PDA

Zobacz pełną wersję : F5 kontra Amator

Jacek S
14-12-2006, 21:23
Jestem trochę bardziej zaawansowanym amatorem. :roll: Zawsze marzyłem o F5, ale był on poza zasięgiem finansowym. Ostatnio te aparaty bardzo staniały, jak z resztą wszystkie analogi, i F5 jest w zasięgu ręki:) .

:confused: Zastanawiam się tylko, czy będę w stanie wykorzystać jego możliwości i czy da mi on coś więcej niż taki F90, czy F80, coś co będę wykorzystywał.

Wiem, że temat jest bardzo szeroki, ale ciekaw jestem opinii ludzi, którzy się z tym sprzętem zetknęli i korzystali z niego. Czy warto zmierzyć się z legendą, ostatnim "wielkim" Nikonem???:p

Czornyj
14-12-2006, 21:52
Bieeeerz nie pytaj! Jednocyfrowe korpusy to wcielenie fotograficznej doskonałości - wielkie, piękne, szybkie i niezawodne. O zaletach nie ma sensu gadać, kupisz sam się przekonasz. A nawet jeśli nie wykorzystasz wszystkich możliwości to qrva co? Przyjdzie święta fotograficzna inkwizycja i ci go zabierze za zbyt amatorskie traktowanie? I tak 99% F5-tek i F6-tek gnije teraz po torbach profesjonalistów, którzy wszystko robią cyfrą i trzymają je nie wiadomo po co...

Wini
14-12-2006, 21:58
Jak ze stopki wynika, to w analogu utopiony jesteś po uszy :) To wszystko zależy, każdy mierzy trochę wg siebie :( Ja bym w szkła zainwestował

jarek76
14-12-2006, 22:11
Trzeba przyznać że aparat swietny, więc propozycja jest kusząca
A co za różnica czy jesteś amatorem czy profesjonalistą
To co amator nie może pstrykać profesjonalnym body?:)

RomanZWrocławia
14-12-2006, 23:02
bierz bierz bierz bierz bierz
miałem
sprzedałem
tęsknię
żałuję
wspominam
bierz bierz bierz bierz bierz bierz
Czornyj ma rację - dla mnie to też kwintesencja APARATU FOTOGRAFICZNEGO .
jeszcze raz mówię BIERZ

krystek
14-12-2006, 23:42
sie glupio pytasz czy brac w ogole. nie istnieje nic lepszego nad f5. to aksjomat. zapamietaj ;]

Czornyj
14-12-2006, 23:52
nie istnieje nic lepszego nad f5.

Istnieje - F6. Choć z tym dokręcanym gripem to lekko dali d...

teh_14m3
15-12-2006, 01:04
Jeżeli piszesz, że zawsze marzyłeś a teraz masz możliwość zakupu, to imo nie ma co rozmyślać. BIERZ!

Vadim
15-12-2006, 04:09
Ależ Cię namawiają pstrykacze cyfrowi na analoga...
Jak dla mnie, to kwintesencją analoga u nikona był F3...
Dzisiaj to już raczej kupiłbym szkła, no chyba że F6... Piątka to straszliwa cegła, amatorowi powinien w zupełności wystarczyć F100.

Pozdrawiam

krystek
15-12-2006, 08:21
Czornyj
z gripem, wizjerami i w ogole jakos tak dziwnie..

admin
15-12-2006, 11:02
I to jest wlasnie najlepszy dowod na subiektywizm opinii:

Piątka to straszliwa cegła, amatorowi powinien w zupełności wystarczyć F100

W F6 odjeli najciesciej pojawiajacy sie zarzut, czyli ogrom korpusu. Niestety przy okazji go spowolnili. Nie ma co narzekac. F6 jest alternetywa godna F5, choc z uwagi na roznice w cenie, realnie przestaje nia byc ;) Do stada M42 dokup sobie cos z serii D2 i pozostan przy analogach ktore posiadasz. Jesli jednak uwazasz ze potrzebny Ci pancerny korpus, F5 to doskonaly wybor.

Czornyj
15-12-2006, 12:42
Czornyj
z gripem, wizjerami i w ogole jakos tak dziwnie..

