PDA

Zobacz pełną wersję : strona www

AdamoN
27-07-2010, 19:40
Witam kolegów i koleżanki

Chciałbym założyć strone www gdzie mógłbym prezentować swoje prace. Na chwile obecną nie będzie to strona komercyjna. Dopiero w przyszłości planuje coś w tym temacie.

Nie licze że będzie to za darmo bo w dzisiejszych czasach nic nie jest ( chyba że udostępnią mi miejsce na serwerze TFP)
Patrzyłem na nazwa.pl ale tam wołają 300zł + vat. Przyznam szczerze że szukam czegoś tańszego w okolicach 100zł ponieważ na chwile obecną nie mam firmy i nie zarabiam na fotografii.

Nie znam się na tym dlatego proszę Was o porade.

Strus
27-07-2010, 19:54
Mowisz o hostingu + strona z jednego zrodla? Zdecydowanie lepiej jest zaplacic za hosting i za strone osobno. Hosting np w webd.pl kosztuje smieszne pieniazki i raczej jest niezawodny. Na zwykle portfolio wystarczy pakiet Mini gdzie dostajesz 15GB transferu i 2GB przestrzeni dyskowej. I to za 40zl za rok. Mam, korzystam od 3 lat i nigdy nie mialem problemu. Stronke mozesz sobie zmontowac samemu na przyklad na simple viewerze czy na jalbumie (wiecej modyfikacji) ktore sa darmowe. Ewentualnie mozesz zlecic zrobienie strony. Mysle ze w przedziale 500-800 zl powalczysz.

AdamoN
27-07-2010, 20:07
Mowisz o hostingu + strona z jednego zrodla? Zdecydowanie lepiej jest zaplacic za hosting i za strone osobno. Hosting np w webd.pl kosztuje smieszne pieniazki i raczej jest niezawodny. Na zwykle portfolio wystarczy pakiet Mini gdzie dostajesz 15GB transferu i 2GB przestrzeni dyskowej. I to za 40zl za rok. Mam, korzystam od 3 lat i nigdy nie mialem problemu. Stronke mozesz sobie zmontowac samemu na przyklad na simple viewerze czy na jalbumie (wiecej modyfikacji) ktore sa darmowe. Ewentualnie mozesz zlecic zrobienie strony. Mysle ze w przedziale 500-800 zl powalczysz.

Hosting - tego słowa mi brakowało :)
Strone www zrobie sobie sam ( tak na początek wystarczy). W przyszłosci jeśli założe działalność gospodarczą zlece to jakiejś firmie.

AdamoN
27-07-2010, 20:12
Strus

Mógłbyś mi jeszcze napisac jak to wszystko działa?
Z tego co zrozumiałem to kupuje u nich hosting i jakąś domene z nazwą, płace za to wszystko i co dalej?

Strus
27-07-2010, 20:26
Kupujac sam hosting dostajesz adres w domenie webd.pl. Jesli chcesz miec wlasna domene to ja tez musisz zakupic. Tutaj polecam netmark.pl. Takio i dobre warunki przedluzenia + szybka pomoc w razie potrzeby. Po zakupie hostingu dostajesz od nich hasla i adresy do panelu admina i juz. Jesli domene wezmiesz z innego niz webd zrodlo to jeszcze trzeba przepiac DNSy a jakie trzeba podac to juz Ci webd powie jak zapytasz :D

maksu81
27-07-2010, 20:34
Ew. domene możesz zakupić tez (poprzez) w webd.pl kosztuje to chyba 19zł za pierwszy rok, pozniej 99zł za nastepny czyli jak wszędzie a o dns`y sie nie musisz martwic bo bedziesz miał juz wszystko ładnie zaparkowane ;)
Rowniez polecam webd.pl , awarii jeszcze nie miałem, a cena za hosting faktycznie niska, pakiet mini spokojnie na start Ci wystarczy, jak nie zawsze mozesz przejsc na wiekszy.

AdamoN
27-07-2010, 20:34
Mam już chyba ostatnie pytanie i już nie męcze :)
Za pierwszy rok ceny za hosting i domeny są bardzo przystępne. Czy przy przedłużaniu usługi po roku i w kolejnych latach ceny ulegają zmianie?

Strus
27-07-2010, 20:43
W przypadku hostingu u mnie sie nic nie zmienilo. W przypadku domeny zawsze placi sie wiecej. Porownaj sobie ceny w webd i w netmarku zwracajac uwage wlasnie na koszt przedluzenia. A DNSy to banal. Ja mam domene w netmarku i zapytalem webd o ich DNSy po czym po prostu wpisalem je we wlasciwe okienka w panelu na netmarku. Sprawa zamknieta :)

AdamoN
27-07-2010, 20:50
Dziękuje śllicznie za łopatologiczne wyjaśnienie o co kaman :)

jackal211
27-07-2010, 22:26
Witam.
Polecam zajrzeć na stronkę byethost.com (http://byethost.com/)!
Umieszczałem tam swego czasu kilka stron www w tym galerie i nie ma żadnego problemu wszystko działa. Bez reklam, wyskakujących okienek i innych dziwnych rzeczy!
Dawno już nic nowego nie umieszczlaem wiec nie wiem czy zmieniło się coś względem reklam - ale wystarczy przeczytać warunki przy zakładaniu konta - za darmo oczywiście.
Serwer oferuje: Przestrzeń dyskowa 5632 MB, 50 Baz MySQL, 50 subdomen, kilkanaście gotowych skryptów do instalacji, panel zarządzanie po polsku, Transfer całkowity 204800 MB, i oczywiście można podpiąć wcześniej wykupioną domenę. Reszta do sprawdzenia na stronie domowej.
Pozdrawiam.

kh29228
28-07-2010, 13:59
ja mam na webd.pl -> cenowo ok, duże transfery, jakość łącza ok

yeee
28-07-2010, 22:39
Ew. domene możesz zakupić tez (poprzez) w webd.pl kosztuje to chyba 19zł za pierwszy rok, pozniej 99zł za nastepny czyli jak wszędzie .
Chyba jednak nie? Płacę poniżej 50 za przedłużenie domeny .pl wraz z usługą dns'ów.
99zł za przedłużenie to zdzierstwo. 48zł netto w netmark to rozsądna oferta. Ale można znaleźć taniej. Nie wiem, czy warto szukać, 2-3 zł nie robi już różnicy a masz obsługę w jednym miejscu i domeny i hostingu.

maksu81
28-07-2010, 23:22
cena przedłużenia też chyba zależy od rodzaju domeny (końcówki ...pl,com,eu... itd...) ja zakładałem (kupowałem) w grudniu 2009 i w webd.pl płaciłem za pakiet medium 69.90 + kupno domeny www....pl chyba 14 albo 19 zł i na gotowo wsio było pozakładane/skonfigurowane. Z tego co sie dowiadywałem o koszta przedłużenia to hosting nadal 69,90 i przedłuzenie domeny 99zł.

AdamoN
29-07-2010, 08:43
Z cenników wynika że jednak bardziej opłaca się wykupić domene www...pl na kilka lat. Za 5 lat zapłace około 250zł.

Dlugi123
29-07-2010, 22:46
Koledzy, zainteresowałem się polecanym webd.pl i rozpocząłem proces zakupu, ale zatrzymałem się w momencie jak zażądali (pole obowiązkowe) podanie numeru PESEL w celu "rozliczeń". Pierwszy raz się spotykam z tym, że sprzedawca (poza np. bankami) żąda podania numeru PESEL w celu wystawienia faktury.
Proszę bardziej zorientowanych o rozwianie moich wątpliwości, ponieważ niezbyt lubię podawać nadmiarowe dane o sobie.

Pozdrawiam, Tomek

Strus
29-07-2010, 22:50
hhmmm Ja nie pamietam juz czy podawalem czy nie podawalem :( Ale zawsze mozesz ich zapytac w jakim dokladnie celu te dane sa im potrzebne

Dlugi123
29-07-2010, 23:03
Taki też mam zamiar, ale chcę do nich zadzwonić jutro o normalnej porze. Liczę, że może ktoś odpowie "spoko, tak ma być" lub "stary, nie pakuj się w to" :)

Pozdrawiam, Tomek

AdamoN
31-07-2010, 17:31
Dlugi123

Podziel się prosze informacjami jakie od nich uzyskasz.

Dlugi123
31-07-2010, 17:44
Dzwoniłem i pytałem w jakim celu potrzebują numer PESEL. Sympatyczne dziewcze odpowiedziało, że nie wie ale chyba aby poznać profil klientów (wiek, płeć) :) i odpowiedziała, że mogę przecież wpisać cokolwiek :). Tak też zrobiłem ale trzeba pamiętać, że mają automat sprawdzający poprawność numeru PESEL.
Reszta na razie bez większych uwag.

Pozdrawiam

MiX
01-08-2010, 10:07
Jak na razie przeszukalem wiekszosc darmowy hostingów i 000webhost.com jest niezły. Przejrzysty panel 1,5 GB miejsca, transfer 150 GB/miesiac, brak reklam, robią backup co siedem dni. Troche podejrzane, że tak dużo za darmo, ale funkcjonuje bez problemów jak na razie.

hekko.pl -> bardzo przyzwoity płatny hosting
Co do domeny, może warto pomyslec o regionalnej (www.(...).waw.pl np.?) są tańsze.

Jest jeszcze darmowa domena www.(...).art.pl

Muminek
04-08-2010, 14:13
Ja już drugi rok mam konto na serwerze http://www.linuxpl.com/ , wariat za 48 zł + opłata za domenę (różna w zależności od domeny). Z swojej strony mogę tylko polecić... a jak kogoś namówiłem to niech poda podczas rejestracji poda, że polecił "muminek" będę miał jeden miesiąc gratis ;-)

jarmer
05-12-2011, 02:40
Wątek prawie wykopaliskowy.
Czy w tym czasie się coś zmieniło? Mam zamiar zbudować sobie bloga, na wordpressie i może stronę, zobaczymy. Z darmowych raczej nie będę korzystał, bo za darmo to w d.... itd. Jakby to się dało za około 200zł zamknąć hosting z domeną to by było nawet dobrze, choć nie jest to jakieś max jakie mogę na to wydać.
Za porady i podpowiedzi będę wdzięczny.

Strus
05-12-2011, 10:09
Ja to zamknalem w 120
Domena w netmarku
Hosting w linuxie (przeszedlem z webd choc tam bylo taniej)

hellix
05-12-2011, 11:30
Polecam kupić konto hostingowe na www.linuxpl.com - to najniższe spokojnie Ci starczy. Pełna niezawodność. Hostuję tam około 80 stron swoich klientów.

Domenę kup na ovh.pl , wstępnie 12 PLN po roku 60 PLN z groszami.

Aeon88
05-12-2011, 12:16

Jak te 15GB transferu jest miesięcznie to powinno starczyć, jak rocznie to może być cienko :) Mi zżera kilkadziesiąt GB transferu miesięcznie, czasem przekroczy 100, ale ja mam kilka stron generujących ruch, i kilka mniejszych które go prawie nie generują :P przy jednej stronie 15/miesiąc powinno starczyć.

A jak będziesz chciał stronkę jakąś bardziej rozbudowaną to daj znać ;)

Michał Jędrak
05-12-2011, 15:08
Mi zżera kilkadziesiąt GB transferu miesięcznie, czasem przekroczy 100

Kurcze, żartujesz chyba... To strasznie dużo nawet jak na kilka stron. No chyba, że masz dużo odwiedzin dziennie, tak powyżej tysiąca.

RobertMiernik
05-12-2011, 15:54
Albo stronka to jakiś minichomik ;>

piotrpl
05-12-2011, 20:13
ja mam na easyisp.pl i bardzo sobie chwale teraz chyba już 5 rok mi leci

Aeon88
07-12-2011, 00:39
Kurcze, żartujesz chyba... To strasznie dużo nawet jak na kilka stron. No chyba, że masz dużo odwiedzin dziennie, tak powyżej tysiąca.

no to patrz :p

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/12/transfer-1.jpg
źródło (http://www.adriankraska.pl/nikoniarze/transfer.jpg)

Michaelg
08-12-2011, 23:48
Jako portoflio możesz bardzo fajnie dostosować 500px.com .Według mnie bardzo fajna strona.

korsarz
17-12-2011, 23:33
unixstorm.org - też można rozważyć, dogadać się z adminem.