Zobacz pełną wersję : Problem z podgladem GO w D70
Witam,
Przekopalem sie przez wszystkie posty na forum i w sieci, wiem do czego sluzy przycisc GO ale ... dlaczego nie dziala tak jak wszyscy pisza?
W moim D70 z 18-200 Nikkora po nacisnieciu przycisku GO robi sie czarno i NIC nie widac.
Owszem, po nacisnieciu GO zamykaja sie listki (widac przez obiektyw) ale chyba tez podnosi sie lustro skoro nic nie widac?
Niezaleznie od ustawionego programu (P,A,S,M) sytuacja jest taka sama - czarno czarno czarno.
Czy chodzi o obiektyw ktory nie ma pierscienia przeslony? Ale ma przeciez sterowanie ze skorupy wiec to chyba nie powinien byc problem?
Jezeli pytanie jest lamerskie to trudno - jestem amatorem przez duze A i dopiero poznaje sprzet, wiec prosze o wyrozumialosc.
Pls. help :)
T.
charmside
13-12-2006, 10:22
Moze przyslone za mocno przymknales i ledwo cos widac... moze sie myle.
uszkodzenie, co jakiś czas ktoś o tym pisze...
pozostaje jedynie serwis
Niestety to nie to - napisalem wyzej ze przy JAKIMKOLWIEK ustawieniu przeslony widac ciemnosc.
Czy jest to 3.5 czy 11 czy 22 widac ciemnosc.
T.
pozwolę sobie napisać ponownie - jest to uszkodzenie kfalifikujące się do serwisu. Oczywiście można bez tego żyć, i tak ledwo co widać w wizjerze D70...
pozwolę sobie napisać ponownie - jest to uszkodzenie kfalifikujące się do serwisu. Oczywiście można bez tego żyć, i tak ledwo co widać w wizjerze D70...
Ok :)
Moja odpowiedz byla na posta kolegi ktory sugerowal mala dziure jako powod ciemnosci, akurat w tym samym momencie wskoczyl Twoj post stad niejasnosc.
Nie wiem czy jest sens bawic sie w naprawe tego, skoro wszyscy trabia ze mozna bez tego zyc.
BTW.
Jakis serwis nikonow w Wawie warty polecenia?
Pytam o alternatywe do NP
Żyć bez tego można. Wizjer i tak jest zbyt mały, żeby po przymknięciu stwierdzić co jest w zakresie GO, a co nie :)
Szwagier ma ten dynks zepsuty chyba ze dwa lata już i nawet o tym nie wiedział, dopóki mu o tym nie powiedziałem ;)
Przez co D50 jest znacznie mniej awaryjny :)
Żyć bez tego można. Wizjer i tak jest zbyt mały, żeby po przymknięciu stwierdzić co jest w zakresie GO, a co nie :)
Szwagier ma ten dynks zepsuty chyba ze dwa lata już i nawet o tym nie wiedział, dopóki mu o tym nie powiedziałem ;)
Bardzo mi to do szczescia nie potrzebne, ale skoro jest cos takiego to chcialem przetestowac jak dziala.
A pytam o serwis nie pod katem naprawy GO tylko czyszczenia skorupy.
Jezeli macie jakis sensowny cenowo i jakosciowo serwis w Wawie ktory robi takie rzeczy to prosze o info.
Pzdrw
T.
Mam ten sam "problem" ze swoją d70 ....i żyje z nim od ponad roku.... :) tylko serwis... gdzie i ja sie wybieram .... po prostu po wciśnięciu przycisku GO podnosi się lustro.......... i nic nie widac...... poza tym cała reszta bez zarzutu a migawka ma na koncie juz ponad 60 000 ........ więc czas na mały przegląd tak czy siak ....pozdr.
migawka ma na koncie juz ponad 60 000 ........ więc czas na mały przegląd tak czy siak ....pozdr.
Hmmm to da sie zczytac ilosc fotek strzelonych przez D70 czy liczyles przekrecenia licznika ? ; )
T.
Da sie, opanda Exif i sie da.... polecam . pozdr
Hmmm to da sie zczytac ilosc fotek strzelonych przez D70 czy liczyles przekrecenia licznika ? ; )
T.
W d50 w menu można ustawić czy ma liczyć zdjęcia cały czas czy po zgraniu z karty zacząć zliczanie od nowa
wydaje mi się że w D70 też tak jest.
Mam ustawiony wariant pierwszy i wiem ile zdjęć już zrobiłem
Licznik przekręca się po 99 999 zdjęciach, jak się mylę niech mnie ktoś poprawi
D70 (i nie tylko) zapisuje ilośc zrobionych zdjec w EXIF