Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomoc w wybraniu PC

thor88
30-07-2010, 11:52
Heja, jako że jakieś 3 lata temu jak kupiłem laptopa to wypadłem z obiegu nowości komputerowych a postanowiłem właśnie kupić stacjonarnego blaszaka wchodzę na allegro i zwariowałem:):) wszystko co znałem i kojarzyłem jest złomem a to co teraz się sprzedaje to nie mam pojęcia co to jest.

Poszukuję komputera do grafiki czyli PS CS5, Lightroom 3, i NX2 oraz by bez problemu poszedł SILENT HUNTER V :) hah... aaa.. najważniejsze maks 2500zł.

znalazłem coś takiego. Co wy na to?
http://allegro.pl/item1159911106_sixcore_x6_1055t_6x2_8gh_4gb_500gb_ hd5770_1gb_ddr5.html

http://allegro.pl/item1159794704_gracz_phenom_ii_955_4x3_2ghz_1tb_dd r3_8gb_hd5670.html

jakie wasze propozycje i proszę nie przekraczajcie 2500zł.

ps. potrzebuję sam komputer, monitor mam oczywiście:)

SzMuD
30-07-2010, 12:28
Bylo juz kilka razy walkowane z podobnymi wymaganiami Tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=100) ;)

bahuone
30-07-2010, 12:34
thor88 nie kupuj skladakow na allegro strasznie wala w ciula, najlepiej samemu sobie zlozyc jest duzo juz o tym zobacz sobie na stronke www.esc.pl z tego co slyszalem ( zamowilem tam swojego kompa) to najtaniej w PL i dobra firma.

nowart
30-07-2010, 13:05
Składak z allegro to w dużej mierze to samo co składak z Reala... 3/4 rzeczy to jakieś niewiadomoco, oby tylko najtańsze. Odpada.
Poczytaj wątek komputerowy, trochę forum o komputerach (pclab na przykład), spisz co tam sobie uskładasz na karteczkę i wybierz się z nią do wybranego sklepu, gdzie złołą to Tobie w cenie sprzętu.

thor88
30-07-2010, 13:26
o, dzięki za info. :)

a powiedzcie. Warto pakować się w sześć rdzeni?

nowart
30-07-2010, 15:37
Jestem na tym samym etapie poszukiwań odpowiedzi na to pytanie :)
Modernizuję właśnie sprzęt i czytam, porównuję...
Niby jest 6 rdzeni (domyślam się, że pytasz o Phenoma bo w wykonaniu intela to póki co cenowa makabra) ale w wielu testach widzę, że Intelowskie, porównywalne cenowo 4 rdzenie (czy to i5 czy i7) są zegar w zegar szybsze.
Na dodatek ponoć aplikacje Adobe optymalizowane są pod procesory Intela.
Też sam już nie wiem a od czytania testów głowa pęka ;)

costi
30-07-2010, 15:39
thor88 nie kupuj skladakow na allegro strasznie wala w ciula, najlepiej samemu sobie zlozyc jest duzo juz o tym zobacz sobie na stronke www.esc.pl z tego co slyszalem ( zamowilem tam swojego kompa) to najtaniej w PL i dobra firma.

esc.pl kiedys bylo tanie, ale chyba im sukces uderzyl do glowy i juz tacy tani nie sa. Zauwazalnie tansze sa np. gral.pl i ram.net.pl

Psychotrop
30-07-2010, 16:12
wątek przeniosłem do działu "komputery"

pawulon
30-07-2010, 16:37
po pierwsze Intel
po drugie 4 rdzenie, chociaż na moim C2D 3.0 i tak zapierdziela
po trzecie minimum 4 GB RAM
po czwarte bardzo dobra płyta główna za minimum 600 zł

nowart
30-07-2010, 17:40
po pierwsze Intel
bo.. ?

po drugie 4 rdzenie, chociaż na moim C2D 3.0 i tak zapierdziela
... 4 (a nie 6) bo... ?

po trzecie minimum 4 GB RAM
jedyne zdanie, które można jakoś zrozumieć i gdzieś do tego wątku dopasować... choć i tak nie do końca bo ja dziś pracuję na 2GB i jest bardzo dobrze.

po czwarte bardzo dobra płyta główna za minimum 600 zł

bo...? To już wogóle jakieś funboystwo i pozerka najwyższych lotów :/

Toś koledze poradził, nie ma co :D

pawulon
30-07-2010, 18:18
No może być 6 rdzeni, ale to już chyba bardzo drogo będzie.

Odkąd żyje Intel zawsze był szybszy. Niewiedzieć czemu zawsze jak się spotykam z komputerami AMD to nie wiadomo dlaczego chodzą wolniej.

A dobra płyta po to, że jak się weźmie kijową płytę główną to ani super procek ani dużo RAMu nie pomoże.

nowart
30-07-2010, 20:00
ech... ogólniki, ogólniki... odnoszę wrażenie, że nie za bardzo się znasz na kwestii hardwarowej i zbyt wiele nam tu nie pomożesz ;) Uwierz, że są również świetne płyty za połowę ceny Twojego minimum ale już zostawmy tę kwestię...

Kyle
30-07-2010, 20:05
Odkąd żyje Intel zawsze był szybszy. Niewiedzieć czemu zawsze jak się spotykam z komputerami AMD to nie wiadomo dlaczego chodzą wolniej.
Dla tego że porównujesz tańsze wolniejsze i/lub starsze AMD do droższych i/lub nowszych Intel - to jedna z wielu prawdopodobnych wersji wytłumaczeń.

A dobra płyta po to, że jak się weźmie kijową płytę główną to ani super procek ani dużo RAMu nie pomoże.Dobra płyta to taka za 600 zł ? ... ludziu ... ;) ... ta dobra płyta tym się różni niejednokrotnie od takiej za np. 450 że ma większą ilość złączy np. PCI-E x16 albo SATA . Dodatkowo faktycznie bywa że droższe płyty mają lepszą sekcję zasilania (więcej WAT mogą dostarczyć do CPU bez przegrzania itd.) ... więc jeśli ktoś kupuje procesor z TDP np. 125-140W to dopłata może mieć sens (szczególnie jeśli jeszcze zechce sobie podkręcać). Jednak przy CPU z TDP np. ~80-95W nie odczujemy różnicy między płytą z nieco słabszym zasilaniem, szczególnie jeśli nie będziemy podkręcać.

Kyle
30-07-2010, 20:05
ech... ogólniki, ogólniki... odnoszę wrażenie, że nie za bardzo się znasz na kwestii hardwarowej i zbyt wiele nam tu nie pomożesz ;) Uwierz, że są również świetne płyty za połowę ceny Twojego minimum ale już zostawmy tę kwestię...
Zgadzam się ... kolega użył ogromnych ogólników.

Azazel85
31-07-2010, 02:39
Panowie - jak piszecie i czepiacie się że ogólniki, to napiszcie konkrety.

Świetne płyty za 300zł? Które? Jakie? Też się chętnie takimi zainteresuję :)

Zgadzam się że płytę trzeba kupić z głową, rozumiejąc co się kupuje, a nie tylko ceną się kierując. Jak ktoś nie potrzebuje jakiś dodatkowych złącz itp dodatków, to bez sensu pakować się w wersje Deluxe itp, jak ktoś nie zamierza ani ciut ciut bawić się w overclock'ing to bez sensu szarpać się na Extreme version itd.

Zawsze sam sobie składałem kompy, opierając graty znanych i mniej lub bardziej renomowanych (każdy lubi co innego) marek, i w zdecydowanej większości nic mnie nie zawiodło.
Nie były to demony prędkości, bo takich nie potrzebuję, ale nie pamiętam kiedy miałem blue-screen'a, kiedy były problemy z RAM'em, komp się nie chciał odpalać, wieszał itd.

