Zobacz pełną wersję : Odbicia
Nie zawsze sufit jest biały :) Jak sobie radzicie, o ile w ogóle się da :D , kiedy odbijacie od sufitu który jest np. pomarańczowy i w tedy wszystko wchodzi w taki kolor. Zmiana WB na bardziej chłodny zeby to zrekompensować? Proszę o rady :)
Gdyby wyeliminować zastane to teoretycznie można spróbować ale to chyba tylko teoria. Jak nie ma od czego odbijać to jakiś lumiquest w opcji softbox albo po prostu softbox, a z braku laku na wprost tylko dużo zastanego a błysk jako FillLight tylko.
Jak sufit jest kolorowy, to trzeba odbijać od ścian. Odbijanie światła od sufitu to najczęściej w ogóle jest pomysł nienajlepszy i warto rozważyć odbijanie inaczej.
Można ratować się też np. dużą, srebrną bądź białą blendą odpowiednio ustawioną. Ewentualnie (jeśli mowa o fotografii ślubnej) np. białą koszulą gości :-)
Albo - zwyczajnie - off camera flash, parasolka i problem rozwiązany. Tylko wtedy przydaje się asystent.
Lumiquest 80-20 radzi sobie całkiem dobrze
ALe co Ci taki lumiquest da? Rozproszy swiatlo "na wprost" i tyle z tego. Dodatkowo czesc swiatla i tak odbije sie od sufitu i istnieje obawa zafarbow. TO chwytanie sie brzytwy...
Przecież równie ważne co miękkość/rozproszenie światła jest jego kierunek... o ile nawet nie ważniejszy.
Dodam jeszcze, że IMO wszystkie te cudaczne modyfikatory błysków to są o kant d*** rozbić. Tylko utrudniają zadanie, zamiast go ułatwiać. Ukierunkowanie tak zmodyfikowanego błysku jest trudniejsze, niż gdyby błysnąć zupełnie bez żadnego modyfikatora. Sam przerobiłem kilka różnych wynalazków (w tym chwalonych tu na forum...) i wszystkie leżą w szufladzie, a ja jestem zadowolonym posiadaczem statywu, parasolki, nieuzbrojonej sb900 i ISO w okolicach 800.
może filtry barwne by pomogły... napisałem "może" bo filtrów używam głównie do zabawy jako efekty ale wiem, że używa się ich również do korekty, ale czy z innym kolorem ścian się sprawdzą to nie wiem musisz sprawdzić sam.
edit. chodzi mi oczywiście o filtry żelowe zakładane na lampę.
Filtry sprawdzają się raczej w przypadku mieszania źródeł światła o różnej barwie, żeby na zdjęciu mieć jedną i tą samą temperaturę w całym kadrze. Do korekty zafarbów światła, których nabiera po odbiciu od powierzchni niebiałych będzie to raczej karkołomne; a już na pewno będzie wymagało sporo prób-i-błedów, znim jako tako się to dobierze.
Nie warto.
Jak sufit jest kolorowy, to trzeba odbijać od ścian. Odbijanie światła od sufitu to najczęściej w ogóle jest pomysł nienajlepszy i warto rozważyć odbijanie inaczej.
Spróbuj rozważyć odbijanie inaczej na takiej sali.
http://www.forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2024087&postcount=729
http://www.forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2025699&postcount=732
Pozdrawiam.
Spróbuj rozważyć odbijanie inaczej na takiej sali.
Na takiej sali po prostu użyłbym lamp zewnętrznych. Na pewno nie przyszłoby mi do głowy odbijanie światła od sufitu/ścian, bo to proszenie się o kłopoty.
Na takiej sali po prostu użyłbym lamp zewnętrznych. Na pewno nie przyszłoby mi do głowy odbijanie światła od sufitu/ścian, bo to proszenie się o kłopoty.
Masz na myśli np 3 lamy Nikona wyzwalane cls-em lub radiowo skierowane na wprost?
Stawiając lampe na statywie w tłumie ludzi, nieco już "na fali", tańczących i śpiewajacych, bałbym się o nią :D Ja mam tylko 1 lampke i mogę ratować sie tylko odbiciami od wszystkiego :(
Stawiając lampe na statywie w tłumie ludzi, nieco już "na fali", tańczących i śpiewajacych, bałbym się o nią :D Ja mam tylko 1 lampke i mogę ratować sie tylko odbiciami od wszystkiego :(
To już jest zupełnie inny kontekst problemu. Jeśli mowa o fotografii komercyjnej -- ryzyko należy po prostu wliczyć w koszty.
Jeśli już jednak na upartego trzeba odbijać w pomieszczeniach, które się do tego ewidentnie nie nadają -- kup blendę. Dużą, srebrną lub białą. Taka powierzchnia powinna wystarczyć do sensownego odbicia światła lampy (nawet zamontowanej na aparacie).
Masz na myśli np 3 lamy Nikona wyzwalane cls-em lub radiowo skierowane na wprost?
Niekoniecznie 3 od razu. 2, ustawione po przekątnej, dadzą radę.
Jak wyzwalać? Dowolnie, byle zdalnie. Fotocela nie brzmi dobrze ze względu na otaczające małpiątką co rusz strzelające flaszami.
Skierowane na wprost, owszem. Ta świecąca "od frontu" pewnie chętnie z parasolką/softem, ta która robi "backlight" już niekoniecznie.