Zobacz pełną wersję : laptop do 3500 zl
ratmaniak
22-07-2010, 20:12
Witam.
Przewertowałem już chyba cały Internet i nic konkretnego nie moge znalezc (wiekszosc watkow z przed 2 lat).
Jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o laptopy, dalej dzialam na pc + monitor crt. Sprawa wyglada tak, że jest to dość stary komputer, na ktorym sam lightroom ledwo juz trybi, a do tego muszę go dzielic z innymi domownikami.
Sytuacja zmusza mnie wiec do kupienia jakiegos laptopa (brak miejsca na 2 komputer :(). Wyczytalem juz, ze matryce w wiekszosci przypadkow nie nadają sie do zdjec, ale no coz.. lepsze to niz nic.. Prosze wiec o podpowiedzenie co w cenie do 3500 zl bedzie najoptymalniejsza opcją. Poszukuję: w miare dobrej matrycy o rozdzielczosci full hd (15 cali), procesor core 2 duo lub lepszy, 3-4 gb ramu, karta - no wlasnie... nie wiem czy ma to znaczny wplyw na obrobke 2D....
asus n53, Acer 5820TG, ogólnie zajrzyj na nhl.pl
wybierz taką markę, która ma dobry serwis. dell wychodzi tutaj na jedną z czołowych pozycji. a goście z wrocławia www.cebit.pl (http://www.cebit.pl) od których sporo sam kupiłem mają czasem zabójcze okazje.
--Arkadia--
22-07-2010, 21:22
na twoim miejscu bralbym aplle'a http://allegro.pl/item1157740135_apple_macbook_white_13_3_mc207pl_a_ okazja.html
ratmaniak
23-07-2010, 07:06
zapomnialem dodac ze wolalbym cos z matową matrycą...
Dantenius
23-07-2010, 08:41
Popracowałem trochę na Applu - odradzam - OSX na 2,16 GHz i 2GB ram jest koszmarnie powolny w porównaniu z Windowsem. Cięzko znaleźć matową matrycę. NIE MA KLAWISZA DELETE ! - Jest tylko backspace.
Zainteresuj się modelami Samsunga i Toshiby - mają obecnie dobre przełożenie cena/mozliwości.
grudzinsky
23-07-2010, 08:58
Popracowałem trochę na Applu - odradzam - OSX na 2,16 GHz i 2GB ram jest koszmarnie powolny w porównaniu z Windowsem. Cięzko znaleźć matową matrycę. NIE MA KLAWISZA DELETE ! - Jest tylko backspace.
wez sobie prcesor taki sam i tyle samo pamieci i odpal kilka aplikacji jednoczesnie na windowsie :mrgreen: odpalajac plik PSD 250 mb w PSie mozna smialo isc kawe zrobic, wypic, a plik i tak sie nie zaladuje ;)
zeby wypowiadac sie na temat OSX'a nie wystarczy troche na nim popracwac
co kolwiek kupisz w cenie do 3500 bedzie dzialac. ram zawsze mozna dolozyc ;)
ratmaniak
23-07-2010, 09:04
hmmm... ale co z matrycą ? na tym mi najbardziej zależy.. w samej specyfikacji laptopów w internecie nie ma zbyt wielu informacji o wyswietlaczu.. zalezy mi wlasnie na znalezieniu czegos z jak najlepsza matryca za tą cene... czekam dalej na propozycje.. dzieki
wszystkie matryce w laptopach sa tak samo bardzo do du... bez wzgledu czy dasz 1500, 3500 czy 7500 za 3.5 szukalbym apple.
ktos cos pisal ze sa jakies wyjatki od lenovo?
grudzinsky
23-07-2010, 09:24
dozbieraj jeszcze 900zl do tego co masz i kup sobie wlasnie to (http://www.ispot.com.pl/Apple_Mac_Mini_Core_2_Duo_253GHZ4GB320GBGEFORCE_94 00M_256MBSD__Monitor_Eizo_20_EV2023WHBK__czarny__p 30282.html) male, ciche i wydajne i z dobrym monitorem ;)
ratmaniak
23-07-2010, 10:39
a jak to jest z tym apple ? slyszalem ze sa stabilniejsze i bardziej wydajne... czyli jest roznica czy winde postawilbym na pc czy na macu ?
grudzinsky
23-07-2010, 10:48
zanim zdecydujesz sie na Apple zadaj sobie jedno najwazniejsze pytanie:
czy do szczescia potrzebny jest mi Windows? - (czy moge bez niego zyc)
jesli odpowiedz jest TAK to nic nie stoi na przeszkodzie by wejsc w swiat bezstresowej pracy na komputerze.
zaraz pewnie Stig sie pojawi i napisze, ze to bezedura i pod winda pracuje sie stabilniej ;)
jesli szukasz kompa do obrobki zdjec, masz malo miejsca w domu to kup sobie MacMini. to bedzie zdecydowanie lepsze rozwiazanie niz laptok z windowsem ;) natomiast jesli chcesz miec lapka to przeladania internetu i jakis podstawowych rzeczy to MacBook 13" Cie nie zawiedzie. oczywiscie odpalisz Photoshopa, obrobisz sprawnie zdjecie, ale za kolory nie recze ;)
ratmaniak
23-07-2010, 11:01
zastanowilem sie i doszedlem do wniosku, ze nawet do takiego maca potrzebne bedzie mi biurko na monitor.. czyli rownie dobrze moglbym postawic pod nim pc.. mija sie to z celem.. w cenie maca mini mialbym o wiele lepszego pc-ta. a jak to jest z oprogramowaniem pod maca ? wiekszosc programow graficznych ma swoje wersje pod mac os ?
grudzinsky
23-07-2010, 11:53
Adobe ma swoje wersje na Mac'a, tak samo Gimp jest dostepny, Hugin, PTUig (czy jakos tak sie pisze), jest tez MSOffice (bleee) ja uzywam darmowego OpenOffice.
w cenie macamini pewnie, ze bys mial peceta, ale 30x wiekszego :mrgreen: no i z windowsem :mrgreen:
sa takie malutkie pc teraz... acer czy jakos tak
ratmaniak
23-07-2010, 12:20
kurcze, ale ja nie chce nic stacjonarnego.. nie mam miejsca na to :(
grudzinsky
23-07-2010, 13:05
to wez kase w kieszen idz do duzego sklepu z komputerami i kup to co Ci bedzie odpowiadalo. to najprostrze rozwiazanie. ja wlasnie tak swojego Mac'a kupilem. poszedlem, powiedzialem, ze tego chce i wrocilem do domu...
hej,
mam pytanie odnosnie laptopa. Zastanawiam sie nad zakupem Lapka 13". Oczywiscie najbardziej podoba mi sie macbook (bialy) lub nowe wersje pro. Biale zachecaja cena, mozna dorwac juz za 1600-2000 w dobrym stanie.
Mam pytanie jak ma sie matryca w bialych macbookach do obrobki zdjec ? czy bedzie gorzej niz w tym sony ? http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/774011
Mam go obecnie i jest tragicznie, zmiana kata widzenia nawet o 1* zmienia calkowicie kolory, a o czarnym mozna zapomniec.
Mam pytanie jak ma sie matryca w bialych macbookach do obrobki zdjec ?
Tak samo jak w każdym innym laptopie.
nie mow, ze tak samo. Pracowalem na kilku lapkach i roznily sie od niego. Rozumiem pojecie, ze laptopy nie nadaja sie do tego. Jednakze czy da sie komfortowo chociazby ogladac zdjecia ? bo na ww. sony niestety nie moge, a na dziadowskim acerze bylo lepiej.
nie mow, ze tak samo. Pracowalem na kilku lapkach i roznily sie od niego.
Różnica jest w tym, że czym bardziej dziadowskie tym mocniej ustawione na niebiesko, żeby wydawały się bardziej jaskrawe. Jakość samego ekranu, sterowania, jest taka sama.
Różnica jest w tym, że czym bardziej dziadowskie tym mocniej ustawione na niebiesko, żeby wydawały się bardziej jaskrawe. Jakość samego ekranu, sterowania, jest taka sama.
Cóż , mój połamany laptop LG musi miażdżyć Eizo, niebieskiego w nim nie uświadczysz :mrgreen: