PDA

Zobacz pełną wersję : d5000 bracketing

FilipeG
28-06-2010, 00:14
pytanko mam następujące. W rodzinie pojawił się nowy nikon
jest to nikon d5000
pytanie o funkcję bracketing.
w moim staruszku- nikonie d50 funkcja działała tak, że spust migawki naciskałem raz, a aparat zapamiętywał trzy osobne fotografie z zadanymi wcześniej różnicami.

w nikonie d5000 wygląda to trochę inaczej a mianowicie- muszę trzy razy nacisnąć spust migawki by mieć trzy różne ekspozycje...
o ile przy statycznych scenach nie jest to problemem o tyle w scenach bardziej dynamicznych, nie jest możliwe mieć trzy identyczne kadry (do ewentualnego później złożenia)
czy jest taka możliwość w d5000 by funcja brecketing działała tak jak w d50?

pozdrawiam,
FilipeG

radkins
28-06-2010, 08:08
Pewnie. Musisz przełączyć "release mode" w tryb "continous". Aparacik zrobi dokładnie trzy strzały za jednym naciśnięciem.

Kezsel
28-06-2010, 08:13
A nie lepiej wrócić do D50? :lol: A tak na poważnie, to czy po zmianie aparatu widzisz sporo pozytywów?

pioter m
28-06-2010, 11:31
D5000 nie ma bracketingu. Bracketing do scen dynamicznych? Tego sie uzywa do widoczkow i ze statywem.

Tryb continuous tez nic nie da (instrukcja sie klania).

@Kezsel - ja zmianilem z d70s na d90, czyli podobna przesiadka. Jestem zadowolony. Obrazek z d70s jest mily dla oka (d50 przegina z postprocessingiem), ale jest ziarnisty/zaszumiony nawet na niskich iso. D90 wypada lepiej. Wysokie iso - to wiesz. Kolory da sie poustawiac (wgrywanie krzywych z d2x lub innych). Lepszy czujnik AF.
Ja nie zaluje i nie zalowalbym nawet zmiany na d5000. Z uwagi na obrazek wlasnie.

radkins
28-06-2010, 12:10
D5000 nie ma bracketingu.

Bardzo się mylisz bracie, D5K ma bracketing... zarówno podstawowy - ekspozycji, jak i balansu bieli oraz DLighting-u.

Oczywiście nie musisz mi wierzyć na słowo, w końcu ty masz d90 a ja d5k ;)

Może producent cię przekona:
http://www.nikonusa.com/Find-Your-Nikon/Product/Digital-SLR/25452/D5000.html
Poszukaj "bracketing" w "tech spec". Znajdziesz trzy razy.

.

pioter m
28-06-2010, 13:53
Faktycznie, masz racje. Calkiem o tym zapomnialem, ze jednak dolozyli bracketing. Czytalem kiedys recenzje na dpreview. Oni bardzo fajnie maja to rozpisane na obrazkach, ale to bylo dawno temu... Przepraszam.

Tak, czy siak, wyglada na to, ze kolega powinien zaprzyjaznic sie z instrukcja obslugi ;)

D5000 ma tez cos, czego nie ma d90 i to mnie wkurza, bo chcialbym skorzystac z tej funkcji. Domyslam sie, ze wiesz, o co mi chodzi.
Pozdrawiam.

radkins
28-06-2010, 14:05
Faktycznie, masz racje. Calkiem o tym zapomnialem, ze jednak dolozyli bracketing. Czytalem kiedys recenzje na dpreview. Oni bardzo fajnie maja to rozpisane na obrazkach, ale to bylo dawno temu... Przepraszam.

Nie ma problemu!

D5000 ma tez cos, czego nie ma d90 i to mnie wkurza, bo chcialbym skorzystac z tej funkcji. Domyslam sie, ze wiesz, o co mi chodzi.

hmmm.... nie jestem pewien... odchylany ekran?

.

wojtekawm
28-06-2010, 14:26
...no wlasnie panowie.
Jak to zrobic aby d5000 za jednym nacisnieciem spustu (z pilota czy z samowyzwalaza) zrobil 3 foty w bracketing'u.
Jest to mozliwe czy w tym modelu nie.
Bo ja na razie jestem strasznie rozczarowany brakiem takiej mozliwosci.
Jak przestawie na zdjecia seryjne to fakt zrobi... ale tyle ile trzyma sie spust. :(
Wogole jest z tym do bani. Mam tez malego olympusa... i tam raz ze robi zdjecia po jednokrotnym nacisnieciau spustu to do tego po zrobieniu serii przelancza sie do normalnego trybu pracy.
A tu jako ze sam nie robi od razu serii bywa ze sie zapomina i trzaska sie zdjecia (co trzecie dobre) resza przpalona lub niedoswietlona.
lub czegos nie wiem... za pomoc bede wdzieczny.
pozdrawiam Wojtek.

radkins
28-06-2010, 15:28
Jak przestawie na zdjecia seryjne to fakt zrobi... ale tyle ile trzyma sie spust. :(

Jesteś pewien? Bo mój w kombinacji "seryjne + bracketing" zatrzymuje się po trzech strzałach nawet gdy nadal naciskam spust.

digit
28-06-2010, 19:22
Jak wciśniesz tryb seryjny i masz włączony bracketing to aparat robi dokładnie 3 zdjęcia ( oczywiście trzeba cały czas trzymać wciśnięty spust)

radkins
28-06-2010, 20:15
Jak wciśniesz tryb seryjny i masz włączony bracketing to aparat robi dokładnie 3 zdjęcia ( oczywiście trzeba cały czas trzymać wciśnięty spust)

No właśnie, to mówię od drugiego wpisu :!::!::!:

wojtekawm
29-06-2010, 07:24
Przepraszam... faktycznie. Robi 3.
Musialem wiec ostatnim razem troche "popuscic" spust lub miec innego pecha... bo naprawde zrobil wiecej.
No dobrze... to i tak nie zmienia faktu ze troche to nie tak dziala jak powinno. :(
Nie testowalem jesszcze ale zakladam ze z samowyzwalacza tez serii nie strzeli :( wiec minus dla NIKONA.
Tak jak powiedzialem mam jeszcze Olympusa C-5050 - i mozliwosciami bije na glowe D5000. Tyle ze poket... z malym zoomem, no i oczywiscie czas reakcji nie ten ;).