Zobacz pełną wersję : RAW i edycja
Jakiego programu używacie do obróbki plików RAW? Chodzi mi o program w wersji freeware. Poszukuję również programu w którym można dokonywać operacji na warstwach oczywiście też w wersji freeware.
Chyba że jakiś w miarę dobry program można kupić za jakąś rozsądną kwotę.
andrzej_suse10
30-07-2010, 01:33
Polecam RawTherapee. Nie wiem jak jest z jego użytkowaniem pod systemem Windows, pod linuksem spisuje się wg mnie rewelacyjnie
właśnie zainstalowałem ten program ma dużo funkcji tylko jakoś dziwnie jpg z niego są bardzo dużych rozmiarów. Chodzi mi o pojemność np jpg zrobiony razem z raw ma połowę wielkości pliku jpg powstałego w wyniku obróbki w RawTherapee.
Może coś źle robię?
A nie słyszałeś że JPG jest konwersją stratną? Porównaj ilość szczegółów w JPG'u z puszki i wołanego z RAW. Zdjęcia z puszki są mocno odszumione i zapisane z kiepską jakością a w RT prawdopodobnie masz ustawiony standardowy brak odszumiania luminancji i zapisywanie w jakości bliskiej 100%.
A nie słyszałeś że JPG jest konwersją stratną? Porównaj ilość szczegółów w JPG'u z puszki i wołanego z RAW. Zdjęcia z puszki są mocno odszumione i zapisane z kiepską jakością a w RT prawdopodobnie masz ustawiony standardowy brak odszumiania luminancji i zapisywanie w jakości bliskiej 100%.
a jak powinienem ustawić te wartości o których piszesz żeby było super dobrze?
Do pracy z warstwami na Free to chyba tylko Gimp
Z "wywoływacza" RAW JPG'i zawsze zapisuję z najwyższymi parametrami jakości (100%) żeby możliwie minimalnie degradować plik przed dalszą obróbką, odszumiam delikatnie. W GIMP'ie - do labu zapisuję zazwyczaj 85-92%, do sieci zazwyczaj 75-80% ale to są moje ustawienia "bo tak" ;) , MZ każdy ma jakąś swoją akceptowalną jakość JPG'a dopasowaną metodą prób i błędów.