Zobacz pełną wersję : Problem z manualnym 50/1,4 nikkor-s
marchewkowa_panienka
18-12-2006, 17:01
Ja to mam same problemy z tym aparatem. Mam obiektyw jak w tytule, ładnie pracowal ze starym Nikonem f90x, a do D200 (którego kupilam rownież ze względu na możliwość pracy z manualnymi szkłami) nie chce się przypiąć :( :( :( jest jakby za ciasny. zaczep (czy jak to sie nazywa) pasuje, ma skrzydełka w tym samym miejscu, ale nie chce wejść i nie zatrzaskuje się. Z f90x podpina się ładnie.
POMOCY! :(
hmm... dziwne. takie niedokladnosci begnetu to bywaly w ruskich szklach a u Nikona pierwsze slysze. znalezienie blokujacego miejsca moze bys bardzo ciezkie (chociaz nie musi) i moze sie okazac konieczne wymienienie calego bagnetu. nie wciskaj bron boze na sile !!!
A przypadkiem ten Nikkor-S nie ma bagnetu non-Ai albo mod-Ai?
Jesli tak to wszystko jasne. Nie znam na tyle F90x ale do D200 na bank go nie zapniesz.
Jak znasz jakiś zakład ślusarski to spróbuj u nich
Pewnie wystarczy trochę przypiłować bagnet obiektywu
A przypadkiem ten Nikkor-S nie ma bagnetu non-Ai albo mod-Ai?
Jesli tak to wszystko jasne. Nie znam na tyle F90x ale do D200 na bank go nie zapniesz.
Przypadkiem na pewno - produkcję tych nikkorów zakończono 5 lat przed wprowadzniem Ai...
nikkor-s MZ nie da sie zamontowac. jakis czas temu jeden czlowiek probowal podlaczyc to do 70s. nie da sie.
marchewkowa_panienka
18-12-2006, 23:03
no to zmartwiliście mnie :(
a ja cie pociesze - nie widziałem jeszcze zdjęc z 20 letniego obiektywu, które by były na cyfrowych body dobre.
siada strasznie kontrast. to kwestia powłok jak sądze.
chciałem sobie kupić starego manualnego 85/1.4 ale sobie odpuściłem. Te manuale produkowane w ostatnich latach na ebyu kosztują tyle co w wersji AF, więc kupię kiedyś nówkę AF.
Jacek_Z ... nie generalizuj, mam 30letniego 55/3.5 micro, czesto uzywany z D200:
http://www.fotosabat.org/onephoto.php?id=16742#zdjecie
http://www.fotosabat.org/onephoto.php?id=16743#zdjecie
http://www.fotosabat.org/onephoto.php?id=16473#zdjecie
prześlij mi oryginalnego nef z takiego zdjęcia.
najlepiej zrób zdjęcia dwoma obiektywami i wtedy zobacz
ja kupiłem ponoć kultowego Micro - Vivitar series 1 90/2.5 macro (ze specjalnym adapterem macro)
porównałem zdjęcia z micro nikkorem 105/2.8 no i wtedy wyszło, że zdjęcia przy słabym świetle były wiele mniej kontrastowe niż z nikkora, mimo, że wyglądały "normalnie". Dopiero bezpośrednie porównanie pokazało róznice.
Można sobie z tym radzić - nawet jednym kliknięciem na autokontrast w PS niwelowało róznice między obiektywami.
Vivitara bede na wiosnę sprzedawał
jak napisałem wyżej - porównywałem też zdjęcia z nikkorów 85/1.4. niestety starsze egz. są gorsze pod względem kontrastu.
jak napisałem wyżej - porównywałem też zdjęcia z nikkorów 85/1.4. niestety starsze egz. są gorsze pod względem kontrastu.
Hmm, a dokonywałeś bezpośredniego porównania? I czy masz na myśli pracę na przysłonie 1.4, czy mówisz w sensie ogólnym?
najbardziej na 1.4 to widać, ale musi to sie przejawiać mniej lub bardziej w całym zakresie.
ty też przecież go chyba jeszcze masz?
Nie wiem jaki jest rok produkcji tego co masz.
ten manualny 85/1.4 był robiony wprzez 24 lata - od 1981 do 2005. W tym czasie poprawiano powłoki.
możesz to znajdź kogoś z szkłem AF - choc to chyba trochę inna konstrukcja (ma w kadym razie większe filtry - 77) i zrób też fotki porównawcze w tych samych warunkach.
nowego manualnego nikkora 85/1.4 zaobserwowałem na ebayu za 700 dolarów (tak sie zakończyła aukcja). No to już wole troche dołożyć i kupić AF.
No więc właśnie o tyle mnie to dziwi, że mam to szkiełko i o ile na f/1.4 nie powala ostrością, to domknięte do f/2-2.8 (a już nie daj Boże - f/4!!!) jest najbardziej kontrastową, wysyconą i ostrą żyletą jaką mam. Podobnie zachowują się micro-nikkor Ai-S 55/2.8 oraz nikkor Ai-S 28/2.8, nb. w porównaniu z tym szkiełkiem AF28/2.8 (który również posiadam) to jest jakiś ponury żart...
Być może jednak jest to kwestia specyfiki matrycy D2H, która ma ponoć niezwykle cienki OLPF.
Raczej nie ma reguły, że czym młodsze szkła, tym lepiej z syfrą. Jakimś wyjątkiem podobno pierwsze egzemplarze 85/1.8D gdzie jakąś plamę z powłokami dano, ale dość szybko poprawiono.
105/2.5 czy 105/1.8 wg mnie są super.
Ale kultowy 50/2 HC to np. już nie bardzo :( (podpinałem do D70 i 5D)
Co do 85/1.4 - jednak wersja AF wyraźnie lepsza optycznie od MF.