PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d90 - nie wlacza sie

Mithra
17-07-2010, 19:15
Rano hulal jak trzeba. Zrobiłam kilka fotek , włożyłam do torby przeszłam kilkaset metrów wciągam..zdechł. Myślałam ze bateria padłaz upałów. Wróciłam, podładowałam..niestety nie dziala nic

Co sie mogło stac , co robić. czy było za gorąco?? Czy mogla pasc tylko bateria?

niestey juz po gwarancji :x

chrupkus
17-07-2010, 19:39
Na górnym wyświetlaczu po włożeniu baterii pokazuje się stan karty?? Najprościej byłoby drugą baterię od kogoś na chwile pożyczyć w celu sprawdzenia. Jak zadziała to do sklepu po drugą baterię a jak nie to do serwisu na postępu. Wiele tu się nie da wymyśleć. Raczej temperatura nie powinna zaszkodzić.

Mithra
17-07-2010, 19:53
Nic sie nie wyswietla, nic nie blyska..kompletny trup . wyjmowałam baterie karte , nic...

chrupkus
17-07-2010, 20:21
Czyli jest cień szansy że padła bateria.

karolt
18-07-2010, 09:33
Jeśli bateria była nieoryginalna, stawiam na padnięcie baterii. Jeśli była oryginalna, to... też raczej stawiam na padnięcie baterii, ale musisz sprawdzić :-)

Jatin
18-07-2010, 10:26
A ja się obawiam że padł system zasilania, ale warto sprawdzić z inną baterią. Jeśli nie masz skąd wziąć drugiej baterii mogę Ci użyć ale dopiero w Czwartek.

Mithra
18-07-2010, 12:07
dzieki za rady

jutro podskocze do serwisu..

co do baterii - oryginalna...kiedy pakuje ja na ładowarkę na chwile migocze dioda jak przy ładowaniu a potem wskazuje naładowaną baterie..

I czy to możliwe zeby bateria tak padła włożona na chwile do torby, tak z momentu kiedy aparat był wyłączony?

Jatin
18-07-2010, 12:12
Ktoś niedawno opisywał to samo w D700, naprawdę szczerze wątpię że to bateria.

karolt
18-07-2010, 13:12
Ktoś niedawno opisywał to samo w D700, naprawdę szczerze wątpię że to bateria.
Nie kraczmy, najpierw trzeba sprawdzić z inną baterią, do tego czasu nic nie wiadomo :-)
Trzymamy kciuki i czekamy na wieści.
Swoją drogą - dlaczego nie masz drugiej baterii? Jak ja kupują body, to od razu z dwoma bateriami, nie wyobrażam sobie pracy z jedną. Ale to taki offtop.

Jarkod
18-07-2010, 13:18
I czy to możliwe zeby bateria tak padła włożona na chwile do torby, tak z momentu kiedy aparat był wyłączony?

A czy w torbie nie było przypadkiem kluczy lub innych metalowych przedmiotów, które mogłyby spowodować zwarcie? Założyłaś plastikową osłonę na baterię wkładając ją do torby?

lechtom
18-07-2010, 13:36
Może ktoś miejscowy udostępni na chwilę swoją baterię bo jak pójdzie do serwisu to jeszcze jej co wmówią, swoją drogą bateria nawet nowa i oryginalna też ma prawo się popsuć tak jak wszystko inne

Mithra
18-07-2010, 13:53
hej..źle napisalam...nie wkładałam samej baterii do torby ale w aparacie. Miałam na myśli czy bateria w aparacie w torbie może się ot tak nagle na wyłączonym sprzęcie zepsuć.

W serwisie poproszę żeby mi od razu sprawdzili czy to bateria, ale tez mam inne przeczucia..

Mogę poprosić link do tej historii z D700.

Co do baterii - jedna mi wystarcza spokojnie.

lechtom
18-07-2010, 14:03
Jeśli jest miernik uniwersalny pod ręką to można zmierzyć napięcie akumulatorka

Mithra
18-07-2010, 15:12
Nie mam miernika...no nic jutro myślę sie sporo wyjaśni..swoja droga ciekawa jestem ile mi zaśpiewają za wycena , naprawę i co najważniejsze na kiedy będzie...

A i czy można wypożyczyć od nich jaki inny sprzęt na czas serwisowania? Robie sobie taki projekt wymagający codziennego strzelenia jednej fotki, mam ciągłość półtora roku a teraz d..zbita.. :( dziś strzelałam kieszonkowym lumixem

Jatin
18-07-2010, 15:33
Link (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=151126)

Mithra
20-07-2010, 07:23
Byłam w serwisie. Po podmianie baterii aparat ruszył, co ciekawsze po podładowaniu na ichniejszej ładowarce bateria też.. z tym ze bateria została doładowana z polowy mocy o pól kreski w gore..wiec ładunek miała. Pan nie wie co się stało, ale nie chciało mu sie zastanawiać , ja tez...choć może z ładowarką jest coś nie tak.. nie wiem..

karolt
20-07-2010, 16:22
Miałam na myśli czy bateria w aparacie w torbie może się ot tak nagle na wyłączonym sprzęcie zepsuć.
No właśnie na tym polega "padnięcie baterii", ona nie ma wcześniej kataru czy innych objawów zapowiadających padnięcie. Działa, działa, a nagle nie działa i nie żyje. Miałem tak z dwoma nieoryginalnymi bateriami o "zwiększonej pojemności i jakości zapewnionej przez japońskie markowe ogniwa" kupionymi na alledrogo - od tamtej pory kupuję wyłącznie oryginalne i nigdy nie miałem żadnych problemów. Moja zasada - nie podłączać do aparatu żadnej elektroniki, która nie jest oryginalna (baterie, kable, lampy, gripy), wyjątek stanowią obiektywy, nie słyszałem, żeby obiektyw innego producenta sprawiał problemy poza wadliwie działającym AF.

A - bym zapomniał: słusznie piszesz, że uszkodzona może być też ładowarka, trzeba to sprawdzić, ale jeśli nie, to ja tej baterii bym już nie ufał.

Jatin
20-07-2010, 21:16
To trzeba się cieszyć że to tylko bateria.

Mithra
21-07-2010, 13:20
No ciesze się bo już na pewno wiem ze to tylko bateria...niestety kupiłam podróbę...bo w firmowym sklepie Nikona w Galerii Mokotów maja tylko podróby (sic!) no nic na razie jest ta i działa, oryginalke zamówię przez neta.

Dzięki za wsparcie w tych trudnych chwilach ;)