PDA

Zobacz pełną wersję : Ostre

jchyra
25-07-2010, 21:39
Czy ktoś z Was jeszcze robi nieprecyzyjne fotografie? Wpadł mi do ręki album "Explorations along an imaginary coastline" Marthy Casanave (ten otworkowy) i tak mnie mocno nastroił, że już wszystko co super ostre wydaje się banalne. Mam takie wrażenie, że to co kiedyś było technicznie niedoścignionym wzorem super jakościowej optyki, szczytem precyzyjnej ostrości - dzisiaj stało się pospolite. Czy ktoś robi jeszcze dobre a jednocześnie nie wyśrubowane technicznie zdjęcia?

PS
Jednego takiego fotografa znam, ale on jest niezmiennie analogowy... nienaruszalny od dziesiątków lat :-)

Marian K
25-07-2010, 22:00
Czy ktoś z Was jeszcze robi nieprecyzyjne fotografie? Wpadł mi do ręki album "Explorations along an imaginary coastline" Marthy Casanave (ten otworkowy) i tak mnie mocno nastroił, że już wszystko co super ostre wydaje się banalne. Mam takie wrażenie, że to co kiedyś było technicznie niedoścignionym wzorem super jakościowej optyki, szczytem precyzyjnej ostrości - dzisiaj stało się pospolite. Czy ktoś robi jeszcze dobre a jednocześnie nie wyśrubowane technicznie zdjęcia?

PS
Jednego takiego fotografa znam, ale on jest niezmiennie analogowy... nienaruszalny od dziesiątków lat :-)

Oj,kolega ma dylemat z gatunku:"o przewadze świąt W.N nad świętami B.N.".
Pozdrawiam

jchyra
25-07-2010, 22:18
:-)
Nie mam dylematu. Ja szukam tego typu fotografii i nie idzie to łatwo bo księgarnie i internet przysypane są pracami super precyzyjnymi. Nie chcę zmieniać świata - szukam zdjęć tego typu. Sorry, może za dużo w moim poście było filozofii, ale nie o to chodziło. Jeśli wpadnie Wam coś w ręce podeślijcie linka. Dziękuję.

Marian K
25-07-2010, 22:23
No to odetchnąłem,powodzenia w poszukiwaniu.

Slawek Wojtczak
25-07-2010, 22:26
Włodzimierz Puchalski - polecam jego albumy :)

jchyra
26-07-2010, 17:27
Znam, albumy mam. Szukam autorów współczesnych, takich jak Wiktor Wołkow.

Animka
26-07-2010, 20:07
Jchyra chyba wiem o czym mówies i co Cię w tym kręci :) Chętnie sama bym sobie zbudowała otworek jakiś, ale to chyba najwcześniej na emeryturze :)
podsyłam link do strony mojego nauczyciela Marka Gajewskiego foto otworkowa, autorskie ksiazki, itp - - -> http://www.marekgajewski.com/

jchyra
26-07-2010, 20:30
Animka, dziękuję. Doskonały namiar. Wpatrzyłem się w fotografie „Plan - 5" i "W maju - 5" Co do otworka to jednak jestem nim nieco znużony, one są zbyt podobne (mimo wszystko) do siebie klimatem. Mają taki wspólny mianownik i to tak silny, że wyłazi z prac wszystkich chyba autorów.

Animka
26-07-2010, 21:42
tak otworki czesto podobne... ale tu bardziej (wg mnie) o zabawę chodzi, własnoręczną produkcję takiego cudeńka, później utrafienie odpowiednich ustawień i... czekanie na niespodziankę, gdy masz ustawiony czas 16 czy 20 godzin i wracasz...po tkaim czasie to nigdy nie wiesz co się zarejestrowało....albo np nie pamietasz w którym miejscu zostawileś otworek ;) co tez się zdaża ponoć coniektórym.