Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: RAW i edycja

Domyślnie RAW i edycja

Jakiego programu używacie do obróbki plików RAW? Chodzi mi o program w wersji freeware. Poszukuję również programu w którym można dokonywać operacji na warstwach oczywiście też w wersji freeware.
    Chyba że jakiś w miarę dobry program można kupić za jakąś rozsądną kwotę.
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Polecam RawTherapee. Nie wiem jak jest z jego użytkowaniem pod systemem Windows, pod linuksem spisuje się wg mnie rewelacyjnie

Domyślnie

właśnie zainstalowałem ten program ma dużo funkcji tylko jakoś dziwnie jpg z niego są bardzo dużych rozmiarów. Chodzi mi o pojemność np jpg zrobiony razem z raw ma połowę wielkości pliku jpg powstałego w wyniku obróbki w RawTherapee.
    Może coś źle robię?

Domyślnie

A nie słyszałeś że JPG jest konwersją stratną? Porównaj ilość szczegółów w JPG'u z puszki i wołanego z RAW. Zdjęcia z puszki są mocno odszumione i zapisane z kiepską jakością a w RT prawdopodobnie masz ustawiony standardowy brak odszumiania luminancji i zapisywanie w jakości bliskiej 100%.
    Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FajaR Zobacz posta
    A nie słyszałeś że JPG jest konwersją stratną? Porównaj ilość szczegółów w JPG'u z puszki i wołanego z RAW. Zdjęcia z puszki są mocno odszumione i zapisane z kiepską jakością a w RT prawdopodobnie masz ustawiony standardowy brak odszumiania luminancji i zapisywanie w jakości bliskiej 100%.
    a jak powinienem ustawić te wartości o których piszesz żeby było super dobrze?

Domyślnie

Do pracy z warstwami na Free to chyba tylko Gimp

Domyślnie

Z "wywoływacza" RAW JPG'i zawsze zapisuję z najwyższymi parametrami jakości (100%) żeby możliwie minimalnie degradować plik przed dalszą obróbką, odszumiam delikatnie. W GIMP'ie - do labu zapisuję zazwyczaj 85-92%, do sieci zazwyczaj 75-80% ale to są moje ustawienia "bo tak" , MZ każdy ma jakąś swoją akceptowalną jakość JPG'a dopasowaną metodą prób i błędów.
    Ostatnio edytowane przez FajaR ; 30-07-2010 o 07:03
    Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX

Uprawnienia umieszczania postów