PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Sąsiadka...

SADPUNK44
12-08-2010, 23:32
Trochę nieśmiało, ale niech tam, moje pierwsze próby z modelką...
Modelką była moja przyjaciółka Justyna, też pierwszy raz w tej roli...

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)

2.

3.

4.

5.

6.

Proszę o opinie...:)

Locter
12-08-2010, 23:58
Ja sie nie znam ale dla mnie jest okropna ta konwersja, przepały dają po oczach aż miło, szczególnie ostatnie mi się nie podoba.

SADPUNK44
13-08-2010, 00:03
Ja sie nie znam ale dla mnie jest okropna ta konwersja, przepały dają po oczach aż miło, szczególnie ostatnie mi się nie podoba.

Przepały, to moja specjalność...:mrgreen:
P.s
Na żadnym nie ma 255...

mOSAd
13-08-2010, 00:54
Bardzo bardzo bardzo złe światło i konwersja. Ciężko coś więcej napisać, bo zdjęcia odrzucają i zniechęcają do analizy - przynajmniej mnie. Najlepsza chyba byłaby szóstka, tyle, że w pełnej tonalności i neutralnej obróbce.

SADPUNK44
13-08-2010, 01:22
Oczywiście, mógłbym dać zdjęcia poprawne obróbkowo, w stylu, tak zwanym nijakim, ale to jest mój styl, nie zamierzam z niego rezygnować, tak widzę portret Tej Osoby...Pytanie: Czy to są złe zdjęcia?...Że nie nadają się do Glamura, czy to je dyskwalifikuje?

mOSAd
13-08-2010, 01:28
Nie dyskwalifikuje ich nienadawanie się do glamour, tylko fatalna technika (moim zdaniem). Ja akceptuję zdjęcia: mdłe, nieostre, poruszone, za ciemne, za jasne - tylko, jeżeli ma to dla mnie sens. Tu nie ma. Ale to tylko ja. Jedna opinia, a przecież odwiedzających setki. :)

PS. No... może setki to będą wkrótce...

samson09
13-08-2010, 20:35
Baaardzo jasno, za jasno.

szelass
13-08-2010, 20:50
ale to jest mój styl, nie zamierzam z niego rezygnować

słuchaj udowadnianie wszystkim dookoła, że to twój styl nie ma sensu. bo zdjęcia pod kątem światła, a przede wszystkim obróbki są bardzo słabe.
jeśli chcesz się tego stylu trzymać, nie będziemy cię namawiać do zmiany przyzwyczajeń. jeśli jednak wystawiasz je pod krytykę, musisz się liczyć z tym, że ten styl może się nie spodobać 99% oglądającym.

Boghol
13-08-2010, 20:54
Przepały, to moja specjalność...:mrgreen:
P.s
Na żadnym nie ma 255...

nie musi być 255 żeby był przepał.

SADPUNK44
13-08-2010, 21:51
Baaardzo jasno, za jasno.

słuchaj udowadnianie wszystkim dookoła, że to twój styl nie ma sensu. bo zdjęcia pod kątem światła, a przede wszystkim obróbki są bardzo słabe.
jeśli chcesz się tego stylu trzymać, nie będziemy cię namawiać do zmiany przyzwyczajeń. jeśli jednak wystawiasz je pod krytykę, musisz się liczyć z tym, że ten styl może się nie spodobać 99% oglądającym.

No cóż, mamy inne wzorce, ja jestem poniekąd napiętnowany taką fotografią, lata temu(miałem 7 lat), ktoś mi zrobił zdjęcie, które było obrobione w podobny sposób, to jest dla mnie wykładnik...
Czas na naukę...:mrgreen:

szelass
13-08-2010, 21:58
ja jestem poniekąd napiętnowany taką fotografią, lata temu(miałem 7 lat), ktoś mi zrobił zdjęcie, które było obrobione w podobny sposób, to jest dla mnie wykładnik...

powiedz kto ci w dzieciństwie taką krzywdę wyrządził, to z nim pogadam :) :)

hanibal
13-08-2010, 22:00

taaaaak ?

psm
13-08-2010, 22:00
Masz prawo bronić swojego stylu, ale ja również należę do grona osób którym ten styl nie przypadł do gustu.