Za to w F6-tce jest MultiCAM2000 i iTTL... ;)

Piątka to straszliwa cegła
Ale przy portretowych kadrach korpusy z integralnym gripem są cholernie wygodne.

pX
15-12-2006, 18:45
Lubię F5 i nigdy jego ciężar mi nie preszkadzał - z ciężkimi obiektywami dobrze się pracuje takim korpusem.

slaw74
15-12-2006, 19:02
Kolega pisze ze zawsze marzyl o F5.... to niech spelnia swe marzenia bez wzgledu na to co inni pisza.

Robiac sobie taki maly prezent, o ktorym marzyl przez lata - poczuje sie lepiej i szczesliwie!!!
Wiem co pisze... za kazdym razem kiedy cos takiego kupuje czuje sie jak dziecko w Boze Narodzenie!

Adams
15-12-2006, 22:50
Fajnie móc spełniać marzenia :-) Właśnie zakupiłem F5 i już nie mogę się doczekać kiedy przyleci za wielkiej wody.
Niestety spełniając jedne pojawiają się kolejne, teraz pora na F6, Leica M6/M7......

rabijki
15-12-2006, 23:30
chcialbym miec takie problemy bo to nie problemy.
f5 jest..... ach po prostu go miej i tyle.
i ciesz sie z jednej z najlepszych kamer na swiecie.
nie zastanawiaj sie chlopie.

sprocket
16-12-2006, 08:37
A co myslisz o manualu, np takim FE, widze ze mieszkasz w gorskim srodowisku wiec taki sprzet bylby idealny na takie wycieczki.

Jacek S
18-12-2006, 17:27
Dzięki za takie zainteresowanie tematem!

mp_
19-12-2006, 13:14

a mi się wydaje, że właśnie dobrze zrobili..
nikon f5 jest przesadnie ciężki i niesposób go uszczuplić w sytuacjach gdy mamy do przejścia pare ładnych kilosówa nie jest nam potrzebna diaboliczna prędkość.
Bawiłem się f5 kilka razy i również jestem zakochany ale wydaje mi się że koledzy z pod znaku litery "c" lepiej rozwiązali swój flagowy model eos1 (mówię oczywiście pod względem praktyczności)... potrzebujesz szybkość - dołączasz grip (świetnie wbudowany nawiasem mówiąc) nie potrzebujesz-odłączasz i masz uszczelnione, niezniszczalne body wielkości f100.. Myślę, że przy f6 nikon chciał umilić fotografom pracę odłączanym gripem ale fajniej by było gdyby doczepiał się podobnie jak w eos1 dzięki czemu nie wyglądałby jak przyczepa campingowa :)

tak czy siak.. jak się odkuję to sam sobie kupie f5 jako body na "specjalne okazje" bo uwielbiam ten czołg :)

artful
19-12-2006, 13:27
Miałem F5 (rozstałem się z powodu nagłych potrzeb finansowych), wart jest każdych pieniędzy. Zawsze myślałem, że jeszcze kiedyś do niego wrócę, ale w weekend bawiłem się FM3A. Toż to jest dopiero cudo!!!

wilus
19-12-2006, 14:53
ja też sobie kiedyś kupie haj-enda F5
...naszczęście jest już sporo tańszy od przysłowiowej nerki...

marti33
25-12-2006, 01:40
Miałem ten sam dylemat, miałem dwa aparaty F70 i F80 całkiem niezłe ale...............zawsze jest jakieś ale, kupiłem nowego F5 i.... :-o rewelka Jeśli masz kasę to nie masz co się zastanawiać:)

Maciej
29-12-2006, 00:07
A jakbym miał wybierać między F100 a F5? :>

MzMarcin
29-12-2006, 00:23
A jakbym miał wybierać między F100 a F5? :>
:]
Kasa, kasa, stan stan :)
F100, F5 to aparaty już można powiedzieć ponad czasowe... legendy pewnej epoki...

Dzisiaj przypadkowo spojrzałem na allegro... 1250zł na idealne f100 w pudełku... L U D U !!!!!!!! to ja swojego za 1,5 tysiaka kupiłem...
Jak ktoś chce teraz analoga to tylko F100...fm/fe...

