Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : laptop do 3500 zl

ratmaniak
22-07-2010, 20:12
Witam.
Przewertowałem już chyba cały Internet i nic konkretnego nie moge znalezc (wiekszosc watkow z przed 2 lat).
Jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o laptopy, dalej dzialam na pc + monitor crt. Sprawa wyglada tak, że jest to dość stary komputer, na ktorym sam lightroom ledwo juz trybi, a do tego muszę go dzielic z innymi domownikami.
Sytuacja zmusza mnie wiec do kupienia jakiegos laptopa (brak miejsca na 2 komputer :(). Wyczytalem juz, ze matryce w wiekszosci przypadkow nie nadają sie do zdjec, ale no coz.. lepsze to niz nic.. Prosze wiec o podpowiedzenie co w cenie do 3500 zl bedzie najoptymalniejsza opcją. Poszukuję: w miare dobrej matrycy o rozdzielczosci full hd (15 cali), procesor core 2 duo lub lepszy, 3-4 gb ramu, karta - no wlasnie... nie wiem czy ma to znaczny wplyw na obrobke 2D....

marki
22-07-2010, 20:57
asus n53, Acer 5820TG, ogólnie zajrzyj na nhl.pl

Gio
22-07-2010, 21:04
wybierz taką markę, która ma dobry serwis. dell wychodzi tutaj na jedną z czołowych pozycji. a goście z wrocławia www.cebit.pl (http://www.cebit.pl) od których sporo sam kupiłem mają czasem zabójcze okazje.

--Arkadia--
22-07-2010, 21:22
na twoim miejscu bralbym aplle'a http://allegro.pl/item1157740135_apple_macbook_white_13_3_mc207pl_a_ okazja.html

ratmaniak
23-07-2010, 07:06
zapomnialem dodac ze wolalbym cos z matową matrycą...

Dantenius
23-07-2010, 08:41
Popracowałem trochę na Applu - odradzam - OSX na 2,16 GHz i 2GB ram jest koszmarnie powolny w porównaniu z Windowsem. Cięzko znaleźć matową matrycę. NIE MA KLAWISZA DELETE ! - Jest tylko backspace.

Zainteresuj się modelami Samsunga i Toshiby - mają obecnie dobre przełożenie cena/mozliwości.

grudzinsky
23-07-2010, 08:58
Popracowałem trochę na Applu - odradzam - OSX na 2,16 GHz i 2GB ram jest koszmarnie powolny w porównaniu z Windowsem. Cięzko znaleźć matową matrycę. NIE MA KLAWISZA DELETE ! - Jest tylko backspace.

wez sobie prcesor taki sam i tyle samo pamieci i odpal kilka aplikacji jednoczesnie na windowsie :mrgreen: odpalajac plik PSD 250 mb w PSie mozna smialo isc kawe zrobic, wypic, a plik i tak sie nie zaladuje ;)
zeby wypowiadac sie na temat OSX'a nie wystarczy troche na nim popracwac

co kolwiek kupisz w cenie do 3500 bedzie dzialac. ram zawsze mozna dolozyc ;)

ratmaniak
23-07-2010, 09:04
hmmm... ale co z matrycą ? na tym mi najbardziej zależy.. w samej specyfikacji laptopów w internecie nie ma zbyt wielu informacji o wyswietlaczu.. zalezy mi wlasnie na znalezieniu czegos z jak najlepsza matryca za tą cene... czekam dalej na propozycje.. dzieki

R
23-07-2010, 09:07
wszystkie matryce w laptopach sa tak samo bardzo do du... bez wzgledu czy dasz 1500, 3500 czy 7500 za 3.5 szukalbym apple.

ktos cos pisal ze sa jakies wyjatki od lenovo?

grudzinsky
23-07-2010, 09:24
dozbieraj jeszcze 900zl do tego co masz i kup sobie wlasnie to (http://www.ispot.com.pl/Apple_Mac_Mini_Core_2_Duo_253GHZ4GB320GBGEFORCE_94 00M_256MBSD__Monitor_Eizo_20_EV2023WHBK__czarny__p 30282.html) male, ciche i wydajne i z dobrym monitorem ;)

ratmaniak
23-07-2010, 10:39
a jak to jest z tym apple ? slyszalem ze sa stabilniejsze i bardziej wydajne... czyli jest roznica czy winde postawilbym na pc czy na macu ?

grudzinsky
23-07-2010, 10:48
zanim zdecydujesz sie na Apple zadaj sobie jedno najwazniejsze pytanie:
czy do szczescia potrzebny jest mi Windows? - (czy moge bez niego zyc)
jesli odpowiedz jest TAK to nic nie stoi na przeszkodzie by wejsc w swiat bezstresowej pracy na komputerze.
zaraz pewnie Stig sie pojawi i napisze, ze to bezedura i pod winda pracuje sie stabilniej ;)
jesli szukasz kompa do obrobki zdjec, masz malo miejsca w domu to kup sobie MacMini. to bedzie zdecydowanie lepsze rozwiazanie niz laptok z windowsem ;) natomiast jesli chcesz miec lapka to przeladania internetu i jakis podstawowych rzeczy to MacBook 13" Cie nie zawiedzie. oczywiscie odpalisz Photoshopa, obrobisz sprawnie zdjecie, ale za kolory nie recze ;)

ratmaniak
23-07-2010, 11:01
zastanowilem sie i doszedlem do wniosku, ze nawet do takiego maca potrzebne bedzie mi biurko na monitor.. czyli rownie dobrze moglbym postawic pod nim pc.. mija sie to z celem.. w cenie maca mini mialbym o wiele lepszego pc-ta. a jak to jest z oprogramowaniem pod maca ? wiekszosc programow graficznych ma swoje wersje pod mac os ?

grudzinsky
23-07-2010, 11:53
Adobe ma swoje wersje na Mac'a, tak samo Gimp jest dostepny, Hugin, PTUig (czy jakos tak sie pisze), jest tez MSOffice (bleee) ja uzywam darmowego OpenOffice.

w cenie macamini pewnie, ze bys mial peceta, ale 30x wiekszego :mrgreen: no i z windowsem :mrgreen:

R
23-07-2010, 11:55
sa takie malutkie pc teraz... acer czy jakos tak

ratmaniak
23-07-2010, 12:20
kurcze, ale ja nie chce nic stacjonarnego.. nie mam miejsca na to :(

grudzinsky
23-07-2010, 13:05
to wez kase w kieszen idz do duzego sklepu z komputerami i kup to co Ci bedzie odpowiadalo. to najprostrze rozwiazanie. ja wlasnie tak swojego Mac'a kupilem. poszedlem, powiedzialem, ze tego chce i wrocilem do domu...

MR
02-09-2010, 21:15
hej,
mam pytanie odnosnie laptopa. Zastanawiam sie nad zakupem Lapka 13". Oczywiscie najbardziej podoba mi sie macbook (bialy) lub nowe wersje pro. Biale zachecaja cena, mozna dorwac juz za 1600-2000 w dobrym stanie.

Mam pytanie jak ma sie matryca w bialych macbookach do obrobki zdjec ? czy bedzie gorzej niz w tym sony ? http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/774011

Mam go obecnie i jest tragicznie, zmiana kata widzenia nawet o 1* zmienia calkowicie kolory, a o czarnym mozna zapomniec.

Tom01
02-09-2010, 21:55
Mam pytanie jak ma sie matryca w bialych macbookach do obrobki zdjec ?

Tak samo jak w każdym innym laptopie.

MR
02-09-2010, 22:04
nie mow, ze tak samo. Pracowalem na kilku lapkach i roznily sie od niego. Rozumiem pojecie, ze laptopy nie nadaja sie do tego. Jednakze czy da sie komfortowo chociazby ogladac zdjecia ? bo na ww. sony niestety nie moge, a na dziadowskim acerze bylo lepiej.

Tom01
02-09-2010, 22:08
nie mow, ze tak samo. Pracowalem na kilku lapkach i roznily sie od niego.

Różnica jest w tym, że czym bardziej dziadowskie tym mocniej ustawione na niebiesko, żeby wydawały się bardziej jaskrawe. Jakość samego ekranu, sterowania, jest taka sama.

eskimos
02-09-2010, 22:37
Różnica jest w tym, że czym bardziej dziadowskie tym mocniej ustawione na niebiesko, żeby wydawały się bardziej jaskrawe. Jakość samego ekranu, sterowania, jest taka sama.

Cóż , mój połamany laptop LG musi miażdżyć Eizo, niebieskiego w nim nie uświadczysz :mrgreen: