PDA

Zobacz pełną wersję : D90 dzielenie się doświadczeniami

Strony : 1 [2]

Kali_69
09-10-2010, 17:09
Jak nie ma pod ręką instrukcji to jest jeszcze przycisk ze znakiem zapytania- taka przenośna instrukcja w aparacie :)
I jeszcze jedno : nie chcecie nikogo denerwować i uzyskać odpowiedź- napiszcie co zrobiliście i zadajcie pytanie czemu się tak stało, wtedy będzie jasne, że próbujecie, ale nie dajecie rady.

igorrro
04-08-2011, 04:27
Od niespelna miesiaca stalem sie szczesliwym posiadaczem nikona D90
jak narazie cykam zdjecia na trybie programowym A - z preselekcja przyslony

Przejde moze do pytania:

po nacisnieciu spustu migawki do polowy, w czasie gdzie patrze przez wizjer, na wyswietlaczu obiektywu po prawej stronie miga mi napis auto - iso czasami wraz z symbolem lampy blyskowej

nie wiem o co chodzi z tym migajacym auto - iso,
przeczytalem cala instrukcje wzdluz i w poprzeg i nie ma w niej nic o migajacym trybie auto - iso czy to na wizjerze czy na kontrolnym zielonym ekraniku

cos pisaliscie w tym temacie o najdluzszym czasie migawki
prosze o pomoc - nie wiem czy czasami cos nie popierniczylem

2 pytanie

oprocz obiektywu 18 - 105 mm chcialbym zakupic 2 - do robienia zdjec widokow, oraz do cykania fotek zwierzat czy ptakom podczas spacerow po lasach
W sklepie ktorym zakupilem aparat mam znizke na nastepujace modele:

1)10-24MM F3.5-4.5G AF-S DX
2)35MM F1.8G AF-S DX
3)NIKKOR MICRO 85MM VR F3.5G
4)55-300 F 4.5-5.6G VR
5)70-300MM F4.5-5.6G AF-S VR IF-ED

Czy moze polecacie jakis inny model sprawdzony w w/w warunkach (na fotopolis czytajac testy obiektywow w przypadku brand nikon czesto pojawiala sie opinia, iz mozna znalesc odpowiedniki o polowe tansze i czasami dajace lepszy efekt niz nikon.
dzieki za podpowiedzi

Vinci
04-08-2011, 07:30
Auto-ISO miga , bo masz prawdopodobnie w menu fotografowania włączona funkcję ... Auto-ISO. Miganie informuje cie o tym, ze to aparat dobiera ten parametr i żebyś potem ewentualnie miał do niego pretensje, jeżeli dobierze nie tak jak to sobie zaplanowałeś :). Miganie powinno ustąpić po wyłączeniu tej funkcji (czyli przejściu na manualny tryb ustawiania czułości matrycy)
Co do drugiego pytania, dotyczącego obiektywu, to proponuje cierpliwe przekopanie się przez wątki na tym forum, a to dlatego, że:
1. Obiektywy i ich własności były pewnie nie raz opisane i spokojnie trafisz na odpowiedni watek, może jeszcze z samplami
2. Zapoznasz się (o ile oczywiście nie znasz) z podstawowymi info na temat właściwości optyki, GO, ostrości)
3. odroczysz moment zakupu :), ale dzięki temu podejmiesz lepsza decyzje i nie będziesz później żałował wydanej kasy.

Leniu
04-08-2011, 07:48
nie wiem o co chodzi z tym migajacym auto - iso,
przeczytalem cala instrukcje wzdluz i w poprzeg i nie ma w niej nic o migajacym trybie auto - iso

zapomniałeś chyba zerknąć na stronę 74 i 166 :P

igorrro
04-08-2011, 11:50
166 - faktycznie jest tam poruszony watek o migajacym auto - iso - dzieki
co do obiektywow, czytalem fora Sigma 10-20mm f/4-5.6 - zbiera duze pochwaly - jest ok?

Jacek S.
04-08-2011, 11:52
co do obiektywow, czytalem fora Sigma 10-20mm f/4-5.6 - zbiera duze pochwaly - jest ok?

Jest bardzo ok.

fotouser
04-08-2011, 12:00
oprocz obiektywu 18 - 105 mm chcialbym zakupic 2 - do robienia zdjec widokow, oraz do cykania fotek zwierzat czy ptakom podczas spacerow po lasach
i

to dwie skrajnosci
do widokow potrzebujesz szerokiego kata (duzo obejmiesz) - i tutaj niby masz 18mm
do zwierzyny lesno-powietrznej waskiego (bo nie podejdziesz do krolika na 2m zeby cyknac z szerokiego kata) wiec tutaj trzeba jakiegos szkla 200-300mm jak nie lepiej. 105 ci nie starczy.

igorrro
04-08-2011, 12:06
Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC HSM Nikon Fit - co powiesz o tej propozycji na krolika? ale chyba ten kit jest przeznaczony do widoczkow, pytam o niego bo zbiera duzo pozytywnych opinii
mam do konca roku do wykorzystania rabat na nizej wymienione modele:

2)35MM F1.8G AF-S DX
4)55-300 F 4.5-5.6G VR

ale czy sa one warte zakupu?

Leniu
04-08-2011, 12:24
2)35MM F1.8G AF-S DX
4)55-300 F 4.5-5.6G VR

ale czy sa one warte zakupu?

oczywiście że są warte zakupu :) ... za te pieniądze to całkiem dobre obiektywy.
na Twoim miejscu kupiłbym 35mm bo to jasna stałka którą zawsze wykorzystasz
http://www.optyczne.pl/154.1-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_35_mm_f_1.8G-Wst%C4%99p.html
a do tego 55-300 na ptaszki i takie tam.
co do szerokiego kąta...to nie wiem czy tak bardzo jest Ci potrzebny... ja bardziej lubię zrobić panoramę z kilku zdjęć i wtedy to już jest szeroki kąt :P ...18-105 jest bardzo fajny na wycieczkach
pozdrawiam

banshee
04-08-2011, 12:55
Przykladowe zdjecia z roznymi obiektywami i roznymi aparatami mozesz obejrzec na tej stronie:

Pixel-Peeper (http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=179)

Ja wlasnie zastanawiam sie nad N 70-300 a Tamronem 70-300

drosik
04-08-2011, 13:00
Gdybym ja miał wybierać nie zastanawiałbym się wcale, n70-300 VR było już o nim tyle na forum :!: 55-300 jest nieco gorszy optycznie, a tamron jakoś mnie nie przekonał, być może miałem go za krótko w łapach.

adinml
04-08-2011, 13:15
Gdybym ja miał wybierać nie zastanawiałbym się wcale, n70-300 VR było już o nim tyle na forum .
Przychylam się do odpowiedzi kolegi. Mam ten obiektyw i jestem z niego bardzo zadowolony. Mam tylko porównanie do Sigmy 70-300 DG APO którą miałem wcześniej i nie zamieniłbym się na nią ;) Pozdrawiam

Leniu
04-08-2011, 13:16
55-300 jest nieco gorszy optycznie,

z tego co ja widziałem to 55-300 jest lepszy optycznie od 70-300 ...szczególnie od 200mm.
55-300 jest wolniejszy ale to zależy do czego ten obiektyw ma być wykorzystywany.
Jeżeli komuś nie przeszkadza kręcąca sie mordka, to za mniejszą kaskę ma się fajny tele - lepszy optycznie od 70-300.

banshee
04-08-2011, 13:30
Dzieki za opinie, w weekend bede miala okazje wyprobowac Tamrona i zobacze, czy mnie zadowoli. Choc ja jestem malo wymagajaca, jedyne o co mi chodzi to ladne zdjecia na tle pomnikow, zdjecia moich dzieciakow i okazjonalny kwiatek czy pszczolka na wlasny uzytek. Do komponowania ambitnych zdjec nie mam oka, znaczy fizycznie mam, ale brak wyobrazni przestrzennej mocno utrudnia wszystko i nie mam ambicji wyjsc poza przyzwoite jakosciowo pamiatki rodzinne :)

spriterank1
04-08-2011, 13:35
Witam, powie mi ktoś czemu format raw jest tak polecany i wogóle ? nie mogę narazie tego obczaić :/ próbowałem zrobić foty na raw i po wgraniu do kompa najpierw systemowa przeglądarka nie chciała mi tego otworzyć, oworzyłem to na przeglądarce picassa. Zdjęcia robiłęm na iso 800 szum w zaciemnionym pomieszczeniu bez lampy, był tak wieli że nie dało się patrzeć, więc o co chodzi z tymi rawami ? czy może w aparacie oprócz rawu ustawia się jeszcze coś do jakiejś kompresacji tego czy coś ? O co kaman ?

Ps czy jak zrobię zdjęcie w raw to w photoshopie będę mógł je bezproblemowo otworzyć ? i jak w aparacie dam Raw + Jpg to czy będę miał dwa zdjęcia jedno w rawie a drugie kopie w formacie jpg które bez problemu otworzę ?

Leniu
04-08-2011, 13:49
Witam, powie mi ktoś czemu format raw jest tak polecany i wogóle ?
Powiem wprost: RAW zapisuje znacznie więcej danych o rejestrowanym obrazie.
Do wywołania raw'a potrzebujesz oprogramowania ... capture NX (wraz z aparatem), adobe lightroom i oczywiście PS.
Jeżeli robisz zdjęcia w RAW'ie to musisz zadbać "tylko" o kadr, poprawne naświetlenie, ostrość.
resztę możesz sobie poustawiać przed kompem...rozjaśnić-ściemnić, dodać-ująć jakiegoś koloru, ustawić poprawny balans bieli, wyostrzyć-wygładzić itd itp

na jpg tego po prostu się nie robi bo tracisz bezzwrotnie swoje zdjęcie.
polecam zrobienie kilku zdjęć w RAW a później zabawę w lightroom - bardzo przyjazny program.

p.s. moim zdaniem nie ma sensu zapisywanie raw+jpg. wystarczy raw i program do ich otwierania. a z rawów wywołasz sobie już jpg ze swoimi ustawieniami.
pozdrawiam

samson09
04-08-2011, 14:03
only raw :) A na poważnie raw to nieprzetworzony, surowy obraz prosto z puchy, który dopiero w odpowiednim programie jak cs czy nx można przekształcić np. w jpeg, który będzie widzieć twoja przeglądarka. Takie przekształcenie pozwala uzyskać, a raczej zachować większą liczbę i jakość szczegółów niż obrabiając bezpośrednio jpeg. Na chłopski rozum po prostu z rawa można wyciągnąć zdecydowanie więcej.

spriterank1
04-08-2011, 14:07
Dzięki za odpowedź po napisaniu posta zrobiłęm zdjęcie w raw + jpg otworzyłem w photoshopie i było kilka opcji zmiany :) już mi się podoba i zaczynam robić w rawach :)

Na początku tematu ludzie mówili coś o trybach w jakich ustawiają aparat i się śmiali z tych co szpanują puchą a mają tryb auto ja do tej pory bawiłem się tylko w manualu ale po przeczytaniu książki ( jeszcze nie całej ) Brayana Pitersona Ekspozycja to na aparacie ustawiłęm sobie kółeczko na A dlatego że pobawię się przysłoną a szybkość otwarcia migawki dobierze mi aparat, owszem jeżeli będę robił zdjęcia gdzie będę chciał zamrażać ruch to będę ustawiał na M i na migawkę od 1/125. Tak chciałem tylko zahaczyć o to co pisaliście na początku może ktoś mi coś poleci lub poprawi mnie w myśleniu.

Leniu
04-08-2011, 14:15
może ktoś mi coś poleci lub poprawi mnie w myśleniu.

rób zdjęcia, czytaj fora, czytaj książki i pytaj jeśli czegoś nie wiesz :) ... ale wcześniej użyj opcji szukaj na google i na forum
pozdrawiam

samson09
04-08-2011, 14:32
rób zdjęcia, czytaj fora, czytaj książki i pytaj jeśli czegoś nie wiesz :) ... Ale wcześniej użyj opcji szukaj na google i na forum
pozdrawiam

popieram najlepiej człowiek uczy sie na własnych błędach :)

Vinci
04-08-2011, 15:07
popieram najlepiej człowiek uczy się na własnych błędach :)
Offtopując nieznacznie pozwolę sobie wyrazić zdanie zgoła odmienne: Najlepiej uczyć się na błędach innych, tak by własnych nie popełniać lub popełniać je rzadziej (ale komu by się chciało...). Zgodzę się, że na swoich błędach uczymy się najszybciej :razz:

cz4rnuch
04-08-2011, 21:30
Do wywołania raw'a potrzebujesz oprogramowania ... capture NX (wraz z aparatem), adobe lightroom i oczywiście PS.
PS do wywoływania rawów, czy aby na pewno? Chyba koledze o Camera Raw chodziło.

Jeżeli robisz zdjęcia w RAW'ie to musisz zadbać "tylko" o kadr, poprawne naświetlenie, ostrość.
resztę możesz sobie poustawiać przed kompem...rozjaśnić-ściemnić, dodać-ująć jakiegoś koloru, ustawić poprawny balans bieli, wyostrzyć-wygładzić itd itp Dokładnie to samo możesz zrobić(we wspomnianym LR chociażby lub CR) z jpgiem.

bamicz
05-08-2011, 14:29
only raw :) A na poważnie raw to nieprzetworzony, surowy obraz prosto z puchy, który dopiero w odpowiednim programie jak cs czy nx można przekształcić np. w jpeg, który będzie widzieć twoja przeglądarka. Takie przekształcenie pozwala uzyskać, a raczej zachować większą liczbę i jakość szczegółów niż obrabiając bezpośrednio jpeg. Na chłopski rozum po prostu z rawa można wyciągnąć zdecydowanie więcej.

U mnie epoka fotografowania dzieli się na ta przed RAW i na epokę RAW. Teraz to wszystko strzelam RAW+JPEG i później decyduję które fotki zostawiam podwójne a którym kasuję RAW ze względu na zajmowaną objętość i treść fotki. Jak zaczynałem z lusterem to były tryb auto i programy tematyczne oraz jpeg teraz jest etap P-S-A RAW+JPEG (nie wyobrażam sobie samych jpeg'ów choćby po ostatnich wypadach w góry) i nauka, nie wiem czy dojdę do pełnego M? Może...

Seeker
05-08-2011, 23:52
"Jak zaczynałem z lusterem to były tryb auto i programy tematyczne...
...teraz jest etap P-S-A...
...nie wiem czy dojdę do pełnego M..."

Nie ma do czego dochodzić. Zamiast A i korekty ustawiasz gotową wartość wg światłomierza.
Łatwizna ;). Zerkasz kontrolnie w histogram i po krzyku.