Zobacz pełną wersję : D60 jaki BatteryGrip
Nabuhodonozor
22-06-2010, 14:26
Witam!
Posiadam Nikona D60 i mam zamiar kupić BatteryGrip`a ale niestety nie ma nikonowskich dlatego zostaje zamienniki do wyboru mam:
-Delta Battery Pack D40 PRO 60 (ze spustem migawki i LCD)
-Hahnel HN-D60 INFRARED
-Delta Battery Pack
I mam dylemat który wybrać, zastanawiam się nad tym Delta Pro ale czy warto?
Proszę o podpowiedzi i opinie :)
Pozdrawiam
Grip do D60, to IMHO niepotrzebny dodatek. Spust w gripie działa przez podczerwień - tak jak pilot. A to znaczy, że aby zmienić spust, najpierw musisz wejść do menu i zmienić sposób wyzwolenia migawki. I tak za każdym razem, gdy tylko obrócisz aparat. Mam pilota i już wystarczająco mnie piekli zmienianie opcji. Można do przycisku funkcyjnego przypisać zmianę sposobu wyzwolenia migawki, ale IMHO jedyne co przydaje się pod tym guzikiem, to zmiana ISO.
Ale jeśli jesteś zdecydowany, to poczekaj na opinie innych.
Nabuhodonozor
22-06-2010, 15:59
ten spust to wiem :)
Gripa chce aby wydłużyć prace bez ładowania a przy okazji jest miejsce na zwykle baterie(czasem na pewno pomocne), a przy okazji jak słyszałem poprawia komfort trzymania przy tele. Dlatego właśnie zastanawiam się nad BatteryGripem
Pozdrawiam
Czarny73
22-06-2010, 16:11
Dla mnie grip w D60 jest jak najbardziej przydatny, np. ze względu na lepsze, wygodniejsze trzymanie i możliwość pracy na dwóch aku. Z pionowego spustu wcale nie trzeba korzystać (ja nie korzystam).
Moim zdaniem najlepszy grip do D60 to Ownuser http://www.allegro.pl/item1078105917_grip_battery_pack_do_nikon_d3000_d6 0_d40_d40x_wkl.html mam i mogę śmiało polecić. Świetnie pasuje i nie zżera aku.
Deltę bym sobie odpuścił bo strasznie zżera aku. a w dodatku tą z lcd, mz niepotrzebny bajer.
Nabuhodonozor
22-06-2010, 16:20
A do tego Ownuser mozna dokupić wężyk? bo D60 nie ma wejscia na wężyk i to byłby + :)
Bo praktycznie jest 50 zł róznicy a jak lepszy to warto dopłacić
Dziękuje.
Pozdrawiam
Czarny73
22-06-2010, 16:38
Ten grip też nie ma wejścia na wężyk spustowy, jeśli o to chodzi, ale od czego w końcu jest pilot.
Nabuhodonozor
22-06-2010, 16:46
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/06/bpo_d40x_03a-1.jpg
źródło (http://www.foxfoto.eu/img/bp/bpo_d40x_03a.jpg)
A ten symbol po lewej?
Czyli mogę go zamawiać i prawdopodobnie będę zadowolony?
Czarny73
22-06-2010, 18:03
Ten symbol po lewej, to jest wejście na specjalnego pilota, a właściwie to odbiornik do tego pilota, firmy ownuser zdj. nr 6 w/w aukcji.
Wyzwalanie migawki poprzez grip, działa na zasadzie podczerwieni i nie ma tu mowy o żadnym wężyku (a szkoda).
Mimo wszystko polecam, na pewno będziesz zadowolony.
Nabuhodonozor
22-06-2010, 19:09
A kupowałeś przez neta?
Z tego sklepu?
Były jakieś problemy przy zakupie?
Czarny73
22-06-2010, 19:23
Dokładnie z tego sklepu, żadnych problemów nie było.
Nabuhodonozor
22-06-2010, 19:38
A jeszcze jedno Grip ma możliwość podczepienia statywu?
Czarny73
22-06-2010, 19:48
Tak ma gniazdo mocowania statywu.
Nabuhodonozor
22-06-2010, 19:51
To nie pozostaje mi nic jak tylko zamówić i czekać :)
Jak przetestuję to podzielę się opinią :)
Mam nadzieję, że nie zawiodę się i długo będzie mi służył :)
Dziękuje!
Pozdrawiam!
Będziesz zadowolony. Mam ten grip kupiony w tym samym sklepie. No i jestem zadowolony :-)
Nie wiem jednak czy mocowanie aparatu z gripem na statywie to dobry pomysł. Tracisz częściowo stabilność, bo pomiędzy aparatem a statywem masz kolejny element, który potencjalnie może generować jakiś ruch aparatu. Ja zdejmuję grip, gdy stawiam aparat na statywie. Może się mylę, ale wydaje mi się to stabilniejsze.
Nabuhodonozor
22-06-2010, 22:36
No może tak będzie nie wiem :)
Zamówiłem zobaczymy do czwartku powinien przyjść :)
Jak sprawdzę to napiszę :)
A tak z innej beczki czy próbowaliście robić zdjęcia IR oczywiście piszemy o D60?
Bo mam zamiar spróbować a szkoda mi wydać kasę na filtr który będzie później leżał w szafie...
Dziękuje!
Pozdrawiam
Nabuhodonozor
24-06-2010, 16:33
Czarny73 i krYsti dostaliście ten sam grip co na zdjeciu??
Bo do mnie przyszła paczka ale inny grip niż na fot.
Przyszedł firmy: Newell a miała być Ownuser
Proszę o szybko odp!
Pilne!
Ja odbierałem osobiście, bo akurat byłem służbowo niedaleko i było mi po drodze.
Nabuhodonozor
24-06-2010, 19:31
A ja dzwoniłem i pomyłka zaszła! Kazali mi odesłać do nich i mają dać właściwego;/
Łaski nie robią, zapłaciłeś i masz prawo oczekiwać towaru, jaki kupiłeś. Tylko, że pewnie masz odesłać na swój koszt...
Czarny73
24-06-2010, 20:07
Mi przysłali to, co zamawiałem, czyli ownuser, żadnej pomyłki nie było.
Nabuhodonozor
24-06-2010, 20:17
To ino mnie wyjechali na szaro...
I teraz tydzień czekać...:(
Dobrze,że nie wyjeżdżam to przeżyje :)
Deltę bym sobie odpuścił bo strasznie zżera aku. a w dodatku tą z lcd, mz niepotrzebny bajer.
1) Nic Delta nie zżera. Chyba, że jest uszkodzona. Ale w takiej sytuacji każdy może zżerać.
2) Jeśli nie wiesz, że lcd potrzebujesz, to, faktycznie, nie potrzebujesz.
Nie wiem jednak czy mocowanie aparatu z gripem na statywie to dobry pomysł. Tracisz częściowo stabilność, bo pomiędzy aparatem a statywem masz kolejny element, który potencjalnie może generować jakiś ruch aparatu. Ja zdejmuję grip, gdy stawiam aparat na statywie. Może się mylę, ale wydaje mi się to stabilniejsze.
Eeee, jaki ruch może generować grip?
Dobrze dokręć grip do aparatu, a potem używaj tak, jakby był częścią nierozłączną aparatu.
Gdyby ktoś jeszcze trafił na ten wątek, ja polecam najtańszy grip, może być delta, może być jenis. Po co przepłacać za jakieś dziwne porty Ownusera?
Gdyby ktoś jeszcze trafił na ten wątek, ja polecam najtańszy grip, może być delta, może być jenis. Po co przepłacać za jakieś dziwne porty Ownusera?
Generalnie np. po to warto przepłacić, żeby mieć sprzęt lepszej jakości. Nie tylko "dziwne porty" się liczną, ale i wykonanie, rodzaj plastiku, dopasowanie elementów, wytrzymałość, ogólna estetyka, itd.
Generalnie np. po to warto przepłacić, żeby mieć sprzęt lepszej jakości. Nie tylko "dziwne porty" się liczną, ale i wykonanie, rodzaj plastiku, dopasowanie elementów, wytrzymałość, ogólna estetyka, itd.
Ok. To napiszę tak: ja nie mam uwag co do jakości, rodzaju wykonania, estetyki itp tańszych gripów, niż polecony tutaj. Na moje oko wszystkie one wyglądają, jak z jednej fabryki, tylko są różnie obrandowane.
A tak z innej beczki czy próbowaliście robić zdjęcia IR oczywiście piszemy o D60?
Bo mam zamiar spróbować a szkoda mi wydać kasę na filtr który będzie później leżał w szafie...
Dziękuje!
Pozdrawiam
da się, sam kiedyś próbowałem z kitowym obiektywem (mam filtr 52mm) - czasy naświetlania to ok 15s przy f4 i iso 400
teraz nie mam za bardzo jak bo N18-200 to 72mm
próbowałem z N35 1,8 ale ona łapie hotspota idealnie w centrum kadru i się do IR nie nadaje
Nabuhodonozor
27-06-2010, 12:52
Nie ja miałem właśnie zamiar robić kitem :)
A masz jakieś fotki?
Dziękuje!!
przem426
27-06-2010, 19:43
podepnę się pod temat - wczoraj dotarł do mnie grip Jenis - ten tzw. "pro" z lcd.
Jeśli chodzi o jakość wykonania to jest dobrze, plastiki jakościowo gorsze jak w body, ale świetnie spasowane, nic się nie rusza, nie kołysze nie odstaje, pasuje super. Zastrzeżenia mam co do knefli "programatora" trzeba je głęboko wciskać, żeby zaskoczyły. LCD jest podświetlany - to na plus.
Kupiłem akurat ten model, ponieważ potrzebuje interwałometru do robienia filmów takich jak ten (http://www.youtube.com/watch?v=1FKXoMwlAOY) lub ten (http://www.youtube.com/watch?v=Ec7CJsu-Wv8). Akurat te zostały wykonane z stoperem w jednej ręce i pilotem IR w drugiej.
Co się okazało ? interwałometr działa z automatu do 99 zdjęć. potem trzeba go uruchomić ponownie. Jest to o tyle uciążliwe że oba powyższe filmiki to ~700 kadrów...
Dlatego - ogólna ocena girpu - to "ok, ale jestem lekko zawiedziony". Lepsze to niż pilot z stoperem. A laptopa nie chcę z sobą taszczyć wszędzie.
Nabuhodonozor
01-07-2010, 20:22
W końcu po tygodniu przyjechał mój grip =)
Co do pierwszego wrażenia to ok.
Ale napiszę więcej po "zabawie" z nim =)
A teraz mam taką prośbę aby ktoś pomógł mi ogarnąć go bo jest EN i chyba chiński.
oznaczenie na gripie:
DC-IN - nie wiem do czego służy.
i na dodatkowym pojemniku na akum albo baterie:
8AA on-off oraz 6AA-off-8AA
Z góry dziękuję!
Pozdrawiam
Nabuhodonozor
10-12-2010, 18:31
Odkopując to grip dobrze się sprawuje tylko mam jeszcze jedno pytanie co do tego dodatkowego pojemnika na baterie, a mianowicie: jak mam poustawiać, żeby aparat pracował na bateriach/akumlatorkach tych z pojemnika a nie z gripa(oryginalnych)?
Ustawiam na gripie DC-IN a na pojemniku w pierwszym On a na drugim przełączniku 8AA i nie działa tak jak miałem "spust migawki zablokowany[...]" tak po wlaczeniu również mam a wydaje mi się, że powinienem zrobić jeszcze parę zdjęć na bateriach/akum.
Z góry Dziękuję!
Pozdrawiam