Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Falcon 500mm

Domyślnie Falcon 500mm

Witam, jestem foto amatorem i zastanawiam się nad jakimś obiektywem.
    Moją uwagę zaciekawił obiektyw Falcon 500mm f/8,0.
    Czy może cie wyrazić swoją opinię na temat tego szkła?
    Będę wdzięczny.

Pozdrawiam
    Mateusz

Domyślnie

A i jeszcze jedno co sądzicie o obiektywie Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD Makro (1:2) do Nikona czy lepiej kupić NIKKOR AF-S 55-200 f.4-5.6 G VR ED?

Domyślnie

dozbieraj do Nikkora 70-300 VR
    Nikon FX

Domyślnie

no tak tylko że 70-300 kosztuje jakieś 1700-1800 PLN a ja mam ledwo 800PLN
    Aktualnie posiadam Nikon-a D5000 (czyli standard fotografii amatorskiej) i obiektyw 18-55mm.
    Na początku myślałem o Sigmie 70-300mm f/4-5,6 Macro z silnikiem ale poczytałem troszeczkę i uznałem że nie ma sensu.
    No ja bardzo chętnie bym sobie kupił Nikkorka 70-300mm ale nie chodzę do pracy (jeszcze mam 14 lat) i nie zarabiam więc dla mnie te np.200-300PLN to już sporo kaski.

Pozdrawiam
    Mateusz

Domyślnie

kup używanego nikkora 70-300 podziękujesz, na prawdę warto

Domyślnie

Tak sądzisz że używka będzie dobra.
    No ja nie jestem bardzo za używanymi, ale się zastanowię.

Domyślnie

Patrzyłem na allegro Nikkorki 70-300mm używane z silnikiem ale niestety nie znalazłem :/

Domyślnie

A na nowy mnie nie stać niestety.
    Czy może mi ktoś powiedzieć coś o używanych szkłach czy warto je kupować, na co zwracać uwagę przy ich zakupie??

Domyślnie

matimatrix używałem tego Falcona... jest to obiektyw o bardzo ścisłym zastosowaniu, może on służyć jako jeden z wielu... f8 i jego ogniskowa sprawiają, że fotografowanie jest możliwe tylko na solidnym statywie ! co więcej on nie ma żadnego automatu ! więc odpada Ci focenie jakiegokolwiek dynamicznego obrazu, tylko stałe przedmioty, bo zanim ustawisz ostrość ruchomy obiekt po prostu Ci sfrunie z kadru nie wiem w sumie do czego ten obiektyw może posłużyć. 70-300 VR jak koledzy piszą wyżej! Droższy ale jeszce tu wrócisz i podziękujesz. Naprawde warto zrobić nadgodziny w pracy i dorobić na ten obiektyw. 500'tki falcona użyjesz 5/10 razy i będzie leżeć w szafie i czekać na swoją unikalną chwilę...

Przy zakupie używanego szkła najlepiej jest wydrukować lub zakupić sobie jakąś tablicę testową zgodną z ISO12233 i pobrać program Imatest (niedawno jeszcze pobierałem darmowo wersję beta) sam program również ma własne tablice które można wydrukować, sfocić a następnie wrzucić w program by ten powiedział Ci jakimi aberracjami obiektyw jest obarczony. Ale zdaję sobie sprawę, że jest to dość skomplikowane i nie każdy ma na to warunki.
    Przy fizycznym sprawdzaniu obiektywu zwróć uwagę jak chodzą pierścienie, czy nie mają one czasem luzu, przy VR sprawdził bym również jak ten mechanizm działa, po prostu odpal VR w szkle i spójrz przez wizjer, obraz nie powinien drgać a pływać. No i podstawa to spojrzenie na soczewki pod kątem czy nie posiadają rys (z przodu jak i od strony bagnetu) czy nie ma w środku żadnych zabrudzeń czy innych obcych ciał Sam też poluje na ten obiektyw więc życzę udanych łowów.
    Ostatnio edytowane przez Mercury ; 20-07-2010 o 17:21

Domyślnie

matimatrix wszyscy Ci dobrze radzą choć nie wiadomo do czego Ci ten obiektyw. Ale patrząc na twój wiek to wydaje mi się , że kręci Cię ogniskowa, jednak dobrze radzi Mercury, że można tylko tym szkłem focić ze statywem i to dobrym i tylko statyczne obiekty. Acha staraj się nie pisać postu pod postem tylko naciśnij edytuj bo Cię tu zjedzą i będą mieli rację. Pośpiech nie zawsze jest dobrym doradcą .
    D90 szkiełka i błyskotki

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów