Zobacz pełną wersję : Nikkor 85/1.8 vs. zoom ?
Witajcie
Przymierzam się do zakupu czegoś rozsądnego do portretu, w planach zakup tańszych już 50-tki 1.8 i 35-tki.
Na szkło mam ~1300zł. Może to być stałka, chciałbym otrzymać ładny obrazek i pasowałoby żeby nie był
to manual - szkło wykorzystać mam zamiar w wolnych chwilach w fotografii ślubnej,a przeważnie na foto plenerowo/portretowe.
Nikkor 85/1.8 ponoć na dalszych odległościach ma problemy z af i nie trafia,
obrazki jakie daje ciamciang 85/1.4 urzekły mnie, jednak jest to mf, a na 1.4 dodatkowy hardcore.
Może jakiś zoom zamiast stałki ? Chociaż pewnie obrazek z zooma w tej kwocie nie zadziwi tak jak ze stałki.
Stąd proszę o pomoc w wyborze szkła. Dodatkowo problem z kupnem używanej stałki 85/1.8 Nikkora -
na allegro ma jeden gościu za 1300 zł ale pisałem do niego i jest bez pudełka i papierów stąd
nie wiem jakie jest pochodzenie szkła.
jak na moje oko to nie masz alternatyw :)
Jest Sigma 50-150 oraz Tokina 50-135, ale one mają f2.8 oraz nie kosztują 1300zł (czasem na allegro znajdziesz uzywki za 1500) oraz nie kryją pełnej klatki.
pioter m
26-06-2010, 20:52
Wyboru nie ma. Przy takich wymaganiach tylko nikon 85/1.8d sie lapie.
Kupuj raczej na forum. Warto.
stecarlos
26-06-2010, 20:57
Heh, kup ode mnie tego 70-210 i będziesz miał fajnego zuma do portretu, nie potrafię uzasadnić, ale na pewno mam rację :P. Tak na serio gdzie jest biznes w kupowaniu używanej 85 1.8D za 1300 jak za 100pln więcej można mieć nową z pełną gwarancją? Na dużych otworach pingpong jest ostrzejszy, gdyby miał AF leżał by już u mnie w torbie. Cały czas biję się z myślami co wybrać 50 AF+Pingpong/ 85 1.8D. Masz D300, więc spokojnie możesz kupić starszą wersje Koreańczyka za około 600pln. Mając 35 i 85 zastanawia mnie sens zakupu 50mm.
Mariusz888
26-06-2010, 21:36
Nikkor 85/1.8 ponoć na dalszych odległościach ma problemy z af i nie trafia,
Bzdura - konkretny zestaw musiał mieć BF/FF po prostu :) Jak zestaw jest wolny od tej wady to trafia bardzo dobrze na każdą odległość ;) Ja brałbym 85/1.8 bo i na DX i kiedyś pod FX będzie - jak nie planujesz FX'a to może warto rozważyć S50-150 :)
Jest Sigma 50-150 oraz Tokina 50-135, ale one mają f2.8 oraz nie kosztują 1300zł (czasem na allegro znajdziesz uzywki za 1500) oraz nie kryją pełnej klatki.
Nie mam FX, a DX tak więc to nie problem :)
Kupuj raczej na forum. Warto.
Ostatnimi czasy brak ofert sprzedaży tego szkła, jak było jedno - spóźniłem się prosząc o sample, to dostałem odpowiedź wieczorem że już sprzedane i sampli raczej nie ma sensu przesyłać ;]
Bzdura - konkretny zestaw musiał mieć BF/FF po prostu
Stąd wolałem się upewnić czy to prawda, czytałem spory wątek o ciamciangu 85/1.4 i w porównaniu z n85/1.8 podano że nikkor źle ostrzył na dalsze odległości.
Jak zestaw jest wolny od tej wady to trafia bardzo dobrze na każdą odległość
Jako że to stałka i wada nie może występować na dwóch końcach (:D) to korekcja z poziomu body wystarczyć powinna w przypadku pojawienia się takowej
Ja brałbym 85/1.8 bo i na DX i kiedyś pod FX będzie - jak nie planujesz FX'a to może warto rozważyć S50-150
Tylko cena tej s50-150 jest dość wysoka bo ponad 2000zł za używkę w kup teraz a na licytacjach na pewno taniej nie pójdzie.
Obawiam się pingponga i tego manuala chociaż wzrok ponoć mam dobry, nie wiem jak wyglądało by to ostrzenie na d300 przy f rzędu 1.4 gdzie jest płytko!
gdzie jest biznes w kupowaniu używanej 85 1.8D za 1300 jak za 100pln więcej można mieć nową z pełną gwarancją?
Sens był jeszcze bardzo niedawno, bo używki były po 1100 zł, teraz się podniosły, bo i nówka poszła w górę, na 1450 zł. Dlatego szukam używki, bo na słoikach przeważnie się dużo traci.
dobra raczej się zdecydowałem po obejrzeniu jeszcze raz obrazków z samyanga 85/1.4 na to szkło, kolega z forum sprzedaje na giełdzie wersje bez chipa za 650 zł, to uczciwa propozycja, na d300 działa pomiar światła i potw. ostrości (chociaż z tego co tu wyczytałem je akurat mogę sobie darować i ostrzyć na oko). Wezmę to szkło i przypoluję na 35-tkę lub może zagrypie moje d300 ;)
Ceny używanych się wahają. Nie ma problemu z dostaniem 85tki w cenie 1200 w stanie igła. Trzeba tylko być nieco cierpliwym.
pioter m
27-06-2010, 13:45
Problem jest taki, ze jest pelnia sezonu i sprzet schodzi. Zagapiles sie i tyle. Teraz zbyt znajduje wszystko i to 'od reki'.
Byl czas, ze moglem ci zalatwic sigme 50-150/2.8 w dobrym stanie za 300€, ale takie cuda to dopiero koniec zimy i poczatek wiosny. Wtedy ceny sa najnizsze.
Moze warto wiec, przynajmniej tymczasowo, zaprzyjaznic sie z samyangiem? Z d300 problemu wiekszego nie bedzie. Moze udaloby ci sie z kims spotkac i wyprobowac? Powiedzmy za piwko?
Przemek Paśnik
27-06-2010, 14:01
Również polecam 85tkę, świetne szkło: bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Kupiłem na giełdzie ok miesiąc temu za niecałe 1200 zł(na gwarancji) Żeby było śmiesznie, sprawdza się nie tylko w portrecie, tu masz sample z FX w reportażu: http://przemekpasnik.pl/2010/05/31/kreta-sciezka-poprzez-las-czas-start/