Boghol
13-08-2010, 22:04
taaaaak ?

noooooo

Proac150
13-08-2010, 22:04
Lubię mocne bw, zdjęcia inne, ale musi to wyglądać na świadome działanie, tu niestety tak nie jest. Przepały wynikają ze złego oświetlenia, a taka konwersja wskazuje na brak umiejętności, a nie na celowe działanie. Po obejrzeniu zdjęć pomyślałem o technicznych niedostatkach, nie o innym, ciekawym stylu autora.

Radosso
13-08-2010, 22:08
Jesli chcesz przepalać to przepalaj. Jak lubisz za ciemno to zaciemniaj. Ludzie lubią się popisywać na forum znajomością slangu fotograficznego i wiedzy szkolno fotograficznej.Wiem bo mnie czasem też to bierze.
Mnie zniechęca takie trzymanie się normy ogólnie. Ta kobieta (na zdjęciach oczywiście tylko i wyłącznie) pasuje do tej obróbki jeśli przyjąć styl hardcoru gdzie na pierwszym zdjęciu w szklance jest wódka a ona pije trzecie dzień. Coś z takim przekazem.
Dwójka w sumie mi się nie podoba trójka to dążenie do standardu właśnie. Czwórka to samo. Piątka podoba mi się nawet bardziej niż jedynka. Kobieta z doświadczeniem, samotna, itp.

W szóstce natomiast widzę zupełną metamorfoze. Młodsza o 10 lat. Radosna, spójna. Jasne tony dodatkowo podkreślają to moje odczucie. Ręce na szyi ok.

SADPUNK44
13-08-2010, 23:12
powiedz kto ci w dzieciństwie taką krzywdę wyrządził, to z nim pogadam :) :)

Jegomość nazywał się Wiesław Karczmarczyk, harcerz, żołnierz, traper, taki guru szczenięcego wieku...:smile:Nie wiem, czy jeszcze żyje...

SADPUNK44
14-08-2010, 01:18
Jesli chcesz przepalać to przepalaj. Jak lubisz za ciemno to zaciemniaj. Ludzie lubią się popisywać na forum znajomością slangu fotograficznego i wiedzy szkolno fotograficznej.Wiem bo mnie czasem też to bierze.
Mnie zniechęca takie trzymanie się normy ogólnie. Ta kobieta (na zdjęciach oczywiście tylko i wyłącznie) pasuje do tej obróbki jeśli przyjąć styl hardcoru gdzie na pierwszym zdjęciu w szklance jest wódka a ona pije trzecie dzień. Coś z takim przekazem.
Dwójka w sumie mi się nie podoba trójka to dążenie do standardu właśnie. Czwórka to samo. Piątka podoba mi się nawet bardziej niż jedynka. Kobieta z doświadczeniem, samotna, itp.

W szóstce natomiast widzę zupełną metamorfoze. Młodsza o 10 lat. Radosna, spójna. Jasne tony dodatkowo podkreślają to moje odczucie. Ręce na szyi ok.

Kobieta pije siódmy dzień, nie jest samotna, ale z doświadczeniem...Dzięki za zrozumienie...:mrgreen:

Rubber Duck
14-08-2010, 01:38
Fajny masz styl. Pwenie będzie z Ciebie nie lada artysta, a spuścizna po Tobie osiągnie niebotyczne sumy. Czego wszystkim życzę.

SADPUNK44
14-08-2010, 01:46
Fajny masz styl. Pwenie będzie z Ciebie nie lada artysta, a spuścizna po Tobie osiągnie niebotyczne sumy. Czego wszystkim życzę.

Szydzisz, czy życzysz?...

tkopec
15-08-2010, 14:31
4 i 6 świetne.możę się nie znam,nie jestem pro jak ci co tu szaleją ale mi się podoba

okimen
17-08-2010, 14:39
zdecydowanie za dużo bluru !

Archibald
18-08-2010, 08:42
Za dużo tego, za dużo tamtego... bzdura...

