PDA

Zobacz pełną wersję : Coolpix 8400 ?

Husky
13-12-2006, 21:11
Po latach udanej współpracy z moją Minoltą 370s i długiej awersji do wszystkiego co z diabelską cyfrą związane w końcu przekonałem się że dalszy opór jest nieuzasadniony i postanowiłem co nie co zmienić ...
i tu proszę o pomoc co kupilibyście na moim miejscu bo
1 ja to amator jestem i cena 2500 to jest max
2 moje foty to 70% pejzaż (lubię szeroki kąt więc odpowiednik 24 mm to pokusa) ~20 % makro ,ogólnie przyroda :)
3 lustrzanki nie chcę bo zostanie mi minolta i kilka szkiełek których i tak nie opłaca się sprzedawac i wchodzenie w nowy system po prostu mnie nie stać ,zresztą potrzebuję (chcę :)czegoś mniejszego co można wsadzić do klapy plecaka i nie targać po górach całej torby

więc ten coolpix 8400 za mną jakoś chodzi ale nie wiem czy to dobry wybór , może coś by się znalazło u konkurencji ale mam już totalny mętlik w głowie porównując modele i kogoś z trzeźwym spojrzeniem mi trzeba co by doradził

rabijki
13-12-2006, 22:24
dobry apaeat przy niskich czulosciach

pbb
21-12-2006, 20:16
mam 8400. Bardzo dobry aparat do ograniczonych zadań.
Plusy:
- szeroki od 24 mm,
- bardzo dobry format zapisu jpg z minimalną kompresją (około 2,5), szkoda, że nie ma takiego np. w D200
- fajna opcja BSS (best shot selector)

Minusy:
- mułowaty, jak wszystkie kompakty
- długi koniec tylko 85 mm i do tego trochę ciemny

pbb
21-12-2006, 20:19
a jednak mimo wszystko wybrałbym choćby i najprostszą, ale lustrzankę. Jedyny minus lustrzanki to brak wychylanego monitora, przydatnego przy makro (poza - oczywiście - ceną i rozmiarami).

cyrusvirus
22-12-2006, 03:55
a jednak mimo wszystko wybrałbym choćby i najprostszą, ale lustrzankę. Jedyny minus lustrzanki to brak wychylanego monitora, przydatnego przy makro (poza - oczywiście - ceną i rozmiarami).

no nie wiem czy taki jedyny problem... nie wiem czy wiesz ale w lustrzance na ekranie nie zobaczysz nic.. oprocz menu... ale na pewno nie zdjecia ! (no chyba ze juz zrobionego) :smile:

pbb
22-12-2006, 09:09
no nie wiem czy taki jedyny problem... nie wiem czy wiesz ale w lustrzance na ekranie nie zobaczysz nic.. oprocz menu... ale na pewno nie zdjecia ! (no chyba ze juz zrobionego) :smile:

Mój drogi. Najpierw starannie przeczytaj, co ktoś napisał, potem postaraj się zrozumieć, a dopiero potem odpowiadaj.

marcin_G
22-12-2006, 11:23
Moim zdaniem podstawowe problemy w 8400 to:
- szumy
- szumy
- szumy...
Jeśli jest stosowany przy ISO 50 (tylko.....) jest zupełnie miłym aparatem, dość szybki (jak na kompakt) i niezawodny AF, możliwość zapisu w formacie RAW, dobra ergonomia, sporo fajnego osprzętu, gorąca stopka z dedykacją, filmy video 30fps z dźwiękiem. Jeśli nie masz wstrętu do statywu - będziesz zadowolony

cyrusvirus
22-12-2006, 12:13
Mój drogi. Najpierw starannie przeczytaj, co ktoś napisał, potem postaraj się zrozumieć, a dopiero potem odpowiadaj.

no moj drogi napisales ze w lustrzance brakuje Ci wychylanego monitora do np. makro. No to Ci odpowidam za monitora ani nie odchylisz ani nie skadrujesz przez niego

pbb
22-12-2006, 16:47
No to Ci odpowidam za monitora ani nie odchylisz ani nie skadrujesz przez niego

Nie musisz mi, mój drogi, ODPOWIDAĆ. Ja właśnie to napisałem.

pbb
22-12-2006, 16:58
Wróćmy jednak do samego 8400. Zgadza się, co powiedział marcin_G, że aparat jest dobry tylko przy małych czułościach, ale to przeciesz cecha wszystkich aparatów z małą matrycą (czyli kompaktów i wielu lustrzanek). Ja osobiście drugi raz 8400 bym nie kupił z powodu zbyt wąskiego zakresu jego zastosowania. Ale jeśli Husky chce mieć aparat tylko do pejzaży i do makro, to 8400 jest niezły.

cyrusvirus
22-12-2006, 19:15
Ja właśnie to napisałem.

ciekawe gdzie :confused:

Husky
23-12-2006, 11:01
Dzięki za opinie:)
Ja jednak z różnych przyczyn zostałem szczęśliwym posiadaczem .....D 50
i znów mnie czeka powolne kompletowanie systemu bo ten kitowy obiektyw to jednak troche mało...echhhh