PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki telekonwerter?

iron idem
14-08-2010, 10:44
Jakiej firmy telekonwerter by najlepiej pasował ,zeby połączyc nikona D2H i tamrona 70-200 2.8 ,chodzi mi o 2x .Czy ktos z was ma moze podobny zestaw z telekonwerterem ,jestem ciekawy jak to współpracuje?

Grand.
15-08-2010, 10:20
Zapewne AF bedzie krucho działał. Skoro maż szkło 2.8 to musisz kupić specjalny TC przeznaczony do jasnych szkiełek, to oczywiste :) Na pełnej dziurze może być mydlanie. Osobiście uważam że zakup TC do tak jasnego i fajnego tele to z deka samobójstwo. O ile nie jest to TC z rzeczywiście górnej półki. Taka jest moje skromna opinia :)

marciing
15-08-2010, 10:23
Grand: a są TC przeznaczone do ciemnych szkieł??? I zakup TC do takiego szkła to nie samobójstwo tylko potrzeba. Sam korzystam z TC 1,4 do S 70-200 i jestem bardzo zadowolony!

A co do pytania jaki TC: Kenko podejdzie zapewne

Grand.
15-08-2010, 10:31
Widziałęm właśnie Kenko do szkieł z przesłoną od F/4 i F/2.8. Cena była różna i zastosowanie prawdopodobnie również :)

Cytuje z opisu - Kenko dla F/4 +:
Podczas stosowania z obiektywami o maksymalnej przesłonie f/4 lub większej AF będzie działał poprawnie.

W pozostałych przypadkach konieczne jest ręczne ustawienie ostrości.

Kenko dla F/2.8 +
Praca autofocusa jest prawidłowa dla obiektywów z max. przesłoną F2.8 i jaśniejszych.

Edit:

1.4 ma mniejszą kompensacjęświatła zapewne, niz 2.0

Me_how
16-08-2010, 08:45
Szanowny kolego, racz przeczytać całość informacji dot. poniższych ograniczeń, a nie wycinać zdania z kontekstu i tworzyć nową teorię.
Nie ma telekonwerterów dla szkieł jaśniejszych i ciemniejszych. Są za to posiadające współczynnik powiększenia 1,4 oraz 2.0. Pierwszy zmniejsza światło o jedną działkę, a drugi o 2.
A z drugiej strony układy AF aparatów działają sprawnie przy szkłach o minimalnej przysłonie 5.6. Reszta jest chyba jasna?
Pozdrawiam

Widziałęm właśnie Kenko do szkieł z przesłoną od F/4 i F/2.8. Cena była różna i zastosowanie prawdopodobnie również :)

Cytuje z opisu - Kenko dla F/4 +:
Podczas stosowania z obiektywami o maksymalnej przesłonie f/4 lub większej AF będzie działał poprawnie.

Kenko dla F/2.8 +
Praca autofocusa jest prawidłowa dla obiektywów z max. przesłoną F2.8 i jaśniejszych.

Edit:

1.4 ma mniejszą kompensacjęświatła zapewne, niz 2.0

nazgul
16-08-2010, 10:47
Dokładnie tak, wystarczy wziąć do ręki instrukcję obsługi swojego Nikona - stoi tam jak byk, że producent nie gwarantuje poprawnej pracy AF jeśli zakłada się szkła ciemniejsze niż f5,6. Tak więc, jeśli założy się TC 2x do Nikkora 70-300 VR to maks otwór będzie 9-11. I ostrzenie raczej wyłącznie ręczne (choć nie twierdzę, że AF nie załapie od czasu do czasu). Ale ekspozycję zmierzyć i zdjęcie zrobić się da na pewno...