Ja twierdzę, że masz swój styl, i zazdroszczę Ci tego, że nie robisz zdjęć pod publikę tylko wg swojej wizji. Zazdroszczę tego, że trwasz w tym niezłomnie i tego, że nie musisz słuchać innych. I jeszcze jedno - wiem, że zdjęcia i obróbka nie są przypadkowe, a "podobanie się" to tylko kwestia gustu. I szacuneczek. I tyle ;)

Jacek S
18-08-2010, 11:24
Mnie się też nie podoba ten styl, tzn, też uważam, że za dużo tu przepaleń i za wysoki kontrast, jakoś nie leży mi taka konwersja, cóż taka opinia oglądacza, ale jeżeli tobie pasuje to OK.
Natomiast przyznaję, że podobają mi się te zdjęcia pod względem kompozycji, ustawienia modelki, może poza 1.

missbizarre
18-08-2010, 15:01
styl stylem, ale przepalenia, przeostrzenia i blurowanie to przynajmniej o jedno za dużo, a nawet o dwa ;)
weź sobie wydrukuj kilka swoich zdjęć o ile już tego nie zrobiłeś i ciekawa jestem czy nadal Ci sie podoba?
mnie by sie nie podobało, ale to oczywiście tylko moja opinia

Kundzior
21-08-2010, 22:59
Bardzo osobliwe te zdjęcia, lecz jestem bardzo na tak. Obróbka taka ostra ze hej. Coś w tym jest.

SADPUNK44
23-08-2010, 21:44
Baaardzo wszystkim dziękuję za opinie, a przede wszystkim, za tak liczne odwiedziny:)Skoro moje prace wzbudzają tak skrajne reakcje, to musi być dobrze:mrgreen:Najgorzej by było, jak by przeszły bez echa...;)

Pchelek
23-08-2010, 23:07
Moim zdaniem ta obróbka jest okropna, na 6 zamiast twarzy widzę białą plamę (mam kiepską matrycę w laptopie ale to już swoją drogą...). 3 - szyja i głowa po lewej to białe pole, na 4 widzę twarz ale ta odwrócona głowa i oczy patrzące "gdzieś tam", mnie to nie przekonuje set mi się totalnie nie podoba. Próbuję sobie wyobrazić zdjęcie 1 bez tej obróbki i może by mi się nawet spodobało ale w obecnej formie jak dla mnie odpada.

Grabasimo
27-08-2010, 20:52
ciekawy high key. milo sie oglada i sasiadeczka b. ciekawa.

hanibal
28-08-2010, 00:14
styl stylem, ale przepalenia, przeostrzenia i blurowanie to przynajmniej o jedno za dużo, a nawet o dwa ;)
weź sobie wydrukuj kilka swoich zdjęć o ile już tego nie zrobiłeś i ciekawa jestem czy nadal Ci sie podoba?
mnie by sie nie podobało, ale to oczywiście tylko moja opinia

Amen

to jak sie naprawde odbiera zdjecia widac dopiero po wydruku i to do tego minimum a3

Proac150
28-08-2010, 00:41
ciekawy high key.

Proszę Cię. Naprawdę?

Jędrula
29-08-2010, 00:12
Jest coś w tym secie, co każe mi wierzyć, że nie były to pstryki ambitnego nooba. Nie uważam tej sesji za porażkę (prócz ostatniego zdjęcia, do którego mnie nikt nie przekona).
Pozdrawiam autora

bcrich77
29-08-2010, 01:18
Modelką była moja przyjaciółka Justyna

A co Ona na to, podobały jej się te zdjęcia?

SADPUNK44
01-09-2010, 00:55
Przepraszam za absencję, ale mam w domu remont generalny, rzadko tykam się innych rzeczy niż szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla:lol:
Jednemu podoba się przepał, innemu nie, jeszcze komu innemu podoba się duży kontrast, nietypowa kompozycja, każdy robi zdjęcia, tak jak ma w głowie poukładane, ja mam akurat tak poukładane...;)
Zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest to miszczostwo śfiata, ale czymś trzeba się wyróżniać...:mrgreen:
Pozdrawiam wszystkich, którzy się mądrowali w tym wątku...:lol::lol::lol:

tonacja
01-09-2010, 09:03
amen. :mrgreen:

Magda.K
01-09-2010, 13:27
Mi się zwyczajnie nie podoba. Przepały i duże kontrasty są czasami... "artystyczne" i podkreślają styl fotografa. Tutaj te zdjęcia są po prostu przepalone, przekontrastowane i i modelka ma twarz rozmemłaną obróbką.
Nie ma w tych zdjęciach niczego na czym mogę zatrzymać wzrok. I sorry ale stylem/obróbką przypominają mi zdjęcia ze stron typu fotka.pl.

missbizarre
01-09-2010, 14:26
Mi się zwyczajnie nie podoba. Przepały i duże kontrasty są czasami... "artystyczne" i podkreślają styl fotografa. Tutaj te zdjęcia są po prostu przepalone, przekontrastowane i i modelka ma twarz rozmemłaną obróbką.
Nie ma w tych zdjęciach niczego na czym mogę zatrzymać wzrok. I sorry ale stylem/obróbką przypominają mi zdjęcia ze stron typu fotka.pl.

właśnie,
a co do tłumaczenia autora - zgadzam się, fotografia jest subiektywna, ale...
decydując sie na pokazywanie swoich prac trzeba liczyć się z różnymi punktami widzenia odbiorców, ważna jest umiejętność "obronienia" swojego "dzieła" uzasadnienia, uargumentowania, rzeczowego, a nie bo taki mam styl - bo to mnie na przykład nie przekonuje w przypadku tylu rażących udziwnień
pozdrawiam

SADPUNK44
01-09-2010, 23:56
właśnie,
a co do tłumaczenia autora - zgadzam się, fotografia jest subiektywna, ale...
decydując sie na pokazywanie swoich prac trzeba liczyć się z różnymi punktami widzenia odbiorców, ważna jest umiejętność "obronienia" swojego "dzieła" uzasadnienia, uargumentowania, rzeczowego, a nie bo taki mam styl - bo to mnie na przykład nie przekonuje w przypadku tylu rażących udziwnień
pozdrawiam
Moim zdaniem, decydując się na pokazywanie swoich prac, trzeba liczyć się, przede wszystkim, z własnym punktem widzenia. Nie pokazuję zdjęć po to, żeby zbierać achy i ochy, tylko, żeby pokazać jakąś wizję...A że to się nie wszystkim podoba, to nic na to nie poradzę...Dla niektórych, Sex Pistols jest najlepszą kapelą na świecie, dla innych - Metallica, w tym przypadku, ja jestem Sex Pistols...:D

Ale zaintrygowały Cię te zdjęcia?:lol:

Magda.K
02-09-2010, 00:02
Ale zaintrygowały Cię te zdjęcia?:lol:

Nie.

SADPUNK44
02-09-2010, 00:31
Nie.

Ranisz moje serce...:mrgreen:
Pozdrawiam...:)

missbizarre
02-09-2010, 09:05
Moim zdaniem, decydując się na pokazywanie swoich prac, trzeba liczyć się, przede wszystkim, z własnym punktem widzenia. Nie pokazuję zdjęć po to, żeby zbierać achy i ochy, tylko, żeby pokazać jakąś wizję...A że to się nie wszystkim podoba, to nic na to nie poradzę...Dla niektórych, Sex Pistols jest najlepszą kapelą na świecie, dla innych - Metallica, w tym przypadku, ja jestem Sex Pistols...:D

fotograficznie to dla mnie raczej Bayer Full

SADPUNK44
03-09-2010, 23:28
fotograficznie to dla mnie raczej Bayer Full

Na początek, to też jest jakaś jakość...Bayer Full, jest najlepszy w swojej niszy:mrgreen:

P.s
Nie przesadzaj, Bayer Full, to raczej do glamura się tyczy...;)

Mavierk
04-09-2010, 00:16
mi by sie podobało,gdyby nie to, że niektóre zdjęcia (4, 6) wyglądają, jak figury woskowe (plastik, parafina, cokolwiek tam jest)
inne natomiast (2,5) wyglądają, jakby była nałożona na nie dziwna tekstura
jedynka jest git, gdyby nie te woraski pod oczami.

No i to wygląda, jakbyś nie wyciągnął z modelki wszystkiego :P