PDA

Zobacz pełną wersję : Facebook

Darek Jankowiak
24-06-2010, 12:51
Nie wiem czy to dobry dział, ale niech tam...
Coś mnie strzeliło i założyłem konto na Facebook'u - chciałbym tak ustawić konto Facebook'a żeby po kliknięciu na link lub ikonkę F, od razu bez logowania się można wejść na profil, np. tak link (http://www.facebook.com/5fourths.wedding.photojournalism) -
Konto musi być inne niż osobiste ?
Ma ktoś pojęcie? :)

stig
24-06-2010, 13:00
"Zapamietaj moje logowanie" lub "loguj automatycznie" lub "jaktosietamnazywa". Przeciez na prawie kazdej stronie dziala to tak samo. Na naszym forum tez logujesz sie recznie za kazdym razem?

akustyk
24-06-2010, 13:05
to samo robi delicious. nie bedac przy tym zlepkiem spamu

Darek Jankowiak
24-06-2010, 13:09
Marcin, nie o to chodzi. Na link, który podałem możesz wejść bez logowania się do F, a na ten link (http://www.facebook.com/home.php?#%21/profile.php?id=100000615294105) nie wejdziesz bez zalogowania się w serwisie. Innymi słowy, profil miałby byc dostepny dla osób nie zalogowanych w F.

stig
24-06-2010, 13:22
Marcin, nie o to chodzi. Na link, który podałem możesz wejść bez logowania się do F, a na ten link (http://www.facebook.com/home.php?#%21/profile.php?id=100000615294105) nie wejdziesz bez zalogowania się w serwisie.Wchodze bez problemu na jeden i drugi. :)

Darek Jankowiak
24-06-2010, 13:28
Wchodze bez problemu na jeden i drugi. :)

Niemożliwe, żebyś wszedł na mój profil bez logowania sie do F. To co się pokazuje po kliknięciu na link jest jakby pokazaniem, że ktoś taki jest w serwisie, ale na jego profil szczegółowy nie wejdziesz. Natomiast na ten pierwszy link, który podałem wchodzisz bez problemu. Widać z tego, że są dwa rodzaje kont na F.

stig
24-06-2010, 13:34
Niemożliwe, żebyś wszedł na mój profil bez logowania sie do F. To co się pokazuje po kliknięciu na link jest jakby pokazaniem, że ktoś taki jest w serwisie, ale na jego profil szczegółowy nie wejdziesz.Hmmm... Nie bardzo widze roznice miedzy normalnym widokiem a tym co okreslasz "jakby pokazaniem, że ktoś taki jest w serwisie". Po kliknieciu na drugi link dostaje takie cos:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img819.imageshack.us/img819/3899/17057531.jpg)

Czyli moge przejrzec informacje o Tobie i Twoja tablice ogloszen. Jestem zalogowany i nic wiecej nie musze robic.

Darek Jankowiak
24-06-2010, 13:36
[...] Jestem zalogowany i nic wiecej nie musze robic.

Wyloguj się z F i wejdź na moje konto.

osmax
24-06-2010, 13:48
Chodzi o nic więcej jak o ustawienie poziomu prywatności konta. Odblokuj wszystko i zrób się nie jako osoba tylko jako firma, strona itp (strzelam ale myślę że dobrze) :)

stig
24-06-2010, 13:49
Wyloguj się z F i wejdź na moje konto.No, ale jak mam wejsc, skoro bede wylogowany? :D To sie rozumie samo przez sie... Pisalem, ze "jestem zalogowany" nie w sensie, ze mam otwartego FB i w drugiej zakladce otwiera mi sie Twoj profil bez problemu, tylko po zamknieciu przegladarki, otwarciu tego watku i kliknieciu na ten Twoj drugi link, otwiera sie on, a do FB loguje sie automatycznie. Przeciez o to Ci wlasnie chodzi, prawda?

Darek Jankowiak
24-06-2010, 13:58
Marcin, sprawa jest prosta: nie masz konta w serwisie nie wejdziesz na mój profil (teraz wchodzisz na mój profil, bo logujesz się automatycznie w serwisie, bo posiadasz tam swój profil), na ten pierwszy link wchodzi i widzisz wszystko bez logowania się w serwisie, bez posiadania w ogóle konta na F.

R
24-06-2010, 13:59
stig nie kumasz :) ja wiem o co koledze biega, ale nie potrafie pomoc. sa na FB profile do ktorych nie trzeba sie logowac... nie trzeba miec nawet swojego FB zeby moc je przegladac. takie posiadaja glownie firmy i artysci...

marszull
24-06-2010, 14:00
chyba nie chodzi o to
tylko ze musisz miec strone fanowska zeby widziec ja bez logowania na FB

stig
24-06-2010, 14:01
No teraz wszystko jasne. Dopiero po tym jak wyjasniliscie, ze problem tyczy sie wejsc dla ludzi, ktorzy konta na FB nie posiadaja.
Trzeba bylo tak od razu. Zadajac pytanie bez tej istotnej informacji, moznaby sie przepychac w nieskonczonosc.

marszull
24-06-2010, 14:03
Darek google zawsze pomoze
http://www.facebook.com/pages/create.php

Darek Jankowiak
24-06-2010, 14:09
No teraz wszystko jasne. Dopiero po tym jak wyjasniliscie, ze problem tyczy sie wejsc dla ludzi, ktorzy konta na FB nie posiadaja.
Trzeba bylo tak od razu. Zadajac pytanie bez tej istotnej informacji, moznaby sie przepychac w nieskonczonosc.

Marcin napisałem tak: "[...]Innymi słowy, profil miałby byc dostepny dla osób nie zalogowanych w F." - powinienem był dodać nie posiadających konta, ale termin: "nie zalogowanie" też wyjaśniało kwestię. Ale nołofens :)

Marszull, dzięki to znalazłem już na początku poszukiwań, tylko myślałem, że da radę zmienić konto osobiste, niemniej jednak dziękuję za zainteresowanie tematem.

stig
24-06-2010, 14:17
Marcin napisałem tak: "[...]Innymi słowy, profil miałby byc dostepny dla osób nie zalogowanych w F." - powinienem był dodać nie posiadających konta, ale termin: "nie zalogowanie" też wyjaśniało kwestię. Ale nołofens :)No wlasnie "niezalogowany" nie jest tozsame z "nie posiadajacy konta". :)

wukaem
24-06-2010, 14:25
Nie wiem czy to dobry dział, ale niech tam...
Coś mnie strzeliło i założyłem konto na Facebook'u - chciałbym tak ustawić konto Facebook'a żeby po kliknięciu na link lub ikonkę F, od razu bez logowania się można wejść na profil, np. tak link (http://www.facebook.com/5fourths.wedding.photojournalism) -
Konto musi być inne niż osobiste ?
Ma ktoś pojęcie? :)

Nie jestem pewien na 100%, ale to chyba musi być strona oficjalna (artysty/organizacji/firmy). Zakłada się ją tutaj:
http://www.facebook.com/pages/create.php

fIlek
24-06-2010, 14:28
Jeden z kolegów już napisał - kwestia zmiany ustawień prywatności. Jeśli zezwolisz niezalogowanym, żeby mogli oglądać Twój profil - problem masz z głowy :)

manfred
26-12-2012, 21:41
Mam pytanie dla osób znających facebok od podszewki. Jak zrobić abym nie oglądał durnych wpisów znajomego ale żeby ten o tym nie widział bo gotów sie obrazić ?

jackrabbit
26-12-2012, 21:44
Mam pytanie dla osób znających facebok od podszewki. Jak zrobić abym nie oglądał durnych wpisów znajomego ale żeby ten o tym nie widział bo gotów sie obrazić ?

wejdz na profil znajomego, kliknij na "friends" i tam bedzie taka opcja

marszull
26-12-2012, 23:29
wchodzisz na jego konto, klik w znajomi, odznaczasz pokaz w aktualnosciach

PS nie widzialem ze jackrabbit napisal to samo

coach_lodz
28-12-2012, 14:34
a z poziomu postu tego gościa można też chyba w prawym górnym rogu takim wichajsterkiem wyłączyć...

Strus
02-04-2013, 11:52
No dobra, może ktoś pomoże bo ja nie ogarniam.

Założyłem stronkę "firmową". W okresie świątecznym było kilkanaście polubień stronki ale ni cholery nie mogę sprawdzić kto lubił. Mam dziwne wrażenie że polubienia nie są ułożone chronologicznie. Mowa o okienku Nowe Polubienia widocznym pod Panelem Administratora. Mało tego - kiedy wchodzę w Powiadomienia to w ciągu ostatnich 3 dni pokazuje mi 1 zdarzenie będące polubieniem strony a było ich kilkanaście.....

I druga sprawa - Zaproś znajomych.... Dlaczego w tym oknie non stop pokazują się ci sami znajomi, niezależnie od tego czy już polubili stronę czy nie? Przecież nie wiedząc kto polubił wysyła się w kółko zaproszenia do tych samych ludzi

Ktoś będzie tak miły i mi to wyjaśni. Bo trochę zielony z fb jestem

ThomasVoland
02-04-2013, 12:30
W nowych polubieniach masz uszeregowane od najnowszych do najstarszych. Jest też napisane ile czasu upłynęło od kiedy dana osoba zlajkowała stronę.

W Powiadomieniach nie powinno być w ogóle informacji o polubieniach strony, tylko o polubieniach statusów, komentarzach

Nie da się wysłać zaproszenia do kogoś kto polubił stronę. Twoi znajomi jej nie lubią, skoro możesz do nich wysyłać.

Strus
02-04-2013, 12:36
W nowych polubieniach masz uszeregowane od najnowszych do najstarszych. Jest też napisane ile czasu upłynęło od kiedy dana osoba zlajkowała stronę.

Tak ale tylko w oknie czyli ostatnie 4. A co dalej ?

Nie da się wysłać zaproszenia do kogoś kto polubił stronę. Twoi znajomi jej nie lubią, skoro możesz do nich wysyłać.

Hmmm co nie zmienia faktu że w tym okienku wciąż wyświetla mi znajomych którzy już stronę polubili

morzon
02-04-2013, 12:41
Tak ale tylko w oknie czyli ostatnie 4. A co dalej ?

To się da jeszcze przewijać, w niedużym zakresie, ale da się ;)

Hmmm co nie zmienia faktu że w tym okienku wciąż wyświetla mi znajomych którzy już stronę polubili

Bug.

prz3mo
02-04-2013, 12:42
Facebook co chwilę coś zmienia, część funkcji działa jakby chciała, a nie mogła...
Ja ostatnio wykryłem, że skasowało mi kasę za niby polubienia strony, a de facto nikt nowy nie polubił... Masakra jakaś...

ThomasVoland
02-04-2013, 12:42
Mnie w obu miejscach wyświetla chronologicznie.

Znajomych którzy polubili stronę wyświetla, ale jako nieaktywnych. Nie da się im znowu wysłać zaproszenia. Jak się da, to jak wyżej napisano - błąd.

Strus
02-04-2013, 12:49
To się da jeszcze przewijać, w niedużym zakresie, ale da się ;)

To wiem ale mam poważne wątpliwości co do chronologii. Tym bardziej że nigdzie (poza tymi 4ema pozycjami) nie można sprawdzić kiedy dana osoba polubiła.

Tommy
03-04-2013, 11:44
ja też mam kilkunastu znajomych którzy polubili moją stronę a ciągle mogę im wysyłać zaproszenia :) Polubili dawno temu i za pierwszym razem myślałem ze moze odlajkowali, ale w końcu dwóch mi napisało że czemu ciągle im wysyłam zaproszenia jak od 100 lat mają polubioną stronę. rzecz pojawila sie jakieś 3-6miesięcy temu i ciągle ci sami bez zmian

Strus
03-04-2013, 12:17
Dokladnie tak.

FHR
03-04-2013, 12:26
ja też mam kilkunastu znajomych którzy polubili moją stronę a ciągle mogę im wysyłać zaproszenia :) Polubili dawno temu i za pierwszym razem myślałem ze moze odlajkowali, ale w końcu dwóch mi napisało że czemu ciągle im wysyłam zaproszenia jak od 100 lat mają polubioną stronę. rzecz pojawila sie jakieś 3-6miesięcy temu i ciągle ci sami bez zmian

Mam to samo...

W dodatku wydaje mi się, że jakiś czas temu zmniejszyła mi się iść "polubień" mojej strony. Zmniejszyła się na tyle, że wątpię, żeby to było masowe "odlajkowanie". Albo ja słabo ogarniam cały ten fb albo coś się posypało :)

pgaik
03-04-2013, 12:54
coś jest popierniczone... czasami pokazują mi się wszyscy znajomi, nawet ci, którzy już "lubią", czasami ci, którzy jeszcze nie "lubią" a czasami tak jak np. teraz nie mam możliwości wysyłać zaproszeń do nikogo...

Strus
03-04-2013, 15:38
Patrzę sobie w tą listę tych co polubili i naliczyłem 80 osób. A polubień jest 226. To gdzie ja mogę do jasnej Anielki zobaczyć wszystkie osoby które stronę polubiły ??

FHR
03-04-2013, 15:42
Patrzę sobie w tą listę tych co polubili i naliczyłem 80 osób. A polubień jest 226. To gdzie ja mogę do jasnej Anielki zobaczyć wszystkie osoby które stronę polubiły ??

Chyba nie ma takiej możliwości...

Strus
03-04-2013, 15:44
Wybierając formę reklamy wybieram np Lajki :) I potem nie mam możliwości zerknięcia kto lajkuje czyli nie wiem za co płacę. Bo cyferkę pierdylion lajków to facebook może sobie wygenerować w/g np ilości opadów w delcie Nilu

Tommy
03-04-2013, 15:48
w okienku "Nowe polubienia" jest "Pokaż wszystko" i tam rozwija się lista - wystarczy klikać "zobacz więcej"

a co do odlubień strony to polecam zerknąć na statystykę jest tam też wykres ile osób kiedy uciekło - ja maksymalnie miałem 2 w jeden dzien (czy tydzien bo nie pamietam jaka tam jest jednostka) więc chyba jakiejś masowej kastracji przez fb nie było ;)

Strus
03-04-2013, 15:59
w okienku "Nowe polubienia" jest "Pokaż wszystko" i tam rozwija się lista - wystarczy klikać "zobacz więcej"

No właśnie u mnie ta lista kończy się na 80 osobach a nie na 225....

Tommy
03-04-2013, 17:13
rozwijałem i rozwijałem do końca....i na samym dole mam osoby z połowy grudnia, akurat kilkanaście z wyjazdu jaki wtedy fotografowałem, więc myślę że nie o ilość tu chodzi ale o nowy wygląd i funkcje fanpejdża który w tamtym czasie wskoczył

National
03-04-2013, 23:02
FB Było teraz czytam i widzę że nie jestem sam z tymi problemami. Swojego czasu nawet to działało jako tako od czasu kiedy się pojawiła opcja płacenia oraz reklamowania sprawa się rypła. Lubię mam sporo lecz ciągle mi ubywa i nie sadze by codziennie ktoś mi odlubił! Nie płacę to widzi tylko 300 osób jak zapłace to nawet i 6tyś lecz nie przekłada się to za bardzo na kliknięcia oraz komentarze na taką ilość. Wiem zależy od tematu lecz nie możliwością jest by cienko przybywało laików kiedy mówi o tobie 146tyś!!! osób i nie przybywa lubię. A jak nic nie robię to przybywa.
To na logikę jest jakieś matactwo, biorą kaskę za coś czego nie ma i manipulują lubię!
Jestem mocno obrażony na FB!!! Dla mnie to totalna lipa.

Onsajt
04-04-2013, 01:05
FB Było teraz czytam i widzę że nie jestem sam z tymi problemami. Swojego czasu nawet to działało jako tako od czasu kiedy się pojawiła opcja płacenia oraz reklamowania sprawa się rypła. Lubię mam sporo lecz ciągle mi ubywa i nie sadze by codziennie ktoś mi odlubił! Nie płacę to widzi tylko 300 osób jak zapłace to nawet i 6tyś lecz nie przekłada się to za bardzo na kliknięcia oraz komentarze na taką ilość. Wiem zależy od tematu lecz nie możliwością jest by cienko przybywało laików kiedy mówi o tobie 146tyś!!! osób i nie przybywa lubię. A jak nic nie robię to przybywa.
To na logikę jest jakieś matactwo, biorą kaskę za coś czego nie ma i manipulują lubię!
Jestem mocno obrażony na FB!!! Dla mnie to totalna lipa.

Brzmi jak polski..

Strus
08-04-2013, 09:18
I dlaczego to się nie pokrywa ?? Kasę to biorą chętnie ale działać poprawnie to już nie bardzo. Czyli jak wszędzie

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img213.imageshack.us/i/beztytuuqtg.jpg/)

Tommy
08-04-2013, 22:48
może odlubili a w powiadomieniu zostało? :)

National
09-04-2013, 07:49
Bo się nie będzie pokrywało! Liczy się tylko Kasa :P

robin102
18-08-2013, 22:45
Ależ to ma siłę. Przez 6 dni zdjęcie które wstawiłem obejrzało 1033 osób czyli ponad 160 na dobę. Na stronę www zagląda 20 osób na dobę. Niesamowite narzędzie ten FB może być w świadomych rękach. Szkoda, że 3-4 lata wstecz profilu se nie założyłem.
Może ktoś warsztaty z wykorzystywania świadomego FB prowadzi ? :)

km79
18-08-2013, 23:12
Jak sprawdzić ilość wyświetleń zdjęcia na FB ?

Borat1979
18-08-2013, 23:16
Przypomniał mi się ten odcinek South Park :)
http://vimeo.com/23477011

robin102
18-08-2013, 23:17
Trzeba mieć fanpejdża ;) oraz zaslużyć się ileś tam polubieniami tegoż fanpejdża. Powyżej jakiejś liczby udostępnia FB statystykę która wyświetla się pod zdjęciem oraz inne statystyki zwiazane z zasiegiem. Ja raczkujący jestem, ale widzę, że tego FB można by fajnie pocisnąć.

km79
18-08-2013, 23:22
Trzeba mieć fanpejdża ;) oraz zaslużyć się ileś tam polubieniami tegoż fanpejdża. Powyżej jakiejś liczby udostępnia FB statystykę która wyświetla się pod zdjęciem oraz inne statystyki zwiazane z zasiegiem. Ja raczkujący jestem, ale widzę, że tego FB można by fajnie pocisnąć.

