PDA

Zobacz pełną wersję : Patriot LX SDHC

ozi1024
05-07-2010, 13:20
Witam.

Przeszukując ofertę kart pamięci SDHC natrafiłem na TAKIEGO (http://goblin.org.pl/karty-sd-i-sdhc-8gb-patriot-sdhc-8gb-lx-class-10-o_l_198_492.html) Patriota 8GB, który jest klasy 10. Co ciekawe kosztuje niewiele więcej od Sandiska Ultra, który jest klasy 4. Czy ktoś ma doświadczenie z tym Patriotem? Jeśli jest dobry, to chyba nie ma się co zastanawiać nad Sandiskiem i brać.

Chyba, ze macie jeszcze jakieś inne propozycje? Zależy mi na tym, by 8GB kosztowało +/- 80zł. No i w miarę jak najszybsze.

ozi1024
06-07-2010, 10:04
Szkoda, że nikt nie ma doświadczenia z kartą Patriota... Pozostanie mi nie ryzykować i wybrać SanDiska lub Lexara.

D_Z_I_A_D_E_K
06-07-2010, 10:07
dawno temu kupowałem PQI SDHC dla mnie bardzo dobra transfery na poziomie 15-20mb/s przy zgrywaniu zdjęć na laptopa.

ruffio
06-07-2010, 11:51
Po ostatniej jeździe z Transcendem wszelkie inne niż sandisk karty traktuje jako wynalazek. Osobiście ich nie uznaję, choć pewnie znajdzie się niejeden, który będzie zachwalać. Osobiście nigdy nie miałem problemu z sandiskiem i nie słyszałem by ktokolwiek miał. Po prostu preferuję zakup z gatunku "kup i zapomnij". Jeśli lubisz dreszczyk niepewności to możesz kupić. Nie odbierz to jako złośliwość z mojej strony, ale kolejnym Twoim postem może być jak lub gdzie można odzyskać zdjęcia z karty, czego oczywiście Ci nie życzę.

ozi1024
06-07-2010, 14:23
Tzn ostatecznie sam na Sandisku nigdy się nie zawiodłem i rzeczywiście będę żył spokojniej, jak wybiorę właśnie jego. Po prostu skusiła mnie cena Patriota.

Wybieram się na wczasy na dwa tygodnie, jednak pierwszy raz będę fotografował w RAWie, ponieważ dopiero niedawno dałem się przekonać do tego formatu i oczywiście nie żałuję:) Zdążyłem zauważyć, że tysiąc zdjęc w najlepszej jakości JPG z D90 zajmuje ok. 4,8GB. Czy ktoś ma podobne dane dot. RAWa? Dysponuję 14-ma GB na kartach pamięci i nie wiem czy mi wystarczy miejsca na fotografie z wczasów. Zwykle robię ich ponad dwa tysiące, a jeszcze pewnie zdarzy mi się nagrać filmik w HD za pomocą D90.

A jeszcze swoją drogą - warto na wczasach używać RAWa? Wiadomo, że lepsza jakość, ale zasadniczo mają to być głównie pamiątkowe zdjęcia a nie jakieś rewelacyjne fotografie. Oczywiście nie upieram się przy jotpegach, po prostu pytam o Waszą opinię i z góry za nią dziękuję.

lechtom
06-07-2010, 14:51
Ja tam zawsze używam RAW-a, zawsze to większe możliwości, co by się nie robiło. Z kart to rozważ jeszcze toshibę, solidny producent pamięci i współtwórca standardu SDHC, duży wybór i ceny przyzwoite

ruffio
06-07-2010, 18:10
Widzisz - z Patriotem jest tak że robi wg standardu a np. pamięć RAM nie zawsze chodzi. Niby płyta główna dobrego producenta, ale coś nie do końca trybi. Po prostu loteria.

Na 8 GB wchodzi średnio 550 rawów. Oczywiście ta wartość może się wahać.

Podobnie także wybieram się na wycieczkę. Tylko, że moja będzie w stylu: po prawej mamy to, po lewej tamto. A teraz szybko bo musimy jechać... Też się zastanawiam nad rawami i chyba to będzie najlepszy wybór. Zawsze coś do albumu trafi. No chyba że jestes japońskim turystą - wal jpgi :)

ozi1024
06-07-2010, 19:00
No, to chyba zdecyduję się na RAWa. Mam tylko nadzieję, że mi miejsca nie braknie. Dokupię jeszcze kilka gigabajtów;)

marcinez
06-07-2010, 19:12
Współczuję późniejszej obróbki RAW-ów :)

ozi1024
06-07-2010, 19:13
Dlaczego? To całkiem przyjemne zajęcie, poza tym warto poświęcić na to chwilę:)

marcinez
06-07-2010, 19:16
Może to wina słabego kompa (sempron 2200), ale to bardzo czasochłonne zajęcie, szczególnie na viewnx. Co prawda efekty rekompensują włożony nakład czasu, ale jak sobie pomyślę o obróbce 200 RAW-ów to mnie ciarki przechodzą

ozi1024
06-07-2010, 19:19
Ja obrabiam zdjęcia w CameraRAW lub Lightroomie i jest to bardzo wygodne. Softu Nikonowskiego jeszcze w tym celu nie używałem.

marcinez
06-07-2010, 19:22
Ja tam zbieram na capture nx i mocniejszego kompa :)

ozi1024
06-07-2010, 19:24
Oczywiście nie ma sensu kupować sprzętu przestarzałego, ale ja mam Athlona X2 3600+ (najtańszy z serii) i dość sprawnie to wszystko chodzi. Do tego 3GB szybkiego RAMu i GeForce 8600GT. No, ale to nie forum komputerowe.

wosik
07-07-2010, 09:33
taaak przyłączam się do kondolencji ogólnie, lubię RAW-y ach te możliwości, zrobię czarne ale wyciągnę kolory...ja wystarczy, że sobie pomyślę o 50 zdjęciach do wywołania w PS-ie to nagle chce mi się spać :D, dlatego też ostatnimi czasy robię RAW+JPG jak dobrze zrobię to więcej się nie bawię a jak jest motyw fajny który można deczko podreperować to w sumie może się pobawię, koncerty, i uroczystości za które mi płacą to już same RAW-y a do gazety jak czasu nie ma to muszę robić dobre JPG-i, może bym lubił same RAW-y gdybym miał coś ponad 512mb RAM-u i nie musiał wyłączać Winampa przy odpalania Camera RAW-a :D

ozi1024
07-07-2010, 10:30
RAW + JPG to najlepsze rozwiązanie, ale w sytuacji, kiedy zastanawiam się, czy starczy mi miejsca na same RAWy, podwójny zapis niestety nie wchodzi w grę:(

ozi1024
07-07-2010, 11:09
Nie chcę specjalnie z tej okazji zakładać nowego wątku - może ktoś pomoże. Mam dwie karty SanDiska Ultra II. Identyczne. Jedyna różnica to pojemność - 2 i 4GB. Przetestowałem je programem Flash Memory Toolkit i oto wyniki: Dlaczego jest aż taka rozbieżność?

2GB:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://lh3.ggpht.com/_x7xMpVMNgt8/TDRDtRgBWwI/AAAAAAAAPe4/mXfuvI0eZPw/Sandisk%202.jpg)

4GB:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://lh4.ggpht.com/_x7xMpVMNgt8/TDRDvDHjazI/AAAAAAAAPe8/K-D7hL18Itc/Sandisk%204.jpg)