PDA

Zobacz pełną wersję : samowyzwalacz nikon d5000

stan1976
05-08-2010, 15:38
Mam pytanie dotyczy samowyzwalacza w nikonie d5000 .
A mianowicie , czy jest możliwość ustawienia tak samowyzwalacza , ażeby A-F ostrzył zdjęcie chwile przed samym zrobieniem zdjęcia , a nie w momencie naciskania spustu migawki ? Powoduje to problem w momencie kiedy chcę zrobić zdjęcie samemu sobie np.kiedy jestem na rybach i robię zdjęcie z fajną rybką , zdjęcia wychodząnie ostre poniewaz A-F złapał ostrość na pobliskie krzaki lub horyzont :sad: ! W głuptakach nie miałem tego typu problemów , a po rozmowie z kolegą , który posiada lustrzankę Pentaxa nie ma takich problemów A-F ostrzy chwilę przed wykonaniem zdjęcia !
Z góry dzięki za pomoc !

pioter m
05-08-2010, 15:53
Kiedy uzywasz pilota aparat lapie ostrosc, ale kiedy uzywasz samowyzwalacza juz nie. Np. ja nie chcialbym, zeby moj aparat lapal ostrosc sam i poprawial po mnie. Ustaw ostrosc recznie na konkretna odleglosc i po problemie.

stan1976
05-08-2010, 16:42
Czy mógłbyś napisać jak dokładnie to robisz . Jestem poczatkującym fotoamatorem i nie za bardzo wiem jak mam ustawić swój obiektyw na konkretną odległość ! Posiadam obiektyw nikkor 18-105mm . Z góry wielkie dzięki

Jatin
05-08-2010, 22:25
stan1976 jak by Ci to powiedzieć, hmm...... "na oko" patrząc przez wizjer :)

stan1976
05-08-2010, 22:37
Dzięki za wszelkie odpowiedzi , ale pomału sam doszedłem co i jak ustawić w aparacie , potem jak dobrać odpowiednią odległość ostrzenia i jestem w domu !!!!!! Miałem tylko nadzieję, że jest możliwość ustawienia w aparacie A-F na ostrzenie zaraz przed zrobieniem zdjęcia - zapomniałem , że lustrzanka to nie głuptak :oops: !!!!!
Pozdrawiam !

Greg77
07-08-2010, 01:26
Jak mam Tobie doradzic to postaw sobie jakis przedmiot w miejscu gdzie bedziesz stal, przelacz AF na manual i wyostrz na przedmiot.......a potem juz biegusiem na miejsce:D:D:D

stan1976
07-08-2010, 06:50
Dzięki Greg , właśnie tak to sobie wymyśliłem :-) ! Działa jak należy ! ale dzięki za każdą podpowiedź !