Zobacz pełną wersję : Coolpix 8400 ?
Po latach udanej współpracy z moją Minoltą 370s i długiej awersji do wszystkiego co z diabelską cyfrą związane w końcu przekonałem się że dalszy opór jest nieuzasadniony i postanowiłem co nie co zmienić ...
i tu proszę o pomoc co kupilibyście na moim miejscu bo
1 ja to amator jestem i cena 2500 to jest max
2 moje foty to 70% pejzaż (lubię szeroki kąt więc odpowiednik 24 mm to pokusa) ~20 % makro ,ogólnie przyroda :)
3 lustrzanki nie chcę bo zostanie mi minolta i kilka szkiełek których i tak nie opłaca się sprzedawac i wchodzenie w nowy system po prostu mnie nie stać ,zresztą potrzebuję (chcę :)czegoś mniejszego co można wsadzić do klapy plecaka i nie targać po górach całej torby
więc ten coolpix 8400 za mną jakoś chodzi ale nie wiem czy to dobry wybór , może coś by się znalazło u konkurencji ale mam już totalny mętlik w głowie porównując modele i kogoś z trzeźwym spojrzeniem mi trzeba co by doradził
dobry apaeat przy niskich czulosciach
mam 8400. Bardzo dobry aparat do ograniczonych zadań.
Plusy:
- szeroki od 24 mm,
- bardzo dobry format zapisu jpg z minimalną kompresją (około 2,5), szkoda, że nie ma takiego np. w D200
- fajna opcja BSS (best shot selector)
Minusy:
- mułowaty, jak wszystkie kompakty
- długi koniec tylko 85 mm i do tego trochę ciemny
a jednak mimo wszystko wybrałbym choćby i najprostszą, ale lustrzankę. Jedyny minus lustrzanki to brak wychylanego monitora, przydatnego przy makro (poza - oczywiście - ceną i rozmiarami).
cyrusvirus
22-12-2006, 03:55
a jednak mimo wszystko wybrałbym choćby i najprostszą, ale lustrzankę. Jedyny minus lustrzanki to brak wychylanego monitora, przydatnego przy makro (poza - oczywiście - ceną i rozmiarami).
no nie wiem czy taki jedyny problem... nie wiem czy wiesz ale w lustrzance na ekranie nie zobaczysz nic.. oprocz menu... ale na pewno nie zdjecia ! (no chyba ze juz zrobionego) :smile:
no nie wiem czy taki jedyny problem... nie wiem czy wiesz ale w lustrzance na ekranie nie zobaczysz nic.. oprocz menu... ale na pewno nie zdjecia ! (no chyba ze juz zrobionego) :smile:
Mój drogi. Najpierw starannie przeczytaj, co ktoś napisał, potem postaraj się zrozumieć, a dopiero potem odpowiadaj.
marcin_G
22-12-2006, 11:23
Moim zdaniem podstawowe problemy w 8400 to:
- szumy
- szumy
- szumy...
Jeśli jest stosowany przy ISO 50 (tylko.....) jest zupełnie miłym aparatem, dość szybki (jak na kompakt) i niezawodny AF, możliwość zapisu w formacie RAW, dobra ergonomia, sporo fajnego osprzętu, gorąca stopka z dedykacją, filmy video 30fps z dźwiękiem. Jeśli nie masz wstrętu do statywu - będziesz zadowolony
cyrusvirus
22-12-2006, 12:13
Mój drogi. Najpierw starannie przeczytaj, co ktoś napisał, potem postaraj się zrozumieć, a dopiero potem odpowiadaj.
no moj drogi napisales ze w lustrzance brakuje Ci wychylanego monitora do np. makro. No to Ci odpowidam za monitora ani nie odchylisz ani nie skadrujesz przez niego
No to Ci odpowidam za monitora ani nie odchylisz ani nie skadrujesz przez niego
Nie musisz mi, mój drogi, ODPOWIDAĆ. Ja właśnie to napisałem.
Wróćmy jednak do samego 8400. Zgadza się, co powiedział marcin_G, że aparat jest dobry tylko przy małych czułościach, ale to przeciesz cecha wszystkich aparatów z małą matrycą (czyli kompaktów i wielu lustrzanek). Ja osobiście drugi raz 8400 bym nie kupił z powodu zbyt wąskiego zakresu jego zastosowania. Ale jeśli Husky chce mieć aparat tylko do pejzaży i do makro, to 8400 jest niezły.
cyrusvirus
22-12-2006, 19:15
Ja właśnie to napisałem.
ciekawe gdzie :confused:
Dzięki za opinie:)
Ja jednak z różnych przyczyn zostałem szczęśliwym posiadaczem .....D 50
i znów mnie czeka powolne kompletowanie systemu bo ten kitowy obiektyw to jednak troche mało...echhhh