Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50/2.8
Udalo mi sie trafic na udany egzemplarz. Przetestowalem lacznie 13 szkiel. Jestem z tej jednej sztuki w miare zadowolony, co niestety nie oznacza ze jest idealnie. Wybralem kompromis, mniejszy nieco kontrast przy maksymalnym otwarciu i idealna ostrosc. Szczerze mowiac jestem na firmie zawiedziony i jesli okaze sie ze Tokina swoim "nowym" produktem nie rozczaruje, zapomne o firmie Tamron... A szkoda, bo mieli swietny okres. Zaprzepascili duze zyski jak mniemam, bo sporo ludzi przesiadlo sie do konkurencji. No ale wolnoc Tomku w swoim domku ;)
Pokaż kilka zdjęć z tego egzemplarza, please :)
spośród 13 szkieł jedno wybrane i tak w drodze kompromisu ?! ... to katastrofa ...
ciekawe, że Tamron wypuszcza takie "babole" i jeszcze nie splajtował
swoją drogą to kiedyś zastanawiałem się nad tym szkłem, ale po przeczytaniu opinii o nietrafionych egzemplarzach (niestety nie mam możliwości namacalnego sprawdzenia - jedynie kupno w ciemno z sieci) oraz dyskusyjną współpracą z body D80 (przepalenia na pomiarze matrycowym) dałem sobie spokój, a nawiasem mówiąc szkoda bo to tania alternatywa w stosunku do Nikkora 17-55mm, ale jak widać za jakość trzeba płacić, a nie jak twierdza co niektórzy, przepłacać za logo Nikon (choć faktycznie ceny mogłyby być niższe, bo trudno mi uwierzyć w to, że koszty produkcji są tak wysokie...)
Niedzwiedz
19-12-2006, 13:45
Adminie a probowales sigmy 18-50 macro ? hmm ciekawe jak oni ?
BTW ja czekam na tokine albo zasarzuje na nikora 17-55 nie ma co ;)
Ja też mam udaną sztukę ale 28-75, z którymi częściej podobno sa problemy. Może nie jest on całkiem idealny, ale pretensje do niego mógłby mieć chyba jakiś zagorzały onanista sprzętowy... Dla mnie jest ok.
Poniżej próbka: zdjęcia z lampą w jpg... w RAWie może być tylko lepiej.
http://img72.imageshack.us/img72/2594/tamron28753ls7.jpg
P.S.
Też macie ostatnio problemy z imageshack? Ja czasem muszę próbować po kilka razy bo co chwilę mi sie wywala... ;/
Niedzwiedz
19-12-2006, 15:47
odie calkiem calkiem ten twoj tami
odie calkiem calkiem ten twoj tami
Sprawdziłem go przed kupnem. Jeśli chodzi o FF czy BF to może jakieś 1-2mm ostrzy przed, ale jest to naprawdę słabo widoczne. Nie jest to 5cm z jakimi spotkałem się na jakimś forum. Co do ostrości, to jak widać przy f2.8 jest nieco gorzej, ale na pewno nie można nazwać tego mydłem. od f4 powyżej jest już żyletka co widać jeszcze lepiej na zdjęciach przy dobrym dziennym świetle...
qwerty1237
19-12-2006, 16:57
He, he, he... Widze z Nikonami tez takie siupy. Posiadam tez takie szklo, ale troche sie naszukalem zanim znalazlem. Przylaczam sie do opini ze Tamron dal ciala. Czekamy na odpowiedz Tokiny panowie...
Jak to sie wszystko zmienia - do niedawna polemizowalem z Adminem na temat klasy i wyższości Tamrona 28-75/2,8 nad Tokinami 28-70/2,6-2,8 oraz 28-80/2,8 (bylem zagorzaalym zwolennikiem Tokiny - posiadałem praktycznie wszystkie modele serii ATX pro), dzisiaj posiadam Tamrona 17-50/2,8 , kupiłem go w czerwcu br. jako jeden z pierwszych w kraju bez wybierania - losowo, jego ostrość nie pozostawia nic do zyczenia, kontrast, odwzorowanie kolorow rowniez bez zastrzeżen.
qwerty1237
20-12-2006, 00:46
... dzisiaj posiadam Tamrona 17-50/2,8 , kupiłem go w czerwcu br. jako jeden z pierwszych w kraju bez wybierania - losowo, jego ostrość nie pozostawia nic do zyczenia, kontrast, odwzorowanie kolorow rowniez bez zastrzeżen.
Gratuluje szczescia lub body, gdyz wiekszosc uzytkownikow tego szkla nie moze sie pochwalic takim wynikiem. W moim przypadku dopiero czwarte szklo bylo OK :-). No ale teraz to mucha nie siada :-))))))))))
W moim przypadku dopiero czwarte szklo bylo OK :-). No ale teraz to mucha nie siada :-))))))))))
Bez sensu - nawet te marne 1500PLN (przy 5.5k PLN za Nikusia) moglo by byc bardziej zobowiazujace. Poza tym to plastik. Tokina na zdjeciach zdaje sie byc pancerniakiem - co z jakoscia optyki ? - pozyjom uwidim ;-)
Niedzwiedz
20-12-2006, 15:46
jak zrobia optyke w tokinie jak w porowniu nikora 12-24 do tokin12-24 (tzn porwnujac 17-55 i ta tokine) to bedzie fajnie :)
Jak to sie wszystko zmienia - do niedawna polemizowalem z Adminem na temat klasy i wyższości Tamrona 28-75/2,8 nad Tokinami 28-70/2,6-2,8 oraz 28-80/2,8 (bylem zagorzaalym zwolennikiem Tokiny - posiadałem praktycznie wszystkie modele serii ATX pro), dzisiaj posiadam Tamrona 17-50/2,8 , kupiłem go w czerwcu br. jako jeden z pierwszych w kraju bez wybierania - losowo, jego ostrość nie pozostawia nic do zyczenia, kontrast, odwzorowanie kolorow rowniez bez zastrzeżen.
Smurf - tylko że może to być kwestia współpracy z daną puszką. Tokina 2.6-2.8 u mnie też tak sobie zachowywała się na D70, zrehabilitowała się natomiast po podpięciu do D2H. Pytanie czy problemy z tą pozostałą "parszywą dwunastką" wynikały ze złego złożenia całości do kupy, czy też może ze złej współpracy modułu AF D2X-a z tym szkłem, bo admin nic na ten temat nie wspomina.
mialem ten obiektyw kilka miesiecy i nie powiem fajny jest ale kupiłem sobie 17-40 L i jest zdecydowanie fajniejszy choc... no wy takiego na wymiane nie macie ;)
a tak na powaznie myslaem ze tylko Canon robi swiństwa niezaleznym dostawcom ale widze iz Nikon nie pozostaje w tyle...
He, he, he... Widze z Nikonami tez takie siupy. Posiadam tez takie szklo, ale troche sie naszukalem zanim znalazlem. Przylaczam sie do opini ze Tamron dal ciala. Czekamy na odpowiedz Tokiny panowie...
Zastanówcie się Panie i Panowie czy nie jest to w wielu przypadkach wina body?Kupiłem Tamrona 17-50/2,8 w ciemno.Ostrzył w punkt każde ujęcie,ostrość przy 2,8 świetna,kontrast super,żadnych problemów.Używałem z Fuji...
ja rówiez wziąłem pierwszego z brzegu i byłem zadowolony(zakup koniec czerwca)... a te wszystkie problemy to moim zdanie czesto przesadne "onanizowanie sie" nad kartkami testowymi... lepiej isc robic zdjęcia i bedzie znacznie mniej "nieudanych" egzemplarzy...
jedynie przy 17mm robiła sie jak dla mnie za duza beczka i AF był zdecydowanie za wolny no i ta obudowa... dlatego wymieniłem go na eLke, ale co do ostrosci czy kolorków to trzeba byc wyjątkowym upierdliwcem by sie czepiac... również celnosci AF nie ma co specialnie zarzucic bo nalezy pamietac ze to obiektyw ze stałym jasnym swiatłem i to jedynie za niecałe 1500 zł...
