PDA

Zobacz pełną wersję : Tryby pracy autofocusa

rutko10
24-06-2010, 16:20
Witam
To mój pierwszy post , także wyrozumiałość na moją ignorancję będzie mile widziana .
Mam Nikona d50 , ale jak do tej pory leżał nie używany , aż postanowiłem bliżej się z nim zapoznać i tu pojawia się parę pytań odnośnie trybu i zasady pracy AF w opcji AF-A . W instrukcji , doczytałem się, że jest to automatyka :
kiedy obiekt statyczny to AF-S , a kiedy obiekt ruchomy to AF-C , to załapałem , tylko jak dalej z opcjami Area mode, czy w tym trybie AF-A , można (ewentualnie trzeba wybierać) pozostałe parametry Area mode , czy te parametry są już ustawiane przez korpus i nie ma potrzeby a wręcz nie należy ich modyfikać ?
rutko10

hobbits
24-06-2010, 16:25
Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie, chodzi Ci o pole działania AF. Może być pomiar matrycowy, centralnie ważony albo punktowy (w zależności do czego chcesz wykorzystać) - to jest niezależne od tego, czy pracujesz w AF-S czy AF-C.

Ale czy o to Ci chodziło?

PS. Jak coś da się zmienić, to na pewno nie ma obaw, że "nie należy modyfikować" ;)

chłopaczek
24-06-2010, 16:43
koledze nie chodziło chyba o wybór pomiaru światła, no ale właśnie co kolega ma na myśli pisząc pozostałe parametry AREA MODE??

rutko10
24-06-2010, 16:56
Dokładnie postaram się wyjaśnić o co mi chodzi . W d50 są trzy tryby pracy AF.
1. AF-A automat i z tym ma właśnie problem
2. AF-S obiekty statyczne + 3 opcje Area mode
3. AF-C obiekty dynamiczne + 3 opcje Area mode
Jeżeli pkt. 2 i 3 rozumiem ( sam wybieram , której opcji Area mode ,czyli czujników) chcę używać ) , tak niezbyt pojmuję tryb z pkt. 1 czyli AF-A .
Czy jeżeli jest to ustawione w trybie AF-A , czyli korpus sam decyduje , którego trybu użyć , statycznego czy też dynamicznego , to jak to się ma do ustawień Area mode . Czy do tego trybu są też przypisane na sztywno ustawienia Area mode.
Reasumując np. AF mam ustawione na AF-S , do tego mam jeszcze możliwość wybrania , jednej z trzech opcji area mode np. Single area (jeden czujnik) , dynamic area ( 5 czujników) , ... closest subject ( 5 czujników). Tak samo jest z AF-C, a jak jest z AF-A , przy wybraniu tego trybu ( automatu) autofokus z których czujników korzysta do wyostrzenia ?
Niestety lepiej nie jestem w stanie sformułować mojego pytania.
rutko10

hobbits
25-06-2010, 09:58
Dokładnie postaram się wyjaśnić o co mi chodzi . W d50 są trzy tryby pracy AF.
1. AF-A automat i z tym ma właśnie problem
2. AF-S obiekty statyczne + 3 opcje Area mode
3. AF-C obiekty dynamiczne + 3 opcje Area mode
Jeżeli pkt. 2 i 3 rozumiem ( sam wybieram , której opcji Area mode ,czyli czujników) chcę używać ) , tak niezbyt pojmuję tryb z pkt. 1 czyli AF-A .
Czy jeżeli jest to ustawione w trybie AF-A , czyli korpus sam decyduje , którego trybu użyć , statycznego czy też dynamicznego , to jak to się ma do ustawień Area mode . Czy do tego trybu są też przypisane na sztywno ustawienia Area mode.
Reasumując np. AF mam ustawione na AF-S , do tego mam jeszcze możliwość wybrania , jednej z trzech opcji area mode np. Single area (jeden czujnik) , dynamic area ( 5 czujników) , ... closest subject ( 5 czujników). Tak samo jest z AF-C, a jak jest z AF-A , przy wybraniu tego trybu ( automatu) autofokus z których czujników korzysta do wyostrzenia ?
Niestety lepiej nie jestem w stanie sformułować mojego pytania.
rutko10

Wydaje mi się, że Area mode będzie zależne od wybranego programu tematycznego, a nie od ustawienia AF-S/AF-C/AF-A (np w niektórych programach nie masz możliwości tego zmienić, a w innych np. M - możesz wybrać dowolnie). Wieczorem sprawdzę to empirycznie i mogę wtedy napisać :)

A tu jest podobny wątek na temat AF-A: D80 - AF-A i AF-C - jak działają? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=16881). Może znajdziesz odpowiedź na nurtujące Cię pytania.

PS. Potrzebujesz ten tryb AF-A do czegoś konkretnego, czy po prostu ciekawi Cię jak on działa?

Mokry
25-06-2010, 22:37
Witam
Czy w D5000 w trybie live view dioda wspomagająca AF działa?:roll:
Pozdrawiam

pako7726
26-06-2010, 00:04
Witam
Pozdrawiam

Nie, nie działa.

Mokry
26-06-2010, 07:20
Nie, nie działa.
Domyślam się że budowa wewnętrzna lustrzanki to uniemożliwia i samo wymuszenie trybu LV. A jeśli nie ma bo nie ma to szkoda, czasem trzeba zrobić zdjęcie w cięższych warunkach z parteru a wtedy staje się to uciążliwe szczególnie kiedy zależy nam na czasie zrobienia fotki :wink:
Dzięki za info pozdrawiam

pako7726
26-06-2010, 12:20
Domyślam się że budowa wewnętrzna lustrzanki to uniemożliwia i samo wymuszenie trybu LV.

Szczerze mówiąc sam nie wiem od czego to zależy. Ale zauważ, że dioda wspomagająca autofokus działa tylko gdy wybrany jest centralny punkt autofokusa (niezależnie jaki jest wybrany tryb wyboru pola ostrości). Ktoś już chyba o tym nawet wspominał na forum.

swider
26-06-2010, 18:12
Witam
Pozdrawiam
Ale wątek chyba nie dotyczy tego tematu? Proszę założyć swój wątek, a nie spamować w czyimś.

rutko10
26-06-2010, 22:48
Interesuje mnie to z czystej ciekawości , stan mojej wiedzy na temat fotografii jest zbyt mizerny , aby ten tryb był mi do czegoś konkretnego potrzebny .
Tak jak napisałem , aparat leżał dłuższy czas nie uzywany , a teraz postanowiłem go rozpracować .
Instrukcja obsługi w ręku + google i szukam . A to czego nie znajdę , będę liczył na Waszą pomoc .
rutko10