PDA

Zobacz pełną wersję : En-el3. Problem?

mateuszeczek
01-08-2010, 14:24
Witam,

Jakiś czas temu zakupiłem na allegro niby-oryginał aku do D80. W sumie cena była atrakcyjna, ale nie aż tak, żeby uważać iż nie jest to oryginał. Podobno aku był sprowadzony z Satanów Zjednoczonych. Do tej pory nie musiałem go używać, leżał sobie spokojnie w takim stanie w jakim przyszedł(czyli naładowany do połowy). Wczoraj na ślubie jednak oryginał mi padł, a że zostało dosłownie kilkadziesiąt zdjęć do zrobienia, no to też nie ładowałem tego nowego, tylko miałem zamiar go wyczerpać.
Jakież było moje zdziwienie, gdy aku bardzo szybko się zaczął rozładowywać, po kilkunastu zdjęciach poziom spadł do ok. 23%. Ale myślę sobie tak:"a, to nie ładowany, nie "formowany", więc może przez to, że taki świeży". No nic.
Zdziwiłem się jednak jeszcze bardziej, kiedy po wyłączeniu aparatu, poziom naładowania skoczył do góry. o.O Działo się tak jeszcze kilka razy- w wizjerze już pokazywała się ikona o słabej baterii, po czym nagle ikonka ta znikała i z 18% robiło się 22%.
A już kompletnie rozwaliło mnie to, że licznik zrobionych zdjęć na tym aku ciągle się zeruje.
I teraz moje pytanie: czy spotkaliście się z czymś takim? Generalnie nie zależy mi na tym liczniku zdjęć, ale poprawne wskazywanie poziomu naładowania już by się przydało. :/ A w ogóle to teraz zacząłem się bać, żeby przypadkiem się coś z puszką nie stało. :/

Co robić?

Szakall1
01-08-2010, 23:36
ja bym również obstawiał, że to może być wina puszki... choć może przyfiluj aparat jak się zachowuje na baterii kupionej wraz z aparatem, może faktycznie to bateria ale czemu wtedy miałaby kasować się licznik?
Bateria przechowuje prąd, to w jaki sposób by ingerowała w soft aparatu by skasować licznik?
Spróbuj może wgrać od nowa soft....

mkl
02-08-2010, 08:22
Jakież było moje zdziwienie, gdy aku bardzo szybko się zaczął rozładowywać, po kilkunastu zdjęciach poziom spadł do ok. 23%. Ale myślę sobie tak:"a, to nie ładowany, nie "formowany", więc może przez to, że taki świeży". No nic.
Zdziwiłem się jednak jeszcze bardziej, kiedy po wyłączeniu aparatu, poziom naładowania skoczył do góry. o.O Działo się tak jeszcze kilka razy- w wizjerze już pokazywała się ikona o słabej baterii, po czym nagle ikonka ta znikała i z 18% robiło się 22%.

Miałem (i chyba mam) podobną przypadłość związaną z baterią - tylko że nieoryginalną (Phottix Titan), Kupiłem dwie i obie zachowują się podobnie. Pod koniec baterii, podczas naciśnięcia spustu aparat nie unosi lustra i wyskakuje ERR, bateria wskazuje 0%. Po pewnym czasie bateria nagle wykazuje kilka %, kilka fotek i znów ERR. Nie wiem czy to kwestia baterii, czy firmware w aparacie (wtedy miałem V1.10, zmieniłem niedawno na V1.11 i nie testowałem). Na oryginale to się nie zdarza, więc na 90% bateria.

Jeżeli był to jednorazowy wybryk tej baterii, to podejrzewam, że bateria wcale nie była naładowana do połowy, tylko była kompletnie pusta. Puste lub prawie puste ogniwa litowe mają w stanie spoczynku (bez poboru prądu) tendencję do wykazywania wyższego napięcia niż można by się spodziewać. Jeżeli jednak problem po naładowaniu się powtarza, to kupiłeś lipną podróbkę, bądź też bateria jest uszkodzona (przez zaleganie w magazynie lub poprostu - wada produkcyjna).

PS. Baterii litowych (ani NiMH) się nie formuje (formatuje) podczas pierwszego ładowania (ani żadnego kolejnego), to zaszłość z czasów NiCd powtarzana przez niedokształconych sprzedawców komórek...

lechtom
02-08-2010, 08:55
wrzuć może fotkę tego akumulatorka, zobaczymy jaki z niego oryginał

drhardware
02-08-2010, 09:00
ja mam podobne hocki-klocki z Hahnelem, kilka zdjęć w serii lun szybko po sobie i aparat wyłączony. Bez żadnej ingerencji trzeba odczekac chwilę i znowy wykazuje jedną kreskę. Podejrzewam, ze zostosowano ogniwa o małej wydajności prądowej. Aparat to D70s, bateria akumulatorów to Hahnel EN-EL3.

Baterie li-ion nie potrzebują formowania, nie mają efektu pamięciowego.

komancz
02-08-2010, 11:03
oryginal bardzo latwo sprawdzic w 1 sposob, wszystkie inne szczegoly Chiniloe nauczyli sie doskonale podrabiac.

Na aku musi byc hologram czyli specjalna nacieta(!) folia odblaskowa ktora uniemozliwia odklejenie bez uszkodzenia. 2 aku ktore kupilem jako oryginal mialy zamiast hologramu odblaskowa nie niacieta naklejke...

edit:

oryginał:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.sklep-elkom.pl/allegro/n/3.jpg)

podroba:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/11/69/00/97/1169009775_1)

mateuszeczek
02-08-2010, 17:03
No to mam piękną podróbę, a la drugie zdjęcie wklejone przez komancza. :/

Właśnie bardzo mnie zastanawiały te nierówne naklejki i cienki, anorektyczny wręcz napis Nikon.
Wczoraj naładowałem do pełna i niestety, po włożeniu do body, kilku zdjęciach, wyłączeniu puszki i włączeniu jej po 5 minutach stan pokazywał ok75%. Aj. :/

Szakall1: Nie, to na pewno nie pucha, bo z nią nic do tej pory nie było, na oryginalnym aku działa doskonale, wszystko pokazuje. Niestety, wcisnęli mi kit. :/

lechtom
02-08-2010, 18:52
Nie pozostaje nic innego jak zareklamować

komancz
02-08-2010, 18:54
No to mam piękną podróbę, a la drugie zdjęcie wklejone przez komancza. :/

Właśnie bardzo mnie zastanawiały te nierówne naklejki i cienki, anorektyczny wręcz napis Nikon.
Wczoraj naładowałem do pełna i niestety, po włożeniu do body, kilku zdjęciach, wyłączeniu puszki i włączeniu jej po 5 minutach stan pokazywał ok75%. Aj. :/

Szakall1: Nie, to na pewno nie pucha, bo z nią nic do tej pory nie było, na oryginalnym aku działa doskonale, wszystko pokazuje. Niestety, wcisnęli mi kit. :/

wspolczuje, ja kupilem dwa aku na allegro jako oryginaly, obydwa wrocily do wlascicieli i dostalem zwrot kasy (narazie od jednego)

jezeli kupiles na allegro to domoagaj sie zwrotu kasy

mateuszeczek
02-08-2010, 18:57
wspolczuje, ja kupilem dwa aku na allegro jako oryginaly, obydwa wrocily do wlascicieli i dostalem zwrot kasy (narazie od jednego)

jezeli kupiles na allegro to domoagaj sie zwrotu kasy

No właśnie, ja też alledrogo. Masz rację, jak tylko znajdę tego sprzedawczyka zaraz do niego napiszę.
Pzdr

arthyg
03-08-2010, 14:11
Witam,

Jakiś czas temu zakupiłem na allegro niby-oryginał aku do D80. W sumie cena była atrakcyjna, ale nie aż tak, żeby uważać iż nie jest to oryginał. Podobno aku był sprowadzony z Satanów Zjednoczonych. Do tej pory nie musiałem go używać, leżał sobie spokojnie w takim stanie w jakim przyszedł(czyli naładowany do połowy). Wczoraj na ślubie jednak oryginał mi padł, a że zostało dosłownie kilkadziesiąt zdjęć do zrobienia, no to też nie ładowałem tego nowego, tylko miałem zamiar go wyczerpać.
A już kompletnie rozwaliło mnie to, że licznik zrobionych zdjęć na tym aku ciągle się zeruje.
I teraz moje pytanie: czy spotkaliście się z czymś takim? Generalnie nie zależy mi na tym liczniku zdjęć, ale poprawne wskazywanie poziomu naładowania już by się przydało. :/ A w ogóle to teraz zacząłem się bać, żeby przypadkiem się coś z puszką nie stało. :/

Co robić?

dokładnie taką samą sytuację miałem, odesłałem w zeszłym tygodniu do sprzedawcy. Podróba kosztowała 135 pln, oryginał kupiłem za około 170 i wreszcie jestem zadowolony. Ta różnica w cenie, którą się "oszczędza" na podróbach nie jest warta zniesmaczenia spowodowanego jakością tego chińskiego shit'u...

mateuszeczek
03-08-2010, 15:01
Ja kupiłem za 109zł. Napisałem do sprzedawcy, póki co nic się nie odzywa. Minusem w moim przypadku jest to, że aku kupiłem w maju i dopiero teraz go "przetestowałem". No nic, będę walczył. ;)