Pawełfoto
24-12-2006, 22:31
Kurde też ma tego Tamronka, kupywałem na biegu i w dodatku był tylko jeden do wyboru
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif), ale widocznie mam farta bo jest super, ostrzy w punkt i te żekomo mydlenie na 2.8 to conajmniej lekka przesada. Jestem bardzo zadowolony, i nie uważam że 1.500zł to marna kasa za marną jakośc. Może gdybym trafił na zwalony egzemlarz to bym narzekał a tak jestem zadowolony
Ja rowniez na swoja sztuke nie narzekam. Jest ok
Za anwas ilu z Was zastanawialo sie czy to nie jest wina puszki tylko kazdy od razu z góry zaklada ze to wina obiektywu, przeciez body rowniez sa produkowane na skale masowa i nikt wszystkich nie sprawdza a bledy produkcyjne sie zdarzaja.
Skoro tyle jest "be" tamronow to gdzie one sie podziewaja. Znajac zycie dalej ida do sprzedarzy i trafiaja na osby z "dobra" puszka.
Ja jestem tylko amator :)
qwerty1237
25-12-2006, 00:16
A ja kupowalem body z puszka i zanim sie zdecydowalem przebadalem 3 puszki i cztery szkla. Zgadzam sie z opinia ze puszka w duzym stopniu robi roznice jezeli chodzi o ostrzenie i lapanie focusa.
Czytam i widze, ze mialem niezlego farta - kupowalem w ciemno bez testowania w zasadzie tylko na podst tego co przeczytalem i widzialem w necie - i na szczescie wszystko jest ok uff ;))
qwerty1237
25-12-2006, 00:29
No jak zaczniesz fotografowac kartki to moze sie okazac ze nie jest. Wiec bron Boze nie fotografuj tablic testowych bo od tego psuja sie obiektywy ;-)
No jak zaczniesz fotografowac kartki to moze sie okazac ze nie jest. Wiec bron Boze nie fotografuj tablic testowych bo od tego psuja sie obiektywy ;-)
Hehhee mam to juz za soba :)
no niektorym te "kartki" popsuły nawet canonowskie eLki wiec cos z tymi wydrukami testującymi jest nie tak:D
...a ja wiem co jest nie tak. Nie każdy obiektyw i nei za każdym razem potrafi dobrze ustawić ostrość na obiekcie ustawionym pod kątem 45 stopni. Cichy mi o tym powiedział, że miarodajna tablica to taka jaką mają na optyczne.pl czyli kontrastowy obiekt, na którym ustawia się ostrość ustawiony prostopadle do osi obiektywu, a skala ustawiona pod kątem...
robin102
04-01-2007, 15:22
Powiedzcie koledzy jak ten tamron 17-50 sprawdza się na 40-50 mm w portrecie ???
Powiedzcie koledzy jak ten tamron 17-50 sprawdza się na 40-50 mm w portrecie ???
Spisuje się znakomicie,zwłaszcza na pełnym otworze przysłony jeśli oczywiście uważasz że te 50mm to do portretu nie za mało...
robin102
04-01-2007, 18:59
Kurde to może komuś sie znudzil taki tamronik z fartownego zakupu. Chętnie odkupię.
A ja włąśnie zamierzam coś takiego kupić i oczywiście chciałbym Nikkora, ale już i tak szarpię się na cały system, więc wolałem 80-200 /f2.8 sobie zapodać zamiast płukać się kompletnie na jedno szkło - cóż... ekonomia