Maciej
29-12-2006, 00:36
No, ale zobacz. Tu na forum jest ogłoszenie F100 za 850 zł, a F5 za 1200 zł. Przecież to taniocha! I jakbyś miał tak wybierać, jako podstawowe body to co byś wybrał? I jakie są różnice między tymi aparatami?

MzMarcin
29-12-2006, 02:39
No, ale zobacz. Tu na forum jest ogłoszenie F100 za 850 zł, a F5 za 1200 zł. Przecież to taniocha! I jakbyś miał tak wybierać, jako podstawowe body to co byś wybrał? I jakie są różnice między tymi aparatami?
wow... aż strach zaglądać na naszą giełdę...
Wiesz jeśli stan utrzymania podobny to F5 F5! i za taką cenę F100 jako 2 body :). Chore ceny jakieś tak serio...

MzMarcin
29-12-2006, 02:44
A jeśli chodzi o dane techniczne to zostaw to... masz koło siebie najlepszą puszkę rankingów wedle fotografów... i najlepszę puszkę analogową(technicznie) "ever"
Ja mam F100... F5 nie znam... Podobno... "F" to jest legenda. Wykonanie bajka, klub dla nielicznych... Brałbym F5 :]. bo to "podobno" ostatni Nikon...

Maciej
29-12-2006, 11:06
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=15848
To kupuj. :twisted:
Jaaa... Dajcie mi 1200zł. :D Powiedz, że to nie jest okazja, jeśli jest w dobrym stanie...

Edit: i jak wypada F100 w zestawieniu z F5?

Adams
29-12-2006, 23:07
Edit: i jak wypada F100 w zestawieniu z F5?[/quote]

Właśnie odebrałem F5, robi wrażenie solidniejszego od F100, cięższy, szybszy, ale wielkość i ergonomia przycisków w F100 jest moim zdaniem lepsza. Wydaje mi się również że F5 jest głośniejsze od F100.

A i nie gada z SoftTalkiem.

crazyjack
06-01-2007, 19:20
Wy tu sobie dyskutujecie co lepiej itd...a to trzeba nie pytac tylko kupowac, powiem tylko, ze ta F5-tka miala jeszcze w zestawie tylna cyfrowa scianke MF28, i naprawde jest cacy (rysy na obudowie jak na zdjeciach, i troszke paprochow w wizjerze, acha zajechane baterie w MF28 :lol:), sprawna i powabna, jutro dopiero pierwsze foty mam nadzieje nia popelnic :)

Maciej
06-01-2007, 22:37
A F6 jest lepszy od F5? Czy nadal F5 jest uważany za najlepszy?

crazyjack (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=225), a jakie funkcje daje jeszcze ta ścianka MF-28?

Czornyj
07-01-2007, 00:00
W F6 kilka rozwiązań jest kontrowersyjnych. Grip jako osobne akcesorium, niewymienny wizjer...
Ale funkcjonalnie to jest odpowiednik serii D2 - Moduł AF MultiCAM2000 (klękajcie narody!), iTTL, olbrzymie możliwości "customizacji"... Gdyby nie ten cholerny dokręcany grip, to nie byłoby wogóle o czym rozmawiać.

Maciej
07-01-2007, 00:11
Co oznacza niewymienny wizjer i iTTL?
A F6 (nie patrząc na cenę) i tak jest lepszy niż F5?
A jeśli patrzeć na stosunek ceny do jakości, to F5 jest najlepszym rozwiązaniem?

P.S. Czornyj jesteś wielki. Lubię Cię za rzeczowe odpowiedzi. (i przepraszam, jeśli mam zwracać się na 'Pan')

pX
07-01-2007, 00:39
Nikon w swoich flagowych modelach AF (F4 i F5) zachował możliwość wymiany wizjerów na różne, bardziej specjalizowane wersje (do F5: DP-30 "standardowy", DA-30 "sportowy", DW-31 "makro" i DW-30 kominek). Osobiście nigdy tego nie stosowałem bo zabawa była bardzo droga, a nie miałem takiego ciśnienia. Canon w swoich modelach AF (eos) dał sobie spokój z wymianą wizjerów. Również w F6 zrezygnowano z tego gadżetu.
W F5 wymienny wizjer niestety jest powodem dostawania się zabrudzeń na matówkę, ale nie jest to tragedią.
iTTL to najnowszy system flashowy w Nikonie stosowany w nowszych cyfrówkach i w F6 wspierany przez lampy SB-600 i SB-800. F5 korzysta z poprzedniego systemu 3D Balanced Fill Flash.

U mnie F6 nie wzbudził zaufania choć zdaję sobie sprawę, że zastosowano w nim nowsze rozwiązania. Inna sprawa, że nie miałem możliwości popracować nim - tylko oglądałem. Do F5 przywykłem od wielu lat więc nie mam zdrowego podejścia.

Za takie pieniądze jak teraz chodzą F5 to naprawdę żal nie kupić - ja za matówkę EC-E do F5 płaciłem kiedyś ponad 700 PLN :) F5 ma swoje wady jak wszystko na tej plenecie, ale jest to naprawdę fantastyczny sprzęt.

Maciej
09-01-2007, 21:07
pX, a czym się różnią ogólnie te (DP-30 "standardowy", DA-30 "sportowy", DW-31 "makro" i DW-30 kominek) wizjery od siebie i każdy z osobna?
I ile jest matówek do niego? Skoro Ty dokupiłeś EC-E. I czym one się od siebie różnią?

pX
09-01-2007, 22:25
TUTAJ (http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/NikonF5/viewfinder/index.htm) zobaczysz wizjery i zobaczysz czym się różnią.
Matówek jest cała masa - zresztą jak wyglądają też znajdziesz TUTAJ (http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/NikonF5/Screens/index.htm)

Maciej
09-01-2007, 22:57
Dziękuję.

crazyjack
14-01-2007, 19:36
A F6 jest lepszy od F5? Czy nadal F5 jest uważany za najlepszy?

crazyjack (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=225), a jakie funkcje daje jeszcze ta ścianka MF-28?

najwazniejsza to mozliwosc naswietlania parametrow expozycji pomiedzy klatkami, zdjecia z intervalem (programujesz ile i co jaki czas ma robic sam)..wybacz instrukcji nie czytalem, wiec o dalszych nie wiem :lol:

Jacek S
16-01-2007, 23:13
:grin: No i mam go w końcu w swoich łapskach! Jest po prostu śliczny, cudownie leży w dłoni. Z niecierpliwością czekam na czas, kiedy będę mógł popstrykać trochę zdjęć!!! Taki klocek w rękach, to cudowne uczucie!:mrgreen:

Maciej
16-01-2007, 23:28
:grin: No i mam go w końcu w swoich łapskach! Jest po prostu śliczny, cudownie leży w dłoni. Z niecierpliwością czekam na czas, kiedy będę mógł popstrykać trochę zdjęć!!! Taki klocek w rękach, to cudowne uczucie!:mrgreen:
Aaaa! Ja też taki chcę! :(
:)
Tylko pozazdrościć i pogratulować.

Jacek S
16-01-2007, 23:44
Ceny są coraz niższe, dzięki cyfakom! Tylko trzeba się trochę naszukać... Kupiłem w końcu w komisie we Wrocławiu, dali mi nawet pół roku gwarancji na niego! Po części przez niego odłożyłem na dalszą przyszłość zakup cyfry, ale wcale tego nie żałuję.

Maciej
16-01-2007, 23:48
I ile za niego dałeś?
Miał ściankę MF-28?

A, i najważniejsze. Jak stan jego?

Jacek S
17-01-2007, 00:11
Aparat jest w stanie bardzo dobrym, przynajmniej wizualnie, a na rzesztę dostałem gwarancję z poważnego chyba komisu. Poza tym z tego co udało mi się przetestować wszystko wydaje się działać. Pewność będę miał jak zrobię kilka filmów. Niestety nie ma ścianki MF-28, tylko zwykłą. Dałem za niego 1800 zł, mam nadzieję, że nie przepłaciłem.
A tak na marginesie może ktoś wie gdzie dorwać do tego kabelek do podłączenia do komputera i oprogramowanie "Nikon Photo Secretary for F5", mógłbym sprawdzić jego przebieg.

Czornyj
17-01-2007, 00:23
na allegro czasem się pojawiają, w ostateczności w necie jest schemat.

Maciej
17-01-2007, 00:35
Ale masz szczęście. :)

Edit: http://www.interfoto.com.pl/ - ostatnia pozycja w akcesoriach do Nikona. 100 zł za kabel i oprogramowanie.

Jacek S
17-01-2007, 22:31
Maciejj, dzieki za namiar natychmiast zamawiam!

Maciej
17-01-2007, 22:36
Jak już dostaniesz przesyłkę pochwal się jak z przebiegiem Twojego aparatu.
:)

jchyra
19-01-2007, 19:09
dziwi mnie tylko, że w 46 postach nikt nie napisał, że ten aparat jest tak trwały, że amatorowi może wystarczyć na całe życie
bardzo dobrego zakupu dokonałeś, to body przeżyje wszystkie nasze cyfrówki :-)

Jacek S
19-01-2007, 20:39
Mam taką nadzieję! Dziś zrobiłem pierwszy film, zobaczymy co wyjdzie, na razie wszystko wygląda na sprawne.

Maciej
07-02-2007, 23:29
I jak się sprawuje Twoje F5? :>

Jacek S
08-02-2007, 15:51
Wygląda na to, że świetnie, zrobiłem tylko jeden film w kiepskich warunkach i naświetlony jest poprawnie. Ale już sama przyjemność focenia czymś takim, dzwięk migawki i ciężar, to jest coś niepowtarzalnego. Po prostu SUPER! Największe wrażenie zrobiła na mnie szybkostrzelność, przy ustawieniu na 8kl/s, strzela jak pepesza, nigdy wcześniej czegoś takiego w rękach nie miałem. Na prawdę warto było...

Kris_hilife
08-02-2007, 18:13
Od F5 lepszy jest "F5 Anniversary Edition", taki dwukolorowy, no ale to dla kolekcjonerów tylko za cenę x3. A tak na poważnie, to też zastanawiałem się na F5, ale właśnie z powodu jego wagi i wielkości, postanowiłem dozbierać i kupiłem lekko używany, ale jak nowy F6 i nie żałuję. Atrybuty, które zdecydowały za F6 to:
- mniejsza waga
- mniejsze body
- CAM2000
- iTTL
- cichszy
- możliwość podłączania absolutnie wszystkich Nikonowych szkieł (a ja mam w większości manuale) i mogę używać Matrixa z nimi.

Nie zaprzeczam, F5 to legenda, ale jak dla moich potrzeb, to trochę za duże body, jak na taki mały film. A ile razy potrzebowałem 8 kl/sek w swoim życiu?, ani razu. Ze wszystkich zalet F6, najbardziej doceniam możliwość używania Matrixa ze starymi szkłami. Gdyby F5 miał odłączany grip, to pewnie skusiłbym się na niego wcześniej, a tak czekałem, aż jakiś tańszy F6 wpadnie mi w łapy. Trochę to trwało, ale czasami cierpliwość się opłaca. Za stan jak nowy, dałem $1,320 (eBay).
Przy obecnych cenach F5, to nie ma o czym gadać, brać póki jeszcze film można kupić.

Maciej
12-02-2007, 18:39
Czym się różni F5 od F100? (prócz wagi i ceny)
Jakie funkcje są w F5 których nie ma w F100 i na odwrót...

P.S. chciałoby się F6...

Jacek S
13-02-2007, 16:58
Nie jestem pewien co do F100, bo go nie używałem, ale z tego co wiem to:
- F5 ma wymienne pryzmaty, F100 nie
- F5 ma w wizjerze widoczne 100% kadru, F100 chyba coś koło 95%
- F5 ma wbydowany grip i przycisk do pinowych kadrów, f 100 w opcji
- F5 ma wiekszy zakres czasów naświetlania (nie chodzi o wartości graniczne, ale o czasy pośrednie, w F5 jest ich bardzo dużo)
- F5 ma 1005 polowy pomiar światła z uwzględnieniem kolorów, a F100 chyba nie (tego nie jestem pewien)
- F5 w serii może robić 8kl/s, F100 coś koło 5kl/s
- w F5 przy pomiarze centralnym ważonym można regulować średnicę okręgu z jakiego będzie mierzony ten pomiar zmieniając ją co 1mm, w F100 ta wartość jest stała, nie można jej zmieniać

To tyle co mi przyszło do głowy, a jest tego na pewno więcej. Nie oznacza to, że F100 jest złym aparatem, wręcz przeciwnie, jest świetny, ale to jednak jedna półka niżej.

Maciej
13-02-2007, 17:28
Nie jestem pewien co do F100, bo go nie używałem, ale z tego co wiem to:
- F5 ma wymienne pryzmaty, F100 nie
- F5 ma w wizjerze widoczne 100% kadru, F100 chyba coś koło 95%
- F5 ma wbydowany grip i przycisk do pinowych kadrów, f 100 w opcji
- F5 ma wiekszy zakres czasów naświetlania (nie chodzi o wartości graniczne, ale o czasy pośrednie, w F5 jest ich bardzo dużo)
- F5 ma 1005 polowy pomiar światła z uwzględnieniem kolorów, a F100 chyba nie (tego nie jestem pewien)
- F5 w serii może robić 8kl/s, F100 coś koło 5kl/s
- w F5 przy pomiarze centralnym ważonym można regulować średnicę okręgu z jakiego będzie mierzony ten pomiar zmieniając ją co 1mm, w F100 ta wartość jest stała, nie można jej zmieniać

To tyle co mi przyszło do głowy, a jest tego na pewno więcej. Nie oznacza to, że F100 jest złym aparatem, wręcz przeciwnie, jest świetny, ale to jednak jedna półka niżej.

Postanowiłem, że nie będę robił prawa jazdy, bo i tak nie będę miał samochodu a i nie miałbym za co go utrzymać, bo fotografia zabiera wszystkie środki. Więc postanowiłem, że kupię sobie aparat. Marzy się F5. Zawodowcem nie jestem, więc nie wiem, ale chcę iść na studia do Łodzi. Z wyglądu dużo bardziej mi się podoba F5 i z jego funkcjonalności. Akurat wiedziałem o tym wszystkim co napisałeś, a myślałem, że są jeszcze jakieś inne. Tym co zakłóca mi wybór między F5 a F100 to to, że wszyscy narzekają na jego wagę i nie wiem....

kronos28
13-02-2007, 21:30
sie wtrace :) - Maciejj miałem okazje pomacać F5 i nie masz co sie namyslać. Jak lubisz wiedizec ze trzymasz cos w reku (ja lubie) to F5 to super maszyna a jego rozmiar i waga przemawia na + jak dla mnie. Pewny chwyt to jest naprawde coś dlatego do swojego F65 zakupiłem gripa i jest lepiej. Jak cie stać na F5 i jego utrzymanie jako analoga to nie ma co sie zastanawiac

Kris_hilife
13-02-2007, 21:46
Pierwotny zachwyt wyglądem i możliwościami F5 może odejść po tym, jak się trochę z nim pochodzi po plenerze. Ja kiedyś miałem za ciężki aparat na wycieczkach, i postanowiłem się go pozbyć bo wycieczka i ciężka torba się wykluczały. F5 jak najbardziej na Saharę, Afrykę, Antarktydę itp., ale czy rzeczywiście niezastąpiony na codzień? Jak dorzucisz do F5 trochę obiektywów, to zorientujesz się o czym mówię. Jeśli F3 nie wystarczyłby mi za F5, to wolałbym F100 na trasy. Jeśli sprzęt nie do podróżowania, albo do podróżowania z samochodem, to wówczas F5 jest OK. F4 też kiedyś miałem, i sprzedałem z tego samego powodu - waga, choć przyznam, że do samoobrony jest super. Ostatnio zastanawiam się, czy w ogóle nie przejść na rangefindera, mógłbym zabierać cały swój sprzęt i dalej torba byłaby lekka.

Czornyj
13-02-2007, 21:52
No właśnie!!! mógłby Nikon machnąć jakiegoś fajnego, cyfrowego dalmierzowca w przystępnej cenie... Do tego nawet torby nie trzeba - wsadzasz gada do kieszeni i orewułar...

ulv
13-02-2007, 22:19
Mnie by satysfakcjonował na wycieczki taki Nikon FG w wydaniu cyfrowym... mały, lekki z niezniszczalną obudową, a do niego 35/1.8 i szalej dusza... tylko prosze mi tu nie pisać, że D40 mnie zadowoli, bo ma podobną wagę, rozmiar i jak w FG moje obiektywy tylko w manualu chodzą ;-)

Pozdrawiam
Ulv

Maciej
13-02-2007, 22:27
Pierwotny zachwyt wyglądem i możliwościami F5 może odejść po tym, jak się trochę z nim pochodzi po plenerze. Ja kiedyś miałem za ciężki aparat na wycieczkach, i postanowiłem się go pozbyć bo wycieczka i ciężka torba się wykluczały. F5 jak najbardziej na Saharę, Afrykę, Antarktydę itp., ale czy rzeczywiście niezastąpiony na codzień? Jak dorzucisz do F5 trochę obiektywów, to zorientujesz się o czym mówię. Jeśli F3 nie wystarczyłby mi za F5, to wolałbym F100 na trasy. Jeśli sprzęt nie do podróżowania, albo do podróżowania z samochodem, to wówczas F5 jest OK. F4 też kiedyś miałem, i sprzedałem z tego samego powodu - waga, choć przyznam, że do samoobrony jest super. Ostatnio zastanawiam się, czy w ogóle nie przejść na rangefindera, mógłbym zabierać cały swój sprzęt i dalej torba byłaby lekka.
No właśnie nie do końca na jakieś plenery. Zamierzam się wziąć w garść i realizować jakieś tematy. No w sumie i tak jest łażenia. Z obiektywów zamierzam mieć 50mm f/1.4 , 85mm f/1.8 i potem jakąś szeroką stałkę. (ale w razie co, to na sam początek tylko 50mm f/1.4 będę miał.)
A i może to głupio zabrzmi, ale z wyglądu F5 bardziej mi się podoba (chociaż wiem, że każdy będzie mnie z nim widział bardziej), a F100 jest jakiś taki zwykły dla mnie.

sie wtrace :) - Maciejj miałem okazje pomacać F5 i nie masz co sie namyslać. Jak lubisz wiedizec ze trzymasz cos w reku (ja lubie) to F5 to super maszyna a jego rozmiar i waga przemawia na + jak dla mnie. Pewny chwyt to jest naprawde coś dlatego do swojego F65 zakupiłem gripa i jest lepiej. Jak cie stać na F5 i jego utrzymanie jako analoga to nie ma co sie zastanawiac
Z jednej strony Ci co im waga nie przeszkadza, a z drugiej Ci co przeszkadza. Ech...
Na utrzymanie analoga mnie stać. Maks. 200 zł miesięcznie wydaję i jest aż nadto. Ale wszystko sam robię...

Wiadomo, najlepszą alternatywą byłby F6, ale kogo na to stać. :D

kronos28
18-02-2007, 20:04
No właśnie nie do końca na jakieś plenery. Zamierzam się wziąć w garść i realizować jakieś tematy. No w sumie i tak jest łażenia. Z obiektywów zamierzam mieć 50mm f/1.4 , 85mm f/1.8 i potem jakąś szeroką stałkę. (ale w razie co, to na sam początek tylko 50mm f/1.4 będę miał.)
A i może to głupio zabrzmi, ale z wyglądu F5 bardziej mi się podoba (chociaż wiem, że każdy będzie mnie z nim widział bardziej), a F100 jest jakiś taki zwykły dla mnie.

Z jednej strony Ci co im waga nie przeszkadza, a z drugiej Ci co przeszkadza. Ech...
Na utrzymanie analoga mnie stać. Maks. 200 zł miesięcznie wydaję i jest aż nadto. Ale wszystko sam robię...

Wiadomo, najlepszą alternatywą byłby F6, ale kogo na to stać. :D

f 100 to takie analogowe d200, jak piszesz ze takie szkielka standardowe ogniskowe 85, 50, 35 to raczej nie ciezki osprzet wiec chyba tak tragicznie z wagą nie powinno byc. Gorzej jak ci do glowy wpadnie jakas stalka ale np 300 :twisted: no to wtedy moze być ciezko ale do czego takiego to raczej dobry statyw niz ręka.

Zresztą chlop jestes biceps pocwiczysz i bedzie GIT a w koncu to jest F5 - respect :mrgreen:

danz1ger
24-02-2007, 03:06
.... Nie zaprzeczam, F5 to legenda, ale jak dla moich potrzeb, to trochę za duże body, jak na taki mały film. A ile razy potrzebowałem 8 kl/sek w swoim życiu?, ani razu. Ze wszystkich zalet F6, najbardziej doceniam możliwość używania Matrixa ze starymi szkłami. Gdyby F5 miał odłączany grip, to pewnie skusiłbym się na niego wcześniej, a tak czekałem, aż jakiś tańszy F6 wpadnie mi w łapy. Trochę to trwało, ale czasami cierpliwość się opłaca. Za stan jak nowy, dałem $1,320 (eBay).
Przy obecnych cenach F5, to nie ma o czym gadać, brać póki jeszcze film można kupić.

gdybyś mógł zerknąć tu: http://tinyurl.com/3dx3qr (http://tinyurl.com/3dx3qr) i wyrazić swoją opinię. nigdy nie korzystałem z ebay i trochę skóra na "plecach" mi się marszczy. wygląda, że F6 to ostatni co tak "poloneza wodzi" i chciałbym taką maszynę kupić i używać.

Adams
24-02-2007, 09:19
Jak jesteś w NY to lepiej pochodzić po sklepach i kupić to co się widzi. No i potargować się możesz.

fotn
26-02-2007, 14:36
W/g mnie dla amatorskich zastosowań w zupełności wystarczy F100;
F5 może się okazać niewykorzystany w pełni
F6? - ja bym kupił.

Adams
26-02-2007, 17:06
A co to znaczy do Amatorskich? Niezarobkowych?

fotn
26-02-2007, 23:26
Jak najbardziej zarobkowych.

Martin
27-02-2007, 13:26
Jeśli on jest Twoim marzeniem - to kup! Marzenia trzeba spełaniać. Ale zastanów sie może najpierw do czego Ci to potrzebne, jakie zdjęcia robisz najczęściej, czy zależy Ci np. na szybkim AF, szybkim przesuwie filmu itp. itd. Ja powiem Ci z mojego doświadczenia - bo jakiś czas temu stanąłem przed zmianą F4S na coś "nowszego". Miałem okazję robić pożyczonym F5, ale w MOIM przypadku nie ma on NIC wiecej niż np. taki F90X (którego kupiłem). Dla mnie np. ogromną zaletą F90X jest jego zasilanie na 4 paluszki - w razie czego wymiennie mogę stosować z SB28. Poza tym mam ładowarkę na 4AA. F5 jest na 8AA. Mój F90X po odpięciu MB10 zamienia się w małego fotopstryka i łatwiej upchnąć do plecaka. Dalej - ja używam np. tylko manualnych szkieł i funkcje AF (bardzo rozbudowane!) jakie oferuje F5 nic mi nie dają. Pomiar światła - korzystam tylko ze spot, czasem CW. Przesuw filmu - rzadko używam Hs.
Nie piszę tego żeby Cię odwodzić od zakupu F5 - to świetny model i jeśli możesz go kupić to kup. Poprostu napisałem Ci na co zwracam uwagę przy wyborze sprzętu. Takie tam przemyślenia tylko...
Pozdrawiam. Martin.

Jacek_Z
01-04-2007, 18:27
tyle tu pisze, że raz uprawię sobie komercję - mam na zbyciu F5.
cena taka, że dla amatora jak najbardziej http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=22794
mogę dopisac - skoro to marzenia - to je spełniajcie