PDA

Zobacz pełną wersję : dysk 500gb, jaki?

remnaj
21-06-2010, 09:47
Co byście polecali z dysków 500gb. mowa o wewnetrznych. Nie chce wiekszego bo moim zdaniem nie ma sensu. Zapelniam wsadzam w szafke i wkladam nowy. Problem w tym ze zawsze przed zakupem naczytam sie opini uzytkownikow, a pozniej siedze i mysle. Mialem brac segate bo takie zawsze mialem. Podobno duzo wraca na gwarancji i nie warto. myslalem nad WD podobnie. Jestem skory na samsunga, maja duzo pozytywnych opini ale jakos nie mam zaufania do tej firmy. A wy co byscie polecali?
dzieki i pozdrawiam Remik

kZC_
21-06-2010, 10:02
http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=20853
ewentualnie 1TB i cache 32mb

Slon
21-06-2010, 10:56
zdecydowanie seagate:
http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1_30&products_id=4682

mam od ok 8 miesiecy i jest swietny. Cichutki, szybki i nie grzeje sie. Niedawno dokupilem 1TB z tej samej serii - rownie dobry :)
od kiedy uzywam komputera - jakies 12 lat - padl mi jeden dysk. Byl to samsung ;) od tamtej pory tylko seagate'y

Kyle
21-06-2010, 10:59
Ja też nie mam przekonania do Samsunga ale niebawem będą w sprzedaży modele ... Samsunga o gęstości 640 GB/talerz - i taki też mimo mojej niechęci do tej firmy bym kupił (większa prędkość odczytu, mniejszy hałas i pobór energii). Szczególnie że najnowsze Seagate się popsuły (których używam od dawna ... ostatni z serii 10 - nie sprawia problemów, wcześniej też miałem seagate przez 5 lat i sprzedałem jako sprawny). Tak więc w kwestii Seagate z serii 11 i 12 słyszałem wiele złego, a do starszych nie mam zastrzeżeń.

ps. też miałem kiedyś samsunga ( SP2504C ) który się popsuł i po tym znienawidziłem tę firmę .... jednak wierzę że po tych kilku latach przerwy w serii F4 będzie dobrze ... a jak się sparzę to podziękuję tej firmie na kolejne 10 lat

Slon
21-06-2010, 11:04
Ja też nie mam przekonania do Samsunga ale niebawem będą w sprzedaży modele ... Samsunga o gęstości 640 GB/talerz - i taki też mimo mojej niechęci do tej firmy bym kupił (większa prędkość odczytu, mniejszy hałas i pobór energii). Szczególnie że najnowsze Seagate się popsuły (których używam od dawna ... ostatni z serii 10 - nie sprawia problemów, wcześniej też miałem seagate przez 5 lat i sprzedałem jako sprawny). Tak więc w kwestii Seagate z serii 11 i 12 słyszałem wiele złego.

z tego co kojarze, to dali ciala z seria 11. Ale z drugiej strony znajomy ma dysk z tej wadliwej serii, zrobil upgrade softu i ciagle dziala

Meggido
21-06-2010, 11:05
Obecnie używam Western Digital 500GB.

emgieb
21-06-2010, 11:11
To zupelnie obojetne :) wyznacznikiem jest dlugosc gwarancji i cena. Wszyscy producenci maja podobny odsetek padow i podobne transfery. Ja z przyzwyczajenia kupilbym Samsunga, - F3 jest polecany, ale tak naprawde to wsio rawno :)

nobi85
21-06-2010, 18:10
Ja miałem zawsze pecha do dysków seagate. Kiedyś kupiłem barracude z serii 10, to padła następnego dnia, następny egzemplarz po paru godzinach, dopiero za trzecim razem trafiłem na bezawaryjny. Rok temu kupiłem barracudę z serii 12, i do teraz ma 23 bad sectory i coraz szybciej ta liczba się powiększa więc dysk praktycznie jest już nieużywany. Teraz mam samsunga F3 i na razie bez problemów.
Jeżeli chodzi o szybkość to F3 chyba nie ma konkurenta, jeżeli chodzi o gwarancję to wygrywa WD (choć widzę że w niektórych sklepach można też wyrwać inne firmy z 5-letnią gw). Ja bym kupił któryś z tych, lub poczekał, może seagate wyda coś ciekawego, ale ja osobiście się zraziłem do tej firmy.

de Fresz
21-06-2010, 19:20
Do Barrakud 12 jest szpecjalny program do czytania badów od Seagate - jak twierdzi sam producent, z racji czegoś tam nietypowego standardowe toolsy nie podają prawdy.

remnaj
21-06-2010, 20:42
dzieki chlopaki za odpowiedzi. jestem zdecydowany na samsunga. teraz pytanie, czy f2 jest znacznie gorszy od f3? nie pytam o szybkosc tylko bezawaryjnosc. nie zalezy mi na szybkosci. pozdrawiam Remik

wisa
21-06-2010, 21:24
Kupuj śmiało f2. Używam go od dwóch lat i śmiga aż miło.

robin102
21-06-2010, 21:50
zdecydowanie seagate:

Cichutki, szybki i nie grzeje sie.
Dokładnie taki sam jest samsung serii F3 tylko jeszcze cichszy, jeszcze szybszy i to odczuwalnie, i jeszcze chłodniejszy. W kompie kręcą mi się oba wiec porównanie mam :)
Jedyny felerek samsunga to głośny start głowicy potem cisza jak marzenie

Kyle
22-06-2010, 07:38
Dokładnie taki sam jest samsung serii F3 tylko jeszcze cichszy, jeszcze szybszy i to odczuwalnie, i jeszcze chłodniejszy. W kompie kręcą mi się oba wiec porównanie mam :)
Jedyny felerek samsunga to głośny start głowicy potem cisza jak marzenieA który mniej wibruje ?

sebwer
22-06-2010, 08:22
zdecydowanie seagate:

mam od ok 8 miesiecy i jest swietny. Cichutki, szybki i nie grzeje sie. Niedawno dokupilem 1TB z tej samej serii - rownie dobry :)
od kiedy uzywam komputera - jakies 12 lat - padl mi jeden dysk. Byl to samsung ;) od tamtej pory tylko seagate'y

A ja miałem już różne dyski i akurat jeden z seagate mi padł. Nie ma reguły na wadliwy sprzęt. Czasem jest wadliwa seria. W chwili obecnej niestety wszystkie dyski są zawodne (wystarczy poczytać na komputroniku opinie). Kiedyś zdarzały się lepsze i gorsze i chodziły latami, teraz zależy na jaki egzemplarz się trafi. To moje zdanie.:)

robin102
22-06-2010, 10:16
A który mniej wibruje ?
Z całym sentymentem do Seagate Barakud które zawsze lubiłem stwierdzam z moich doświadczeń, że samsung mniej wibruje, mam 2x Seagate serii 12.( 2x500GB) te z linku powyżej, oraz dwa samsungi serii F3 500 GB oraz 1 TB samsungi są cichsze , chłodniejsze i szybsze bez dwóch zdań. Seagate seria 12 to już stare dyski, samsungi troszkę nowszej generacji. Może seria 14. u Seagate coś zmieni w moim rankingu :)

remnaj
22-06-2010, 10:29
wlasnie od poczatku czytam opinie na temat dyskow na stroniekomputronika. przeraza mnie to co sie dzieje. wszytsko na mase. ide zaraz do komputronika bo mam pod nosem zamowie w f2 bo f3 nie maja na stanie. dziekie chlopaki za pomoc. pozdrawiam

robin102
22-06-2010, 11:45
No ale jak to ? idziesz kupować "stary" dysk serii F2 ? niby dobry, ale to stara konstrukcja. Kup przynajmniej F3. Dysk przy pracy na dużych plikach zdjęciowych co po obróbce potrafią mieć prawie 100MB to newralgiczna sprawa, procesor można mieć wolniejszy, ram mniejszy, ale HD najszybszy z możliwych na rynku zwłaszcza, że nowy kupujesz. Nie ma w Komputroniku kup w Morele.net, albo w esc.pl mają dobre ceny i porządny serwis.
A najlepiej takie dwa F3 w RAID "0" ustawić i komputera nowego nie trzeba będzie kupować :)

akustyk
22-06-2010, 12:07
osobiscie mam prawie same Samsungi. w budzie w sumie 3 i do tego w zewnetrznej obudowie
NAS jeden. tylko backupowy USB mam Maxtor (czyli Żygejt), ale o dziwo, odpukac, jeszcze dziala.

kiedys mialem tylko Caviary, teraz od lat Samsung. wedlug serwisow (nawet w PL) najnizsza
awaryjnosc, a ze cenowo sa lepsze to widac.

kwestia wyboru modelu - warto pomyslec o zastosowaniu. jesli to ma byc dysk na partycje systemowa
lub jakis cache (duzo malych plikow, do ktorych czesto system zaglada) to do tego wybiera sie zupelnie
innego rodzaju twardziela niz np. na repozytorium plikow RAW czy filmow (malo, wielkich, rzadziej
przegladanycyh plikow). w przypadku Samsunga na system bralbym SpinPoint F3, a na repozytorium
ktorys z EcoGreen (najtanszych w przeliczeniu na GB). w Caviarze to sa odpowiednio Black i Green.

tutaj fajnie o roznicach w wydajnosci na podstawie dyskow 1TB: http://www.xbitlabs.com/articles/storage/display/1tb-14hdd-roundup.html

kZC_
22-06-2010, 13:12
wlasnie od poczatku czytam opinie na temat dyskow na stroniekomputronika. przeraza mnie to co sie dzieje. wszytsko na mase. ide zaraz do komputronika bo mam pod nosem zamowie w f2 bo f3 nie maja na stanie. dziekie chlopaki za pomoc. pozdrawiam

nie bierz co dają... czy mają..
tak jak robin102 pisał, F2 to stara konstrukcja.. zostało im to muszą wyprzedać..ehh nie lepiej zamówić na esc czy gral wziąć przesyłkę kurierską i poczekać 2dni na nowy dysk? potem będziesz płakał, że coś nie tak z nim :))

cóż.. twoja decyzja

remnaj
22-06-2010, 16:13
spokojnie, bylem ugadalem sie zamowili f3. dzwoni po kilku minutach od mojego wyjscia ze maja f 3, wiec mowie ze przyjdę wieczorem. właśnie przed chwila bylem okazalo sie ze maja f3 EG. gosc powiedzial ze radzi zwyklego f3 bo szybszy, wiec czekam do jutra. jutro będę mial f3. jeszcze raz dzięki.

Articool
22-06-2010, 16:57
Bardzo dobry wybór. Mam teraz już dwa takie, a też się nie moglem przekonać do tej firmy. Dzisiaj mogę śmiało polecić.

remnaj
25-06-2010, 09:43
To znowu ja, albo powinienem nazywac sie pechowiec albo nie wiem co zle robie. podlaczylem dysk i bylo super do wczoraj w nocy. obrabiam foty i nagle wchdoze w katalog aby przejrzec obrobione zdjecia. wchodze do jednego z katalogow a tam mimo ze byly ustawione miniatuy nie widzialem ich. klikam na plik zeby odpalic zdjecie w przegladarce i zawieszka. resetuje kompa znow to samo. w niektoryk katalogac ok w innych klapa. wiec obs...ny kopiuje co sie da na drugi dysk i jazda wlaczam hd tune a ten pokazuje pierwszy wynik w szybkosci ale wykres nie idzie. chce zamknac hd tune i znow zawieszka. wiec mysle dzisiaj mam na 12 wiec pojde do komputronika go oddac. dzisiaj odpalam zrobilem szybkiego formata daje zeby kopiowac pliki na ten dysk a tam wszytsko ok. Ale hd tune nadal ma problemy z pokazaniem wykresu. HD life mowi ze dysk jest sprawny. co zrobic w tym wypadku?

edit
juz widze, podczas kopioawnia zatryzmal sie na 60% i stoi. dobra ubieram sie i ide z nim :(

Kyle
25-06-2010, 10:11
To znowu ja, albo powinienem nazywac sie pechowiec albo nie wiem co zle robie. podlaczylem dysk i bylo super do wczoraj w nocy. obrabiam foty i nagle wchdoze w katalog aby przejrzec obrobione zdjecia. wchodze do jednego z katalogow a tam mimo ze byly ustawione miniatuy nie widzialem ich. klikam na plik zeby odpalic zdjecie w przegladarce i zawieszka. resetuje kompa znow to samo. w niektoryk katalogac ok w innych klapa. wiec obs...ny kopiuje co sie da na drugi dysk i jazda wlaczam hd tune a ten pokazuje pierwszy wynik w szybkosci ale wykres nie idzie. chce zamknac hd tune i znow zawieszka. wiec mysle dzisiaj mam na 12 wiec pojde do komputronika go oddac. dzisiaj odpalam zrobilem szybkiego formata daje zeby kopiowac pliki na ten dysk a tam wszytsko ok. Ale hd tune nadal ma problemy z pokazaniem wykresu. HD life mowi ze dysk jest sprawny. co zrobic w tym wypadku?

edit
juz widze, podczas kopioawnia zatryzmal sie na 60% i stoi. dobra ubieram sie i ide z nim :(
Rozumiem że to UFO to Samsung F3?

remnaj
25-06-2010, 11:06
mowa o samsungu f3.

