Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie d5000 bracketing

pytanko mam następujące. W rodzinie pojawił się nowy nikon
    jest to nikon d5000
    pytanie o funkcję bracketing.
    w moim staruszku- nikonie d50 funkcja działała tak, że spust migawki naciskałem raz, a aparat zapamiętywał trzy osobne fotografie z zadanymi wcześniej różnicami.

w nikonie d5000 wygląda to trochę inaczej a mianowicie- muszę trzy razy nacisnąć spust migawki by mieć trzy różne ekspozycje...
    o ile przy statycznych scenach nie jest to problemem o tyle w scenach bardziej dynamicznych, nie jest możliwe mieć trzy identyczne kadry (do ewentualnego później złożenia)
    czy jest taka możliwość w d5000 by funcja brecketing działała tak jak w d50?

pozdrawiam,
    FilipeG
    x-t10

Oszczędny w słowach Awatar radkins
    Miasto
    Welwyn Garden City, UK / Bydgoszcz

Domyślnie

Pewnie. Musisz przełączyć "release mode" w tryb "continous". Aparacik zrobi dokładnie trzy strzały za jednym naciśnięciem.
    D5K + kit
    WYSPIARZE

Domyślnie

A nie lepiej wrócić do D50? A tak na poważnie, to czy po zmianie aparatu widzisz sporo pozytywów?

Domyślnie

D5000 nie ma bracketingu. Bracketing do scen dynamicznych? Tego sie uzywa do widoczkow i ze statywem.

Tryb continuous tez nic nie da (instrukcja sie klania).

@Kezsel - ja zmianilem z d70s na d90, czyli podobna przesiadka. Jestem zadowolony. Obrazek z d70s jest mily dla oka (d50 przegina z postprocessingiem), ale jest ziarnisty/zaszumiony nawet na niskich iso. D90 wypada lepiej. Wysokie iso - to wiesz. Kolory da sie poustawiac (wgrywanie krzywych z d2x lub innych). Lepszy czujnik AF.
    Ja nie zaluje i nie zalowalbym nawet zmiany na d5000. Z uwagi na obrazek wlasnie.

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    D5000 nie ma bracketingu.
    Bardzo się mylisz bracie, D5K ma bracketing... zarówno podstawowy - ekspozycji, jak i balansu bieli oraz DLighting-u.

Oczywiście nie musisz mi wierzyć na słowo, w końcu ty masz d90 a ja d5k

Może producent cię przekona:
    http://www.nikonusa.com/Find-Your-Ni...452/D5000.html
    Poszukaj "bracketing" w "tech spec". Znajdziesz trzy razy.

.
    D5K + kit
    WYSPIARZE

Domyślnie

Faktycznie, masz racje. Calkiem o tym zapomnialem, ze jednak dolozyli bracketing. Czytalem kiedys recenzje na dpreview. Oni bardzo fajnie maja to rozpisane na obrazkach, ale to bylo dawno temu... Przepraszam.

Tak, czy siak, wyglada na to, ze kolega powinien zaprzyjaznic sie z instrukcja obslugi

D5000 ma tez cos, czego nie ma d90 i to mnie wkurza, bo chcialbym skorzystac z tej funkcji. Domyslam sie, ze wiesz, o co mi chodzi.
    Pozdrawiam.

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Faktycznie, masz racje. Calkiem o tym zapomnialem, ze jednak dolozyli bracketing. Czytalem kiedys recenzje na dpreview. Oni bardzo fajnie maja to rozpisane na obrazkach, ale to bylo dawno temu... Przepraszam.
    Nie ma problemu!

D5000 ma tez cos, czego nie ma d90 i to mnie wkurza, bo chcialbym skorzystac z tej funkcji. Domyslam sie, ze wiesz, o co mi chodzi.
    hmmm.... nie jestem pewien... odchylany ekran?

.
    D5K + kit
    WYSPIARZE

Domyślnie

...no wlasnie panowie.
    Jak to zrobic aby d5000 za jednym nacisnieciem spustu (z pilota czy z samowyzwalaza) zrobil 3 foty w bracketing'u.
    Jest to mozliwe czy w tym modelu nie.
    Bo ja na razie jestem strasznie rozczarowany brakiem takiej mozliwosci.
    Jak przestawie na zdjecia seryjne to fakt zrobi... ale tyle ile trzyma sie spust.
    Wogole jest z tym do bani. Mam tez malego olympusa... i tam raz ze robi zdjecia po jednokrotnym nacisnieciau spustu to do tego po zrobieniu serii przelancza sie do normalnego trybu pracy.
    A tu jako ze sam nie robi od razu serii bywa ze sie zapomina i trzaska sie zdjecia (co trzecie dobre) resza przpalona lub niedoswietlona.
    lub czegos nie wiem... za pomoc bede wdzieczny.
    pozdrawiam Wojtek.

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtekawm Zobacz posta
    Jak przestawie na zdjecia seryjne to fakt zrobi... ale tyle ile trzyma sie spust.
    Jesteś pewien? Bo mój w kombinacji "seryjne + bracketing" zatrzymuje się po trzech strzałach nawet gdy nadal naciskam spust.
    D5K + kit
    WYSPIARZE

Domyślnie

Jak wciśniesz tryb seryjny i masz włączony bracketing to aparat robi dokładnie 3 zdjęcia ( oczywiście trzeba cały czas trzymać wciśnięty spust)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów