Zobacz pełną wersję : Pomoc w wybraniu PC
Heja, jako że jakieś 3 lata temu jak kupiłem laptopa to wypadłem z obiegu nowości komputerowych a postanowiłem właśnie kupić stacjonarnego blaszaka wchodzę na allegro i zwariowałem:):) wszystko co znałem i kojarzyłem jest złomem a to co teraz się sprzedaje to nie mam pojęcia co to jest.
Poszukuję komputera do grafiki czyli PS CS5, Lightroom 3, i NX2 oraz by bez problemu poszedł SILENT HUNTER V :) hah... aaa.. najważniejsze maks 2500zł.
znalazłem coś takiego. Co wy na to?
http://allegro.pl/item1159911106_sixcore_x6_1055t_6x2_8gh_4gb_500gb_ hd5770_1gb_ddr5.html
http://allegro.pl/item1159794704_gracz_phenom_ii_955_4x3_2ghz_1tb_dd r3_8gb_hd5670.html
jakie wasze propozycje i proszę nie przekraczajcie 2500zł.
ps. potrzebuję sam komputer, monitor mam oczywiście:)
Bylo juz kilka razy walkowane z podobnymi wymaganiami Tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=100) ;)
thor88 nie kupuj skladakow na allegro strasznie wala w ciula, najlepiej samemu sobie zlozyc jest duzo juz o tym zobacz sobie na stronke www.esc.pl z tego co slyszalem ( zamowilem tam swojego kompa) to najtaniej w PL i dobra firma.
Składak z allegro to w dużej mierze to samo co składak z Reala... 3/4 rzeczy to jakieś niewiadomoco, oby tylko najtańsze. Odpada.
Poczytaj wątek komputerowy, trochę forum o komputerach (pclab na przykład), spisz co tam sobie uskładasz na karteczkę i wybierz się z nią do wybranego sklepu, gdzie złołą to Tobie w cenie sprzętu.
o, dzięki za info. :)
a powiedzcie. Warto pakować się w sześć rdzeni?
Jestem na tym samym etapie poszukiwań odpowiedzi na to pytanie :)
Modernizuję właśnie sprzęt i czytam, porównuję...
Niby jest 6 rdzeni (domyślam się, że pytasz o Phenoma bo w wykonaniu intela to póki co cenowa makabra) ale w wielu testach widzę, że Intelowskie, porównywalne cenowo 4 rdzenie (czy to i5 czy i7) są zegar w zegar szybsze.
Na dodatek ponoć aplikacje Adobe optymalizowane są pod procesory Intela.
Też sam już nie wiem a od czytania testów głowa pęka ;)
thor88 nie kupuj skladakow na allegro strasznie wala w ciula, najlepiej samemu sobie zlozyc jest duzo juz o tym zobacz sobie na stronke www.esc.pl z tego co slyszalem ( zamowilem tam swojego kompa) to najtaniej w PL i dobra firma.
esc.pl kiedys bylo tanie, ale chyba im sukces uderzyl do glowy i juz tacy tani nie sa. Zauwazalnie tansze sa np. gral.pl i ram.net.pl
Psychotrop
30-07-2010, 16:12
wątek przeniosłem do działu "komputery"
po pierwsze Intel
po drugie 4 rdzenie, chociaż na moim C2D 3.0 i tak zapierdziela
po trzecie minimum 4 GB RAM
po czwarte bardzo dobra płyta główna za minimum 600 zł
po pierwsze Intel
bo.. ?
po drugie 4 rdzenie, chociaż na moim C2D 3.0 i tak zapierdziela
... 4 (a nie 6) bo... ?
po trzecie minimum 4 GB RAM
jedyne zdanie, które można jakoś zrozumieć i gdzieś do tego wątku dopasować... choć i tak nie do końca bo ja dziś pracuję na 2GB i jest bardzo dobrze.
po czwarte bardzo dobra płyta główna za minimum 600 zł
bo...? To już wogóle jakieś funboystwo i pozerka najwyższych lotów :/
Toś koledze poradził, nie ma co :D
No może być 6 rdzeni, ale to już chyba bardzo drogo będzie.
Odkąd żyje Intel zawsze był szybszy. Niewiedzieć czemu zawsze jak się spotykam z komputerami AMD to nie wiadomo dlaczego chodzą wolniej.
A dobra płyta po to, że jak się weźmie kijową płytę główną to ani super procek ani dużo RAMu nie pomoże.
ech... ogólniki, ogólniki... odnoszę wrażenie, że nie za bardzo się znasz na kwestii hardwarowej i zbyt wiele nam tu nie pomożesz ;) Uwierz, że są również świetne płyty za połowę ceny Twojego minimum ale już zostawmy tę kwestię...
Odkąd żyje Intel zawsze był szybszy. Niewiedzieć czemu zawsze jak się spotykam z komputerami AMD to nie wiadomo dlaczego chodzą wolniej.
Dla tego że porównujesz tańsze wolniejsze i/lub starsze AMD do droższych i/lub nowszych Intel - to jedna z wielu prawdopodobnych wersji wytłumaczeń.
A dobra płyta po to, że jak się weźmie kijową płytę główną to ani super procek ani dużo RAMu nie pomoże.Dobra płyta to taka za 600 zł ? ... ludziu ... ;) ... ta dobra płyta tym się różni niejednokrotnie od takiej za np. 450 że ma większą ilość złączy np. PCI-E x16 albo SATA . Dodatkowo faktycznie bywa że droższe płyty mają lepszą sekcję zasilania (więcej WAT mogą dostarczyć do CPU bez przegrzania itd.) ... więc jeśli ktoś kupuje procesor z TDP np. 125-140W to dopłata może mieć sens (szczególnie jeśli jeszcze zechce sobie podkręcać). Jednak przy CPU z TDP np. ~80-95W nie odczujemy różnicy między płytą z nieco słabszym zasilaniem, szczególnie jeśli nie będziemy podkręcać.
ech... ogólniki, ogólniki... odnoszę wrażenie, że nie za bardzo się znasz na kwestii hardwarowej i zbyt wiele nam tu nie pomożesz ;) Uwierz, że są również świetne płyty za połowę ceny Twojego minimum ale już zostawmy tę kwestię...
Zgadzam się ... kolega użył ogromnych ogólników.
Azazel85
31-07-2010, 02:39
Panowie - jak piszecie i czepiacie się że ogólniki, to napiszcie konkrety.
Świetne płyty za 300zł? Które? Jakie? Też się chętnie takimi zainteresuję :)
Zgadzam się że płytę trzeba kupić z głową, rozumiejąc co się kupuje, a nie tylko ceną się kierując. Jak ktoś nie potrzebuje jakiś dodatkowych złącz itp dodatków, to bez sensu pakować się w wersje Deluxe itp, jak ktoś nie zamierza ani ciut ciut bawić się w overclock'ing to bez sensu szarpać się na Extreme version itd.
Zawsze sam sobie składałem kompy, opierając graty znanych i mniej lub bardziej renomowanych (każdy lubi co innego) marek, i w zdecydowanej większości nic mnie nie zawiodło.
Nie były to demony prędkości, bo takich nie potrzebuję, ale nie pamiętam kiedy miałem blue-screen'a, kiedy były problemy z RAM'em, komp się nie chciał odpalać, wieszał itd.
Wojny Intel vs. AMD rozpętywać chyba nie ma co, bo zaraz dojdziemy do Canon vs. Nikon :) Każdy ma swoje wady i zalety, grunt to lawirować między nimi możliwie świadomie ;)
EDIT: Aaaa... Sorry, z tym Intel vs. AMD to w sąsiednim wątku jest :)
Odkąd żyje Intel zawsze był szybszy.
Przepraszam, że jak? Nie wiem ile masz lat, ale moge Ci przypomniec historie P4 i Athlona XP, ktory swoja architektura zjadal P4 (zwanego "grzalka") przy zegarze o 1GH mniejszym.
Nie wspomne juz o tym, ze P3 zjadal P4 :mrgreen:
A tutaj zestawy, ktore skladaja ludzie znajacy sie na rzeczy:
http://forum.pclab.pl/topic/478278-FAQ-Zestawy-komputerowe-wersja-wakacyjna-Aktualizacja-11072010/
ok, jakbyście mieli wybrać jeden z tych procesorów to co byście brali?
1.AMD Phenom II X4 955 AM3 Quad-Core (4x 3,2GHz)
2.AMD SIX CORE 1055T 6 x 2,8GHz
3.Intel Core i5-750 QuadCore 4x2.66GHz
do tego będzie 4bg 1333mhz, Radeon HD5770 i jakieś tam dodatki?
powiedzcie będzie to dobrze latało? chodzi o PSa i Silent Huntera V:):)
Ja niespelna dwa tygodnie temu kupowalem nowego kompa i wybor padl na AMD. Dokładnie Twoj pierwszy wariant. Tylko ze ja kupilem AMD Phenom II X2 555 Black Edition i odblokowalem dwa rdzenie i mam AMD Phenom II X4 955 AM3. Plyta glowna Asus M4A89GTD PRO 890GX i ramy Kingston HyperX 2x2GB DDR3-1600 Dual Chanel i NX lata bez problemu, juz nawet nie wspominam o PS. Nawet nie wiem czy jest sens podkrecac procek, ale jutro chyba zrobie testy ile da sie wyciagnac z tego :)
Na intela i5-750 mi bylo szkoda kasy.
a coś "wąchałeś" w temacie tego sześciordzeniowego?
ps. co znaczy odblokowałem dwa rdzenie?
