PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] seaside

skulinski
10-12-2006, 19:01
Widzialbym to w passepartout (tak to sie pisze?) stad grubsza ramka. Czekam na komntarze. Pozdro.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img295.imageshack.us/img295/2456/1em0.jpg)

Klos
10-12-2006, 19:06
Szczerze mowiac to ciezko jest mi oceniac krajobrazy w B&W

Odnosnie kadrowania nie podoba mi sie podzial 50/50

skulinski
10-12-2006, 19:41
Z zasady sie nie podoba taki podzial?, Uwazasz ze lepiej byloby wiecej nieba czy wody? :) I nie rozumiem dlaczego ciezko oceniac krajobrazy w B&W.

Klos
10-12-2006, 19:46
Chyba nie z samej zasady . Patrzac na Twoja prace nie moge zdecydowac na ktorej stronie skupic uwage czego efektem jest zatrzymanie wzroku na samej lini horyzontu . Osobiscie dal bym wiecej nieba ale nie kosztem kamieni w PD

Odnosnie koloru to chyba zwyczajne przyzwyczjanie

skulinski
10-12-2006, 20:07
dzieki za komentarz :)

cyrusvirus
11-12-2006, 00:41
Patrzac na Twoja prace nie moge zdecydowac na ktorej stronie skupic uwage czego efektem jest zatrzymanie wzroku na samej lini horyzontu

dobrze gada !

rico1973
11-12-2006, 00:52
jestem przy którymś tam browarku, słucham Pink Floyd i patrzę sie na tą fotkę od chyba 3 minut czy jakoś tak, mam wrażenie, że mnie wciąga do środka w jakąś inną, alternatywną rzeczywistość. Jest surrealistyczna i to mi się w niej podoba.

Guancho
11-12-2006, 20:42
Jak dla mnie podział 50/50 jest w tym przypadku jedynym możliwym.
Wszystko co jest na zdjęciu prowadzi wzrok na linię horyzontu:
- przejścia tonalne od czerni na górze i na dole do jaśniejszych partii po środku
- linie tych cypli ograniczających zatoczkę
- kształt chmur, których linie spotykają się w centrum
- wyjście z portu.
To sprawia, że zdjęcie działa, wciąga do środka, czego doświadczył rico1973 w stanie wspomagania umysłu ;) :) i o to chodzi.

Choć jestem kompletnym amatorem, w pełnym tego słowa znaczeniu, ostatnio co raz więcej uwagi zwracam na kompozycję, a to zdjęcie jest jak dla mnie pod tym względem genialne.
Powiesiłbym je sobie na ściance w formacie A3. Spokój, ale jednocześnie jakaś siła od niego bije.

Leciuteńko podkręciłbym kontraścik, ale to już tak, bo nie ma się czego uczepić.
Świetne. :):):)

Karl Johansson
11-12-2006, 21:55
a ja mam małe pytanie prosto od chcącego się nauczyć laika:]
Jak osiągnąć efekt tak "dynamicznego" nieba?tzn. chodzi mi o to, że na tym zdjęciu czuje się,jakby te chmury pędziły po niebie.będę na prawdę wdzięczny za odp., bo efekt mi się podoba.
Jak zresztą zdjęcie.I bw nie przeszkadza mi,bo lubię bw:)
Pozdrawiam

Czornyj
11-12-2006, 22:36
Bardzo ładne zdjęcie, szalenie atrakcyjne i wogóle si. Można się zastanawiać nad podziałem (ja bym dla odmiany widział mniej nieba), ale co bardziej istotne - wypadałoby wypoziomować linię horyzontu. Poza tymi bzdurkami to miodzio.

Szczerze mowiac to ciezko jest mi oceniac krajobrazy w B&W
Klos - miej litość, nie pisz takich rzeczy, bo się Jan Bułhak w grobie przewraca!!!

skulinski
11-12-2006, 23:22
Dzieki za zainteresowanie.

Czornyj- moglbys mi powiedziec w ktora strone horyzont leci? patrze patrze i nie wiem. Dzieki!

Karl Johansson - dynamiczne chmurki to z pewnoscia efekt szerokiego kąta. Zdjecie zrobione sigma 10-20mm na 10mm.

Karl Johansson
11-12-2006, 23:23
dzięki serdeczne za odpowiedź:) jak się w końcu zbiorę, to się pobawię w budowanie szeroko-kątnika do mojego fuji:]

Klos
11-12-2006, 23:48
Klos - miej litość, nie pisz takich rzeczy, bo się Jan Bułhak w grobie przewraca!!!

widze ze na forum ne mozna juz wyrazic wlasnego zdania

Czornyj
12-12-2006, 00:16
widze ze na forum ne mozna juz wyrazic wlasnego zdania
Ech, dlaczego zaraz nie można?

Czornyj- moglbys mi powiedziec w ktora strone horyzont leci? patrze patrze i nie wiem. Dzieki!
Bo on tak naprawdę nie leci - jak przyłożysz linijeczkę, to będzie równo. Tylko ta chmurka z lewej wprowadza złudzenie optyczne i odbieram to zdjęcie jako lekko ciążące w prawo...

Boguslaw
12-12-2006, 01:35
jak najbardziej 50/50. Super niebo, szkoda że nie ma jakiegoś jachtu na tej wodzie:) nawet zwykła łajba by pasowała:) Gratuluje.

Seeker
12-12-2006, 15:33
"Tylko ta chmurka z lewej wprowadza złudzenie optyczne i odbieram to zdjęcie jako lekko ciążące w prawo..."

Przekombinowales ;). Zludzenie faktycznie jest, ale z czego innego sie bierze. Horyzont sie zlapal w poduszke, a poniewaz po lewej stronie jest rozmyty (rozproszony przez rozne elementy kompozycji), to widac tylko ciazenie prawej.

Generalnie, efekt wciagania pewnie ta wybrzuszona (w dwoch osiach) woda to powoduje.

Czornyj
12-12-2006, 15:45
Seeker - przyłóż sobie miarkę, jest prosto. Złudzenie że jest beczka powodują krzaki pod chmurką, dodatkowo wyginające jakby linię horyzontu. Nie jestem pewien co jest sprawcą tego lekkiego przekoszenia optycznego, bo nie jestem Mauritsem Cornelisem Escherem - równie dobrze może to być rytm fal, chmur, wreszcie - wpływ mojego nadmiernego spożycia Ballantines'a, ale odnoszę nieodparte wrażenie, że zdjęcie lekko ciąży w prawo...

Grey
12-12-2006, 18:31
ladnie, chociaz brak jakiegos pierwszego planu... inak super

Seeker
13-12-2006, 03:45
Czornyj:
Sugerujesz, ze mam krzywa krawedz okna w przegladarce? ;)
Fakt, pewnie nie do konca pracyzyjnie sie wyrazilem. Wspomnialem o horyzoncie, ale mialem na mysli linie odciecia wody przy grobli (i widzialem to juz oczami, a jeszcze nie opisalem slowami). Poza tym to oczywiscie nie jest az tak wazne ;)