PDA

Zobacz pełną wersję : Domowe studio.

aneczka18
09-07-2010, 00:58
Witam. Chciałabym skompletować sobie domowe "studio" ma być to tanie i bardziej narazie do nauki. Głównie do fotografowania różnych przedmiotów oraz ludzi.

Najważniejsze pytanie teraz http://allegro.pl/item1099353555_mega_moc_800w_oswietlenie_ciagle_ca ly_zestaw.html czy takie coś sie nada do tego? Oczywiście wiadomo do tego wszystkiego tło itp. Jak nie to co polecacie. Z lampami innymi niż wbudowana w aparat nie miałam nigdy nic do czynienia, zależy mi na czymś prostym w obsłudze na początek, ale też żeby można było uzysać przyzwoity efekt. Nie oczekuję nie wiadomo jakich świetnie oświetloych zdjęć, ale też żeby nadawały się do oglądania. Do robienia zdjęć różnych przedmiotów to pewnie wystarczy, ale żeby fotografować ludzi? Takie lampy oczywście dwie sztuki.

Aparat jakim dysponuje to nikon D40

guratri
09-07-2010, 01:28
kilkadziesiąt wątków na forum, wystarczy użyć przycisku szukaj albo poczytać ciut :> a w sumie to lepiej się nie mądrze...

aneczka18
09-07-2010, 01:40
kilkadziesiąt wątków na forum
no i wlasnie o kilkadziesiat za duzo bo az nic nie mozna w nich znalezc... :/

guratri
09-07-2010, 01:46
można można tylko trzeba chcieć:> mi przekopanie zajeło kilkanaście godzin a oprócz odpowiedzi na pytania które mnie dręczyły dowiedziałem się jeszcze wiele wiecej :)

aneczka18
09-07-2010, 01:53
można można tylko trzeba chcieć:> mi przekopanie zajeło kilkanaście godzin a oprócz odpowiedzi na pytania które mnie dręczyły dowiedziałem się jeszcze wiele wiecej :)
to gratuluje :)

Strus
09-07-2010, 06:41
aneczka, tego naprawde jest od groma juz napisane. A dowodem na to ze niestety nie szukalas i nie czytalas jest fakt iz w linku prezentujesz swiatlo ciagle. To podstawowoy blad obnazajacy od razu lenistwo :D

TO (http://www.funsports.pl/p,pl,33,zestaw+fun100.html) sobie kup i zacznij czytac. To nie boli

aneczka18
09-07-2010, 13:04
i do tego taki kabel synchronizacyjny? http://allegro.pl/item1108852477_przewod_synchronizacyjny_nikon_ittl _d40_d60_d90.html

Strus
09-07-2010, 13:06
http://allegro.pl/item1116884626_yongnuo_rf_602_wyzwalacz_radiowy_la mp_nikon_d80.html I masz wyzwalanko bez kabli

Robko
09-07-2010, 15:20
aneczka18 moze podaj jakis budzet ,jaki chcesz przeznaczyc ,to napewno ulatwi kazdemu kto zechce ci pomoc ?

wywar
10-07-2010, 11:28
Na mini domowe studio jakie opisałaś najlepiej by się zdały ze dwie sabiny w cls-ie (albo chociaż jedna), ale jak się domyślam ma być tanio. Jeżeli chodzi o ludzi i zabawy światłem to możesz wykorzystać nawet zwykłą lampkę biurkową. Weź brata czy tam siostrę, posadź na krześle i świeć na niego z różnych stron (z boku, góry) i patrz jak światło maluję-co robi z twarzą modela jak zaświecisz z góry, potem z dołu i z boku. Ja na Twoim miejscu zamiast kupować ten mega zestaw z allegro zainwestowałbym w dużą blendę 5w1 - przyda się do domowych eksperymentów jak i doświetlania w plenerze. Ja osobiście przy małym budżecie, na początku przygody z fotografią odpuściłbym sobie domowe studio z allegro na rzecz właśnie pstrykania w plenerze z blendą.

Jatin
17-07-2010, 17:23
A tak z ciekawości po co kabel synchro do ciągłego światła?
Swoją drogą daj sobie spokój z ciągłym światłem i z sabinami też bo to drogi sport za cenę połowy SB-900 można kupić 2 lampy studyjne które do nauki wystarczą.
Za jakieś 1200 pln masz 2 lampy 120 lub 150 WS, 2 softboxy, 2 statywy i wyzwalacz radiowy.

Croix
08-08-2010, 11:55
No to widać że Jatin nie czytał dokładnie posta, w pewnej jego części pojawiły się błyskowe lampy. Akurat mam ten podobny problem stoję przed remontem pokoju i w jego nowej wersji ma znaleźć się właśnie małe domowe studio foto w wersji nisko budżetowej.

Właściwie cały czas wszyscy mówią o błyskowych czy naprawdę światło stałe jest aż tak nie dobre i nie funkcjonalne? Nawet w zabawie z fotografią bezcieniową?

Bonzo
08-08-2010, 13:36
prosze zerknij sobie na to co tu opisałem LINK (http://www.forfoto.pl/showthread.php?tid=9419) i zobaczysz różnice światło ciągłe kontra błyskowe. Naprawde polecam nawet najtańsze błyskowe :) Ciągłe jest owszem dobre jeżeli jest odpowiedniej jakości za którą musisz zapłacić nieraz więcej jak za błyskowe.

szymon_ryba
13-08-2010, 20:08
Moje zdanie jest takie próbowałem światła stałego i błyskać też próbowałem. Wszystko zależy od tego co chcesz robić, i jaki efekt uzyskać. Światło stałe jest o tyle łatwiejsze jeśli chodzi o ustawienie odpowiednich parametrów w aparacie. Z błyskowym musisz trochę się pobawić aby uzyskać podobny efekt. Błyskowe ma tą ogromną przewagę nad światłem stałym że "zamraża" ruch. W przypadku gdy fotografujesz modelkę nie będziesz miał rozmytego ruchu. Ja zaczynałem od jednej lampy błyskowej za 200 zł z allegro + przenośny zestaw z tłami również z allegro. Później była gwiazdka, urodziny, rocznica i inne święta więc studio się rozrosło CY-200K + zestaw do doświetlania tła grip i inne duperele. Wszystkim polecam ponieważ niewielkim nakładem można zrobić w miarę amatorsko-profesjonalne studio ;)

introll
18-08-2010, 12:38
dobre iso i lampy niepotrzebne:)

Jacek S
18-08-2010, 13:30
dobre iso i lampy niepotrzebne:)

Po co ten tekst w ogóle?? Koleżanka pyta się jakie lampy więc widocznie wie, że są jej potrzebne!
Robiłeś kiedyś w ogóle zdjęcie z lampą?? Bo większej bzdury w życiu nie słyszałem!
Jak masz jakieś rozwiązanie "magiczne" to zaproponuj. Skąd weźmiesz światło w pokoju, bo chyba nie jedynie z okna, a nawet gdyby to jak nim pokierujesz, żeby uzyskać taki, a nie inny efekt?

Na początek można śmiało polecić koleżance tanie chińskie lampy studyjne tak ok. 120 do 150WS, plus jakieś parasolki softbox i statywy. Zestaw 2 lamp z wyposażeniem można kupić taniej niż 1 sabinkę, w takim zestawie jest zazwyczaj kabel synchro, choć można też wyzwalać przez fotocele za pomocą wbudowanej w aparat lampy błyskowej, to jednak zazwyczaj zostawia ona swój ślad na zdjęciu, a tego nie chcemy.