, w windows 7 pewnie analogicznie.
ps. wklej SMART z HDD bo może pada (np. przy pomocy Lavasys EVEREST)
SMART-a wkleje jak tylko wrócę z pracy bo własnie do niej sie wybieram... wyłączenie pliku nic nie dało... coś mi się włąsnie wydaje ze to mzoe być wina dysku :( sprzwdzimy po 23.30 wkleję smarta ;)
Ta... 8 GB RAM i zainstalowałby XP ... jeszcze 32 bit - :]
Czy ty mnie masz za debila?
Poza tym istnieje W xp 64bit, sam nie uzywam XP od dawna bo nie jestem jakims chorym maniakiem jak niektorzy!
Zreszta to samo bylo jak pokazal sie XP to kazdy marudzil ze najlepszy jes 98
W W7 klikasz moj komputer/wlasciwosci/zaawansowane ustawienia systemu (z prawej)/ustawienia/zmien/bez pliku stronicowania->ustaw i ok no i restart......ale to nie jest powod twojego problemu
Paweł Kania
16-08-2010, 16:35
ctrl+shift+ESC->monitor zasobów, popracuj, zpobacz na wykresach co ile obciąża, na lisci emożesz sobie posrtowac i zobaczysz co tam muli i z jaką prędkością.
No i w uruchom wpisz msconfig a tam rozruch/zaawansowane/liczba procesorow i ustaw wszystkie rdzenie bo docelowo windows odpala sie na jednym, nie przyspeiszy codziennej pracy ale windows bedzie odpala sie blyskawicznie;)
Kolejna sprawa w msconfig wybierz uruchom i tam zobacz jakie programy odpalaja sie z windowsem, mozesz powylaczac to czego nie potrzebujesz, to duzo daje......
Wczesniej nie miales klopotow, moze wlasnie duzo smieci sie odpala w winda i powoduje zamulenie......
Anty wirus tez moze mielic kiedy chce, warto to sprawdzic;)
akurat wczoraj nie mialem kiedy przetestować dysku... posprawdzam ustawienia w msconfig powyłaczam procesy :) mam nadzieje ze już dzisiaj przetestuje te dyski ;)
Michał Jędrak
17-08-2010, 20:47
W sumie ciekawy wątek i wiele się z niego dowiedziałem, bo choć nie boję się niczego związanego z komputerem, to jakoś nigdy mi się nie chce grzebać ot tak sobie w ustawieniach. A tymczasem parę ciekawych rzeczy podano mi tu na tacy (faktycznie na 4 rdzeniach komputer ładnie startuje). Jeśli ktoś ma więcej tego typu ciekawych 'tweaków' to chętnie poczytam...
A tymczasem parę ciekawych rzeczy podano mi tu na tacy (faktycznie na 4 rdzeniach komputer ładnie startuje). Jeśli ktoś ma więcej tego typu ciekawych 'tweaków' to chętnie poczytam...
Ciesze sie ze ten numer sie Tobie spodobal:D Pierwsze co robie z kazdym nowym systemem;)
Ivqe zdefragmentuj dysk, to tez moze powodowac takie przestoje;)
Wiekszosc zdjec zanim trafia na dysk "magazyn" to przelatuja przez moj pulpit i dysk C: po czy przenosze je tam gdzie ich docelowe miejsce, niestety to powoduje ze defragmentacja dysku jest co jakis czas potrzebna.
Windows 7 ma fajna opcje (nie wiem jak mial XPek) ze mozna ustawic defragmentacje automatycznie np: co kilka dni o danej godzinie......