PDA

Zobacz pełną wersję : Bagażnik dachowy typu BOX

goblinos
26-06-2010, 17:56
Pomóżcie drodzy forumowicze
Na dniach pojawi się u mnie nowy członek rodziny, a już przy pierwszym dziecku pojawił się problem z miejscem w samochodzie na bagaże, ale jakoś dawaliśmy radę. Teraz już nie ma szans - samochód mam mały (renault clio) i jedyny sensowny sposób powiększenia ładowności to zakup zamkniętego bagażnika dachowego - tzw trumny.
Nie szukam dużego - chodzi raczej o taki, który by pomieścił wózek dziecięcy, po zmierzeniu wychodzi, że potrzebuję przestrzeni wewnątrz 80x60x40(dł x szer x wys). Tu gdzie mieszkam, ani w okolicy nie mam możliwości pomacania i przymierzenie się do jakiegoś modelu, pozostaje zakup przez internet.
Możecie coś polecić? Również przydałby się jakieś rady praktyczne - np. już prawie zdecydowałem się na Thule Ocean, ale on się otwiera od tyłu, a chyba lepiej jakby się otwierał z boku.
Inna sprawa, to, że producenci podają wymiary wewnętrzne, ale są to pewnie maksymalne w każdym wymiarze, a przecież te boxy nie są w kształcie prostopadłościanu tylko się zwężają i tak naprawdę nie wiem czy ten mój nieszczęsny wózek się zmieści.

Będę wdzięczny za jakieś praktyczne rady
Jakby ktoś się chciał pozbyć jakiegoś boxa to też niech pisze :)

Pozdrawiam
goblinos

TMB
26-06-2010, 18:12
wiesz....ja jakoś nie ufam plastikowi, więc powinieneś wziąć 1,5x lub 2x razy większy model niż ten, który obecnie proponujesz, bo pomijając to, że dzieci urosną, bagaż również się zwiększy, to może przybyć kolejne! :mrgreen:

Pz

ASAHI
26-06-2010, 22:41
No cóż, to Cię trafiło :D
Osobiście to bym polecał zmianę wózka (Twojego) na kombi, ale pewnie to obecnie awykonalne, więc lepiej jak wybierzesz model większy niz to minimum. Bambetli przybędzie w tempie szalonym, a miejsca nie.. więc lepiej kup coś większego. I dobre jest otwieranie dwustronne.

M_B
27-06-2010, 10:59
Kup Renault Kangoo. Ceny niewiele wyższe od Clio, a przestrzeni duuużoo.

goblinos
27-06-2010, 11:20
Dzięki za rady, ale samochodu nie będę zmieniał. To już przemyśleliśmy z żoną i jest decyzja o bagażniku. Niestety mało jest użytkowników, a tych małych to już w ogóle.
Wolałbym dużego boxa nie kupować, bo samochód jest mały no i nośność dachu też jest mała. Jakbym upchał wózek na dach to miejsca w środku wystarczyłoby na resztę klamotów.

wilk325
27-06-2010, 11:40
Radzę jednak kupić duży, najlepiej otwierany na dwie strony i przede wszystkim pakować inaczej. Lekkie ciuchy na górę, a wózek do bagażnika.
Jak masz hak, to może jeszcze coś takiego: http://www.thule.com/pl-PL/PL/Products/CargoCarriers/Boxes/900000.aspx.
Sam użytkuję : http://www.thule.com/pl-PL/PL/Products/CargoCarriers/Boxes/680000.aspx i bardzo sobie chwalę.

goblinos
27-06-2010, 21:56
Ten Thule BackUp całkiem ciekawy, ale nie mam haka no i cena...
Zapomniałem jeszcze dodać, że chciałbym się zamknąć w 1000zł