Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Po przerwie..
Nie prezentowałem od jakiegoś czasu prac. Myślę, ze teraz mogę pokazać jedną. Dziękuję za każde słowa krytyki.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img94.imageshack.us/img94/6804/kajaocena.jpg)
Widzę, nie zasłużyłem na ocenę.
Polsar74
21-06-2010, 15:19
zasłużyłeś, zasłużyłeś ... Wg mnie b.dobra praca.
Moim zdaniem bardzo dobra praca, ale... Usunąłeś kolor lecz zostawiłeś trochę na tęczówce i na włosach. Mnie się kiedyś też podobały takie zabiegi, ale teraz wolę zdecydowanie bez takich wodotrysków. Nie rzuca się to od razu w oczy, ale gdy zobaczyłem zaczęło mnie denerwować. Generalnie kadr mi się podoba i jest to dobra praca mz. Pozdrawiam
Kadr na + ale z obróbką wg mnie nie za bardzo ci tu wyszło. Coś z tym BW jest nie tak (chodzi mi tu o okolice oczu) albo mi wzrok siada:D
zlosnica
21-06-2010, 18:24
Podchodzę do tego zdjęcia już któryś raz i tak sama nie wiem. Niby tego koloru nie ma, ale te tęczówki i włosy. Kadr jest ok, modelka śliczna, ale jednak wolałabym albo kolor choćby taki lekko wypłowiały, albo zdecydowane bw. Pozdrawiam kolegę! :)
W odpowiedzi na zarzuty szanownych forumowiczów i pewnej miłej forumowiczki nie zostawiłem koloru tęczówek przy obróbce zdjęcie jest całościowo poddane desaturacji, natomiast przy obróbce oczu podniosłem kontrast. Na wniosek o typowe BW przemyśle i być może wrzucę wersję kolorowa mam, ale nie przyciąga ona mojej uwagi tak bardzo stąd nie zostało wrzucone.
Z tego co przeczytałem wynika, ze kolor mają tylko oczy i włosy modelki a ma go łańcuszek ma go tło mają go usta itd. Skóra też nie jest idealnie biała, czy szara...
Czemu nikt nie wspomniał o tym, ze nie usunąłem plamki na czole modelki?! Zaraz to zrobię:D.
Pozdrawiam serdecznie
Przecież to nie jest typowe BW, tylko desaturacja, nie wiem, czego się czepiacie. Ogólnie zdjęcie w chłodnej tonacji, MZ spójnie kolorystycznie, kadr się broni. Uważam, że jest fajnie.
Może się czepiamy, ale to jednak rzuca się w oczy. Zresztą ktoś pyta, ktoś odpowiada. Nie zawsze trzeba się zgadzać z odpowiedziami:)
missbizarre
22-06-2010, 09:33
zdjęcie zbyt mocno zdesaturowane, jest albo za bardzo BW albo za mało kolorowe, taki niedobry środek, poza tym w obróbce straciłeś to co się dzieje w cieniach, jest zbyt kontrastowo i zbyt mydlasto, proponuję obrobić jeszcze raz :) a i chętnie zobaczyłabym oryginał
a jak już chcesz usunąć plamkę na czole to koniecznie zrób coś z cieniami pod oczami
modelka piękna, kadr bardzo przyjemny :)
ale ja się nie znam ;)