Po długich a ciężkich poszukiwaniach:
Procek: i5-750 (780 zł)
płyta: MSI P55M-GD45 mATX (380zł)
karta: MSI N9500GT z CUDA, 1GB (200zł)
pamięć: sparowane 2x2GB DDR3 HyperX (400zł)
dysk, DVD
obudowa: Antec Minuet 350 Desktop SFF 350W (500zł) - i tu pytanie do znawców - 350W wystarczy? Da się to upchać wszystko w takiej maliźnie?
(sorry za podpięcie się pod wątek.)
Tez byla taka opcja, jednak cena mnie zniechecila :), nie chce przeplacac za nowosc. Naprawde 4 rdzenie w moim AMD mi starczaja, nic sie nie przycina. Nawet NX co muli i jest wolny dziala szybko i sprawnie. Ja kupilem lepsza plyte glowna i poczekam 2-3 lata i wtedy wezme najmocniejszy procek na podstawke AM3 ( cos czytalem ze za jakis rok maja byc nowe AMD wielordzeniowe). Na dzien dzisiajszy szkoda wydawac tyle pieniedzy na cos co i tak w 100% nie wykorzystamy :) ( mowie to po swoich potrzebach: szybka obrobka 20-30 zdjec w NX, PS, czy LR i wyslanie w swiat fotografia sportowa, obrobka zdjec z wesela, czy dlubanie przy portretach ), reszta to net.
Sa to zablokowane rdzenie w procesorach, jak czytalem to sa to nie dokonca sprawne rdzenie jednak jak ludzi pisza to wieksza czesc daje sie odblokowac i dziala normalnie. Czytalem tez ze moze byc to obnizenie kosztow produkcji ( produkcja na tej samej lini technologocznej ) a nastepnie programowo blokowanie "zbednych" rdzeni. Producenci plyt umozliwiaja odblokowanie rdzeni jednym przelacznikiem na plycie glownej. Robi sie to bezproblemowo :)
ale czy PS i inne aplikacje potrafią wykorzystać 6 rdzeni? bo całkowita moc jest ponad 16ghz (przy 6 rzdeniach) i ok 12 (przy 4 rdzeniach) tych AMDków...
4 rdzenie a niby dlaczego? nie jest to najważniejsze. 2 w zupełności wystarczą. bardziej stawiałbym na stabilność całego zestawu. Procek 2 rdzenie, ram 4 GB markowe, dysk SSD + HDD, pożądny zasilacz i dobra płyta główna + grafika co najmniej GF 9400 GT. Zachęcam do samodzielnego złożenia zestawu.
Winio, no już nie wkręcaj mi tutaj że dwa rdzenie wystarczą. 2 rdzenie to była nowość jak 3 lata temu brałem laptopa. Zestaw to złoże sam ale nie ściemniaj że GF 9400 GT i 2 rdzenie starczą.
Winio, no już nie wkręcaj mi tutaj że dwa rdzenie wystarczą. 2 rdzenie to była nowość jak 3 lata temu brałem laptopa. Zestaw to złoże sam ale nie ściemniaj że GF 9400 GT i 2 rdzenie starczą.
Są dwurdzeniowe cpu szybsze od czterordzeniowych.
ale czy PS i inne aplikacje potrafią wykorzystać 6 rdzeni? bo całkowita moc jest ponad 16ghz (przy 6 rzdeniach) i ok 12 (przy 4 rdzeniach) tych AMDków...
Troche racji masz z tym przeliczanie ale nie do konca to tak dziala;)
Do obrobki zdjec......pewnie ze wystarcza......choc duzo przyjemniej miec mocniejszy sprzet;)
Psychotrop
01-08-2010, 07:15
Troche racji masz z tym przeliczanie ale nie do konca to tak dziala;)
no właśnie :)
czy jak 6 koni będzie ciągnęło wóz, każdy z prędkością 10 km na godzinę, to czy wóz będzie się poruszał 60 km na godzinę ? :)
Po długich a ciężkich poszukiwaniach:
Procek: i5-750 (780 zł)
płyta: MSI P55M-GD45 mATX (380zł)
karta: MSI N9500GT z CUDA, 1GB (200zł)
pamięć: sparowane 2x2GB DDR3 HyperX (400zł)
dysk, DVD
obudowa: Antec Minuet 350 Desktop SFF 350W (500zł) - i tu pytanie do znawców - 350W wystarczy? Da się to upchać wszystko w takiej maliźnie?
Jak to mowia - trzeba bylo sprawdzic wczesniej ;) Plyta jest mATX, wiec raczej sie zmiesci, aczkolwiek nie liczylbym na mozliwosc instalacji jakiegos chlodzenia bardziej wymyslnego od boxa. Problem moze byc jesli grafika jest pelnej wysokosci, a obudowa miesci tylko karty low-profile.
Co do dyskusji o rdzeniach: wszystko zalezy jak jest aplikacja napisana. Niektore bardzo dobrze "chodza" wielowatkowo i wzrost ilosci rdzeni daje widocznego kopa. Inne sa napisane w wiekszosci sekwencyjnie i tu z kolei liczy sie surowa wydajnosc jednego-dwoch watkow.