Wojny Intel vs. AMD rozpętywać chyba nie ma co, bo zaraz dojdziemy do Canon vs. Nikon :) Każdy ma swoje wady i zalety, grunt to lawirować między nimi możliwie świadomie ;)

EDIT: Aaaa... Sorry, z tym Intel vs. AMD to w sąsiednim wątku jest :)

docxxx
31-07-2010, 09:05
Odkąd żyje Intel zawsze był szybszy.

Przepraszam, że jak? Nie wiem ile masz lat, ale moge Ci przypomniec historie P4 i Athlona XP, ktory swoja architektura zjadal P4 (zwanego "grzalka") przy zegarze o 1GH mniejszym.
Nie wspomne juz o tym, ze P3 zjadal P4 :mrgreen:

A tutaj zestawy, ktore skladaja ludzie znajacy sie na rzeczy:
http://forum.pclab.pl/topic/478278-FAQ-Zestawy-komputerowe-wersja-wakacyjna-Aktualizacja-11072010/

thor88
31-07-2010, 19:07
ok, jakbyście mieli wybrać jeden z tych procesorów to co byście brali?

1.AMD Phenom II X4 955 AM3 Quad-Core (4x 3,2GHz)
2.AMD SIX CORE 1055T 6 x 2,8GHz
3.Intel Core i5-750 QuadCore 4x2.66GHz

do tego będzie 4bg 1333mhz, Radeon HD5770 i jakieś tam dodatki?

powiedzcie będzie to dobrze latało? chodzi o PSa i Silent Huntera V:):)

mancini
31-07-2010, 19:23
Ja niespelna dwa tygodnie temu kupowalem nowego kompa i wybor padl na AMD. Dokładnie Twoj pierwszy wariant. Tylko ze ja kupilem AMD Phenom II X2 555 Black Edition i odblokowalem dwa rdzenie i mam AMD Phenom II X4 955 AM3. Plyta glowna Asus M4A89GTD PRO 890GX i ramy Kingston HyperX 2x2GB DDR3-1600 Dual Chanel i NX lata bez problemu, juz nawet nie wspominam o PS. Nawet nie wiem czy jest sens podkrecac procek, ale jutro chyba zrobie testy ile da sie wyciagnac z tego :)

Na intela i5-750 mi bylo szkoda kasy.

thor88
31-07-2010, 19:29
a coś "wąchałeś" w temacie tego sześciordzeniowego?
ps. co znaczy odblokowałem dwa rdzenie?

eagis
31-07-2010, 19:57
Po długich a ciężkich poszukiwaniach:
Procek: i5-750 (780 zł)
płyta: MSI P55M-GD45 mATX (380zł)
karta: MSI N9500GT z CUDA, 1GB (200zł)
pamięć: sparowane 2x2GB DDR3 HyperX (400zł)
dysk, DVD
obudowa: Antec Minuet 350 Desktop SFF 350W (500zł) - i tu pytanie do znawców - 350W wystarczy? Da się to upchać wszystko w takiej maliźnie?

(sorry za podpięcie się pod wątek.)

mancini
31-07-2010, 20:26
Tez byla taka opcja, jednak cena mnie zniechecila :), nie chce przeplacac za nowosc. Naprawde 4 rdzenie w moim AMD mi starczaja, nic sie nie przycina. Nawet NX co muli i jest wolny dziala szybko i sprawnie. Ja kupilem lepsza plyte glowna i poczekam 2-3 lata i wtedy wezme najmocniejszy procek na podstawke AM3 ( cos czytalem ze za jakis rok maja byc nowe AMD wielordzeniowe). Na dzien dzisiajszy szkoda wydawac tyle pieniedzy na cos co i tak w 100% nie wykorzystamy :) ( mowie to po swoich potrzebach: szybka obrobka 20-30 zdjec w NX, PS, czy LR i wyslanie w swiat fotografia sportowa, obrobka zdjec z wesela, czy dlubanie przy portretach ), reszta to net.

Sa to zablokowane rdzenie w procesorach, jak czytalem to sa to nie dokonca sprawne rdzenie jednak jak ludzi pisza to wieksza czesc daje sie odblokowac i dziala normalnie. Czytalem tez ze moze byc to obnizenie kosztow produkcji ( produkcja na tej samej lini technologocznej ) a nastepnie programowo blokowanie "zbednych" rdzeni. Producenci plyt umozliwiaja odblokowanie rdzeni jednym przelacznikiem na plycie glownej. Robi sie to bezproblemowo :)

thor88
31-07-2010, 22:20
ale czy PS i inne aplikacje potrafią wykorzystać 6 rdzeni? bo całkowita moc jest ponad 16ghz (przy 6 rzdeniach) i ok 12 (przy 4 rdzeniach) tych AMDków...

Winio
31-07-2010, 22:34
4 rdzenie a niby dlaczego? nie jest to najważniejsze. 2 w zupełności wystarczą. bardziej stawiałbym na stabilność całego zestawu. Procek 2 rdzenie, ram 4 GB markowe, dysk SSD + HDD, pożądny zasilacz i dobra płyta główna + grafika co najmniej GF 9400 GT. Zachęcam do samodzielnego złożenia zestawu.

thor88
31-07-2010, 22:53
Winio, no już nie wkręcaj mi tutaj że dwa rdzenie wystarczą. 2 rdzenie to była nowość jak 3 lata temu brałem laptopa. Zestaw to złoże sam ale nie ściemniaj że GF 9400 GT i 2 rdzenie starczą.

Kyle
01-08-2010, 01:08
Winio, no już nie wkręcaj mi tutaj że dwa rdzenie wystarczą. 2 rdzenie to była nowość jak 3 lata temu brałem laptopa. Zestaw to złoże sam ale nie ściemniaj że GF 9400 GT i 2 rdzenie starczą.
Są dwurdzeniowe cpu szybsze od czterordzeniowych.

Greg77
01-08-2010, 01:21
ale czy PS i inne aplikacje potrafią wykorzystać 6 rdzeni? bo całkowita moc jest ponad 16ghz (przy 6 rzdeniach) i ok 12 (przy 4 rdzeniach) tych AMDków...

Troche racji masz z tym przeliczanie ale nie do konca to tak dziala;)

Do obrobki zdjec......pewnie ze wystarcza......choc duzo przyjemniej miec mocniejszy sprzet;)

Psychotrop
01-08-2010, 07:15
Troche racji masz z tym przeliczanie ale nie do konca to tak dziala;)

no właśnie :)

czy jak 6 koni będzie ciągnęło wóz, każdy z prędkością 10 km na godzinę, to czy wóz będzie się poruszał 60 km na godzinę ? :)

costi
01-08-2010, 13:58
Po długich a ciężkich poszukiwaniach:
Procek: i5-750 (780 zł)
płyta: MSI P55M-GD45 mATX (380zł)
karta: MSI N9500GT z CUDA, 1GB (200zł)
pamięć: sparowane 2x2GB DDR3 HyperX (400zł)
dysk, DVD
obudowa: Antec Minuet 350 Desktop SFF 350W (500zł) - i tu pytanie do znawców - 350W wystarczy? Da się to upchać wszystko w takiej maliźnie?

Jak to mowia - trzeba bylo sprawdzic wczesniej ;) Plyta jest mATX, wiec raczej sie zmiesci, aczkolwiek nie liczylbym na mozliwosc instalacji jakiegos chlodzenia bardziej wymyslnego od boxa. Problem moze byc jesli grafika jest pelnej wysokosci, a obudowa miesci tylko karty low-profile.

Co do dyskusji o rdzeniach: wszystko zalezy jak jest aplikacja napisana. Niektore bardzo dobrze "chodza" wielowatkowo i wzrost ilosci rdzeni daje widocznego kopa. Inne sa napisane w wiekszosci sekwencyjnie i tu z kolei liczy sie surowa wydajnosc jednego-dwoch watkow.