Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Patriot LX SDHC

Domyślnie Patriot LX SDHC

Witam.

Przeszukując ofertę kart pamięci SDHC natrafiłem na TAKIEGO Patriota 8GB, który jest klasy 10. Co ciekawe kosztuje niewiele więcej od Sandiska Ultra, który jest klasy 4. Czy ktoś ma doświadczenie z tym Patriotem? Jeśli jest dobry, to chyba nie ma się co zastanawiać nad Sandiskiem i brać.

Chyba, ze macie jeszcze jakieś inne propozycje? Zależy mi na tym, by 8GB kosztowało +/- 80zł. No i w miarę jak najszybsze.

Domyślnie

Szkoda, że nikt nie ma doświadczenia z kartą Patriota... Pozostanie mi nie ryzykować i wybrać SanDiska lub Lexara.

Domyślnie

dawno temu kupowałem PQI SDHC dla mnie bardzo dobra transfery na poziomie 15-20mb/s przy zgrywaniu zdjęć na laptopa.
    Szanuję tylko tych którzy szanują mnie, a reszta na kran może wskoczyć mnie.

FX | N50 1.8G | N14-24 2.8 | N24-70 2.8 | N70-200 2.8 VR II | SB-800 | WWW | BLOG

Domyślnie

Po ostatniej jeździe z Transcendem wszelkie inne niż sandisk karty traktuje jako wynalazek. Osobiście ich nie uznaję, choć pewnie znajdzie się niejeden, który będzie zachwalać. Osobiście nigdy nie miałem problemu z sandiskiem i nie słyszałem by ktokolwiek miał. Po prostu preferuję zakup z gatunku "kup i zapomnij". Jeśli lubisz dreszczyk niepewności to możesz kupić. Nie odbierz to jako złośliwość z mojej strony, ale kolejnym Twoim postem może być jak lub gdzie można odzyskać zdjęcia z karty, czego oczywiście Ci nie życzę.

Domyślnie

Tzn ostatecznie sam na Sandisku nigdy się nie zawiodłem i rzeczywiście będę żył spokojniej, jak wybiorę właśnie jego. Po prostu skusiła mnie cena Patriota.

Wybieram się na wczasy na dwa tygodnie, jednak pierwszy raz będę fotografował w RAWie, ponieważ dopiero niedawno dałem się przekonać do tego formatu i oczywiście nie żałuję Zdążyłem zauważyć, że tysiąc zdjęc w najlepszej jakości JPG z D90 zajmuje ok. 4,8GB. Czy ktoś ma podobne dane dot. RAWa? Dysponuję 14-ma GB na kartach pamięci i nie wiem czy mi wystarczy miejsca na fotografie z wczasów. Zwykle robię ich ponad dwa tysiące, a jeszcze pewnie zdarzy mi się nagrać filmik w HD za pomocą D90.

A jeszcze swoją drogą - warto na wczasach używać RAWa? Wiadomo, że lepsza jakość, ale zasadniczo mają to być głównie pamiątkowe zdjęcia a nie jakieś rewelacyjne fotografie. Oczywiście nie upieram się przy jotpegach, po prostu pytam o Waszą opinię i z góry za nią dziękuję.

Domyślnie

Ja tam zawsze używam RAW-a, zawsze to większe możliwości, co by się nie robiło. Z kart to rozważ jeszcze toshibę, solidny producent pamięci i współtwórca standardu SDHC, duży wybór i ceny przyzwoite

Domyślnie

Widzisz - z Patriotem jest tak że robi wg standardu a np. pamięć RAM nie zawsze chodzi. Niby płyta główna dobrego producenta, ale coś nie do końca trybi. Po prostu loteria.

Na 8 GB wchodzi średnio 550 rawów. Oczywiście ta wartość może się wahać.

Podobnie także wybieram się na wycieczkę. Tylko, że moja będzie w stylu: po prawej mamy to, po lewej tamto. A teraz szybko bo musimy jechać... Też się zastanawiam nad rawami i chyba to będzie najlepszy wybór. Zawsze coś do albumu trafi. No chyba że jestes japońskim turystą - wal jpgi

Domyślnie

No, to chyba zdecyduję się na RAWa. Mam tylko nadzieję, że mi miejsca nie braknie. Dokupię jeszcze kilka gigabajtów

Domyślnie

Współczuję późniejszej obróbki RAW-ów

Domyślnie

Dlaczego? To całkiem przyjemne zajęcie, poza tym warto poświęcić na to chwilę

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów