Zobacz pełną wersję : nikon D70
wojlondon
15-12-2006, 23:48
Kupilem wlasnie D70 i mam problem z ktorym nie moge sobie poradzic. Poprzednio mialem F80 i dwa obiektywy. Przelozylem do D70 i nie chca chodzic. Wie ktos moze co jest nie tak? Aparat czy obiektywy, a moze nie pasuja z F80 do D70. Poratujcie.
Pozdrawiam
Wojtek
Jakie to szkła i co rozumiesz przez "nie chcą chodzić"?
wojlondon
16-12-2006, 00:02
to znaczy bzyczy i wogole nie chce ustawiac ostrosci na automacie na AF. obiektyw nikkor 70-300
Ale w ogóle próbuje się ogniskować? Czyli napęd z korpusu przenosi się na obiektyw? Może po prostu jest za ciemno. Mogą wystąpić takie kłopoty - szczególnie przy ciemnych szkłach.
wojlondon
16-12-2006, 00:08
chce ale jakby nie mogl. nic sie nie dzieje tylko bzyczy
bacanski
16-12-2006, 00:09
jesli to jest seria D(nie orientuje sie dokladnie jakie byly serie tych ogniskowych)to ustaw pierswcien przyslony na maxa i zablokuj(na obiektywie)... powinno byc wszystko ok
Zakładam, że przysłona jest ustawiona na max wartość - bo jeśli nie to w ogóle by nie drgnął, śrubokręt wszedł dobrze w obiektyw (nie spotkałem się z przypadkiem żeby nie wskoczył) to może coś nie tak ze stykami na obiektywie. Odepnij obiektyw, spróbuj przeczyścić może to coś da. Jeśli nie, to moja wiedza i doświadczenie się tu kończy. Może ktoś inny pomoże.
bartolinik
16-12-2006, 00:24
jeśli tego nie robiłeś to spróbuj wypiac i wpiąc pewnym ruchem obiektyw. wydaje się że śrubokret nie zaskoczył
wojlondon
16-12-2006, 00:32
probowalem juz kilka razy i dalej nic tylko bzyczy.
A ten drugi obiektyw chodzi?
Jakby śrubokręt się nie zasprzęglił. Sprawdź, czy nie ma jakich luzów na bagnecie, może nie chce zaskoczyć bo jest w złej pozycji. Co z drugim obiektywem?
wojlondon
16-12-2006, 00:49
Drugi obiektyw tez nie chodzi. Nie ma zadnych luzow. A co z ustawieniami?
Jeśli słychać dźwięk silnika a dwa obiektywy nie działają, to nie jest to kwestia ustawień, tylko problem z zasprzęgleniem trzpienia lub uwalona zębatka przenosząca napęd z silnika na mechanizm ostrzenia w obiektywie.
wojlondon
16-12-2006, 01:18
To co radzicie mi zrobic? zaniesc go gdzies?
Radzimy przyznać się skąd jesteś, wtedy może ktoś będzie w stanie ci pomóc lub coś doradzić. Osobiście wiem co można zrobić w Krakowie, ale niekoniecznie może cię to interesować.
wojlondon
16-12-2006, 01:39
Jestem z Krakowa ale obecnie przebywam w Londynie. W Krakowie bede na swieta jednak aparacik wolalbym miec wczesniej zrobiony, a pozatym jak bedzie to drogie to go oddam.
BugsBunny
16-12-2006, 11:09
Idź z nim do jakiegokolwiek sklepu foto w Londynie i sprawdź aparat z innymi obiektywami i obiektywy z innym aparatem. Upewnij się też że nie masz włączonego np. AF-C i do tego jest ciemno - a tak w ogóle na jakich ustawieniach AF tak się zachowuje? Na wszystkich?
przed podczepieniem obiektywu powinienes maksymalnie domknac przyslone- to jest konieczne- inaczej aparat zwariuje;) moze to to? probowales?
wojlondon
17-12-2006, 01:40
Probowalem juz wszystkiego i nic. Jutro ide do znajomego tez ma d70 wiec sprawdze jego obiektyw. Jak bedzie to samo pojde do jakiegos sklepu moze cos poradza.