Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    środa wielkopolska

Domyślnie samowyzwalacz nikon d5000

Mam pytanie dotyczy samowyzwalacza w nikonie d5000 .
    A mianowicie , czy jest możliwość ustawienia tak samowyzwalacza , ażeby A-F ostrzył zdjęcie chwile przed samym zrobieniem zdjęcia , a nie w momencie naciskania spustu migawki ? Powoduje to problem w momencie kiedy chcę zrobić zdjęcie samemu sobie np.kiedy jestem na rybach i robię zdjęcie z fajną rybką , zdjęcia wychodząnie ostre poniewaz A-F złapał ostrość na pobliskie krzaki lub horyzont ! W głuptakach nie miałem tego typu problemów , a po rozmowie z kolegą , który posiada lustrzankę Pentaxa nie ma takich problemów A-F ostrzy chwilę przed wykonaniem zdjęcia !
    Z góry dzięki za pomoc !

Domyślnie

Kiedy uzywasz pilota aparat lapie ostrosc, ale kiedy uzywasz samowyzwalacza juz nie. Np. ja nie chcialbym, zeby moj aparat lapal ostrosc sam i poprawial po mnie. Ustaw ostrosc recznie na konkretna odleglosc i po problemie.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    środa wielkopolska

Domyślnie

Czy mógłbyś napisać jak dokładnie to robisz . Jestem poczatkującym fotoamatorem i nie za bardzo wiem jak mam ustawić swój obiektyw na konkretną odległość ! Posiadam obiektyw nikkor 18-105mm . Z góry wielkie dzięki

Domyślnie

stan1976 jak by Ci to powiedzieć, hmm...... "na oko" patrząc przez wizjer
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Oszczędny w słowach
    Miasto
    środa wielkopolska

Domyślnie

Dzięki za wszelkie odpowiedzi , ale pomału sam doszedłem co i jak ustawić w aparacie , potem jak dobrać odpowiednią odległość ostrzenia i jestem w domu !!!!!! Miałem tylko nadzieję, że jest możliwość ustawienia w aparacie A-F na ostrzenie zaraz przed zrobieniem zdjęcia - zapomniałem , że lustrzanka to nie głuptak !!!!!
    Pozdrawiam !

Domyślnie

Jak mam Tobie doradzic to postaw sobie jakis przedmiot w miejscu gdzie bedziesz stal, przelacz AF na manual i wyostrz na przedmiot.......a potem juz biegusiem na miejsce

Oszczędny w słowach
    Miasto
    środa wielkopolska

Domyślnie

Dzięki Greg , właśnie tak to sobie wymyśliłem ! Działa jak należy ! ale dzięki za każdą podpowiedź !

Uprawnienia umieszczania postów