Nie zawsze sufit jest białyJak sobie radzicie, o ile w ogóle się da
, kiedy odbijacie od sufitu który jest np. pomarańczowy i w tedy wszystko wchodzi w taki kolor. Zmiana WB na bardziej chłodny zeby to zrekompensować? Proszę o rady
![]()
Szukaj
Nie zawsze sufit jest białyJak sobie radzicie, o ile w ogóle się da
, kiedy odbijacie od sufitu który jest np. pomarańczowy i w tedy wszystko wchodzi w taki kolor. Zmiana WB na bardziej chłodny zeby to zrekompensować? Proszę o rady
![]()
Nikon FiX - Pomysł na...![]()
Gdyby wyeliminować zastane to teoretycznie można spróbować ale to chyba tylko teoria. Jak nie ma od czego odbijać to jakiś lumiquest w opcji softbox albo po prostu softbox, a z braku laku na wprost tylko dużo zastanego a błysk jako FillLight tylko.
Jak sufit jest kolorowy, to trzeba odbijać od ścian. Odbijanie światła od sufitu to najczęściej w ogóle jest pomysł nienajlepszy i warto rozważyć odbijanie inaczej.
Można ratować się też np. dużą, srebrną bądź białą blendą odpowiednio ustawioną. Ewentualnie (jeśli mowa o fotografii ślubnej) np. białą koszulą gości
Albo - zwyczajnie - off camera flash, parasolka i problem rozwiązany. Tylko wtedy przydaje się asystent.
24355050508080135105200...
www.jswierad.pl
Lumiquest 80-20 radzi sobie całkiem dobrze
D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |
ALe co Ci taki lumiquest da? Rozproszy swiatlo "na wprost" i tyle z tego. Dodatkowo czesc swiatla i tak odbije sie od sufitu i istnieje obawa zafarbow. TO chwytanie sie brzytwy...
Przecież równie ważne co miękkość/rozproszenie światła jest jego kierunek... o ile nawet nie ważniejszy.
Dodam jeszcze, że IMO wszystkie te cudaczne modyfikatory błysków to są o kant d*** rozbić. Tylko utrudniają zadanie, zamiast go ułatwiać. Ukierunkowanie tak zmodyfikowanego błysku jest trudniejsze, niż gdyby błysnąć zupełnie bez żadnego modyfikatora. Sam przerobiłem kilka różnych wynalazków (w tym chwalonych tu na forum...) i wszystkie leżą w szufladzie, a ja jestem zadowolonym posiadaczem statywu, parasolki, nieuzbrojonej sb900 i ISO w okolicach 800.
Ostatnio edytowane przez messer ; 10-08-2010 o 23:15
www.jswierad.pl
może filtry barwne by pomogły... napisałem "może" bo filtrów używam głównie do zabawy jako efekty ale wiem, że używa się ich również do korekty, ale czy z innym kolorem ścian się sprawdzą to nie wiem musisz sprawdzić sam.
edit. chodzi mi oczywiście o filtry żelowe zakładane na lampę.
D800 | D60 + Grip | N18-55VR | N70-300VR | N28/1.8 | N35/1.8 | N85/1.8 | N24-70/2.8 | SB-900 | + gadżety
www.rafalwisniewski.com.pl
Filtry sprawdzają się raczej w przypadku mieszania źródeł światła o różnej barwie, żeby na zdjęciu mieć jedną i tą samą temperaturę w całym kadrze. Do korekty zafarbów światła, których nabiera po odbiciu od powierzchni niebiałych będzie to raczej karkołomne; a już na pewno będzie wymagało sporo prób-i-błedów, znim jako tako się to dobierze.
Nie warto.
www.jswierad.pl
Spróbuj rozważyć odbijanie inaczej na takiej sali.
http://www.forum.nikoniarze.pl/showp...&postcount=729
http://www.forum.nikoniarze.pl/showp...&postcount=732
Pozdrawiam.
www.jswierad.pl
Skontaktuj się z nami