Dzięki.

robin102
18-08-2013, 23:35
Jak byś miał dobry patent na wyciśniecie kasy z FB to daj cynk ;)

Władca Pixeli
18-08-2013, 23:44
Ależ to ma siłę. Przez 6 dni zdjęcie które wstawiłem obejrzało 1033 osób czyli ponad 160 na dobę. Na stronę www zagląda 20 osób na dobę. Niesamowite narzędzie ten FB może być w świadomych rękach. Szkoda, że 3-4 lata wstecz profilu se nie założyłem.
Może ktoś warsztaty z wykorzystywania świadomego FB prowadzi ? :)
Jak pisałem wcześniej o FB to wiele osób się wyśmiewało. Szkoda było czasu dyskutować na forum więc zacząłem szukać jak najlepiej to wykorzystać.
Robiłem ostatnio zdjęcia na imprezie. Ponad 20 tys. odwiedzin. Masa zapytań, kontaktów i znajomości. Dodatkowo za każdym razem przybywa "lajków" i przy następnych zdjęciach ilość odwiedzających przybywa. Od wielu miesięcy nie ruszam strony internetowej bo szkoda czasu. :mrgreen:

robin102
18-08-2013, 23:47
Jako chyba jeden z ostatnich fotografujących okolicznościówkę założyłem sobie profil na FB. O ja guuuuupi. Trzeba to było zrobić kilka lat wstecz.

ostatni, na moim podwórku

qualin
01-11-2013, 19:53
Od jakiegos czasu dodane zdjecia nie pokazuja sie na osi czasu mojego fanpage'a. Dodaje je tak samo jak zawsze i nic. Kombinowalem i szukalem w ustawieniach, ale za nic nie moge sprawic, aby nowe albumy widoczne byly na osi. Jak wejde w zdjecia to tam sa normalnie widoczne. Macie jakies pomysly jak to naprawic?

velaskez
02-11-2013, 11:00
Fejsbuk zmienia zasady wyszukiwania osób na FB. Chyba się z nimi pożegnam.

(...)Usuwamy stare ustawienie dotyczące wyszukiwania „Kto może wyszukać Twoją oś czasu, wpisując imię i nazwisko?”, ale nie zmieni to grona osób, które mogą zobaczyć treści udostępnione przez Ciebie na Facebooku.(...)

skarcity
04-11-2013, 11:08
Jak pisałem wcześniej o FB to wiele osób się wyśmiewało. Szkoda było czasu dyskutować na forum więc zacząłem szukać jak najlepiej to wykorzystać.
Robiłem ostatnio zdjęcia na imprezie. Ponad 20 tys. odwiedzin. Masa zapytań, kontaktów i znajomości. Dodatkowo za każdym razem przybywa "lajków" i przy następnych zdjęciach ilość odwiedzających przybywa. Od wielu miesięcy nie ruszam strony internetowej bo szkoda czasu. :mrgreen:
Ja bym jednak własnej strony nie zaniedbywał. Podejrzewam, że za jakiś czas FB zażąda zapłaty za "dobrodziejstwa" jakimi nas obdarza. Wtedy dobrze będzie mieć własną, wypromowaną, rozbudowaną, wypozycjonowaną stronę www.

pozdrawiam

credka
04-11-2013, 23:16
Ja bym jednak własnej strony nie zaniedbywał. Podejrzewam, że za jakiś czas FB zażąda zapłaty za "dobrodziejstwa" jakimi nas obdarza...

To już weszło ;)

skarcity
04-11-2013, 23:32
To już weszło ;)
Ja myślę, że ostatnie zmiany na FB to dopiero początek... :(

FHR
04-11-2013, 23:55
Ja myślę, że ostatnie zmiany na FB to dopiero początek... :(

No trudno, fb to nie cały świat, podziękuje się za współpracę i już ;)

credka
05-11-2013, 10:28
Dziwię się, że jeszcze tam buszujecie... sporo ludzi się ewakuowało jakiś rok temu (po zmianach wyszukiwania i wprowadzeniu pierwszych poważnych opłat), fejs pustkami straszy...

stock
05-11-2013, 10:35
a ja jestem i się nie boję :)

blaise1973
05-11-2013, 10:38
Jakich opłat?

mateo912
05-11-2013, 12:49
Ja bym jednak własnej strony nie zaniedbywał. Podejrzewam, że za jakiś czas FB zażąda zapłaty za "dobrodziejstwa" jakimi nas obdarza. Wtedy dobrze będzie mieć własną, wypromowaną, rozbudowaną, wypozycjonowaną stronę www.

pozdrawiam

To już weszło ;)
jakich opłat? dla kogoś kto nie prowadzi żadnego fanpage opłaty na fb nie istnieją (a adminów jest ułamek promila)

Dziwię się, że jeszcze tam buszujecie... sporo ludzi się ewakuowało jakiś rok temu (po zmianach wyszukiwania i wprowadzeniu pierwszych poważnych opłat), fejs pustkami straszy...
sporo ludzi? od początku mojego "istnienia" na fb nikt kogo znam nie opuścił FB na stałe, oczywiście kasują konta ale po 3-4 miesiącach wracają bo nie ma żadnej innej alternatywy

ekonet
05-11-2013, 14:02
wracają bo nie ma żadnej innej alternatywy
Nie ma czegoś takiego, jak "inna alternatywa".

qualin
05-11-2013, 14:05
Alternatywa jest w postaci google+, ale to niestety mało popularny serwis (przynajmniej w pl).

stock
05-11-2013, 14:26
alternatywa jest twitter. Znacznie bardziej popularny od FB - ale niestety nie w PL.

mateo912
05-11-2013, 14:35
Nie ma czegoś takiego, jak "inna alternatywa".
tak teraz to widzę, masło maślane:D

Alternatywa jest w postaci google+, ale to niestety mało popularny serwis (przynajmniej w pl).
G+ to jakaś masakra jest tam nic się nie dzieje :)

alternatywa jest twitter. Znacznie bardziej popularny od FB - ale niestety nie w PL.

twitter MZ jest czymś innym niż fb, to bardziej taki microblog (w PL jest blip.pl działa w taki sam sposób).

skarcity
05-11-2013, 17:37
jakich opłat?

Zapłata może mieć różne formy, niekoniecznie gotówki.
Już teraz FB posiada prawa majątkowe do wszystkich treści umieszczanych przez Ciebie i innych. W przyszłości może zażądać opłat za przestrzeń na serwerach, co jest istotne w przypadku strony foto. Może wprowadzić płatny dostęp do ciekawych stron dla innych użytkowników. Będziesz tyrał latami, inwestował w sprzęt i wiedzą, a potem FB będzie pobierał opłaty za oglądanie Twoich prac. Form zarabiania na treściach może być dużo więcej.

W poprzednim wpisie nie namawiałem do rezygnowania z FB, ale przestrzegałem przed zaniedbywaniem własnej strony kosztem FB. Co gorsza wiele firm, stowarzyszeń czy organizacji całkowicie przeniosła swoje serwisy na FB. Myślę, że za kilka lat obudzą się z ręką w nocniku.

Pomimo tego uważam, że FB jest świetnym narzędziem promocji własnej strony www, ale pod warunkiem, że jest wykorzystywana tylko do informowania o nowościach na własnej stronie www. Sam prowadzę dwa fanpejdże i widzę, że przyczyniają się do ruchu na stronach właściwych. W przypadku kiedy FB zmusi mnie z rezygnacji z jego dobrodziejstw, moje strony zbyt wiele nie ucierpią.

pozdrawiam

mateo912
05-11-2013, 17:51
Zapłata może mieć różne formy, niekoniecznie gotówki.
Już teraz FB posiada prawa majątkowe do wszystkich treści umieszczanych przez Ciebie i innych.

pozdrawiam

a skąd te rewelacje wziąłeś? regulamin fb czytałeś? ;)

skarcity
06-11-2013, 11:01
a skąd te rewelacje wziąłeś? regulamin fb czytałeś? ;)
Tak czytałem. Wnioskuję więc, że Ty nie (albo nie zrozumiałeś). FB posiada prawa majątkowe, oczywiście nie wyłączne. Może korzystać z Twoich prac w zasadzie w dowolny sposób, bez pytania Cię o zgodę czy płacenia Tobie za wykorzystanie Twoich prac. Jeśli to nie są prawa majątkowe, to jakie?

w PL jest blip.pl działa w taki sam sposób
Zanim się poleci Blip-a, trzeba by wiedzieć, że już nie istnieje :-)

pozdrawiam

eskimos
06-11-2013, 12:15
Jestes pewien ze czytales regulamin na facebook.pl a nie na kwejk.pl ?

mateo912
06-11-2013, 13:02
Jestes pewien ze czytales regulamin na facebook.pl a nie na kwejk.pl ?

+1;)

freefly
06-11-2013, 13:08
Tak czytałem. Wnioskuję więc, że Ty nie (albo nie zrozumiałeś). FB posiada prawa majątkowe, oczywiście nie wyłączne. Może korzystać z Twoich prac w zasadzie w dowolny sposób, bez pytania Cię o zgodę czy płacenia Tobie za wykorzystanie Twoich prac. Jeśli to nie są prawa majątkowe, to jakie?

Masz rację, FB wykorzystuje wszystko co w nim umieścisz......udostępniając to innym, ale chyba nie zrozumiałeś intencji i celu tego zapisu w regulaminie.
Działanie FB to nic innego rozpowszechnianie cudzych treści na rzecz innych użytkowników. Udzielasz licencji, żeby FB bez żadnych konsekwencji, mógł to robić.
Wystarczy odpowiedni zapis w regulaminie i jest dupokrytka.

skarcity
06-11-2013, 14:00
+1;)
Nie ma to jak radość z tego, że ktoś ma podobne zdanie do mojego. :-) Nie zmienia to jednak regulaminu FB

Masz rację, FB wykorzystuje wszystko co w nim umieścisz......udostępniając to innym, ale chyba nie zrozumiałeś intencji i celu tego zapisu w regulaminie.
Działanie FB to nic innego rozpowszechnianie cudzych treści na rzecz innych użytkowników. Udzielasz licencji, żeby FB bez żadnych konsekwencji, mógł to robić.
Wystarczy odpowiedni zapis w regulaminie i jest dupokrytka.
Ty też masz rację, ale nie do końca. Nigdzie w regulaminie FB nie pisze w jakim celu i na jakich polach będzie wykorzystywał treści chronione prawem autorskim. Tak więc licencję, którą mu udzielasz używa do tego co napisałeś, ale może użyć ją również do innych celów.

