Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Jaki telekonwerter?

Jakiej firmy telekonwerter by najlepiej pasował ,zeby połączyc nikona D2H i tamrona 70-200 2.8 ,chodzi mi o 2x .Czy ktos z was ma moze podobny zestaw z telekonwerterem ,jestem ciekawy jak to współpracuje?
    D800E ,D7000, D300S, SIGMA SD14.

Domyślnie

Zapewne AF bedzie krucho działał. Skoro maż szkło 2.8 to musisz kupić specjalny TC przeznaczony do jasnych szkiełek, to oczywiste Na pełnej dziurze może być mydlanie. Osobiście uważam że zakup TC do tak jasnego i fajnego tele to z deka samobójstwo. O ile nie jest to TC z rzeczywiście górnej półki. Taka jest moje skromna opinia
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Grand: a są TC przeznaczone do ciemnych szkieł??? I zakup TC do takiego szkła to nie samobójstwo tylko potrzeba. Sam korzystam z TC 1,4 do S 70-200 i jestem bardzo zadowolony!

A co do pytania jaki TC: Kenko podejdzie zapewne
    Nikon FX

Domyślnie

Widziałęm właśnie Kenko do szkieł z przesłoną od F/4 i F/2.8. Cena była różna i zastosowanie prawdopodobnie również

Cytuje z opisu - Kenko dla F/4 +:
    Podczas stosowania z obiektywami o maksymalnej przesłonie f/4 lub większej AF będzie działał poprawnie.

W pozostałych przypadkach konieczne jest ręczne ustawienie ostrości.

Kenko dla F/2.8 +
    Praca autofocusa jest prawidłowa dla obiektywów z max. przesłoną F2.8 i jaśniejszych.

Edit:

1.4 ma mniejszą kompensacjęświatła zapewne, niz 2.0
    Ostatnio edytowane przez Grand. ; 15-08-2010 o 10:35 Powód: Dopis
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Szanowny kolego, racz przeczytać całość informacji dot. poniższych ograniczeń, a nie wycinać zdania z kontekstu i tworzyć nową teorię.
    Nie ma telekonwerterów dla szkieł jaśniejszych i ciemniejszych. Są za to posiadające współczynnik powiększenia 1,4 oraz 2.0. Pierwszy zmniejsza światło o jedną działkę, a drugi o 2.
    A z drugiej strony układy AF aparatów działają sprawnie przy szkłach o minimalnej przysłonie 5.6. Reszta jest chyba jasna?
    Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez Grand. Zobacz posta
    Widziałęm właśnie Kenko do szkieł z przesłoną od F/4 i F/2.8. Cena była różna i zastosowanie prawdopodobnie również

Cytuje z opisu - Kenko dla F/4 +:
    Podczas stosowania z obiektywami o maksymalnej przesłonie f/4 lub większej AF będzie działał poprawnie.

Kenko dla F/2.8 +
    Praca autofocusa jest prawidłowa dla obiektywów z max. przesłoną F2.8 i jaśniejszych.

Edit:

1.4 ma mniejszą kompensacjęświatła zapewne, niz 2.0
    Z6II|FTZII|N10-24|N14-24|N35|N24-70|N105VR|N70-200VRII|TC-14EIII|TC-17EII|SB800|YN-685|YN-460II|YN-622N-TX|YN-622N|YN RF-602|YN RF-603
    Było: D700+MB-D10|D200+MB-D200|

Domyślnie

Dokładnie tak, wystarczy wziąć do ręki instrukcję obsługi swojego Nikona - stoi tam jak byk, że producent nie gwarantuje poprawnej pracy AF jeśli zakłada się szkła ciemniejsze niż f5,6. Tak więc, jeśli założy się TC 2x do Nikkora 70-300 VR to maks otwór będzie 9-11. I ostrzenie raczej wyłącznie ręczne (choć nie twierdzę, że AF nie załapie od czasu do czasu). Ale ekspozycję zmierzyć i zdjęcie zrobić się da na pewno...
    JASNO, OSTRO, TANIO - wybierz dwa, ale nie możesz mieć trzech. Chyba że w analogu

Kiedys Nikon, teraz Fuji. Moje ulepy

Uprawnienia umieszczania postów