Zobacz pełną wersję : Falcon 500mm
matimatrix
20-07-2010, 15:33
Witam, jestem foto amatorem i zastanawiam się nad jakimś obiektywem.
Moją uwagę zaciekawił obiektyw Falcon 500mm f/8,0.
Czy może cie wyrazić swoją opinię na temat tego szkła?
Będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Mateusz
matimatrix
20-07-2010, 15:39
A i jeszcze jedno co sądzicie o obiektywie Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD Makro (1:2) do Nikona czy lepiej kupić NIKKOR AF-S 55-200 f.4-5.6 G VR ED?
marciing
20-07-2010, 15:53
dozbieraj do Nikkora 70-300 VR
matimatrix
20-07-2010, 16:02
no tak tylko że 70-300 kosztuje jakieś 1700-1800 PLN a ja mam ledwo 800PLN
Aktualnie posiadam Nikon-a D5000 (czyli standard fotografii amatorskiej) i obiektyw 18-55mm.
Na początku myślałem o Sigmie 70-300mm f/4-5,6 Macro z silnikiem ale poczytałem troszeczkę i uznałem że nie ma sensu.
No ja bardzo chętnie bym sobie kupił Nikkorka 70-300mm ale nie chodzę do pracy (jeszcze mam 14 lat:)) i nie zarabiam więc dla mnie te np.200-300PLN to już sporo kaski.
Pozdrawiam
Mateusz
moonrage
20-07-2010, 16:14
kup używanego nikkora 70-300 podziękujesz, na prawdę warto
matimatrix
20-07-2010, 16:16
Tak sądzisz że używka będzie dobra.
No ja nie jestem bardzo za używanymi, ale się zastanowię.
matimatrix
20-07-2010, 16:28
Patrzyłem na allegro Nikkorki 70-300mm używane z silnikiem ale niestety nie znalazłem :/
matimatrix
20-07-2010, 16:34
A na nowy mnie nie stać niestety.
Czy może mi ktoś powiedzieć coś o używanych szkłach czy warto je kupować, na co zwracać uwagę przy ich zakupie??
matimatrix używałem tego Falcona... jest to obiektyw o bardzo ścisłym zastosowaniu, może on służyć jako jeden z wielu... f8 i jego ogniskowa sprawiają, że fotografowanie jest możliwe tylko na solidnym statywie ! co więcej on nie ma żadnego automatu ! więc odpada Ci focenie jakiegokolwiek dynamicznego obrazu, tylko stałe przedmioty, bo zanim ustawisz ostrość ruchomy obiekt po prostu Ci sfrunie z kadru :D nie wiem w sumie do czego ten obiektyw może posłużyć. 70-300 VR jak koledzy piszą wyżej! Droższy ale jeszce tu wrócisz i podziękujesz. Naprawde warto zrobić nadgodziny w pracy i dorobić na ten obiektyw. 500'tki falcona użyjesz 5/10 razy i będzie leżeć w szafie i czekać na swoją unikalną chwilę...
Przy zakupie używanego szkła najlepiej jest wydrukować lub zakupić sobie jakąś tablicę testową zgodną z ISO12233 i pobrać program Imatest (niedawno jeszcze pobierałem darmowo wersję beta) sam program również ma własne tablice które można wydrukować, sfocić a następnie wrzucić w program by ten powiedział Ci jakimi aberracjami obiektyw jest obarczony. Ale zdaję sobie sprawę, że jest to dość skomplikowane i nie każdy ma na to warunki.
Przy fizycznym sprawdzaniu obiektywu zwróć uwagę jak chodzą pierścienie, czy nie mają one czasem luzu, przy VR sprawdził bym również jak ten mechanizm działa, po prostu odpal VR w szkle i spójrz przez wizjer, obraz nie powinien drgać a pływać. No i podstawa to spojrzenie na soczewki pod kątem czy nie posiadają rys (z przodu jak i od strony bagnetu) czy nie ma w środku żadnych zabrudzeń czy innych obcych ciał :D Sam też poluje na ten obiektyw więc życzę udanych łowów.
matimatrix wszyscy Ci dobrze radzą choć nie wiadomo do czego Ci ten obiektyw. Ale patrząc na twój wiek to wydaje mi się , że kręci Cię ogniskowa, jednak dobrze radzi Mercury, że można tylko tym szkłem focić ze statywem i to dobrym i tylko statyczne obiekty. Acha staraj się nie pisać postu pod postem tylko naciśnij edytuj bo Cię tu zjedzą i będą mieli rację. Pośpiech nie zawsze jest dobrym doradcą :-).
matimatrix
20-07-2010, 20:28
Co do Falkona to tak z ciekawości zapytałem. Ale masz rację ayu moją uwagę zwróciła ognikowa, ale dopiero po napisaniu pierwszego posta zauważyłem że ten obiektyw nie jest zmiennoogniskowy.
Więc już sam nie wiem ale mój brat (a on się trochę zna i interesuje fotografią) i wszyscy odradzają mi kupno obiektywu używanego szkła i już sam nie wiem co robić.
Ale wielkie dzięki za poświęcony mi czas i na pewno skorzystam z waszych porad.
Pozdrawiam
Mateusz
O tych Falconach i 100 innych takich samych obiektywów pod inną marką było setki razy. Szkoda kasy.
Są wakacje, wpadnij do mnie użyczę ci do testów.
Mariusz888
20-07-2010, 20:32
ale mój brat (a on się trochę zna i interesuje fotografią
i wszyscy odradzają mi kupno obiektywu używanego szkła
Używane obiektywy zawsze odradzają osoby które właśnie o fotografii pojęcia nie mają - chyba że są to osoby które np nauczyły się fotografii tylko czytając internet ;) serio - ja też zawsze to powtarzam, że jak miałem o tym nikłe pojęcie i byłem zielony to też się bałem używanego sprzętu foto - a bo to delikatne, a bo to szkło, soczewki i inne bajery - dzisiaj już wiem jaka to była bzdura... ;) ale również zawsze powtarzam że z drugiej strony cieszę się że część ludzi boi się kupować używane bo jak sprzedają to jest większy wybór i jest od kogo kupować nie? ;) wiadomo że jak różnica w cenie jest mała to lepiej kupić nowy ale czasem różnica w cenie pozwala się wyposażyć jeszcze w sporo innych rzeczy na które by nam nie zostało kupując nowy sprzęt ;)
matimatrix
20-07-2010, 20:50
mpwt Serdeczne dzięki :) postaram się skorzystać, mój drugi brat zna Radomskiego fotografa Łukasza Wójcika może on coś mi użyczy do testów (jak ma Nikona)
Mariusz888 No masz rację ci zieloni odradzają mi kupno używki a ja chciałbym się uczyć fotografii bo to bardzo interesujący zawód.
Pozdrawiam
Mateusz
matimatrix
20-07-2010, 21:07
Jeszcze jedno pytanie ile cenicie takie cudeńka, Nikkor 70-300mm VR ile może kosztować używka?
Mariusz888 No masz rację ci zieloni odradzają mi kupno używki
Pozdrawiam
Mateusz
Jestem zielony, ale namawiam do kupna używanego obiektywu jednak pod warunkiem, że go sprawdzisz lub kupisz od sprawdzonego i zaufanego użytkownika.
matimatrix
20-07-2010, 21:12
Tak kolega na 1 stronie napisał mi na co mam zwracać uwagę i na pewno zastosuję tę rady.
Pozdrawiam
Mateusz
Swearengen
20-07-2010, 21:49
Jeszcze jedno pytanie ile cenicie takie cudeńka, Nikkor 70-300mm VR ile może kosztować używka?
Ja swojego jakiś czas temu kupiłem za 1.300 i pewnie za wiele się to nie zmieniło do tej pory. Obiektywy, zwłaszcza dobre nie tracą tak szybko na wartości. Używek nie ma się co bać, tylko sprawdzić warto. Zarówno aparat jak i tele kupiłem używane i nie narzekam. Dobrym źródłem jest forumowa giełda, przynajmniej trochę wiadomo od kogo się kupuje. Ja też potwierdzam, że warto uzbierać do wersji VR, to szkiełko to perełka :-)
P.S. Tutaj masz zdjęcia zrobione tym obiektywem: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=121784
Pozdrawiam
monikowska
20-07-2010, 21:55
ja mam używkę za 450 zł 18=70 i służy mi piękne drugi rok :)
polecam używki jak nie stać Cię na coś lepszego...a kupuj tutaj nie na allegro, moim zdaniem tutaj jest pewniej jeśli chodzi o jakość sprzętu :)
matimatrix
21-07-2010, 07:31
Sigma 70-300 mm f/4.0-5.6 APO DG MACRO
czy
Nikkor 70-300 f/4,5-5,6 VR
Ale na pewno lepszy będzie Nikkor mi polecicie.
moonrage
21-07-2010, 07:50
nie masz kasy na nowego to kup używanego Nikkor 70-300 f/4,5-5,6 VR na forum, sigma jest wolna, miękka i nie ma stabilizacji. Na prawdę kupno używanego obiektywu z pewnego źródła to nie grzech :) Każdy Ci tu to samo powie.
matimatrix
21-07-2010, 07:58
Tak już się zdecydowałem na używany Nikkor 70-300mm VR
Tylko mam problem bo nie mogę znaleźć takiego obiektywu do kupienia.
trzeba uzbroić sie w cierpilwość i "czatować" na forumowej giełdzie:) pozwodzenia
Robert_P
21-07-2010, 09:48
Dopiero zaczynasz a więc masz mało kaski więc małymi krokami do przodu.
Kupując używany obiektyw to jeśli stwierdzisz że Ci nie odpowiada lub chcesz wymienić na inne szkło, sprzedasz w podobnych pieniądzach co kupiłeś bo co miał stracić to stracił :) Z czasem dojdziesz do szkieł które nie będą Cię ograniczać ...
matimatrix
21-07-2010, 19:06
Dzięki koledzy za wsparcie, widzę że tu na wszystkich można liczyć :D (Czy to co napisałem tłustym drukiem jest naruszeniem regulaminu??)
Pozdrawiam
Mateusz
prawiejakzywiec
22-07-2010, 14:19
Napisz to samo w dziale Ogłoszenia kupię, zamienię zapewne ktoś się odezwie
(Czy to co napisałem tłustym drukiem jest naruszeniem regulaminu??)
Pozdrawiam
Mateusz
Tak:(
Napisz to samo w dziale Ogłoszenia kupię, zamienię zapewne ktoś się odezwie
Zanim się coś napisze dobrze jest znać regulamin:(
matimatrix
22-07-2010, 14:47
No nie mogę napisać, bo nie mam jakiegoś stażu odbytego już napisałem ale mój temat został usunięty.
wilk325 co mogę zrobić?
bo to forum to mój ostatni ratunek co do obiektywu