O genezie ostatniej zmiany regulaminu można przeczytać TUTAJ (http://wiadomosci.radiozet.pl/Swiat/Wiadomosci/Facebook-zmienia-regulamin.-Bedzie-mogl-legalnie-wykorzystac-nasze-zdjecia):

Zakładam, że to nie są ostatnie "zmiany" w regulaminie.

mateo912
06-11-2013, 14:11
Nie ma to jak radość z tego, że ktoś ma podobne zdanie do mojego. :-) Nie zmienia to jednak regulaminu FB

Ty też masz rację, ale nie do końca. Nigdzie w regulaminie FB nie pisze w jakim celu i na jakich polach będzie wykorzystywał treści chronione prawem autorskim. Tak więc licencję, którą mu udzielasz używa do tego co napisałeś, ale może użyć ją również do innych celów.

O genezie ostatniej zmiany regulaminu można przeczytać TUTAJ (http://wiadomosci.radiozet.pl/Swiat/Wiadomosci/Facebook-zmienia-regulamin.-Bedzie-mogl-legalnie-wykorzystac-nasze-zdjecia):

Zakładam, że to nie są ostatnie "zmiany" w regulaminie.

stawiam na to że Eskimos pisał raczej do Ciebie niż do mnie :)

i akurat jesteś w błędzie bo jest jasno napisane do czego informacje (czyli wszystkie dane zdjęcia, filmy itp które wrzuciłeś na fb) są wykorzystywane

Sposoby wykorzystywania uzyskiwanych przez nas informacji
Uzyskiwane przez nas informacje o Tobie są wykorzystywane w związku z udostępnianiem usług i funkcji Tobie i innym użytkownikom, takim jak Twoi znajomi, nasi partnerzy, reklamodawcy, którzy wykupili reklamy w serwisie, a także twórcy aplikacji, którzy tworzą używane przez Ciebie gry, aplikacje i witryny. Oprócz ułatwiania użytkownikom oglądania i odnajdywania rzeczy, które robisz i udostępniasz, otrzymywane informacje na Twój temat możemy wykorzystywać:

# w ramach działań na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa produktów i usług Facebooka oraz połączeń serwisu z innymi stronami;
# w celu ochrony praw i własności serwisu Facebook i innych podmiotów;
# w celu obsługi funkcji i usług opartych na lokalizacji, takich jak informowanie Ciebie i znajomych o wydarzeniach w pobliżu;
# w celu pomiaru i analizy skuteczności reklam, które prezentujemy Tobie i innym użytkownikom, w tym dostarczania Ci interesujących reklam;
# w celu przedstawiania propozycji Tobie i innym użytkownikom serwisu Facebook, takich jak: proponowanie, by znajomy skorzystał z narzędzia do importowania kontaktów, ponieważ Tobie udało się w ten sposób znaleźć znajomych, by inny użytkownik dodał Cię do grona znajomych, ponieważ zaimportowaliście ten sam adres e-mail, albo by Twój znajomy oznaczył Cię na dodanym zdjęciu, na którym jesteś;
# w celu obsługi operacji wewnętrznych, w tym rozwiązywania problemów, analizy danych, testów, badań i usprawniania usług.

skarcity
06-11-2013, 14:28
stawiam na to że Eskimos pisał raczej do Ciebie niż do mnie :)

i akurat jesteś w błędzie bo jest jasno napisane do czego informacje (czyli wszystkie dane zdjęcia, filmy itp które wrzuciłeś na fb) są wykorzystywane
Ja pier... ale jesteś oporny. Ja też stawiam na to, że Eskimos pisał do mnie! Wyraził wątpliwość czy czytałem odpowiedni regulamin. W ten sposób potwierdził Twoje wcześniejsze wątpliwości, i dlatego tak się ucieszyłeś. Teraz chyba jasne, prawda?

Kolego, jesteś zafascynowany FB i masz klapki na oczach. Nie zamierzam Cię dłużej odwodzić od zachwytu nad FB. Zamiast przeczytać mój link i posłuchać wypowiedzi prawnika, cytujesz mi fragment polityki prywatności FB, który dotyczy TWOICH DANYCH OSOBOWYCH oraz informacji o TWOICH ZACHOWANIACH, KONTAKTACH itp. Punkt dotyczący filmów i zdjęć, czyli treści chronionych "prawem własności intelektualnej" jest w innej części regulaminu FB.

pozdrawiam

eskimos
06-11-2013, 23:23
Masz na mysli to

"W przypadku treści objętych prawem własności intelektualnej [...] użytkownik przyznaje nam poniższe uprawnienie zgodnie z wprowadzonymi przez siebie ustawieniami prywatności i ustawieniami aplikacji: użytkownik przyznaje nam niewyłączną, zbywalną, obejmującą prawo do udzielania sublicencji, bezpłatną, światową licencję zezwalającą na wykorzystanie wszelkich publikowanych przez siebie treści objętych prawem własności intelektualnej w ramach serwisu Facebook lub w związku z nim."

