PDA

Zobacz pełną wersję : Którym okiem?

hryhory
05-08-2010, 11:53
Coś mnie naszło, aby zapytać was które oko przykładacie do wizjera w naturalnej pozycji;) Chciałbym zobaczyć, czy ma to związek z prawo/leworęcznością i nogą dominującą (to ta, na którą zsiadacie z roweru najczęściej, z której ruszacie)

U mnie to: lewe oko, prawa ręka, lewa noga

Jak u was?;p

Szprychu
05-08-2010, 12:02
To oko, które u mnie dominuje - czyli lewe.
Jednak mniej ważnych do zdjęć przystawiam prawe, tak żeby sobie odpoczęło lewe oczko. Raczej nie ma to znaczenia która ręka, noga czy inne części ciała :).

Sendilkelm
05-08-2010, 12:10
Dobre pytanie :)
Ja przystawiam lewe oko, instynktownie, ale to dlatego że od 20 lat mam wadę wzroku i prawe oko jest niedowidzące, więc nawet w okularach/soczewkach korekcyjnych nie mam pełnej sprawności prawego oka.
Ręka prawa, noga prawa.

Ja jeszcze zauważyłem inna prawidłowość u mnie i podejrzewam, że właśnie wiąże się to z przykładaniem oka. Kiedyś przeglądając zdjęcia(pionowe) z imprezy zauważyłem, że swoje muszę obracać w prawo, a te co robili inni w lewo. No i faktycznie podpatrzyłem, przykładając lewe oko łatwiej mi przekręcić aparat w lewą stronę i trzymać prawą ręką od góry. I taka pozycja o dziwo jest dla mnie tak samo wygodna jak kadr poziomy.

Nie wiem jak jest z innymi, bo te zdjęcia, które musiałem przekręcać inaczej (nie ja robiłem), wszystkie były strzelane z prawego oka.

Ps. (EDIT)
Ha, co widać na moim avatarze.

Tomek Konopka
05-08-2010, 12:11
kurczę ja prawe oko przykładam do wizjera i myślałem że wszyscy tak robią :shock:
lewym sie nie da

dzejms
05-08-2010, 12:11
Lewe oko i przy okazji nosem zmieniam pkty AF ;) (dlatego prawie zawsze mam na "Locked"), prawa reka, prawa noga.

grudzinsky
05-08-2010, 12:15
jak foce foki to prawe oko, a lewe sledzi to co sie dzieje wkolo ;) jak foce krajobraz to lewe oko przykladam do wizjera...

look
05-08-2010, 12:21
od czasu jak mi moja lepsza połowa zdrapała kawałek rogówki z prawej źrenicy używam tylko lewego oka. Wcześniej używałem obu zamiennie, w zależności od tego jakie zdjęcia robiłem

Andrzej Olender
05-08-2010, 12:27
Praworęcznny, prawa noga na snowboardzie wysunięta tak że i prawa dominująca. Za to zawsze lewym okiem kadruję. Lewego nie potrafię dobrze zamknąć by nie zmrużyć dosyć mocno prawego. Miałem z tym problem zawsze na strzelnicy w wojsku wpajano mi że jak prawa ręka na spuście to i prawe oko celuje. Na przekór dowódcy udowadniałem że świetnie strzelam na opak ;)

eagis
05-08-2010, 12:46
od czasu jak mi moja lepsza połowa zdrapała kawałek rogówki z prawej źrenicy używam tylko lewego oka.

Jak ona to zrobiła??

drosik
05-08-2010, 12:51
Lewa ręka, lewa noga, lewe oko i dlatego podobnie jak dzejms zmieniam czasami nosem punkty ostrości.

look
05-08-2010, 12:55
eagis, no więc do dzisiaj są dwie oficjalne wersje moja i jej hihihihi :D

a tak technicznie zupełnie to wyglądało tak, że po prostu machnęła kończyną górną tak nieszczęśliwie, że trafiła palcem wskazującym idealnie w źrenicę prawego oka pod takim kątem, że niestety nie uruchomił się odruch bezwarunkowy przymknięcia powieki :/ ... skutek dość przykry, bo pomimo że się to zagoiło, to jak robię fotki przez cały dzień i mam przymknięte prawe oko zbyt długo to zaczyna cholernie boleć i łzawić. Dopóki robię fotki w poziomie jest ok, bo mi prawe oko zasłania aparat więc może być otwarte...gorzej z fotkami w pionie, bo nie bardzo uznaję gripy...tyle, że chyba po tym zdarzeniu będę musiał zapodać grip...żeby mi zasłaniał obraz również przy zdjęciach pionowych. Cała sytuacja tak naprawdę to po prostu jeden wielki pech...dobrze, że oko zostało na swoim miejscu...

Karbulot
05-08-2010, 13:39
Kiedyś używałem lewego oka. Pamiętam, że jako dziecko miałem zabawkową strzelbę i mierzyłem lewym okiem. Później w wojsku miałem z tym problemy i sobie wyćwiczylem prawe oko. Do dzisiaj stosuje prawe, chociaż lewym mi sie patrzy jakoś tak wygodniej.

freefly
05-08-2010, 13:44
Łatwo można sprawdzić, które oko jest dominujące. To metoda, którą pamiętam z wojska. Oko dominujące miało znaczenie przy strzelaniu i nie ma nic wspólnego z lewo lub praworęcznością.

Trzeba sobie znaleźć jakiś punk odległy od nas o kilka metrów. Wyciągnąć rękę przed siebie i wycelować palcem wskazujący w wybrany punkt ( bez znaczenia prawa, czy lewa ręka).
Skoncentrować wzrok na punkcie patrząc obojgiem oczu. W polu widzenia będziemy widzieć nasz palec niejako podwójnie.
Po chwili wystarczy na zmianę zamykać, prawe i lewe oko. Oko którym będziemy widzieć palec na wybranym punkcie jest okiem dominującym, które odruchowo wybieramy, gdy przykładamy oko do wizjera.

Tomek Konopka
05-08-2010, 13:49
kurczę ja prawe oko przykładam do wizjera i myślałem że wszyscy tak robią :shock:
lewym sie nie da

Kiedyś używałem lewego oka. Pamiętam, że jako dziecko miałem zabawkową strzelbę i mierzyłem lewym okiem. Później w wojsku miałem z tym problemy i sobie wyćwiczylem prawe oko. Do dzisiaj stosuje prawe, chociaż lewym mi sie patrzy jakoś tak wygodniej.

uff już myślałem że sam jestem prawoczny:) to właśnie dzięki WP i KBK-AKM i bardzo często z niego strzelajac :)

stock
05-08-2010, 13:54
ja prawym i lewym - Lv hahaha :D

GL
05-08-2010, 13:55
Lewe.

Yova
05-08-2010, 13:56
Raz lewe raz prawe :) ale odkąd mam d90 staram się tylko prawe co by nosem nie zmieniać punktów AFu, choć czasem odruchowo leci lewe :). Ręka prawa noga lewa

Pimps
05-08-2010, 13:59
Ja od zawsze prawym i tylko prawym.

pap911
05-08-2010, 14:26
Lewe oko i przy okazji nosem zmieniam pkty AF ;) (dlatego prawie zawsze mam na "Locked"), prawa reka, prawa noga.
Ja nie blokuję, korzystam z nosa jako z 3ciej ręki xP

Lewe oko, lewa ręka, prawa noga. Rowerem ruszam z prawej bo słabsza.

a czy zamykacie drugie oko? Czy drugim obserwujecie otoczenie? xD
Ja staram się obserwować.

Jaskier
05-08-2010, 15:01
Aż chwyciłem aparat, żeby sprawdzić jak to jest mierzyć lewym okiem, trochę dziwnie ale da się. A co do przymykania to przymykam i zdarza mi się przy tym dziwne miny robić, więc muszę się kontrolować :)

hryhory
05-08-2010, 15:19
Aż chwyciłem aparat, żeby sprawdzić jak to jest mierzyć lewym okiem, trochę dziwnie ale da się. A co do przymykania to przymykam i zdarza mi się przy tym dziwne miny robić, więc muszę się kontrolować :)

Ile to poruszenia wywołało zaczęcie przeze mnie tematu, no proszę;p

Ebeb
05-08-2010, 17:48
Prawe oko, lewa ręka, prawa noga. I znajdź tu regułę :)

burz
05-08-2010, 20:47
lewe oko, prawa ręka, zsiadam/wstaję z łóżka lewą nogą

elwrona
05-08-2010, 20:53
lewa noga, lewa ręka, lewe oko. Kurde w sumie to ja cały jakiś lewy jestem :D

prawa noga, prawa reka, prawe oko, a telefon lewą ręką do lewego ucha ha ha

Lucas Z
05-08-2010, 21:57
prawe oko, prawa ręka

niezarejestrowany
05-08-2010, 22:35
prawe oko, prawa ręka, lewa noga

hryhory
05-08-2010, 23:10
Jak na razie to wygląda że oko/ręka/noga dominująca są ze sobą zupełnie nie związane;)

KaeF
06-08-2010, 02:04
Lewe oko, prawa ręka, lewa noga.

Drugie oko mam zawsze zamknięte patrząc w wizjer, co kilka razy spowodowało, że wpadłem na kogoś, albo na coś podczas kadrowania stałką. A Sposób na wykrycie oka dominującego bardzo dobry:D

stecarlos
06-08-2010, 11:08
Wszystko prawe. Z lewym jakoś tak, nie tak.

dem
06-08-2010, 14:31
Lewo oko, prawa ręka, a noga - w skoku w dal, zawsze odbijałem się z lewej, ale kopię prawą :)

Sendilkelm
06-08-2010, 14:33
Ciekawy wątek się robi, taki prosty a taki oblegany będzie ... szkoda, że nie była załączona ankieta (a może jakiś moderator doklei?).

klekacz
06-08-2010, 16:08
Prawe oko, prawa ręka, prawa noga :)

wlopis
06-08-2010, 22:14
Był wątek na ten temat, fotografuję korzystając z lewego oka, jestem praworęczny, strzelałem z odwrotnej pozycji celujac lewym okiem.

Erie
06-08-2010, 22:31
wątek numer sto pięć tysięcy ósmy o tym samym - może lepiej odkopać ostatni taki sam i wówczas dopisać co kto którym okiem, ręką, nogą, płucem robi? ;) wyniki z większej próbki będą bardziej miarodajne

UBoot
07-08-2010, 13:29
a JA fotografuję zawsze w marszu. co krok: links, rechts, links, rechts !!!

Marcin Borkowski
08-08-2010, 00:10
prawe oko, prawa ręka, a noga to nie wiem bo jak na desce to prawa z tylu a poza deska wszystko prawa pierwsza:D

dominikmiz
08-08-2010, 00:40
a JA fotografuję zawsze w marszu. co krok: links, rechts, links, rechts !!!

Bo UBoot jesteś profesjonalistą i robisz zdjęcia w marszu ja naprzykład tak nie umiem;/

mateo912
10-08-2010, 00:29
ja kadry poziome lewym okiem a pionowe prawym :)
Przy kadrach pionowych lewym okiem staram się kontrolować otoczenie. Czasami nawet nie zamykam ani jednego oka( przy pionach) i tylko "przełączam się" z lewego na prawy i odwrotnie. :)

monikowska
11-08-2010, 15:26
no to ja też prawe :D

myślałam, że wszyscy lewe, uff co za ulga że się jednak myliłam :D

a jak mocno wystawiacie łokieć ?? na zdjęciach z backstage'u mam wrażenie że mój zbyt idzie do góry :(

kisio
11-08-2010, 15:47
Heh, Też dwie noce nie spałem jak się okazało, że nie mogę przyjąć pozycji a'la McNally przez to że patrzę prawym ;)

matteo_
11-08-2010, 15:48
lewe oko (tak jak już ktoś wspomniał - nos zmienia punkt AF), prawa ręka i noga:))

Luminate
14-08-2010, 02:55
dołączam do osób z lateralizacją krzyżową choć u mnie to trochę na siłę, zawsze pisałam prawą ręką bo mnie "przestawiano, ale zaliczam się do oburęcznych, niestety przez wszelakie wizjery patrzę lewym okiem, przykopię z lewej nogi. Długo wkurzało mnie, że body aparatów były tak konstruowane, że trudno było przyłożyć wizjer do lewego oka.

Grand.
16-08-2010, 09:42
Prawe oko, wyłacznie na statywie lewe, a dlaczego tak? TAk było od początku jakoś samo wyszło :D Ręka prawa, noga lewa. Prawa mało nadaje sie do użytku we wszelakich sportach.

tymancjo
23-08-2010, 15:05
Prawe oko, lewe otwarte czai co się dzieje w okolicy.
Noga i ręka prawa (choć na desce w pozycji lewą do przodu, ale to ponoć normalne)

krzysiekn
23-08-2010, 15:28
witam.jestem leworęczny,ale w podstawówce w 5 klasie(dawno dawno temu,w odległej galaktyce...)rodzice przestawili mnie na prawo.piszę lewą i prawą(bez różnicy)rysuję tylko lewą.oko do wizjera tylko lewe(nos na wybierak).prawym po prostu nie dam rady.
moje pytanie- którym palcem naciskacie spust migawki ?

Grand.
23-08-2010, 19:07
Wskazującym, kciuk na pokrętle, reszta łapie się body i gripa.

hryhory
24-08-2010, 08:58
moje pytanie- którym palcem naciskacie spust migawki ?

Tutaj nie spodziewamy się żadnych rewelacji;P

sote
24-08-2010, 14:10
Ja tez zazwyczaj prawe oko do wizjera, ale czasem przykladam tez prawe, z tym ze nigdy nie zdazylo mi sie przelaczyc punktow AFa nosem :mrgreen:
Na desce prawa do przodu, jak skacze (koszykowka) wybijam sie z lewej, jestem praworeczny, migawka - palec wskazujacy.

mrpawcio
24-08-2010, 14:48
Prawe oko, lewa ręka, lewa noga.

lukpiecz
24-08-2010, 21:06
a ja lewe oko a to dlatego, że nie umiem przymknąć lewego oka :) (żona ma z kolei odwrotnie)

freefly
24-08-2010, 22:38
a ja lewe oko a to dlatego, że nie umiem przymknąć lewego oka :) (żona ma z kolei odwrotnie)

I nie przeszkadza to w trakcie snu?;-)