maly5
25-06-2010, 13:37
to ja sie wylamie i powiem WD albo seagate. mialem F3 w budzie - swietna predkosc (bo o taki dysk chodzilo, jakby mial byc backup to caviar green). ale niestety wydaje z siebie dziwne wibracje, ktore przyprawiaja mnie o wqr.. . co prawda mialem 1TB , ale slyszalem ze w 500 tez bywa. gdyby to byl jednostajny dzwiek to ok, ale ta wibracja narasta i znika sinusoidalnie. pier...ca mozna dostac. mam dosc cichy komp, kilka innych dyskow, ale nawet ukladanie go na dnie obudowy na gabkach nie zniwelowalo jego zachowan. po 2 dniach nie zdzierzylem i F3 wylecial.

marszull
14-01-2011, 11:57
Zeby nie tworzyc nowego watku to podepne sie pod temat. Poprzegladalem watki ze slowem "dysk" ale nie znalazlem do konca odpowiedzi na moje pytanie.
Potrzebuje kupic 3 dyski: 1- 500Gb i 2- po 1TB
Dyski beda uzywane tylkoo i wylacznie do backupu danych z trzech roznych dyskow (jeden z przenosniego gdzie trzymam podreczna opisana baze, drugi z LR zdjecia plus katalog i trzeci z takich podrecznych rzeczy ktore wrzucam do kompa). Na zasadzie raz na 2 tygodnie podlaczam dysk do czegos takiego (http://www.newertech.com/products/voyagerq.php)
robie zrzuty z dyskow, odpinam i wynosze z domu :)
oczywiscie w bezpieczne miejsce
no i przy takiej ilosci dyskow nie mam pojecia jakie dyski kupic?
Zaley mi na tym zeby byly szybkie i trwale. Moze ktos cos podpowie, moze od czerwca ktos mial jakies doswiadczenia?

Articool
14-01-2011, 13:38
Ja bym brał pod uwagę Samsung F3 albo WD z serii Black

marszull
14-01-2011, 13:55
Ja bym brał pod uwagę Samsung F3 albo WD z serii Black

zaraz poszukam o tym WD black i rozjerze sie za nim
jakos do samsunga jestem uprzedzony, bo pare lat temu padl mi ich dysk z waznymi danymi
wiem ze pewnie technologie sie zmienily, inna sprawa ze kazdej innej firmy dysk tez mogl pasc ale jakos
nie nie dam rady sie przekonac ;)

a moze ktos jescze jakies propozycje?

Slon
14-01-2011, 14:13
seagate? ta seria z 500gb talerzami. Mam taki i od ponad roku dziala idealnie - szybko, cicho i nie grzeje sie

marszull
14-01-2011, 14:39
Zdaje sobie sprawe ze oprocz WD, Samsunga i Seagate nic innego raczej nikt nie poleci
ale jesli mozna o konkrety Articool, to bede bardzo wdzieczny
mysle ze w ciagu 2 tygodni powinienem cos kupic
na razie poczytalem o tych dyskach serii black i calkiem spoko wygladaja w opisie
cena tez nie sa jakies masakrujace ;)

maly5
14-01-2011, 14:53
jak na backup to nie wiem jak duza roznica w szybkosci bedzie Ci potrzebna ale nie wiem czy wd serii green nie bylyby ok - one w sumie wlasnie pod backup sa przewidziane. z drugiej strony jak i tak nie beda w kompie. tak czy siak wzialbym wd'ki.

marszull
14-01-2011, 14:57
Lepiej zeby byly szybsze
ale najwazniejsze zeby byly wytrzymale
i jak czytalem o tych balck to moze lepiej ze maj dwa talerze? w razie "jakby co"?

Articool
14-01-2011, 15:34
Jeżeli jesteś uprzedzony to bierz WD http://www.proline.pl/?p=WD+WD1002FAEX i http://www.proline.pl/?p=WD+WD5002AALX

marszull
14-01-2011, 15:40
Jeżeli jesteś uprzedzony to bierz WD http://www.proline.pl/?p=WD+WD1002FAEX i http://www.proline.pl/?p=WD+WD5002AALX

dzieki za podpowiedzi
mam jeszcze tylko pytanie (bo z komputerow to ja tak sobie)
przy tym sprzecie do dokowania dyskow ktory wymienilem w pierwszym poscie
jest napisane ze: " 2.5" & 3.5" SATA I/II drive connector "
to dyski sata III nie beda hulac czy pojdzie bez problemu?

maly5
14-01-2011, 15:55
tak, bedzie dzialac. jest kompatybilnosc wstecz :)

marszull
14-01-2011, 17:18
tak, bedzie dzialac. jest kompatybilnosc wstecz :)

dzieki to juz chyba wiem co kupie ;)