Freefly wlasnie o tym mowi, zwykle RWD (rejestr wydanych dokumentow nieoficjalnie nazywany ratuj wlasna d..e), bronia sie przed glupkowatymi pozwami w Stanach i to wcale nie znaczy ze przejmuja wladze majatkowa czy jakakolwiek nad twoimi zdjeciami.

velaskez
07-11-2013, 02:18
Ja pier... ale jesteś oporny. Ja też stawiam na to, że Eskimos pisał do mnie! Wyraził wątpliwość czy czytałem odpowiedni regulamin. W ten sposób potwierdził Twoje wcześniejsze wątpliwości, i dlatego tak się ucieszyłeś. Teraz chyba jasne, prawda?

Kolego, jesteś zafascynowany FB i masz klapki na oczach. Nie zamierzam Cię dłużej odwodzić od zachwytu nad FB. Zamiast przeczytać mój link i posłuchać wypowiedzi prawnika, cytujesz mi fragment polityki prywatności FB, który dotyczy TWOICH DANYCH OSOBOWYCH oraz informacji o TWOICH ZACHOWANIACH, KONTAKTACH itp. Punkt dotyczący filmów i zdjęć, czyli treści chronionych "prawem własności intelektualnej" jest w innej części regulaminu FB.

pozdrawiam

Mateo ma po prostu wrzucone na fejsa tysiące fotek, to próbuje się przekonać, że nie oddał ich za darmo.
A to, że fejsbuk przechowuje wszystkie wasze czaty, wiedzieliście? Jest opcja, że można pobrać wszystko w formacie txt bodajże na swój komputer...od początku istnienia konta.

eskimos
07-11-2013, 12:26
Gadu gadu to samo, gmail tylko teoretycznie kasuje twoja poczte ba google przechowuje cache nieistniejacych stron i wpisow ktore sam kasowales. To co ktory z was pierwszy odcina kabel od internetu ?

Kurtz
07-11-2013, 12:35
Nikt wam nie każe używać facebooka, gmaila, gadu gadu.
Możecie olać fejsa, postawić własną pocztę ( i wysyłać tylko do ludzi którzy mają skrzynki gdzieś indziej niż na gmailu :P ), napisać własny komunikator, albo używać linuxowego talka, czy netcata ;) Nawet własne XMPP możecie przecież postawić.

Niektórym przeszkadza, że jakiś automat czyta ich maile, analizuje i na ich podstawie podaje im celowane reklamy, niektórzy podają na facebooku wszystkie informacje potrzebne do skutecznej kradzieży tożsamości, czy wykonania operacji na koncie bankowym. co kto lubi.

freefly
07-11-2013, 12:52
Ludzie odbierają telefony w miejscach publicznych i dość głośno mówią (tak ze nie sposób nie słyszeć) o faktach, podają nazwiska i inne dane, o które tak się martwią przesyłając droga np. mailowa.
Nie raz zdarzyło mi się słyszeć jak ludzie, których nie znam, rozmawiają o osobach, które znam osobiście, o faktach o których nie miałem pojęcia.

dem
07-11-2013, 13:00
Jeśli chodzi o zdjęcia wrzucane na fb, to ja przyjąłem zasadę, że dodaję do każdego foto, ogromny tekst w nazwą mojej strony (na całą szerokość zdjęcia). Oczywiście na małej przejrzystości, tak, aby napis nie dominował na zdjęciu, ale był jednocześnie widoczny. Nie jest to może najbardziej eleganckie, ale w sytuacji, w której fb chciałby wykorzystać w jakimś celu moje zdjęcie, zrobi mi przynajmniej darmową reklamę.

bogdi64
14-01-2014, 13:01
wiem, że wielu na szczęście to nie dotyczy, ale niestety poziom kontroli już ingeruje również w PRYWATNE WIADOMOŚCI - więc uważajcie co piszecie - bo może to być czytane

RobertMiernik
14-01-2014, 13:03
a tak mniej lakonicznie?

bogdi64
14-01-2014, 13:05
została usunięta PRYWATNA wiadomość, o czym mnie poinformowano

docxxx
14-01-2014, 13:40
Ale to już było wiadomo wcześniej! Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, ale ANULOWANE wiadomości także trafiają na serwery FB i są analizowane. I nie mówię tu o napisanych, zapisanych, opublikowanych i nagle "eee, zdejmę", tylko o takich, gdzie piszecie coś do kogoś i nagle to kasujcie bez wysłania. Delay time po którym ten tekst jest wysyłany to bodaj 5 lub 30 sekund (wiem, rozbieżność duża, ale zapamiętałem te dwie liczby).